Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 15 lutego 2014, o 23:34

BiTCity pisze:... Skoro w 2011 kupiłeś to pewnie wydałeś ze 4000 zł a teraz taki sprzęt miałbyś za połowę tej ceny. Sorry ale pazerny 2 razy traci takie polskie przysłowie :(
Koledzy, nie zamieniajmy tego forum w jarmark. Dyskutujmy na argumenty a nie prywatne połajanki.

JaneQPL
Posty: 2
Rejestracja: 16 lutego 2014, o 00:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Ślęża, RTCN Żórawina

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: JaneQPL » 16 lutego 2014, o 00:47

Specjalnie zarejestrowałem się na tym forum, aby opisać swoje wrażenia dotyczące tego "drżenia" obrazu :).

Tak się składa, że nagrywałem sobie transmisję skoków z Soczi na komputerze za pomocą "jakiejś tam karty dvb-t od media-techa". W programie progdvb 7 przy wykorzystaniu kodeka ffdshow i jego domyślnych ustawień również obserwowałem drżenie obrazu na kanałach TVP (szczególnie ładnie widoczne było to na olimpijskich tablicach z wynikami). Przy odtworzeniu nagrania okazało się, że żadne drżenie nie jest widoczne (wykorzystywanie sprzętowego wspomagania dekodowania przez GPU AMD, nie pamiętam jak dokładnie się nazywają). Więc moim zdaniem wina nie leży po stronie TVP, tylko po stronie producentów oprogramowania do dekodowania h264.

Wrzucam tutaj wam króciutki fragmencik wczorajszej transmisji z Soczi (akurat z tą tablicą wyników) w formacie TS (czyli to co wylatywało z multipleksu). Każdy może sobie to najpierw sprawdzić na komputerze, a później wrzucić na np. jakiegoś pendrive i zobaczyć jak będzie on wyglądał na jego odbiorniku. Na 99% problem się uwidoczni.

Link https://mega.co.nz/#!DwIVyJ6S!z12g1iswL ... t6v4p-F1Ew

Antena to jakaś zardzewiała siatka bez wzmacniacza którą pamiętam, że rodzice montowali jak miałem około 4latka (12 lat temu dokładnie ;)). Na zasadzie "jak działa to nie ruszać". Progdvb melduje jakość 100% siła 0%, do nadajnika g.ślęża mam 60km i takie piękne ukształtowanie terenu :)
Obrazek
Gdyby coś nie tak było z hostingiem, proszę mówić, przerzucę na inną chmurkę :).

P.S. Swoją drogą, rzeczywiście z tym bitrate to jakieś nieporozumienie. Określenie "olimpijski taniec pikseli" pasuje idealnie. Dodam, że przy produkcji swoich filmów let's play z gier na YT wartości 4mbit/s używam się do filmów 720p... Wartość bitrate minimalna zalecania przez YouTube dla filmów 1080p to 6mbit...
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 00:50 przez JaneQPL, łącznie zmieniany 1 raz.

Martens
Posty: 432
Rejestracja: 24 listopada 2012, o 16:37
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Jagodnik, RTON Jaśkowa Kopa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Martens » 16 lutego 2014, o 01:17

kasper93 pisze:Z całym szacunkiem, ale z ocenami jakości poczekajmy jeszcze trochę, chociaż do momentu gdy będziemy mogli porównać na różnym materiale źródłowym.
Miałeś rację, trochę za szybko wpadłem w hurra optymizm. ;) Emocje opadły i potwierdzam to, co pisałeś. Na naziemnym HD obraz faktycznie został rozmyty, aby zatuszować niedoskonałości wynikające ze zbyt niskiego bitrate. Efekt ten spowodował, że obraz rzeczywiście jest bliższy jakościowo SD niż HD. Generalnie tragedii nie ma i można taką jakość w warunkach naziemnych zaakceptować, pisanie jednak o "żylecie" przez niektórych użytkowników to gruba przesada. Jakości naziemnego HD do jakości kablowego HD bowiem bardzo dużo brakuje. Nie trzeba nawet oglądać sygnału z dwóch źródeł, aby to stwierdzić - wystarczy porównać przykładowe zapy. ;)

