TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: revson » 12 stycznia 2012, o 14:36

gienek102011 pisze:Czyje wymagania ma spełniać Ministra czy Twoje ? Kto dopuścił do sprzedaży telewizory, dekodery i inny sprzęt niezgodny z wymogami ?
Wymagania zostały określone w Ustawie o wdrożeniu naziemnej telewizji cyfrowej, obowiązuje ona od 10 sierpnia 2011r. Artykuły nakładające na sprzedawców obowiązek informowania o tym, że dany sprzęt nie spełnia tych wymogów obowiązują od 27 sierpnia 2011r. Faktycznie, ustawa została wprowadzona b. późno i wiele osób kupiło odbiorniki bez E-AC3.
gienek102011 pisze:Wielu będzie musiało zmienić dekoder(dodatkowe koszty). A może ktoś w rządzie by tyłek ruszył i dofinansował nasze wydatki na ten cel ? Albo chociaż odliczyć to od podatku ?
Raczej nie w tym kraju.
qwerty pisze:Sorry, ale po co dofinansowanie? STB kosztuje 100zł.
Dla niektórych i to może się okazać zbyt dużo.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2361
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: JaroslawMroczkowski » 12 stycznia 2012, o 20:30

Wymagania zostały określone duuuuużo wcześniej w

W Rozporządzeniu Ministra infrastruktury z dnia 18 grudnia 2009 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla urządzeń konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych.

Ustawa nałożyła jedynie obowiązek informacyjny w przypadku, gdy odbiornik nie spełnia wymagań określonych w Rozporządzeniu oraz kary za niestosowanie się do tego obowiązku.

revson
Posty: 33
Rejestracja: 5 listopada 2011, o 13:10

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: revson » 13 stycznia 2012, o 07:10

Rzeczywiście, pomyliły mi się źródła :oops:.
Głównie chodziło mi o ten obowiązek. Wcześniej sprzedający nie musieli się tym przejmować, a nie każdy klient zwróci uwagę na szczegóły. Szczególnie, że w tej chwili dźwięk przecież jest ;) .

skalak23
Posty: 20
Rejestracja: 14 stycznia 2012, o 12:47
Odbiornik: Canva DVB-T261
LG 37LK450
Samsung LE-32D450
Instalacja antenowa: 1.ATX-91+wzm MC9102+zasilacz
2.ATX 55 + mc-9102 + zasilacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn98km/Ostrołęka25km

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: skalak23 » 14 stycznia 2012, o 13:07

Mam takie pytanie do osób obeznanych w temacie czy na próbkach pobranych z tej stronki http://www.dolby.com/us/en/consumer/tec ... load.html# mogę przetestować tuner lub TV czy obsługuje dźwięk E-AC3?

Posiadam tuner Canva DVB-T261 z tego co wyczytałem na http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=893 jest on zgodny z E-AC3 ale chciałbym sprawdzić osobiście. Na próbce pobranej z tego wątku Tuner mi odtwarza dźwięk ale nie wiem czy tuner nie ma jakiegoś błędu w oprogramowaniu czy jest to przyczyna czegoś innego gdyż jeśli wchodzę bezpośrednio po podłączeniu pendriwa i próbuje otworzyć próbkę z forum to tuner przewija mi ją na podglądzie i nie słychać dźwięku a jeśli odtworzę najpierw jakiś inny fragment np filmu i wrócę do próbki to z obrazem i dźwiękiem wszystko jest ok. Próbki pobrane z podanej przeze mnie stronki odtwarzam bezproblemowo.

