Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 12 lutego 2014, o 17:49

Forum nie jest złe, bo nawiązuje swoją problematyką

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 834
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Maciejek » 12 lutego 2014, o 18:06

Oglądając ponownie dzisiaj Olimpiadę, a konkretnie znowu saneczkarstwo tak jak wczoraj obiektywnie muszę stwierdzić, że jest ciut lepiej. Obraz się tak drastycznie nie rozmywa i widać liczne artefakty ale nie są aż tak uciążliwe. Oglądając program jednak z powiedzmy pewnej odległości przewidzianej dla wielkości ekranu można zaryzykować stwierdzenie (wg skali p. Mroczkowskiego) że jakość mogłaby być AKCEPTOWALNA, choć liczę jeszcze na techników TVP.

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 12 lutego 2014, o 18:17

Skoro jest akceptowalna to może TVP powinna dorzucić jeszcze ze cztery kanały? :lol:

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 12 lutego 2014, o 18:22

Martens pisze:Szaleństwem to były twoje analizy 1-minutowych próbek MUX testowego na TV podłączonym poprzez SCART! :lol:
Szaleństwem są ciągłe twoje taki we mnie, z czystej niechęci nie potrafisz przeczytać całej treści moich postów albo wmawiać coś czego nie mówiłem nigdy nie mówiłem o "wspaniałej jakości" tylko o AKCEPTOWALNEJ lub podobnej do filmów DivX, pisałem że analizę i oceny wykonuję nie tylko przez TV po SCART ale również przy pomocy komputera i monitora z rozdzielczością 1900, no i nie śpimy, popatrz może teraz i oceń czy jest tak źle "jak to piszą", bo według mnie to jest szaleństwo pisać że cały czas jest źle skoro już nie tylko ja widzę że jest jednak dobrze. ;)

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 230
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: sirdaniel » 12 lutego 2014, o 18:48

Poland pisze:Według mnie masz racje - warto wytrzymać te kilka dni zwłaszcza że dopiero teraz TVP przeprowadza testy na żywym organizmie i dopiero po ich realizacji możemy zabrać się za pełniejsze komentowanie zaszłych zmian.

Tymczasem ja weszłem w posiadanie pewnych danych dotyczących nowego kształtu MUX3 - wyglądają one tak:
- dla programów jakości SD - kodowanie obrazu zgodnie z MPEG-4 część 10 Profil Średni , poziom trzeci - MP@L3
- dla programów jakości HD - kodowanie obrazu zgodnie z MPEG-4 część 10 Profil Wysoki, poziom czwarty - HP@L4.
W związku z tym czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co tutaj chodzi bo dla mnie to w sumie magia :(
belzebiusz pisze:Zajrzyj tutaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC#Profiles
https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC#Levels

Podane przez ciebie profile wideo były od początku naszej DVB-T MPEG-4 - nie ma tu żadnego nowego kształtu.
Ja posiadam nagranie TVP2 HD z 2012r. i jest to wersja Main@L4.0.
Przejście z main do high jest wg mnie dobre, chociaż nie ma jakiś nowy profil spektakularnych nowych właściwości, to może pomoże w kompresji. A 4.1 to prawdopodobnie efekt uboczny bo high4.1 to format bluray/avchd więc pewnie emitel używa nowego kodera. Generalnie wyższy level to możliwe wyższe rozdzielczości i przepustowości, więc po postach na tym forum nie wierzę że level jet zamierzony.. :)
Edit: ten sampel od grzegorzplonka high4.1 ma dodatkowo 8x8dct (właściwość profilu high), wcześniejsze tego nie miały, sampel ma tak niską przepływność że na pewno to są jakieś testy.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2014, o 21:21 przez sirdaniel, łącznie zmieniany 2 razy.

