Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 12 lutego 2014, o 13:35

GTrix pisze:Kto nie wierzy, niech zobaczy: http://www.mediafire.com/download/fhpi9 ... 14-1357.ts
fatycznie,, bardzo kiepsko wychodziły obraz jakości.

A na sat tvp 2 HD jest rewelacja.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: cyber » 12 lutego 2014, o 13:41

A ja bym to widział tak , a moja babcia z dziadkiem jeszcze inaczej ,a sąsiedzi są bardzo zadowoleni... ;)
Panowie przestańcie z tą paplaniną do czasu kiedy Mux3 osiągnie docelową konfigurację (to już za kilka dni) i wtedy oceniajcie !
W tej chwili spoglądam na transmisję z Sochi (TVP2 HD Mux3) i tą samą relację TVP2HD z sat.(Smart HD+)-oczywiście wiadomo ,że transmisja z sat. tutaj wzorcem nie jest ale sceny bardzo dynamiczne wypadają lepiej w stosunku do DVB-T ... ogólnie jednak nie widzę jakiegoś drastycznego pogorszenia jakości obrazu TVP2 HD w chwili obecnej w Mux3 a już na pewno nie takiej z dołączanych tutaj foto.
Poczekajmy te parę dni i wtedy zobaczymy ...i żeby było jasne - ja też nie jestem zwolennikiem takiego upychania Mux 3 a w szczególności marnowania tam przepustowości dla TVP Polonia -ale powtarzam poczekajmy na docelową konfigurację Mux3 i wtedy oceniajmy ;)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2014, o 13:48 przez cyber, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1903
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Poland » 12 lutego 2014, o 13:45

Według mnie masz racje - warto wytrzymać te kilka dni zwłaszcza że dopiero teraz TVP przeprowadza testy na żywym organizmie i dopiero po ich realizacji możemy zabrać się za pełniejsze komentowanie zaszłych zmian.

Tymczasem ja weszłem w posiadanie pewnych danych dotyczących nowego kształtu MUX3 - wyglądają one tak:
- dla programów jakości SD - kodowanie obrazu zgodnie z MPEG-4 część 10 Profil Średni , poziom trzeci - MP@L3
- dla programów jakości HD - kodowanie obrazu zgodnie z MPEG-4 część 10 Profil Wysoki, poziom czwarty - HP@L4.
W związku z tym czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co tutaj chodzi bo dla mnie to w sumie magia :(

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 12 lutego 2014, o 13:56

Zajrzyj tutaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC#Profiles
https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC#Levels

Podane przez ciebie profile wideo były od początku naszej DVB-T MPEG-4 - nie ma tu żadnego nowego kształtu.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 12 lutego 2014, o 14:12

cyber pisze:W tej chwili spoglądam na transmisję z Sochi (TVP2 HD Mux3) i tą samą relację TVP2HD z sat.(Smart HD+)-oczywiście wiadomo ,że transmisja z sat. tutaj wzorcem nie jest ale sceny bardzo dynamiczne wypadają lepiej w stosunku do DVB-T ... ogólnie jednak nie widzę jakiegoś drastycznego pogorszenia jakości obrazu TVP2 HD w chwili obecnej w Mux3 a już na pewno nie takiej z dołączanych tutaj foto..
No dokładnie, ludzie "szaleją", wysyłają screeny i sugerują że taka jakość jest przez cały czas a tak nie jest, bo jakość zmienna jest ;)

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 12 lutego 2014, o 14:24

Też teraz nic widzę, a sygnał na SAT pobierany jest... z DVB-T przez CP

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 12 lutego 2014, o 15:01

cyber pisze:A ja bym to widział tak , a moja babcia z dziadkiem jeszcze inaczej ,a sąsiedzi są bardzo zadowoleni... ;)
Panowie przestańcie z tą paplaniną do czasu kiedy Mux3 osiągnie docelową konfigurację (to już za kilka dni) i wtedy oceniajcie !
W tej chwili spoglądam na transmisję z Sochi (TVP2 HD Mux3) i tą samą relację TVP2HD z sat.(Smart HD+)-oczywiście wiadomo ,że transmisja z sat. tutaj wzorcem nie jest ale sceny bardzo dynamiczne wypadają lepiej w stosunku do DVB-T ... ogólnie jednak nie widzę jakiegoś drastycznego pogorszenia jakości obrazu TVP2 HD w chwili obecnej w Mux3 a już na pewno nie takiej z dołączanych tutaj foto.
Poczekajmy te parę dni i wtedy zobaczymy ...i żeby było jasne - ja też nie jestem zwolennikiem takiego upychania Mux 3 a w szczególności marnowania tam przepustowości dla TVP Polonia -ale powtarzam poczekajmy na docelową konfigurację Mux3 i wtedy oceniajmy ;)
Pozdrawiam.
Ale na co czekać? Oglądam i widzę, że jakość, która dotąd nie była powalająca, spadła do poziomu krytycznego. Sypie pikselami nawet przy mało dynamicznych scenach. Nie ma co czekać tylko trzeba interweniować.

