Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 01:19

Ma ktoś jeszcze problemy tylko z TVP1 HD :?:

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 01:30

Martens pisze:Oglądam od północy, obraz jest stabilny i jakość jak najbardziej akceptowalna.
Z całym szacunkiem, ale z ocenami jakości poczekajmy jeszcze trochę, chociaż do momentu gdy będziemy mogli porównać na różnym materiale źródłowym.

Owszem obraz jest czysty i przyjemny dla oka, że tak się wyrażę, ale jest też bardzo rozmyty co skutecznie powoduje odczucie ładnego czystego obrazu niekoniecznie mającego dużo wspólnego z HD. :) Dlatego chciałbym zobaczyć, czy to kwestia źródła, czy może to ich rozwiązanie na mały bitrate, swoją drogą bardzo dobre, żeby zapewnić czysty obraz. Trochę gorzej, że temu bliżej jest do SD niż HD jeśli chodzi o jakość i ilość szczegółów obrazu.

eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 15 lutego 2014, o 01:57

Powiem tak. Jestem pierwszy, który tu na forum odszczka te słowa, które tutaj pisałem.
Oglądam o godzinie 1.50 w nocy "Doktora Hausa" na TVP 2 HD i jest SUPER. Wpatruję się w ekran 42 calowy z odległości 50 cm i nie wierzę, ale fakt nic nie widzę.
Czyli perfekt! Jak będzie jutro to nie wiem dzisiaj jest super.
Opisuję program TVP2 HD nie wiem jak inne.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 02:10

Czyli efekt osiągnięty :) Też właśnie patrze na House'a i obraz jest przyjemny dla oczu. Tak jak pisałem wcześniej nie jest to ostre HD, a nawet bardzo miękkie, ale przy tym bitrate nie mieli z czym powalczyć.

Ogólnie rzecz biorąc jest nieźle, bo większość ludzi przyzwyczajone do SD nie będzie się doszukiwać żylety w tych kanałach HD.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 15 lutego 2014, o 02:23

Cos tutaj dziwnie konfiguracji tvp 1 HD. Nie mogę odbierać poprawnie moim tunerem pc na tvp 1 HD. A na tvp 2 HD leci dobrze.

eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 15 lutego 2014, o 02:25

Tutaj się z kolegą nie zgodzę, właśnie akurat na tym serialu jest właśnie bardzo dobra rozdzielczość czyli ostrość obrazu (wiadomo to zależy też, jakie źródło ma TV) Walczyliśmy nie tyle o rozdzielczość, ale o przepływność strumienia, aby nie było artefaktów i właśnie przy rozdzielczości HD widocznych innych kompresji obrazu.
Teraz nie ma artefaktów, nie widać negatywnych wyników kompresji, rozdzielczość bardzo dobra i ja osobiście nie mam się czego czepić.
Na pewno to nie jest BluRey, ale mnie zadowala. Ostrość bardzo dobra, brak właśnie artefaktów kompresji co mnie niezmiernie cieszy. Jest chyba tak dobrze jak było kiedyś, w co nie mogę uwierzyć, ale to się jeszcze okaże w najbliższych dniach.

eter
Posty: 664
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 15 lutego 2014, o 02:29

Jutro wszystkie sygnały będą full więc tunery wszelkich maści sobie zapiszą co muszą.
To tak dla kolegi w kwesti TVP 1HD. Telewizory normalnie przyjęły, przynajmniej Philipsy. Dołączyły same nowe programy nawet nic nie robiąc.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 02:48

eter pisze:jest właśnie bardzo dobra rozdzielczość czyli ostrość obrazu
Mówię o ostrości obrazu, nie rozdzielczości...
eter pisze:Na pewno to nie jest BluRey, ale mnie zadowala.
Ja nawet o Blu-ray, moje przemyślenia są oparte o porównania do wielu nagrań HDTV.
eter pisze:Ostrość bardzo dobra, brak właśnie artefaktów kompresji co mnie niezmiernie cieszy.
No właśnie tu się nie do końca zgadzamy. Owszem nie widać artefaktów kompresji, ale to wynika tylko z tego, że (najprawdopodobniej) jest nałożony blur (lub o prostu bezpośrednio w kompresorze) żeby obraz wygładzić. I to działa, ale jak mówię obraz nie jest tak ostry jak był. Niestety nie zrobię porównania 1:1, bo nagrań trochę mam ze poprzednich TVP 1/2 HD, lecz wątpię, żeby coś się powtórzyło teraz ;p
Ale nawet porównując różne materiały widać znaczącą różnicę. Choć tak jak widać po Twojej opinii większości to wystarczy.