Martens
Posty: 459
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 12 lutego 2014, o 19:02

@jajanusz: Jest trochę lepiej niż wczoraj, bo podniesiono nieco bitrate dla kanału TVP 2 HD. Mimo wszystko nadal nie jest to dla mnie ta "najwyższa jakość HD", o czym TVP informuje widzów w swoich spotach. :lol: Tak jak wcześniej pisałem - minimalna akceptowalna jakość kanałów HD w NTC, to jakość TVP 1 HD w MUX-1. Aby to osiągnąć dla 2 kanałów HD w jednym MUX-ie, trzeba zrezygnować z 2 kanałów SD, a nie zamydlać ludziom oczy jakimiś cudownymi technologiami.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1903
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Poland » 12 lutego 2014, o 19:24

kasper93 pisze:@rotalplus: Po pierwsze złe forum, a po drugie tam kanały od początku miały bardzo mały bitrate. Aktualnie jest tam 8.6Mb/s wolnego miejsca... A patrząc na bitrate poszczególnych kanałów to wcisnęliby tam jeszcze 4-5 kanałów.
Po dorzuceniu serwisów hbbTV i przykładowo telegazety dla kanału TVP Info ta liczba już uległaby sporemu zmniejszeniu.
Tak przy okazji obstawiam że w sobotę z tych 8.6Mb/s zostanie tylko 1,5 lub góra 2 Mb/s :lol:
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2014, o 19:33 przez Poland, łącznie zmieniany 1 raz.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 12 lutego 2014, o 19:26

Martens pisze:trochę lepiej niż wczoraj, bo podniesiono nieco bitrate
Bitrate z wczoraj:
Obrazek

Bitrate z dzisiaj:
Obrazek

jarek19777
Posty: 21
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 12:57
Instalacja antenowa: ATX107 TRI DIGIT MINI Dipol11/5-12 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śn Kotły,Jested ,Schafberg,Rząsiny

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jarek19777 » 12 lutego 2014, o 19:31

Trzeba sie naprawde wpatrywac i doszukiwac tych pixeli. Na tv 32 cali z odleglosci 3 metrów naprawde pogorszenia nie widac. A jak komus sie nie widzi to przeciez sa platformy cyfrowe

naziemna-ntrc
Posty: 707
Rejestracja: 16 grudnia 2013, o 11:58

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: naziemna-ntrc » 12 lutego 2014, o 19:34

Polecam iść do optyka. ;)

@jajanusz
Trochę krótkie te próbki. Ale nie zmienia to faktu, że nadal jest katastrofalnie.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 12 lutego 2014, o 19:36

Zrobiłem kilka screenów, jak ktoś chce ocenić https://www.dropbox.com/sh/ti0tl15kyex3kdn/Z9EirtHlBV Ogólnie nawet na statycznych scenach brakuje ostrości, a na dynamicznych to już nie ma co mówić, ale co tam będzie tak jak będzie...

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: cyber » 12 lutego 2014, o 20:15

Potwierdzam ...i to nie przez pryzmat powyższych screenów ale po prostu oglądałem tą transmisje z Soczi oraz wcześniej jeden z seriali ( na pewno w Native HD) w TVP2 HD (Mux3). Obraz tracił nawet na szczegółach w scenach statyczych- tego nie da się nie zauważyć ...sceny dynamiczne to już wyraźne pogorszenie jakości ...
Jeśli tak będzie w konfiguracji docelowej to APEL DO TVP :
DAJCIE CHOCIAŻ SOBIE SPOKÓJ Z TVP POLONIA W MUX3 !!!
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2725
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: K63 » 12 lutego 2014, o 20:38

