Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 14 lutego 2014, o 20:17

HD takie piękne ;_; Ale to tylko dowodzi moją skromną tezę, że dobry kanał HD musi mieć przestrzeń i mieć to 8-10Mb/s średnio (trzy sloty...). Oczywiście przy zastosowaniu h.264. Ale w DVB-T nigdy takiego nie uświadczymy. Pamiętam Polsat HD był bardzo ładny, TVN HD teraz jest raczej na dolnej granicy "akceptowalności" (cokolwiek to znaczy ;p) i tyle. Nie mówię o bitrate, bo nawet nie wiem ile ma, ale o jakości ogólnej.

Co do samych screenów to mam wrażenie, że przeplot jest źle usunięty, ale ogólnie jakość i ostrość jest OK :) Chociaż trochę ciężko ocenić, bo screeny przedstawiają w dużej części puste obszary.
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2014, o 20:21 przez kasper93, łącznie zmieniany 1 raz.

Mr P
Posty: 16
Rejestracja: 28 października 2010, o 21:59
Odbiornik: Philips 46PFL5507,
Samsung 32C6000,
LG M2452D
Instalacja antenowa: Antena Dipol 44/21-69 Tri Digit z symetryzatorem + rozgałęźnik AMS AWS-144ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Mr P » 14 lutego 2014, o 20:20

@belzebiusz

Właśnie to przestawienie minimalnego bitrate'u na 2 Mbit/s w TVP2 HD jest gwoździem do trumny.
ProgDVB przez przytłaczającą większość czasu pokazuje mi 2,5-3 Mbit/s, rzadko przekracza 3,5 Mbit/s, natomiast wartości rzędu 5-6, czy chociażby 4,5, można uznać za wypadek przy pracy.
Dla porównania TVP1 HD przez większość czasu oscyluje w granicach 5-6 Mbt/s. Tylko, że tam minimalny bitrate jest ustawiony na 4 Mbit/s.
Niestety to już ostatnie chwile, kiedy możemy wskazywać na wyższość TVP1 HD nad TVP2 HD, gdyż za parę godzin oba wylądują w trzecim MUXie.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 14 lutego 2014, o 20:52

Właśnie mam problem z robieniem dobrych zapów. Wykorzystuję do tego VLC Media Player, przewijam tam klatka po klatce, usuwanie przeplotu włączone w trybie domyślnym dorównać. Może tutaj trzeba pokombinować, ale ogólnie odtwarzanie w VLC nie jest komfortowe (brak płynności, rozmazany obraz). Przy odtwarzaniu np. w WMP czy na tv obraz jest piękny. Czym najlepiej robić zapy?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 14 lutego 2014, o 20:54

Programem DVBViewer z eksportem do pliku PNG.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 14 lutego 2014, o 21:00

Najlepiej nie robić screenshotów, a nagrywać krótkie sample i je wrzucać.

Co do usuwania przeplotu to najlepiej robić zrzuty podczas odtwarzania. Albo z wyłączonym usuwaniem przeplotu (oczywiste linie, ale brak artefaktów.)

Już tłumaczę dlaczego. Algorytmy do usuwania przeplotu np. te w GPU są najczęściej adaptacyjne i dostosowują się do danego materiału itd. Idąc klatka po klatce te algorytmy są ogłupione trochę i mogą dawać troszkę gorszą jakość wynikową. Lub też trywialny przypadek, gdy odtwarzacz jest po prostu głupi... Ja używam MPC-HC z madVR i screeny wychodzą ładne. Ach i bardzo ważne, żeby wyłączyć wszystkie ulepszacze obrazu w ustawieniach karty graficzne, bo te potrafią ostro namieszać w jakości.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 14 lutego 2014, o 21:09

Jak kiedyś miałem DVBViewer to pamiętam zapisywał mi zapy w rozdzielczości monitora, w moim przypadku 1680x1050 co skutkowało dodaniem czarnych pasów. Przypomniał mi się też Splash Pro i TS-Doctor, przetestuję potem jakość zapów w tych programach. Chciałem wrzucić zapy z dynamicznych scen, ale w tym VLC się wszystko rozmazuje, dlatego tylko takie a nie inne wrzuciłem.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 14 lutego 2014, o 21:49

Spróbuj http://mpc-hc.org/ nic się nie powinno rozmazywać, jeżeli to nie jest spowodowane kartą graficzną.

Ten post zawierał lokowanie produktu. :lol:
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2014, o 23:37 przez kasper93, łącznie zmieniany 1 raz.