Przykładowy screen obecnego
Obrazek
Jakość tła przypomina trochę xvidy gdzie też się tworzyły takie charakterystyczne wymyte artefakty.
Obrazek

Należy pamiętać, że jest wiele różnych rodzajów artefaktów, czy też zniekształceń obrazu, jedne są bardziej akceptowalne inne bardziej irytujące. Cała sztuka polega na tym, żeby wszystko odpowiednio zbalansować.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 07:44 przez kasper93, łącznie zmieniany 1 raz.

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 03:11

grzegorz0plonka pisze:Cos tutaj dziwnie konfiguracji tvp 1 HD. Nie mogę odbierać poprawnie moim tunerem pc na tvp 1 HD. A na tvp 2 HD leci dobrze.
Mam tak samo, TV jakoś sobie radzi z TVP1 HD, ale jest desynchronizacja dźwięku, a komputer wymięka puszczając tylko przerywane audio i kilka klatek wideo. :evil:
TVP2 HD na TV i komputerze bez zarzutów.
Mam nadzieję, że problem zostanie do rana wyeliminowany bo TVP1 HD to najważniejszy i najbardziej oglądany kanał w Polsce...

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 03:25

U mnie działa dobrze TVP1 HD. To, że jakieś tunery bez przeskanowania mogą się pogubić (choć) nie powinny to mogę zrozumieć, ale że "komputer nie wyrabia" to już bardzo dziwne ;p Pewnie jakiegoś słabego programu używasz ;p

belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 03:30

DVBViewer z DXVA i kodekami Cyberlinka. Do północy wszystko ok, teraz nie działa tylko TVP1 HD, TVP2 HD bez zarzutu. Pisałem wcześniej o innych profilach wideo http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=186565#p186565 - obstawiam tę przyczynę i proszę o ustawienie konfiguracji TVP1 HD na taką jak ma teraz TVP2 HD.
Problemem może być także spora desynchronizacja audio, którą obserwuję w telewizorze.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 03:44

DVBViewer i LAV Filters (z DXVA i bez) działa bez problemów. Spróbuj przeskanować ponownie i zmienić dekodery, również audio. Ogólnie nie możemy obwiniać nadawcy jeżeli są jakieś błędy w dekoderach, a dekodery cyberlink nie są fajne ogólnie. Ale mniejsza z tym, poczekaj na rozwój wydarzeń, punktem referencyjnym są tunery STB, jeżeli one działają to na PC musi działać, a ewentualne błędu trzeba zgłośić o producenta oprogramowania.

A profil w AVC to czysto informacyjna wartość nie ma tak na prawdę dużego wpływu.
Problemem może być także spora desynchronizacja audio, którą obserwuję w telewizorze.
Owszem to może być problem. Ja tego nie widzę, ale może inną ścieżkę testowałem. A ogólnie taka desynchronizacja może ogłupiać dekodery jak są źle napisane.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 15 lutego 2014, o 04:00

Aż dziwne, że nie "zdławili" kanałów SD w okolicach 4mbit. Swoją drogą śmiesznie to wygląda jak średnia przepływność Polonii jest zbliżona do kanałów HD i nad tym chyba jeszcze będą musieli popracować.

Ktoś jest w stanie sprawdzić czy wszystkie kanały kodują z CABAC?

Na jakość póki co nie narzekam, zobaczymy co będzie ok. 12 przy większej dynamice programów.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kasper93 » 15 lutego 2014, o 04:16

To zostało poprawione, te testy które są w temacie były zrobione przed poprawką. HD mają trochę większy priorytet, ale z racji tego, że nie ma miejsca, a nie można też SD puszczać z okrutnie mały bitrate. To średnio niewiele więcej wychodzi niż na SD. Ale jednak jest troszkę więcej w porównaniu do Polonii, która ma dużo jest tak 0.5-0.8Mb/s więcej. Na przykład teraz na TVP1 HD mamy plansze to tak to wygląda
Obrazek
Świetnie widać, że nadmiarowy bitrate jest wykorzystywany głownie dla kanału HD. Ale wiadomo to są skrajne przypadki. Jutro w dzień zamieszczę pomiar, jak to wygląda normalnie.


Ps. Jesteśmy w temacie "zagadnienia techniczne" więc nie atakujcie mnie, że "znowu bitrate porównuje" - "to nie jest ważne" itp... Bo jest inaczej, a subiektywną ocenę jakości można sobie samemu zrobić.

