TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: blockbuster » 9 grudnia 2011, o 11:25

Już jest OK.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: rocklee » 31 grudnia 2011, o 13:42

Mam kartę Aver Volar HX i niby mi wykrywa na TVP1 3 typy dźwięku, dwa z nich działają tj. jest zawsze dźwięk, ale na 3 nigdy nie utrafiłem, żeby coś było słychać to oznacza, że mój tuner obsługuje te e-ac3, czy nie, bo ja już się gubię :(

p-b
Posty: 282
Rejestracja: 9 października 2010, o 22:26

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: p-b » 31 grudnia 2011, o 13:49

;)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:03 przez p-b, łącznie zmieniany 1 raz.

rocklee
Posty: 68
Rejestracja: 27 marca 2011, o 23:44
Odbiornik: Avermedia Volar HX
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze symentyzatorem, ale bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/SLR BDG

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: rocklee » 31 grudnia 2011, o 17:12

Na jaki? Bo mam polecany ffdshow, ale jak już wspomniałem nic to nie daje ;(

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: odziom91 » 31 grudnia 2011, o 21:13

AC3 Filter - tylko i wyłącznie. :)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: belzebiusz » 1 stycznia 2012, o 18:32

A właśnie, że AC3 Filter nie obsługuje dźwięku E-AC3...
Tylko wewnętrzny dekoder ffdshow go obsługuje.

gienek102011
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2011, o 21:48
Odbiornik: LG W2262D-PC ;
Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69
Parter balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęza, Legnica Piastowska

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: gienek102011 » 10 stycznia 2012, o 10:53

Witajcie

Napiszcie o swoich odczuciach słuchowych. Czy nadawanie dźwięku w DD+ uniemożliwi odbiór dźwięku wogóle ? Czy posiadacze dekoderów bez DD+ coś na tej zmianie stracą ?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: belzebiusz » 10 stycznia 2012, o 15:00

Jeśli stacja będzie nadawał wyłącznie dźwięk E-AC3 (DD+) to posiadacze urządzeń bez obsługi tego formatu będą mieli ciszę, proste.
Odbiorniki nie obsługujące E-AC3 nie są zgodne z normami ustalonymi w Polsce.

gienek102011
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2011, o 21:48
Odbiornik: LG W2262D-PC ;
Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69
Parter balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęza, Legnica Piastowska

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: gienek102011 » 10 stycznia 2012, o 21:56

A czy raczej nie jest tak, że stracą możliwość użycia dźwięku "lepszego". Przecież obecnie prawie każdy kanał ma wybór ścieżki dźwiękowej. TVP 1 ma trzy ścieżki dźwiękowe. Czy ten cały szał ma wydźwięk raczej marketingowy. Podobnie jest z obrazem. Wciąż nie rozumiem dlaczego tylko Polska nadaje obraz w MPEG-4, a nie w MPEG-2 jak nasi sąsiedzi ? Czy obecnie jest zły dźwięk, że trzeba zmieniać ?

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: revson » 11 stycznia 2012, o 08:38

Ale jeśli zostanie tylko ścieżka E-AC3, to tak jak napisał belzebiusz, będzie cisza.
Przy zastosowaniu MPEG-4 mieści się więcej kanałów w multipleksie.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: qwerty » 11 stycznia 2012, o 09:02

gienek102011 pisze:Podobnie jest z obrazem. Wciąż nie rozumiem dlaczego tylko Polska nadaje obraz w MPEG-4, a nie w MPEG-2 jak nasi sąsiedzi ?
Portugalia nadaje w mpeg-4, tak samo jak Białoruś, Bułgaria, Czechy (chyba tylko HD), Cypr, Dania (HD), Estonia, Francja (HD), Grecja (HD + mają przejść z SD na mpeg-4), Węgry, Irlandia, Włochy (HD), Łotwa, Litwa, Norwegia, Rumunia (HD), Słowenia, Hiszpania, Wielka Brytania (HD). To Niemcy są obecnie zacofani.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: giaur500 » 11 stycznia 2012, o 09:04

Ciężko jest zauważyć różnicę pomiędzy mp2 a eac3 2 kanałowym (90% audycji w tv). Ale nadając tylko mp2 pozbawilibyśmy się jakiejkolwiek możliwości dźwięku wielokanałowego. Wg mnie powinno być te eac3 od początku zamiast mp2 i by nie było teraz zamieszania i pytań. A tak niektórzy mają tunery które obsługują tylko dźwięk mpeg, już cieszyli się że wszystko jest ok a teraz dostają kopa w tyłek. Gdyby to było od początku to nikt by takiego tunera nie kupił.