Moje subiektywne odczucia:
- TV Sharp LCD 20" + WIWA HD 50 (przez SCART). Żadne zmiany praktycznie niezauważalne
- plazma Panasonic 37" HD Ready - przy oglądaniu z odległości ok. 2,5m zauważalna pikseloza. Na kanałach SD obraz mniej wyrażny.
Podobnie na podłączonym do plazmy tunerze combo. Do tej pory - ze względu na lepszą jakość - na liście kanałów tunera miałem naziemne odpowiedniki kanałów dostępnych z satelity. Teraz kanały nadawane w mux-3 muszę podmienić na ich odpowiedniki sat, bo tam jest lepiej - szczególnie TVP2 HD, na której do tej pory wszyscy wieszali psy za kiepską jakość z tp.CP.
- Led Sharp 39LE350 - przy oglądaniu z 2-2,5 m obraz bardzo "męczy" oczy. Czasami na TVP2 HD jest jako tako, ale na na niektórych kanałach SD kwadracik przy kwadraciku. Sytuacja poprawia się trochę przy zwiększeniu odległości od ekranu do 3-3,5 m. Myślę że przy odległości 5m byłoby OK. Pikseloza byłaby niezauważalna. Może do instrukcji przeprogramowania odbiorników 15 lutego, powinna być dołączona uwaga: po przeskanowaniu odbiornika zaleca się zwiększenie odległości z jakiej był on dotychczas oglądany - do momentu uzyskania zadowalającej jakości obrazu. :lol:
Myślę jednak, że większość odbiorców nie ma zielonego pojęcia o prowadzonych testach i ich aspektach technicznych. Ludziska najprawdopodobniej przyjmą nadchodzące zmiany z dobrodziejstwem inwentarza. O ile nastąpi pogorszenie jakości obrazu, przez wielu zapewne nie zostanie zauważone lub uznają że tak ma być. Dowodem na to jest, ze o jakość mux-3 walczy tylko paru userów z tego forum, no i może jeszcze paru na stronie Satkuriera.

kazekp
Posty: 1
Rejestracja: 12 lutego 2014, o 20:29
Odbiornik: Strong SRT 8110
Instalacja antenowa: antena pod dachem ze wzmaczniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kazekp » 12 lutego 2014, o 20:55

cyber pisze:Jeśli tak będzie w konfiguracji docelowej to APEL DO TVP :
DAJCIE CHOCIAŻ SOBIE SPOKÓJ Z TVP POLONIA W MUX3 !!!
Ja bym dodał do tego aby standard HD obniżyć z 1080i na 720p.Wszystkie niemieckie kanały HD/FTA są w standardzie 720p.Zawsze to kilka procent lżej.Innym pomysłem jest dociążenie innych muxów np mux-1 i tam przesunąć TVP Polonia.A w mux-2 żeby inni mieli podobnie(źle) uruchomić Polsat HD i TVN HD :lol: .Oczywiście jest tu wymagana aktywność polityków.
Pamiętam uwagi na forum jak podano że na Litwie jest po 10 kanałów w Muxie to wszyscy się śmiali a teraz będziemy mieli podobnie.W technice trudno liczyć na cuda.

Na koniec chciałem powiedzieć że dotychczasowe nadawanie DVB-T oceniam bardzo pozytywnie.Na forach czeskich wyczytałem że sygnał z Polski jest lepszy od czeskiego co mnie zaskoczyło bo oni zawsze pisali że u nich wszystko jest lepsze. :)

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 12 lutego 2014, o 21:03

kazekp pisze:Ja bym dodał do tego aby standard HD obniżyć z 1080i na 720p.Wszystkie niemieckie kanały HD/FTA są w standardzie 720p.
Obniżyć? Akurat taka zmiana byłby ogromny krok w stosunku do lepszej jakości obrazu. Ale TVP mimo ogólnych zaleceń uparło się na przeplot z powodów marketingowych i nic tego nie zmieni...

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 12 lutego 2014, o 21:28

Nie będę wchodzić w dyskusje, bo zostanę zjedzony. Moim zdaniem HD powinno zostać, bo nawet jeżeli w przyszłości pojawi się pomysł multipleksu HD to nadawcy mogą później powiedzieć, że jak TVP się wycofała to tym bardziej my nie będziemy się w to pakować...

