Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: loker » 15 lutego 2014, o 11:18

Z innej beczki: dopiero przed chwilą kanały HD wskoczyły na 1 i 2 miejsce, wcześniej kanały SD miały priorytet. Oczywiście nakombinowałem z kilkukrotnym szukaniem, włączaniem i wyłączaniem LCN.

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 15 lutego 2014, o 11:43

Emitel już poprawił błędny konfiguracji i teraz odbieram poprawnie tvp 1 HD i Tvp 1.

Obraz tvp 2 HD naprawdę nie jest tragiczny!

Jakim cudem udało dodać dwa HD mux 3 tym 8 programów.
fachowo i fachowo emitel.

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 15 lutego 2014, o 11:48

Emitel pewnie też ma w tym spory udział, ale przede wszystkim TVP.

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 817
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Maciejek » 15 lutego 2014, o 11:48

Oglądam teraz biegi w TVP2 HD i muszę przyznać, że naprawdę jest całkiem przyzwoicie (oczywiście nie stoję przy ekranie i NIE szukam zupy pikseli). Dla mnie jest ok. Ciekaw jestem opinii p. Mroczkowskiego ;)

asigur
Posty: 7
Rejestracja: 16 marca 2011, o 07:49

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: asigur » 15 lutego 2014, o 11:55

Samsung LE40C550. Aktualizacja soft'u nic nie pomogła. Generalnie MUX3 nie da się oglądać bo po kilkunastu minutach można odlecieć. Nie polecam epileptykom.

Lukkas
Posty: 10
Rejestracja: 1 maja 2012, o 00:25
Odbiornik: TV SENCOR 21,5" full HD.
Instalacja antenowa: Szerokopasmowa antena pokojowa siatkowa z wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz / Trzeciewiec

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Lukkas » 15 lutego 2014, o 12:02

Teraz znowu telegazeta na TVP Polonia jest do poprawki.
Znikają niektóre linie.
Przekaz testowy TG znajduje się na 791 - 795 stronie.

barabim
Posty: 12
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 11:56

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: barabim » 15 lutego 2014, o 12:05

Maciejek pisze:Oglądam teraz biegi w TVP2 HD i muszę przyznać, że naprawdę jest całkiem przyzwoicie (oczywiście nie stoję przy ekranie i NIE szukam zupy pikseli). Dla mnie jest ok. Ciekaw jestem opinii p. Mroczkowskiego ;)
Bo zapewne teraz cisną jak największy bitrate dla tego programu.

Pooglądaj sobie Ogniem i mieczem na TVP1 - kiszka, widać artefakty z kilku metrów.
U mnie na TVP Wrocław jakiś program i pokazywali zjazd na linach, sceny dynamiczne logo TVP Wrocław kompletnie(!) zamazane. Na reszcie programów TVP nadają audycje z czasów VHS więc nie komentuję.

MarioPL
Posty: 76
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Odbiornik: LE32C450
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: MarioPL » 15 lutego 2014, o 12:06

Anduraki pisze:Powtórzę jeszcze raz - nie ma żadnego dodatkowego klatkowania - to Wy po prostu skupiliście się na obserwacji szczegółów bo wiedzieliście, że będzie sytuacja, że napchają 2 programy HD do multipleksu gdzie jest już 6 SD. Wasze odczucia wynikają z tego, że uparliście się, żeby znaleźć problem ...
Bez obrazy, możesz powtarzać sobie "to" tysiąc razy i nic to nie zmieni. Jak pisałem, ta różnice zauważył nawet mój syn, nie będący w temacie.
Na niczym sie nie skupiam , widzę co jest na ekranie. Czy to wina nadajnika (Śrem) czy mojego TV (w sumie, to 2 tv) nie ma znaczenia, wcześniej wszystko było OK, a teraz... Niestety nie mam możliwości zrobienia "pomiarów" dlatego opieram się na oczach :lol: , a własciwie oczach całej rodziny. Tak wygląda u mnie. @Anduraki, to że Ty masz wszystko OK, nie oznacza , że wszystkim musi wszystko "trybić"

P.S.
Niestety, albo stety ;) Wzrok mam bardzo dobry i jestem uwrażliwiony na wszelkiego rodzaju "zmiany", z racji wykonywanego zawodu.
Ostatnio zmieniony 15 lutego 2014, o 12:15 przez MarioPL, łącznie zmieniany 2 razy.

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 15 lutego 2014, o 12:09

Lukkas pisze:Teraz znowu telegazeta na TVP Polonia jest do poprawki. Znikają niektóre linie. Przekaz testowy TG znajduje się na 791 - 795 stronie.
Potwierdzam, niekóre linie ładują się z opóźnieniem

belzebiusz pisze:W TVP1 HD i TVP2 HD występują inne profile wideo? Czyżby tu był problem z odbiorem TVP1 HD?
Profil formatu : High@L4.1
Profil formatu : High@L4.0
W obecnej chwili obydwa kanały HD mają profil 4.0



A te klatkowanie o którym mówicie to chodzi oto że obraz ma mniej klatek niż 25 na sekundę czy o co dokładnie chodzi? :?:

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 12:13

Oprócz TV jest jeszcze instalacja antenowa. Przy sporej zmianie parametrów i nieoptymalnym poziomie sygnału TV może nie wyrobić.
Powtórzę jeszcze raz, u mnie jest OK oczywiście z uwagą, że mały bitrate nie pozwala na "mega jakość".