P.S. Ciekawe czy po ujawnionych problemach z dekodowaniem sygnału na niektórych sprzętach ostatecznie TVP jednak nie postawi na 8 kanałów SD w MUX-3?

grzegorz0plonka
Posty: 614
Rejestracja: 13 lipca 2011, o 23:12
Odbiornik: Avermedia A827, H810.
Instalacja antenowa: Antena dołączony z tunerem Avermedia.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Zakopane Gubałówki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: grzegorz0plonka » 16 lutego 2014, o 01:20

pyskuwka pisze:ma ktoś satelite jakie jest bitrate tvp1HD i tvp2HD na satce?
Na sat tvp 1 HD wynosi mi stabilnie 9.56 Mb/s
A na tvp 2 HD to ciekawie, tez leci słabo 4.20-5 Mb/s. Musze zobaczyć innym czasie.

TVP HD leci 7.20-8 Mb/s.

BiTCity
Posty: 400
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Odbiornik: Manta LED3201/Philips 221TE4LB/Toshiba40L1343DG
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: BiTCity » 16 lutego 2014, o 01:21

MarioPL pisze: Następny mądry/specjalista. Model LE32C450 , data produkcji 2010, cena (wtedy) 1350 zł.
Coś jeszcze ?
Kolego kupiłeś sprzęt HD Ready 1366*768 a HD ma 1920*1080 to stąd pewnie te problemy i zakończmy ten temat bo chyba nie wiesz w czym rzecz za taką kasę w tamtych czasach Full HD.

http://www.videotesty.pl/produkt/2967/samsung-le32c450/

Awatar użytkownika
sirdaniel
Posty: 198
Rejestracja: 16 maja 2012, o 08:28
Odbiornik: Wiwa HD-50
Instalacja antenowa: Siatka + symetryzator

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: sirdaniel » 16 lutego 2014, o 01:52

@JaneQPL
Hmm.. twoje nagranie posiada jakąś dziwną ścieżkę dźwiękową o dziwnych parametrach. Podczas odtwarzania na kompie wejdź w opcje odtwarzacza i załącz ją (akurat lav filters wykrywa ją jako drugą) wtedy nie słyszę dźwięku tylko co jakiś czas zacięcia i też obraz potrafi przyspieszyć. Coś nie tak jest chyba. Na kompie może lepiej odtwarzacz znosi omijanie danych tej ścieżki niż dekoder podczas dekodowania multiplexu?

raskol
Posty: 20
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 11:36

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: raskol » 16 lutego 2014, o 07:52

Olimpijska pikseloza - lepszy obraz na SD niż w HD.
Przyznajmy się - to już koniec HD w DVB-T !

raskol
Posty: 20
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 11:36

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: raskol » 16 lutego 2014, o 08:07

pogorszenie jakości widać w reklamach medykamentów.
Zawsze mogłem przeczytać co tam tą małą czcionką jest napisane.
Teraz jest to niemożliwe.
Obraz porównać można do bardzo a to bardzo skompresowanego divx'a, gdzie ktoś chciałby zmieścić film na jednej CD trwający 240 minut.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 16 lutego 2014, o 08:09

Czy mógłby ktoś wrzucić kawałek tego Hd z 'defektami' w formacie .ts na jakiś serwer, np Zippyshare ? Widziałem poprzedni post ale tamten hosting to jakiś porąbany adware. Thx.
MarioPL pisze: Wracając do tematu. Na tvp 2HD (serial) obraz bez "drżenia", na 1HD (Soczi) "drży" jak wczoraj
Materiał na żywo pochodzi z zagranicy. Rekompresja, zmiana standardu, jakaś usterka na łączach ?
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2014, o 08:35 przez adac, łącznie zmieniany 1 raz.

access2601
Posty: 47
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 21:13
Odbiornik: ferguson ariva t 65\Toshiba LCD Toshiba 32 cale
Instalacja antenowa: yagi 19-elem. z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Tarnów/ RTCN Św. Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: access2601 » 16 lutego 2014, o 08:29