TVP ma niepowtarzalną okazję zrobić porządek ze swoimi programami.
Wywalić ścieżki MPEG, dać EAC3 wraz z ew. podścieżką z lektorem i audiodeskrypcją gdy trzeba (EAC3 daje możliwość zmiksowania lektora i audiodeskrypcji w jeden strumień ze ścieżką główną i nadanie im odpowiednich PIDów), a nie nadawać 3 osobne ścieżki jak w TVP1 i TVP2 to już daje jakąś oszczędność.
Zastanawiam się też nad sensownością różnicowania teletekstu dla różnych anten - nie można zrobić jednego serwisu i podzielić po prostu na odpowiednie kanały?

Zrobienie czegoś takiego to z grubsza już 1,5mbit
Aż dziwne, że nikt nie próbuje myśleć w tym kierunku.
Bo wywalenie Polonii wydaje się obecnie najsensowniejsze co nie wyklucza w/w zmian.

A no i 720p jest w tym wypadku chyba nawet pożądane. Trzymanie się na siłę 1080i, które w teorii ma więcej pikseli, a więc więcej informacji do przetransportowania jest bez sensu.
Tym bardziej, że przy 720p obiekty w ruchu będą lepiej widoczne.

Patrząc realnie - to forum jak i forum SK nie jest reprezentatywne w żaden sposób.
Oglądałem wieczorem łyżwiarstwo. Nie wpatrując się przesadnie w ekran jakość była akceptowalna. Potem widziałem fragment jakiegoś serialu - pierwsze klatki po zmianie kamery jakby niewyraźne, potem dopiero wyostrzenie, ale tak jest zawsze przy kompresji stratnej.
Trzeba też pamiętać, że IO nie będą na tych antenach codziennie. Transmisja sportowa raz, może dwa na tydzień to będzie potem max.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2014, o 21:46 przez tajemnicapanstwowa, łącznie zmieniany 2 razy.

pikaczu
Posty: 1358
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 12 lutego 2014, o 21:37

ja bym proponował, aby tvp dała przepływność 7/8, 29.029, i wtedy tak:

1. TVP 1 HD 5 mbit/s
2. TVP 2 HD 5 mbit/s
3. TVP regionalna 576 3 mbit/s
4. TVP INFO 576 3 mbit/s
5. TVP Kultura 576 2.8 mbit/s
6. TVP historia 576 2.8 mbit/s
7. TVP polonia (do włączenia dokument) 576 2.8 mbit/s
8. TVP Rozrywka 576 2.8 mbit/s

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 12 lutego 2014, o 21:42

nie ma sensu pisać o sztywnych parametrach na kanał, bo od początku DVB-T w Polsce wykorzystywany jest dynamiczny bitrate.

O zmianie parametrów multipleksu raczej też możemy pomarzyć.

I tak mnie teraz naszło - jaką mamy gwarancję, że to docelowa jakość?
Póki co wiemy tylko tyle, że zmniejszono bitrate co w logiczny sposób wpłynęło na jakość kanałów. Nie wiemy nic o tym czy zmieniono sprzęty, czy wdrożono testowane rozwiązania itd.
Ostatnio zmieniony 12 lutego 2014, o 21:49 przez tajemnicapanstwowa, łącznie zmieniany 1 raz.

distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: distefano » 12 lutego 2014, o 21:48

Nie ma też co pisać o usuwaniu kanałów przez TVP bo ona nie nosi się z zamiarem usunięcia TVP Polonia, a tym bardziej wersji HD Jedynki i Dwójki.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 12 lutego 2014, o 21:53

Akurat co jak co, ale Polonia była bliska usunięcia.

Poczekałbym do soboty z ew. krytyką, z drugiej jednak strony znając TVP obawiam się, że jak już wprowadzą zmiany to na stałe i będą mieć w poważaniu jakiekolwiek uwagi i komentarze.

Tyle pomysłów i rozwiązań (bez usuwania nieszczęsnej Polonii) jest możliwych do wprowadzenia, że spokojnie mogliby te 1,5mbit jeszcze wyciągnąć gdyby tylko im się chciało.

Mimo wszystko patrząc na "dwójkę" w SD i w HD wolę tą drugą, bo mimo wszystko wyższa rozdzielczość robi swoje i nie jest tak rozmyta.

Odpowiedz