Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
distefano
Posty: 589
Rejestracja: 19 kwietnia 2013, o 19:15
Odbiornik: TV Panasonic 50"
Ferguson T65
LTC HD-302
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa 12 el. pasmo UHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krzemianucha odl. 10 km

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: distefano » 12 lutego 2014, o 22:01

Była bliska usunięcia, ale chyba nie jest choć nawet później w każdej chwili TVP może Polonię usunąć.

Awatar użytkownika
Bogoes
Posty: 223
Rejestracja: 19 kwietnia 2012, o 18:45
Odbiornik: Kruger&Matz KM00186, Wiwa 90HD
Medion MD86891 (DAB+,IR,FM)
Instalacja antenowa: Ant. Uni Line LOG 560UD
20km-Trzeciewiec, 3,2km-Chodkiewicza
22km-Solec Kuj.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (TV), Solec Kuj. (DAB+)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Bogoes » 12 lutego 2014, o 22:02

cyber pisze:Potwierdzam ...i to nie przez pryzmat powyższych screenów ale po prostu oglądałem tą transmisje z Soczi oraz wcześniej jeden z seriali ( na pewno w Native HD) w TVP2 HD (Mux3). Obraz tracił nawet na szczegółach w scenach statyczych- tego nie da się nie zauważyć ...sceny dynamiczne to już wyraźne pogorszenie jakości ...
Jeśli tak będzie w konfiguracji docelowej to APEL DO TVP :
DAJCIE CHOCIAŻ SOBIE SPOKÓJ Z TVP POLONIA W MUX3 !!!
Pozdrawiam.
Dokładnie mam identyczne odczucia odnośnie jakości odbioru... Dodatkowo pojawiły się dziś po 18-stej na TVP2HD problemy spowodowane chwilową silną pikselizacją i przebarwieniami całego ekranu kilkanaście razy w ciągu jakiś 2 godzin (przy silnym i stabilnym sygnale- 90%).
Szkoda gadać... :cry:

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: arik92 » 12 lutego 2014, o 22:25

Spokojnie, już niedługo TVP wejdzie w posiadanie najnowszych magicznych koderów H264, które pozwolą umieścić w Muxie DVB-T 8 kanałów HD albo 16 SD i znowu się będą na konferencji mogli chwalić, że jeszcze udało się upchnąć nogami i rękami nowe kanały :lol: :lol: :lol:
O działaniu TVP szkoda pisać, bo i tak na zmiany nie ma co liczyć. Mam tylko nadzieje, że TVP już żadnego miejsca w nowych multipleksach nie dostanie, bo znowu tylko stworzą pełno kanałów typu powtórka i byle by było.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 12 lutego 2014, o 22:40

Co twoja wypowiedź wnosi do dyskusji?
Narzekasz dla narzekania i tyle.

Teraz piszesz, żeby więcej miejsca nie dostali, ale lepszą jakość pewnie byś chciał.
Myślenie po polsku.
Zamiast próbować merytorycznie dyskutować, to lepiej narzekać i głupio ironizować.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1889
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Poland » 12 lutego 2014, o 23:02

Ja tymczasem mam pewne pytanie a mianowicie czy posiada ktoś aktualne dane dotyczące parametrów MUX3 w mbit/s ?? Szukałem w internecie ale tam są tylko dane do 1 w nocy dnia dzisiejszego (tj. środy 12 lutego) ale wyników z dzisiejszego dnia niestety nie ma :(

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: twmichal » 12 lutego 2014, o 23:16

Wczoraj były problemy z TVP2HD w MUX-3. U rodziny nie było obrazu, u mnie na dekoderze Cabletech URZ0194 pocżatkowo też, tv Samsung bardzo długo wczytywał kanał, a na początku grał tylko dźwięk - pojawiała się ikonka że to kanał radiowy.
Dekoder pokazywał rozdzielczość... 576i.
Teraz jest już ok ale na tv Samsung kanały z MUX-3 dalej wczytuje dłużej niż inne.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: arik92 » 12 lutego 2014, o 23:20