Jakie programy z Raszyna i w którym Mux nadają obecnie dzwięk w E-AC3

Edit
MUX3 TVP1 z Raszyna lub PKIN (obydwa nadajniki prawie w tym samym kierunku Azymut 200.8 °i Azymut 199.6 ° tylko odległość do Raszyna o 20 km dalej) wszystkie 3 ścieżki dźwiękowe działają bezproblemowo
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2012, o 23:13 przez skalak23, łącznie zmieniany 4 razy.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: belzebiusz » 14 stycznia 2012, o 13:55

MUX 3 - TVP1

ankros41
Posty: 47
Rejestracja: 26 lutego 2011, o 13:41
Odbiornik: Samsung UE40D5500
Instalacja antenowa: Siatka z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno/Kisielice

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: ankros41 » 8 kwietnia 2012, o 00:12

JaroslawMroczkowski pisze:Wymagania zostały określone duuuuużo wcześniej w

W Rozporządzeniu Ministra infrastruktury z dnia 18 grudnia 2009 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla urządzeń konsumenckich służących do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych.

Ustawa nałożyła jedynie obowiązek informacyjny w przypadku, gdy odbiornik nie spełnia wymagań określonych w Rozporządzeniu oraz kary za niestosowanie się do tego obowiązku.
Witam!
Czy to oznacza,że jeżeli odbiornik np.tv nie spełnia owych technicznych i eksploatacyjnych(chodzi mi głownie o to kodowanie e-ac3)to po wyłączeniu sygnału analogowego użytkownik takiego urządzenia może zostać bez fonii z samym obrazem?
Jestem przed zakupem takiego sharpa: http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd ... z1rNy6ad1m i nie mogę się doczytać również na stronie producenta czy ten model obsługuje e-ac3 i nie wiem co robić.Proszę o radę.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: belzebiusz » 8 kwietnia 2012, o 00:34

Może tak się stać. Nadawcy mogą emitować np. wyłącznie fonię E-AC3 i wtedy będzie tylko obraz.

MKi
Posty: 21
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:06

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: MKi » 8 kwietnia 2012, o 20:02

ankros41 pisze:
JaroslawMroczkowski pisze:Ustawa nałożyła ... obowiązek...
Witam!
Czy to oznacza,że jeżeli odbiornik np.tv nie spełnia owych technicznych i eksploatacyjnych(chodzi mi głownie o to kodowanie e-ac3)to po wyłączeniu sygnału analogowego użytkownik takiego urządzenia może zostać bez fonii z samym obrazem?
Tak, ale jeśli nie zostaniesz poinformowany o tym braku podczas zakupu, to masz prawo zwrotu.
ankros41 pisze:Jestem przed zakupem takiego sharpa: http://www.oleole.pl/telewizory-led-lcd ... z1rNy6ad1m i nie mogę się doczytać również na stronie producenta czy ten model obsługuje e-ac3 i nie wiem co robić.Proszę o radę.
W instrukcji na stronie producenta jest tylko, że obsługuje audio E-AC3 w filmach z USB. To już coś.
Ponadto, ja mam znacznie starszego Sharpa (LC-37DH65E) - sprzed jakiś 2 czy 3 lat. Ten obsługuje E-AC3.

Pozdrowienia,
MKi

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: loleklolek » 9 kwietnia 2012, o 17:30

Ten sharp to dźwięk E-AC3 zapewne obsłuży, ale może być problem z PVR. Adekwatny wątek tu: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... ilit=sharp

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: zsk » 22 maja 2012, o 13:15

Mam prośbę do Emitela, czy mógłby wyjaśnić dlaczego dźwięk DD+ na kanale TVP 1 w MUX3 i DD na kanale TVP2 w MUX3 identyfikowany jest przez odbiornik jako "Nieokreślony" (zamiast 'Polski', albo 'MUL' jak w TVN/TVN7)?
Co dziwniejsze to dźwięk DD w TVP 2 na MUX1 jest prawidłowo identyfikowany jako Polski (a nie Nieokreślony).
Czy nie planowane jest jakieś dogadanie się nadawców w MUXach aby oznaczanie ścieżek dźwiękowych było spójne pomiędzy programami, teraz jest tak:
Dla MPEG stereo jest spójność - na każdym programie pokazuje 'POLSKI' - tu jest ok (poza ATM Rozrywka która wyskoczyła z identyfikatorem 'ORG')

Dla DD:
TVP 1 i TVP 2 w MUX1 ma POLSKI - ok
TVP 2 w MUX3 ma 'Nieokreślony' - błąd
TVP Kultura ma POLSKI - ok
TVP Historia ma AUX - dziwna nazwa - dlaczego nie POLSKI?
TVN i TVN 7 ma MUL

Czy nie można by było się dogadać, żeby ścieżki DD we wszystkich programach miały np. identyfikator MUL (jak w TVN/TVN7)? MUL jak rozumiem oznacza 'wielojęzykowe' i ta nazwa ma sens bo TVN często nadaje w NTC ścieżki oryginalne filmów w DD.

Zatem uporządkowanie wyglądałoby tak, że dla ścieżek dźwiękowych MPEG wszyscy nadawcy ustawialiby POLSKI, a dla DD i DD+ byłoby ustawiane MUL - czy Emitel mógłby uporządkować tą kwestie w nadawaniu (również w MUX3 który tworzony jest błędnie przez TVP)?
Ma to o tyle znaczenie, że część odbiorników definiuje domyślną ścieżkę dźwiękową globalnie dla wszystkich programów i przy takim miksie jak opisałem powyżej nie możliwe jest w odbiornikach ustawienia żeby na wszystkich kanałach jeśli jest DD to żeby odbiornik ustawiał się na DD, bo definiowanie jest globalnie po MUL albo POLSKI, albo ORG, a już po "Nieokreślony" w ogóle się nie da.

Dodatkowo jest inny problem zgłaszany już na forum, że dźwięk DD nadawany przez TVP faluje to głośniej to ciszej (zwłaszcza na TVP 2).

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1728
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: ObywatelDVB-T » 22 maja 2012, o 13:40

No nie zupełnie jest tak jak piszesz, w moim przypadku TV Samsung to właśnie TVP prawidłowo nadaje i telewizor wybiera mi DD a na TVN i TVN7 jak leci oryginalna ścieżka dźwiękowa to także wybiera mi DD i muszę ręcznie przełączać na Polski stereo, dzwoniłem do Samsung Polska i tam powiedzieli mi że tak ma być i że to TVN nieprawidłowo oznacza ścieżki dźwiękowe.
Mogę też wybrać podstawowy język dźwięku polski ale wtedy na TVN TVN7 i niektórych kanałach TVP wybiera mi podstawowy dźwięk stereo.

ViVi

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: ViVi » 22 maja 2012, o 16:07

Wszystko jest dobrze ustawione. TVP nadaje programy wyłącznie w języku polskim więc ścieżka ma nazwę "Polski". TVN czasami nadaje też filmy z oryginalną ścieżką w języku angielskim więc ścieżka nazywa się "Mul" czyli skrót od multi. Od ustawień w odbiorniku zależy jaki język dźwięku będzie domyślny. Ale właściwie jaki jest problem nacisnąć jeden przycisk w pilocie by zmienić ścieżkę dźwiękową. Gorszy problem jest z automatycznym ściszaniem się dźwięku na kanałach TVP w trybie DD. Może lepiej niech to wprowadzą w normalnym Stereo, a nie w DD.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: zsk » 22 maja 2012, o 16:29

1. no właśnie że nie jest wszystko dobrze, bo:
TVP2 DD w MUX3 identyfikowane jest nie jako POLSKI tylko "Nieokreślony" (w MUX1 TVP2 nie ma tego problemu z DD i pokazuje POLSKI)
TVP 1 DD+ w MUX3 identyfikowane jest nie jako POLSKI tylko "Nieokreślony"

Proszę Emitel o zgłoszenie tego problemu do TVP.

2. Prośba też do Emitela czy nie mógłby ustalić z nadawcami jedno kodowanie identyfikacyjne ścieżek, aby można było ustawić domyślnie w odbiorniku, który ustawia TYLKO globalnie dla wszystkich programów daną ścieżkę. Jeśli obecnie widz, mający odbiornik definiujący ścieżkę dźwiękową globalnie, chciałby ustawić, żeby na wszystkich kanałach domyślna była ścieżka DD to nie jest wstanie obecnie to zrobić, bo albo musi zdecydować że będzie to albo MUL DD (zadziała tylko dla: tvn/tvn7) albo POLSKI DD (zadziała tylko dla: TVP1/TVP2/TVP Kultura) albo AUX DD (zadziała tylko dla TVP Historia)

3. Prośba do Emitela o zgłoszenie do TVP problemu z falującym dźwiękiem DD zwłaszcza na TVP 2 - chcemy jak najbardziej ścieżkę DD i to jak najwięcej w systemie 5.1 ale bez falowania.