Co do obrazu, to Niemcy nadają mpeg2 zapewne tylko dlatego, że wdrażali to dawno gdy jeszcze mpeg4 nie było popularne i teraz przejście mpeg2->mpeg4 byłoby już nieopłacalne i kłopotliwe.

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Peter_CA » 11 stycznia 2012, o 09:10

qwerty: Na Słowacji mamy nawet mieszany MUX: SD w MPEG-2, HD w MPEG-4.

glaur500: Jeżeli już gdzieś przechodzić z MPEG-2, to lepiej prosto na DVB-T2 - i to raczej dopiero za kilka lat.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: giaur500 » 11 stycznia 2012, o 09:25

Zgadzam się. Podobnie, rozpoczynanie nadawania od teraz w przestarzałym mpeg2 jest tak samo bez sensu.

gienek102011
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2011, o 21:48
Odbiornik: LG W2262D-PC ;
Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69
Parter balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęza, Legnica Piastowska

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: gienek102011 » 11 stycznia 2012, o 15:41

Większa liczba programów w multipleksie przy MPEG-4 ma sens. Skoro mamy już MPEG-4, to dlaczego nie pozostawić dźwięku DD i DD+. Niech ludzie zdecydują jaki dźwięk chcą słyszeć. Ci którzy kupili dekoder tylko z DD nie powinni być pozbawieni dźwięku. Tym bardziej, że nie powoduje to większej zajętości pasma. Czy informacja o nadawaniu dźwięku tylko w DD+ jest pewna ?

Bartosz Czach

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Bartosz Czach » 11 stycznia 2012, o 18:12

giaur500 pisze:Ciężko jest zauważyć różnicę pomiędzy mp2 a eac3 2 kanałowym
Nie przesadzaj. W przypadku E-AC3 ewidentnie słychac przycięte pasmo.

Awatar użytkownika
Jingiel
Posty: 149
Rejestracja: 1 stycznia 2009, o 23:38
Odbiornik: SONY KLD 40U4000, SAMSUNG LE 37C650
Instalacja antenowa: Logarytmiczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra, św.Krzyż, Góra św. Marc

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: Jingiel » 12 stycznia 2012, o 06:40

Na szczęście jeszcze wizjonerzy z forum nie ustalają jaki format dźwięku pozostanie. Na pewno będzie wybór. Optuję, że E-AC3 będzie jako opcja dla lepszego odsłuchu, więc wróżenie z fusów jak na razie nic nie da.

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: revson » 12 stycznia 2012, o 08:21

gienek102011 pisze:Skoro mamy już MPEG-4, to dlaczego nie pozostawić dźwięku DD i DD+. Ci którzy kupili dekoder tylko z DD nie powinni być pozbawieni dźwięku. Tym bardziej, że nie powoduje to większej zajętości pasma.
Każda dodatkowa ścieżka zwiększa wykorzystanie przepustowości. Dekoder pozbawiony obsługi DD+ nie spełnia wymagań dla odbiorników DVB-T w Polsce.
gienek102011 pisze:Czy informacja o nadawaniu dźwięku tylko w DD+ jest pewna ?
Nie, ale istnieje taka możliwość.

gienek102011
Posty: 32
Rejestracja: 29 grudnia 2011, o 21:48
Odbiornik: LG W2262D-PC ;
Cabletech URZ0083
Instalacja antenowa: Dipol 19/21-69
Parter balkon
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław Ślęza, Legnica Piastowska

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: gienek102011 » 12 stycznia 2012, o 12:24

Każda dodatkowa ścieżka zwiększa wykorzystanie przepustowości. Dekoder pozbawiony obsługi DD+ nie spełnia wymagań dla odbiorników DVB-T w Polsce.

Nie na tyle. żeby stanowiło to problem. Czyje wymagania ma spełniać Ministra czy Twoje ? Kto dopuścił do sprzedaży telewizory, dekodery i inny sprzęt niezgodny z wymogami ?
Wielu będzie musiało zmienić dekoder(dodatkowe koszty). A może ktoś w rządzie by tyłek ruszył i dofinansował nasze wydatki na ten cel ? Albo chociaż odliczyć to od podatku ?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: qwerty » 12 stycznia 2012, o 12:44

Sorry, ale po co dofinansowanie? STB kosztuje 100zł. Wystarczy miesięcznie odłożyć 8 zł. A to, że ktoś kupił najtańszy niespełniający wymagań tuner to już jego sprawa. Bo jak tuner wspiera AC3 to producent ma za darmo licencję do E-AC3. To, że oszukuje klientów to już jego sprawa.

Odpowiedz