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 14 lutego 2014, o 23:21

Pan Jarosław Mroczkowski - cytuję


"ps. /tak zupełnie prywatnie/
Przy obserwowanej wczoraj jakości mój poziom "akceptowalności" został nieznacznie nadwyrężony"


Dziekuję za te słowa.
Wszystko na temat, który tak maglujemy. Myślałem, że tylko kilku oszołomów i ja widzimy co się dzieje. Te słowa przekonały mnie, że jednak nie mamy żadnych szans, aby nadawca chciał wziąść sobie nasze tutaj "wywody" na poważnie.
15 lutego - Witamy TVP ABC oraz Telewizję Trwam, żegnamy kanały TVP w dobrej jakości.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2390
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: JaroslawMroczkowski » 14 lutego 2014, o 23:45

Napisałem też, że obecna konfiguracja nie jest docelowa ... jakość ocenimy rano.

eter
Posty: 621
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 14 lutego 2014, o 23:52

Spodziewa się Pan "cudu"?.
Ja jestem realistą a Pan tym bardziej, więc ...
Chciałbym zobaczyć na przykład serial "M jak miłość" w dwójce i zachwycać się jakością, że siedząc dwa metry przed 42 calowym TV nie widzę nic---> tylko super jakości obraz.
Ale ja i Pan wiemy, że tak nie będzie niestety.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za naprawdę ważne słowa przynajmniej dla mnie.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: odziom91 » 14 lutego 2014, o 23:55

No i się zaczęło... :)

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: lustracja » 14 lutego 2014, o 23:56

A za co tu dziękować?
I jakie znaczenie ma prywatnie.
"Każdy" widzi a co dopiero ktoś kto się tym zawodowo para.
Uprzedzałem, że będą pakować na max przepustowość i jakość będzie spadała. W testach uprzedzałem, że widać.
Każdy twierdził, że jest dobrze i będzie lepiej bo jest zapas w DVB-T H-264.
A jaki jest koń każdy zobaczy.
Łatwo można było mnie krytykować za twierdzenia dotyczące DVB-T2 ale teraz już nawet TVP wspomina o tym co prawda w kontekście HEVC.

Ludzie się przyzwyczają. Niższa jakość zawsze wypiera wyższą.
Właśnie na 5 minut przed 0.00 chyba przełączają.
Zobaczymy rano co właściwie planują

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 14 lutego 2014, o 23:57

odziom91 pisze:No i się zaczęło... :)
Na razie tylko MUX-1 zmieniony.

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pabloki » 15 lutego 2014, o 00:00

o 23.56 nastąpiła historyczna chwila zamiast tvp info wskoczyła mi śpiąca krowa.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 00:00

Co ciekawe nie ma teraz w ogóle kanału TVP1 HD.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: odziom91 » 15 lutego 2014, o 00:03

Jest :) U mnie złapało :) Zresztą reszta programów jest obecna - TV Trwam puszcza mszę ;)

sebol55
Posty: 36
Rejestracja: 25 grudnia 2013, o 15:58
Odbiornik: ferguson t65
Instalacja antenowa: atx91
Nadajnik - obiekt nadawczy: pkin

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: sebol55 » 15 lutego 2014, o 00:05

u mnie samo sie przestawilo teraz u was tez tak jest ze tvp abc jest na pierwszym potem trwam itd?

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: odziom91 » 15 lutego 2014, o 00:06

Odbiorniki różnie mogą reagować. Reguły nie ma. Te ustawione po LCN powinny złapać kolejność "same" lub po autostrojeniu. Te ustawiane ręcznie pewnie się "wyzerują" i mogą powstać takie głupawki jak Polsat na pierwszym miejscu, czy też Trwam.

pabloki
Posty: 179
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 22:41
Odbiornik: philips 32PFL5606H/58
Instalacja antenowa: kierunkowa bez wzmacniacza thomson ANT 289, na zewnątrz(dach)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża(50km)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pabloki » 15 lutego 2014, o 00:10

Skanuje i nie mam tvp 1 hd . identyfikator zmienił sie z tvp1 na tvp 1 hd ale jest nam tvp1 SD. U mnie same zmiany identyfikacji zaszły i dodanie ale skanuje by mieć hd a tu nie ma.Również mam brak epg na tvp info. Ok o 00:14 zamieniono obraz z tvp 1 na tvp1 HD teraz poprawnie . Dziękujemy.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 00:15 przez pabloki, łącznie zmieniany 2 razy.

cyfrowypiotr
Posty: 4
Rejestracja: 25 stycznia 2014, o 16:11
Odbiornik: Signal HD-527
Nadajnik - obiekt nadawczy: Częstochowa- Klepaczka/Błeszno

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: cyfrowypiotr » 15 lutego 2014, o 00:12

Na kanale TVP Info brak EPG.

Odpowiedz