EDIT:

No i teraz mamy plansze na obu. Obrazek

Zresztą na wszystkich innych kanałach też są plansze, oprócz Polonii, która nadaje pełną parą ;p

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 15 lutego 2014, o 04:33

regionalny u mnie też nadaje normalnie ;)
Powtórki z Soczi są.

Jak na kanał SD w mojej subiektywnej ocenie nie jest najgorzej, Niemcy nadają ZDF i ARD w podobnej jakości, a często gorszej w NTC.

Czym analizujecie strumień TS?

monter1981
Posty: 234
Rejestracja: 31 marca 2010, o 10:10
Miejscowość: Sosnowiec
Odbiornik: Philips 32PFS5823
Instalacja antenowa: Biquad wewnątrz pomieszczenia

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: monter1981 » 15 lutego 2014, o 05:34

jajanusz pisze:
monter1981 pisze:INFO Pasek informacyjny totalnie rozmazany.
Człowieku co ty opowiadasz :o TVP Info wyglada obecnie lepiej niż wcześniej na MUX1, ponieważ także zostało włączone w multipleksowanie statystyczne, stały bitrate pozostał tylko dla TVP Regionalnej - tu bez zmian.

W obecnej chwili niczego strasznego nie widzę :shock: chociaż się przyglądam, tak jak było przed północą tak jest dalej, gratulacje dla TVP :D
Weź kolego pod uwagę, że piszę o tym co widzę na TV Samsung LE32C550, a to odbiornik 50Hz. Na takim sprzęcie widzę wyraźne pogorszenie jakości :( .

Madrass
Posty: 118
Rejestracja: 5 kwietnia 2013, o 22:40

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Madrass » 15 lutego 2014, o 06:54

Niestety mój dekoder USB także nie radzi sobie z TVP1 HD. Czasem leci sam dźwięk a czasem jest pokaz slajdów. Później pogrzebie w kodekach, może to ich wina.

EDIT: Już się uspokoiło i nie rwie

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 15 lutego 2014, o 07:33

kasper93 pisze:nie widać artefaktów kompresji, ale to wynika tylko z tego, że (najprawdopodobniej) jest nałożony blur (lub o prostu bezpośrednio w kompresorze) żeby obraz wygładzić. Jakość tła przypomina trochę xvidy gdzie też się tworzyły takie charakterystyczne wymyte artefakty.
O tym samym mówiłem podczas testów.

Re: Emisja testowa TVP k.29 z RTCN Warszawa / PKIN
Napisane: 20 stycznia 2014, o 11:27

jajanusz pisze:jakość wygląda mi na film divX ... nie widać pikselizacji ale widać taki jakby mętny obraz ... większość społeczeństwa zapewne taką jakość jak na testowym MUX przyjmie
Martens pisze:Szaleństwem to były twoje analizy 1-minutowych próbek MUX testowego
Może jakieś przeprosiny? :lol:

Wiem co widziałem podczas testów, widocznie przed północą w MUX3 nie wszystko jeszcze ustawili tak jak było w testach, obecnie widzę że dokładnie jest to samo co w czasie testów czyli mętny bardziej "przyjemny dla oka" obraz, tak jakby rozdzielczość była mniejsza niż w rzeczywistości, zastosowano jakąś sztuczkę, która niweluje artefakty kompresji i o tym już mówiłem w czasie testów, jako że zajmuję się kompresjami video, wiem że takie sztuczki istnieją czyli że "zupę pikselową" można zastąpić "czymś innym". ;)

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 15 lutego 2014, o 07:35

No i po zmianach. TV sam wszystko zrobił, STB pewnie trzeba przestrajać. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to znaczna poprawa jakości TVP Info. Co do HD? Kurczę nie jest najgorzej! Teraz leci M jak miłość i wygląda naprawdę ok. Chyba jednak za dużo zrobiliśmy szumu, a TVP wyszła z tego z twarzą.

rotalplus
Posty: 1147
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 15 lutego 2014, o 08:26

Dla mnie też jakość TVP INFO lepsza niż wcześniej, ogólnie mam wrażenie, że jakość kanałów w MUX-3 jest lepsza

Co do HD to szczerze mówiąc jakościowo nie odbiega od tego co było wcześniej, może obraz jest nieco bardziej mętny, ale naprawdę ciężko to stwierdzić
edit: Podczas transmisji z Soczi teraz w TVP1 HD mam wrażenie pikselizacji przy b.dynamicznych ujęciach (widac to 2-3 m od odbiornika), ale nie wszystkich
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 08:38 przez rotalplus, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz