Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
giaur500
Posty: 1344
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: giaur500 » 3 czerwca 2012, o 12:33

qwerty pisze:Z tego co widzę to bitrate tvp 2 HD wynosi ok 6620 Kbps. Pełne info wrzucę po 19 (planuję nagrać ponad 10 godz strumienia).
Chyba średnio. W porywach bitrate wideo dochodzi do ponad 9 Mbps. Doliczmy ścieżki dźwiękowe (mpeg 160 kbps, eac3 256 kbps, eac3 64 kbps) oraz epg, txt i wychodzi że dla tvp2 hd jest sumaryczny limit około 10 Mbps. To lepiej niż tvp1 hd. Sam ciekawy jestem jaka wyjdzie średnia wartość, w praktyce to 9 Mbps to tylko chwilowe szczytowe wartości.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 269
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: maniek357 » 3 czerwca 2012, o 13:38

Railroad pisze:Sony Bravia nie ma opcji pokazywania bitrate, drugiej rzecz jakiej brakuje to LCN.
Do wczoraj też myślałem, że w moim Samsungu P2370HD (monitor z tunerem DVB-T) nie ma obsługi LCN. Wystarczyło zmienić kraj na Niemcy (wczesniej miałem ustawioną opcję "Inny Kraj"). Po ponownym wyszukaniu kanały ułożyły się już wg LCN :)

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

LOGO TVP 2 HD

Post autor: piotrek93 » 3 czerwca 2012, o 19:15

Mam nadzieje że do czasu rozpoczęcia EURO 2012 TVP 2 HD dopasuje pozycje swojego logo gdyż obecna pozycja utrudnia oglądanie(logo jest zbyt nisko)

DVBManiak

Re: LOGO TVP 2 HD

Post autor: DVBManiak » 3 czerwca 2012, o 19:23

Mi się wydaje, że normalnie jest.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: LOGO TVP 2 HD

Post autor: zesepo » 3 czerwca 2012, o 19:32

U mnie też OK.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: LOGO TVP 2 HD

Post autor: vigoo » 3 czerwca 2012, o 19:34

Rzeczywiście, czasami wydaje się, że logo TVP2 jest troszkę niżej niż logo TVP1, ale w niczym mi to nie przeszkadza...

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: LOGO TVP 2 HD

Post autor: piotrek93 » 3 czerwca 2012, o 19:39

ale mnie irytuje takie niedbalstwo na satelcie jest dokładnie w tej samej pozycji

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: qwerty » 3 czerwca 2012, o 21:05

Może kogoś zainteresuje bitrate z 12 godzin strumienia TVP 2 HD (nagrywane od 8:40):
http://img155.imageshack.us/img155/4260/tvp2hd.png
Osobiście dziś oglądałem 720p @ 50 fps i wygląda świetnie (motogp). Ta płynność ruchu jest powalająca.
Dla wszystkich oglądających kanały HD - przełączcie z 16:9, na 1:1 bądź dopasowany do ekranu. Przy materiale native hd widać różnicę.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: DVBManiak » 3 czerwca 2012, o 21:16

Widzę średni bitrate podobny do Jedynki. Zresztą jak nagrywam na pena 32 GB to max ile się zmieści na obu kanałach oscyluje od 9 do 10 godzin, a więc bardzo podobnie to wygląda. W praktyce Pendrive ma 29,8 GB, a godzina nagrania Jedynki bądź Dwójki to jakieś 3 GB. Obstawiam, że to nagranie zajęło ci jakieś 35 GB.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: qwerty » 3 czerwca 2012, o 21:22

TVP2 HD ma średni bitrate większy o 10% od TVP1 HD. Nawet jeżeli jest upscale to dzięki większemu bitrate (tv i tak by upscalował) to nie ma tak dużych błędów kwantyzacji. Jednak nie widziałem materiału native hd na tvp2 hd (chodź w sumie włączyłem nagrywanie i zminimalizowałem program). Panorama to kpina. Tak samo Boso przez świat - aberracje chromatyczne nie wyeliminowane przez obróbkę komputerową. Spodziewałem się czegoś więcej od hd, ale i tak jest lepiej, niż na SD.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: belzebiusz » 3 czerwca 2012, o 21:42

Na dobre i na złe było zdecydowanie w native HD.

Awatar użytkownika
tomek1106
Posty: 61
Rejestracja: 4 czerwca 2011, o 19:15
Odbiornik: LG 32LE4500
LG 32LS570S
LG 42LF2510
Instalacja antenowa: Siatka + LNA-177 + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Płock/Rachocin;Konin

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: tomek1106 » 4 czerwca 2012, o 09:20

Witam
Otóż nie działa mi dźwięk na TVP Kultura w MPEG a DD+ działa !!
A u was jest też to samo???

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: edediedi » 4 czerwca 2012, o 09:33

tomek1106 pisze:Witam
Otóż nie działa mi dźwięk na TVP Kultura w MPEG a DD+ działa !!
A u was jest też to samo???
u mnie jest odwrotnie na DD+ jakieś trzaski

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: piotrek93 » 4 czerwca 2012, o 10:00

nie ma dźwięku dd + na tvp kultura!!!

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1268
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: bogdanzieba » 4 czerwca 2012, o 10:03

Już od jakiegoś czasu nie ma.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1793
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: ObywatelDVB-T » 4 czerwca 2012, o 10:56

U mnie na samsungu działa stan na 10,56 TVP Kultura DD i stereo, TVP Historia DD i stereo wydaje mi się że wcześniej było tylko stereo. Odbieram z Błeszna.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2012, o 11:09

Czyli co wygląda na to, że przywrócono DD na TVP Kultura?

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: piotrek93 » 4 czerwca 2012, o 13:23

potwierdzam przywrócono, ale proszę poprawcie oznaczenia na kulturze i historii z niezdefiniowany na polski tak aby tunery i telewizory automatycznie wybierały DD. I tak na kulturze ani na historii nie ma filmów z zagraniczną ścieżką dźwiękową

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: edediedi » 4 czerwca 2012, o 16:18

TVP 1 i TVP 2 nie HD tez w DD tylko ze tv nie automatycznie przechodzi na MPEG :?: na jedynce i dwójce w HD nie mam tego problemu może macie na to sposób

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3

Post autor: Jarosław Bałuka » 4 czerwca 2012, o 16:22

piotrek93 pisze:potwierdzam przywrócono, ale proszę poprawcie oznaczenia na kulturze i historii z niezdefiniowany na polski tak aby tunery i telewizory automatycznie wybierały DD. I tak na kulturze ani na historii nie ma filmów z zagraniczną ścieżką dźwiękową
na Kulturze i Historii audio oznaczone jest jako AUX czyli audiodeskrypcja. Telewizory winny rozpoznawać to oznaczenie właśnie tak jak napisałem i nie lokować tej ścieżki jako dodatkowa ścieżka do wyboru tylko uaktywniać opcję dostępu do audiodeskrypcji audycji.

Odpowiedz