Narzakanie dla narzekania? No cóż, przykro mi, ale jak widzę co oni wyprawiają i jak degradują jakość kanałów zapychając DVB-T na siłę nowymi tworami to chwalić nie będę. Chwaliłem za jakość TVP HD w 720p w testowej emisji MUX3 ze Śremu na MŚ 2010.
Tak, chciałbym lepszej jakości, ale do tego potrzebny jest jakiś umiar i można to osiągnąć umieszczając kanały w danej techologii (DVB-T z pojemnością 24.882 Mbit/s + H264) na tyle na ile ona realnie pozwala, a nie 2 kanały HD i 6 SD + EPG, ścieżki, napisy, TXT (to nie DVB-T2 i nie kodek H265).
Natomiast myślenie po polsku to mamy właśnie w TVP, najpierw utworzymy pełno kanałów, a potem będziemy się martwić jak to wszystko zmieścić, bo jakoś to będzie. No i jest, a jak to wygląda to widać na TV.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 12 lutego 2014, o 23:20

Poland pisze:Ja tymczasem mam pewne pytanie a mianowicie czy posiada ktoś aktualne dane dotyczące parametrów MUX3 w mbit/s ?? ... z dzisiejszego dnia
Obrazek

;)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1889
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Poland » 12 lutego 2014, o 23:23

A napisałbyś mi jeszcze jakie kanały kryją się pod danymi kodami bo przyznam że jest to dla mnie czarna magia :D

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: digitrax » 12 lutego 2014, o 23:26

Poland pisze:Ja tymczasem mam pewne pytanie a mianowicie czy posiada ktoś aktualne dane dotyczące parametrów MUX3 w mbit/s ?? Szukałem w internecie ale tam są tylko dane do 1 w nocy dnia dzisiejszego (tj. środy 12 lutego) ale wyników z dzisiejszego dnia niestety nie ma :(
Dane sprzed chwili:

MUX 3

TVP2 HD 4427 Kbps
TVP Olsztyn 2407 Kbps
TVP Kultura 2370 Kbps
TVP Historia 2161 Kbps
TVP Polonia 2818 Kbps
TVP Gdansk 2406 Kbps

i dla porównania MUX 1 i 2

TVP1 HD 7730 Kbps
TVP Info 2899 Kbps
ESKA TV 2820 Kbps
TTV 4015 Kbps
POLO TV 3644 Kbps
ATM Rozrywka 3230 Kbps
Polsat 3286 Kbps
TVN 3456 Kbps
TV4 3593 Kbps
TV Puls 2863 Kbps
TVN Siedem 4020 Kbps
PULS 2 4994 Kbps
TV6 2529 Kbps
Polsat Sport N 2964 Kbps

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 12 lutego 2014, o 23:30

Poland pisze:A napisałbyś mi jeszcze jakie kanały kryją się pod danymi kodami bo przyznam że jest to dla mnie czarna magia :D
Teraz powinieneś być zadowolony:

Obrazek Obrazek

;)

Martens
Posty: 450
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 12 lutego 2014, o 23:51

Porównać obiektywnie jakość kanałów HD nadawanych w NTC można właśnie teraz - oglądając na TVP 2 HD film "Złoty środek" (bitrate ok. 3-4 Mbit/s, rozmazane kontury) oraz na TVP 1 HD film "Pearl Harbor" (bitrate ok. 6 Mbit/s, wyraźne kontury). Według mnie tylko na TVP 1 HD jest akceptowalna jakość "HD".

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 13 lutego 2014, o 00:14

Trochę to ironicznie wygląda......Puls 2 SD 4994 Kbps i TVP2 "HD?" 4427 Kbps nic dodać nic ująć. Dzięki za wspaniałe nowe kodery szmery cuda i jeszcze inne nowinki, które robią "bardzo dobrą jakość HD" z małym zapotrzebowaniem na ilośc Kbps. Niestety, mierniki i całą techniczną stronę może daje się omamić wynikami, ale naszych oczu już nie....

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: digitrax » 13 lutego 2014, o 00:26

Jak tak bardzo TVP kosztem ilości programów ogranicza ich jakość to niechaj nie wygłupiają się z rozdzielczością 1080i a włączą 720p. Wiele programów HD nadaje w tej rozdzielczości i ich jakość przewyższa obecny TVP 2 "HD".

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 13 lutego 2014, o 00:30

Akurat 720p nie da, aż takiego zysku. Przepływność potrzebna jest niemal ta sama co do 1080i. Ale na pewno lepiej by wyglądało z racji braku przeplotu.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 13 lutego 2014, o 01:23

Co rusz słyszę, że 720p wymaga takiego samego pasma co 1080i i cały czas nie wiem z jakiej racji.
1280x720x50 daje przecież mniej pikseli od 1920x540x50
więc jak to się ma do twierdzenia, że to praktycznie to samo?
Nawet jeżeli miałoby być to 5% oszczędności to w tym wypadku gra chyba jest warta świeczki.