MarioPL
Posty: 76
Rejestracja: 15 lutego 2014, o 09:18
Odbiornik: LE32C450
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań "Śrem", AE Poznań

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: MarioPL » 15 lutego 2014, o 12:14

U mnie klatkowanie, można porównać do oglądania "ruchu" przy świetle stroboskopowym + rozmycie obrazu. jak pisałem wczesniej, efekt ten występuje przy scenach dynamicznych.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Bartt » 15 lutego 2014, o 12:15

Co ciekawe jeden kanał z mux-3 działa u mnie prawidłowo :o, a mianowicie TVP Regionalna (u mnie jest to TVP Rzeszów). Tam usuwanie przeplotu działa prawidłowo (pasek informacyjny przewija się płynnie). Pozostałych kanałów z mux-3 nie da się oglądać. Prawdopodobnie zmieniono jakieś parametry wideo związane z usuwaniem przeplotu i w efekcie niektóre odbiorniki nie są w stanie zinterpretować które pola są parzyste, a które nie, dla emisji z przeplotem :(.
Miejmy nadzieję że panowie z działu techniki TVP czytają to forum i może znajdą co jest przyczyną.
Z tym że, z tego co wiem, wprowadzenie zmian w sposobie kodowania wideo nie jest możliwe "na żywo" i wymagany jest reset kodera co oznacza chwilową przerwę w emisji (ciemność na wszystkich kanałach z mux-3).

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 15 lutego 2014, o 12:20

A to klatkowanie o którym mówicie to chodzi o to że obraz ma mniej klatek niż 25 na sekundę czy o co dokładnie chodzi?
O to, koder (albo dekoder odbiornika, bo do końca tego nie wiadomo) nie wyrabia się a obróbką i zwyczajnie pomija albo daje niepełne część klatek. Zjawisko znane z czasów divx-a. Osobiście mocno bym się zdziwił gdyby w przekazie TVP HD znalazło się pełne 25 klatek wysokiej rozdzielczości :D

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 15 lutego 2014, o 12:23

Bartt pisze: zmieniono jakieś parametry wideo związane z usuwaniem przeplotu
W testach warszawskich stosowano parametr MBAFF, obecnie na MUX3 nadal pozostał interlaced czyli taki sam jak w większości kanałów w NTC, być może coś jeszcze zmieniano, też tak uważam że coś może być z przeplotem albo ... procesory odbiorników nie wyrabiają? :o

nPiotr
Posty: 3
Rejestracja: 10 maja 2009, o 22:15

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: nPiotr » 15 lutego 2014, o 12:31

Jakość kanałów TVP1 HD i TVP2 HD jest nie do zaakceptowania (nadajnik Piaski, woj. lubelskie). Wszystko jest nieostre, zamazane. Podczas dynamicznego ruchu występuje pikseloza (w szczególności oglądałem przed chwilą "Ogniem i mieczem" na TVP1 HD i przy dynamicznych scenach co chwilę obraz "rozsypywał się"... ostatecznie wkurzyłem się i przełączyłem na wersję SD... przynajmniej kwadraty nie latały co chwilę).

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 12:43

Nowe parametry nadawania narzucają najwyraźniej wyższe wymagania na instalacje antenowe i odbiorniki.

Swoją drogą coś chyba kombinują. Zniknął cały MUX3, TVP ABC "pasy łowickie"

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: vigoo » 15 lutego 2014, o 12:44

Na satce też zniknęły kanały TVP

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tajemnicapanstwowa » 15 lutego 2014, o 12:44

i się całe TVP z NTC wysypało.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: zesepo » 15 lutego 2014, o 12:48

Nie wiem co Wam przeszkadza, obraz wygląda tak jak wyglądał (nie mówię o HD bo nigdy go na tym TV nie zobaczę, ale jakość taka sama.) Nie widzę żadnego przycinania ani gubienia klatek, poskakałem po kanałach, ale nie znalazłem niczego do czego możnaby się przyczepić, a nawet powiedziałbym że TVP Info wygląda teraz nieco lepiej. TVP Abc ma jedynie jakby lekko niewyraźne logo, ale przynajmniej nie na pół ekranu.

Brawo dla TVP i Emitela, a do reszty: wydaje mi się że "chcecie" widzieć te przycinki i "pikselozę". Nie jest gorzej niż było.

Do p. Jarosławów:
W moim dekoderze na p.24 jest TVP Info. Ekran pusty, dźwięku zero, TXT też.
Lokalizacja/dekoder w stopce. Cz.604.000, PID V 3502 A3503 jakość/moc - 100%. Programowałem dekoder kilka razy. O co biega?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 15 lutego 2014, o 12:49

Wysypała się wszystkie kanały TVP w każdym dostępnym źródle.

Odpowiedz