Dobra jakość występuje tylko przy emisji "pasów kontrolnych". :lol:
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2014, o 15:22 przez naziemna-ntrc, łącznie zmieniany 1 raz.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 12 lutego 2014, o 15:21

cyber pisze:Panowie przestańcie z tą paplaniną do czasu kiedy Mux3 osiągnie docelową konfigurację (to już za kilka dni) i wtedy oceniajcie !
A co się zmieni? Już pomijając subiektywną ocenę jakości to aspekt czysto techniczny jest przegrany. Wstawienie 8 kanałów w tym 2 HD na 24,9Mb/s to zbrodnia. I nie ma tutaj na co czekać, bo jak tego nie zmienią to będzie papka na ekranie i tyle ;/

Ja osobiście uważam, że na kanały HD powinien być osobny MUX najlepiej już DVB-T2. Kanały SD zmieściłyby się na obecnych muxach na muxie "HD" byłoby jeszcze miejsce na dodatkowe kanały. Ale oczywiście to taka wersja idealna i bardzo nierealna :)

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: distefano » 12 lutego 2014, o 15:26

O DVB-T2 na razie zapomnij. Nie wiem tylko dlaczego TVP uparła się by nadawać HD na przepełnionym Mux-e.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: cyber » 12 lutego 2014, o 15:42

kasper93 pisze: ... i bardzo nierealna :)
W końcu bardzo sensowne podsumowanie ;)

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 12 lutego 2014, o 15:46

kasper93 pisze:osobny MUX najlepiej już DVB-T2
A ci dalej swoje, nie udało się przeforsować DVB-T2 nie udało się przegnać TVP do "nieistniejących jeszcze MUXów" , będzie ta sama oferta programowa, będzie HD, coraz większy torcik do podziału, pewnie nie wsmak konkurencji, lobbystom i platformom płatnym, to teraz burzę rozpętują na temat rzekomej TRAGEDI PIXELOWEJ. :lol:

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 12 lutego 2014, o 15:55

Ej, nie czepiajcie się tego DVB-T2 pisałem czysto hipotetycznie co miałoby jakiś sens w takim ogólnym ujęciu. Schodząc bardziej na ziemie potrzeba więcej miejsca. Nie ma cudów nie złapiemy potrzebnego miejsca z niczego. I tak, albo nowy MUX, albo wywalenie jakiś kanałów. Oba rozwiązania mało realne, nawet zmiana parametrów obecnych muxów jest mało realna, więc cóż. Nic nie zrobimy z tym, jeżeli TVP chce upychać tak kanały i świadczyć usługi w niskiej jakości zarówno technicznej (i nie oszukujmy się) merytorycznej i jeszcze zbierać za to ogólnopolską daninę to cóż trzeba się z tym pogodzić, może kiedyś się coś zmieni...

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 12 lutego 2014, o 16:05

kasper93 pisze:usługi w niskiej jakości ... merytorycznej
Merytorycznej? dla mnie TVP jest druga na liście po TV Puls, która cokolwiek nowego oferuje, TVP jakoś potrafi wykupić prawa nawet od takich stacji jak FOX i nadawać seriale, co prawda nie jest aż tak dobrze jak u Czechów (np. CT Sport dostępny za darmo w DVB-T) ale i tak uważam że w TVP jest dużo dobrej treści programowej, np cenne filmy dokumentalne, nie to co w komercyjnych, same powtórki, powtórek i ogłupiająca papka. ;)

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 12 lutego 2014, o 16:29

Przynajmniej jest trochę sportu w TVP... Dobra, ale skończmy tę dyskusję, bo to nie to forum :)

Momentami TVP Rozrywka miała większy bitrate obrazu niż TVP2 HD :) Jak to takie proste to upchajmy wszystkie kanały w HD. Co nie można? :D

Obrazek

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 12 lutego 2014, o 17:12

No cóż. Piksele na TVP2 HD fruwają kosmicznie ;/
Niedobrze. Było mówione "wywalić Polonie", to nie ;] Jak osły z uporem maniaka.

pablo21_1984
Posty: 167
Rejestracja: 24 kwietnia 2011, o 12:20
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/Raszyn

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pablo21_1984 » 12 lutego 2014, o 17:16

Niech TVP się opamięta i nie wrzuca tego nieszczęsnego TV Polonia do MUX3! To już poprawi jakość pozostałych stacji w MUX3 od 15 lutego. Po co wpychać stację dla Polaków z zagranicy do krajowego DVB-T? Wepchnięcie 2 kanałów HD i 6 SD do jednego MUX-a to będzie tragedia na jakości! Rezygnacja z TV Polonia poprawi tą sytuację i jakość kanałów po 15 lutego w MUX3.

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 12 lutego 2014, o 17:29

My tu narzekamy na działania TVP, a tymczasem w płatnym muxie (MUX-4) Operator chciałby rozszerzyć ofertę do... 12 kanałów TV!

danielc
Posty: 16
Rejestracja: 16 lutego 2012, o 18:34
Odbiornik: Ferguson Ariva T-65
Instalacja antenowa: antena siatkowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk - Chwaszczyno

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: danielc » 12 lutego 2014, o 17:41

Jak tak ma wyglądać teraz TVP 2 HD z mux 3 jak dzisiaj to już lepiej niech zrobią 8 kanałów w sd i niech przestana się ośmieszać z tą marną jakością

Martens
Posty: 460
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 12 lutego 2014, o 17:44

cyber pisze:Panowie przestańcie z tą paplaniną do czasu kiedy Mux3 osiągnie docelową konfigurację (to już za kilka dni) i wtedy oceniajcie !
I co niby wtedy dadzą te twoje oceny? Myślisz, że jak TVP upcha TVP Polonię, to ją potem (po 15.02) usunie, bo widzowie będą skarżyć się na złą jakość?
jajanusz pisze:No dokładnie, ludzie "szaleją", wysyłają screeny i sugerują że taka jakość jest przez cały czas a tak nie jest, bo jakość zmienna jest ;)
Szaleństwem to były twoje analizy 1-minutowych próbek MUX testowego na TV podłączonym poprzez SCART! :lol:

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 12 lutego 2014, o 17:46

@rotalplus: Po pierwsze złe forum, a po drugie tam kanały od początku miały bardzo mały bitrate. Aktualnie jest tam 8.6Mb/s wolnego miejsca... A patrząc na bitrate poszczególnych kanałów to wcisnęliby tam jeszcze 4-5 kanałów.

Odpowiedz