DVBManiak

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: DVBManiak » 22 maja 2012, o 20:05

U mnie na Wiwa HD-90 wszystkie ścieżki mają nazwę Polski.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: momus » 22 maja 2012, o 21:46

Pogimnastykowałem się dziś trochę z antenką i złapałem MUX3 w Łodzi. Co jakiś czas piksele, no ale działa. Chciałem przetestować nowe kodeki, znalazłem odpowiednie zestawienie, wreszcie. No ale jest małe "ale"

Leci sobie teraz meczyk na TVP1, są 3 fonie, mpeg, ac3 i e-ac3. Pierwsze dwie są głośne, jednak e-ac3 jest bardzo cicha. Jak na AC3 mam głośność na 50%, tak na e-ac3 muszę dać maksimum by słyszeć komentarze. AC3 i e-ac3 lecą przez ten sam kodek (AC3Filter).

Moje pytanie więc, to normalne, że tak cicho słychać??

P.S. miałem też takie odczucie, że czegoś brakowało temu dźwiękowi, że na mpeg czy ac3 jest on głębszy, szerszy.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: belzebiusz » 22 maja 2012, o 22:03

AC3 Filter nie czyta Dolby Digital Plus. Zapewne idzie ci to przez inny filtr, stawiam na ffdshow.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: momus » 22 maja 2012, o 22:28

Czyta :) od wersji 2.0 czyta (najnowsza to 2.2a), poza tym w aplikacji mogę wybrać sobie który dekoder ma się zająć dźwiękiem, więc wiem który ustawiłem :)

Żeby nie było, ściągnąłem na próbę z netu jakieś pliki zakodowane w e-ac3 i były odtwarzane bez problemu z prawidłową głośnością, zawsze szły przez ac3filter

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: belzebiusz » 22 maja 2012, o 22:29

Dzięki za info o nowej wersji. :)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: arik92 » 23 maja 2012, o 14:55

@zsk, czy ścieżka DD+ na TVP1 i DD na TVP2 pokazywana jest jako "Nieokreślony" na TV Sony KDL-W4000? Te ścieżki są oznaczone jako qaa(Original audio) i nowsze TV Sony pokazują poprawnie jako "Dźwięk oryginalny".

Zgadzam się również co do tego, że nadawcy MUX1, MUX2 i MUX3 powinni oznaczać ścieżki audio według określonego schematu. Dobre oznaczenie ścieżek jest moim zdaniem na kanałach TVN, TVN7 i TTV, i takie ustawienie mogliby stosować wszyscy, czyli:
- ścieżka z lektorem ustawiona jako "polski"
- ścieżka oryginalna ustawiona jako "MUL"
- jeśli ktoś chce nadawać ścieżkę z audio-deskrypcją to może być oznaczona jako "polski" oraz powinno być zaznaczone w strumieniu, że jest to ścieżka z audio-deskrypcją (było tak kiedyś na TVP Historia)

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 w DVB-T z dźwiękiem E-AC3 (Dolby Digital Plus)

Post autor: zsk » 23 maja 2012, o 17:39

mam telewizor Sony KDL-32W4000.
Pytanie dlaczego dźwięk DD TVP 2 na MUX1 pokazuje jako POLSKI, a DD TVP 2 na MUX3 jako "Nieokreślony" czy nie można tego tak nadawać aby nie było problemu dla odbiorników z opisem ścieżki?
Czy Emitel mógłby zwrócić się do nadawców programów o ujednolicenie nazewnictwa ścieżek audio?

Odpowiedz