Po za tym nawet jeżeliby tak było - w przypadku tego co obecnie widzimy (pikselizacja + przeplot) i tak chyba lepszym wyjściem byłoby 720p.

@eter
żadnych nowych koderów itp. nie ma i nie chodzi mi o to, że nic takiego nie wymyślili. Moim zdaniem TVP nie wprowadziła jeszcze żadnych z testowanych rozwiązań, a jedynie wycięła te 5mbit pod TVP1 w HD nie robiąc nic po za tym.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 13 lutego 2014, o 01:35

tajemnicapanstwowa pisze:Co rusz słyszę, że 720p wymaga takiego samego pasma co 1080i i cały czas nie wiem z jakiej racji.
1280x720x50 daje przecież mniej pikseli od 1920x540x50
więc jak to się ma do twierdzenia, że to praktycznie to samo?
Nawet jeżeli miałoby być to 5% oszczędności to w tym wypadku gra chyba jest warta świeczki.
No jasne, że jest mniej, ale nie znowu tak dużo, o to mi tylko chodziło.
tajemnicapanstwowa pisze: Po za tym nawet jeżeliby tak było - w przypadku tego co obecnie widzimy (pikselizacja + przeplot) i tak chyba lepszym wyjściem byłoby 720p.
Oczywiście 720p50 jest o wiele lepsze w wielu względach. Ale marketing wziął tutaj górę i TVP zdania nie zmieni. Chcieliby wybrać lepsze 720p to wybraliby jak przechodzili na HD. Wybrali przeplot i mamy przeplot. Ja się tylko cieszę, że już nie ma standardu 2160i xD Przeplot to taka zaszłość przeszłości trochę, ale cóż jak widać, są duże problemy z przepustowością, więc na 1080p to ma żadnego miejsca, a musieli przecież zrobić standard "Full HD" dla TV...

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 13 lutego 2014, o 05:44

różnica to... 12,5%
Przyjmując, że teraz potrzebne jest średnio ok. 7mbit na kanał HD, przy 720p w teorii można by było zejść do 6,2mbit (czyli pół multipleksu na 2 kanały HD), brzmi to już trochę lepiej. Nawet jeżeli takie przeliczanie to czysta teoria i 720p w czasie kompresji, modulacji i co tam jeszcze się z tym dzieje potrzebuje więcej pasma - jak pisałem już wcześniej - oszczędność nawet 5% pasma na kanał byłaby dla mnie wystarczającym motywem, by przejść na 720p. Większość osób i tak nie zobaczyłaby różnicy, a jeżeli już to głównie na plus podczas ruchu i dynamicznych scen.

Jakby tak dodatkowo obciąć nieszczęsny teletekst (ktoś jeszcze tego używa w dobie EPG, DVB-Sub i stacji informacyjnych?), który zajmuje 1,2mbit (nie wiem jakim cudem teletekst dla jednego kanału może zajmować ponad 200kbit danych przesyłanych w sposób ciągły) od biedy zrobić jeden serwis TTX, który będzie się wyświetlać pod każdym programem i jest uwolniony cenny 1mbit.

W przypadku dźwięku też można zrobić wiele o czym już było wspomniane. Wywalając zbędne ścieżki MPEG i przechodząc na EAC3. Niech TVP zacznie korzystać z tego za czym sama optowała.

EIT można też obciąć o kilka kbit, będzie się ładować EPG dłużej.

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 13 lutego 2014, o 09:02

Ano właśnie, tajemnicapanstwowa - akurat się z tobą zgadzam.

1. Teletekst na MUX TVP może być wspólny (ten sam PID) lub tylko na TVP1 HD.
2. Zmniejszenie bitratu EIT (EPG), o połowe?
3. Wywalenie niepotrzebnych audio.
4. (nierealny) wywalić TVP Polonia

Ja rozumiem że to TVP płaci a Emitel "tylko" wykonuje - ale czasem niech Emitel podpowie Braunom że coś za coś. ;)

PS. Zmiana z 1080i na 720p nic nie da. Oszczędzi się troche bitratu, ale przy 720p jest MNIEJSZA ROZDZIELCZOŚĆ i bardziej widać błędy (większy piksel). To się nie udaje ;p ;)

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Artek Ł. » 13 lutego 2014, o 09:08

jakiś czas temu podawali, że ma być jakaś konferencja do oglądania przez internet . 13 lutego .
to o której godzinie będzie ? i na jakiej stronie int. będzie można to oglądać ?

Odpowiedz