Witam ja posiadam TV Toshiba 32AV933 wersja "budżetowa" HD Ready I powiem wam że nic mi nie drga. Trochę przy dynamicznych scenach obraz jest nie płynny ale to chyba wina taniego tv.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kupon » 16 lutego 2014, o 09:34

Obraz teraz na TVP Kraków tragedia i woła o pomstę do nieba.Porażka TVP :evil:

mac_33
Posty: 475
Rejestracja: 30 czerwca 2010, o 09:58

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: mac_33 » 16 lutego 2014, o 09:35

niestety relacja na zywo i znów obraz drga, to samo na 2 mimo iż materiał video - oba hd, na sd jest ok.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: piotrek93 » 16 lutego 2014, o 09:41

Telewizja publiczna powinna wreszcie posłuchać widzów usunąć TVP POLONIE z DVB-T to kanał dla Polaków zagranicą więc jak ktoś chce odbierać wystarczy zainstalować telewizje satelitarną. Natomiast jeśli chodzi o TVP Rozrywkę to dokumenty powinny "powędrować" do TVP HISOTRII którą należało by przekształcić w TVP DOKUMENT a kabarety koncerty itp do TVP KULTURA i po problemie.
Jeśli chodzi o skład MUX 3 to wyglądało by tak
TVP 1 HD
TVP 2 HD
TVP DOKUMENT
TVP INFO
TVP KULTURA
TVP REGIONY

daruncio1
Posty: 174
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 11:09
Odbiornik: Signal HD 507 Zakopane
tv lg 37ld465-Roztoka
Instalacja antenowa: antena pokojowa-Zakopane
tri digit wzm lna 177-Roztoka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gubałówka i Przechyba

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: daruncio1 » 16 lutego 2014, o 09:59

Obraz HD nieakceptowalny jest silna pikseloza a obraz dynamiczny wygląda jak galareta,wczoraj było znośnie ale dzisiaj tragedia.
TVP opamiętaj się :x

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kupon » 16 lutego 2014, o 10:09

Jeżeli TVP nic nie zmieni to dokona sabotażu na rzecz TVK i SAT. :evil:
Sabotaż wiki http://pl.wikipedia.org/wiki/Sabota%C5%BC

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: vigoo » 16 lutego 2014, o 11:04

Dzisiejsze narciarstwo alpejskie na TVP1"HD", wyglądało po prostu FATALNIE !
To już nie była pikaselizacja. Obraz przy dynamicznych scenach się rozpływał !
Już na 32-calowym telewizorze nie dało się tego oglądać.
Chciałem kupić sobie większy TV, ale widzę, że to nie ma sensu...

Apel do TVP:
Przestańcie oszukiwać ludzi, że nadajecie w jakości HD, bo z HD to nie ma nic wspólnego !!!

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: kupon » 16 lutego 2014, o 11:07

Panie Jarosławie.Oglądał pan ?

Jeżeli tak to jak wrażenia ? :lol:

emc_ldz
Posty: 6
Rejestracja: 16 lutego 2014, o 10:55

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: emc_ldz » 16 lutego 2014, o 11:32

Nabrali wody w usta i czekają... :D Może liczą, że sprawa przycichnie. W gruncie rzeczy to na tym forum udzielają się ludzie, którzy jakąś tam wiedzę na temat mają. Ciekawe jak wygląda sytuacja w skali całego kraju? Może liczą, że tym co nie działa to kupią sobie nowe odbiorniki? Tylko aktualnie to też loteria, bo nie wiadomo tak do końca czy to zjawisko jest efektem zamierzonych ustawień nadawania TVP czy tylko jakiś błąd...

rotalplus
Posty: 1145
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rotalplus » 16 lutego 2014, o 11:35

U mnie nie ma żadnych drżeń, zakłóceń i tym podobnych - to raczej wina waszych odbiorników

edit: znikł dźwięk na TVP2 HD

raskol
Posty: 20
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 11:36

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: raskol » 16 lutego 2014, o 11:36

kupon pisze:Panie Jarosławie.Oglądał pan ?

Jeżeli tak to jak wrażenia ? :lol:
Pan Jarosława chyba się ze wstydu schował....
A teraz na TVP2 pixelki biegają ....

Odpowiedz