Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
rancor
Posty: 50
Rejestracja: 10 maja 2012, o 18:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rancor » 23 lutego 2014, o 22:30

lustracja pisze:rancor
Zobacz próbki czy masz to samo. Napisz jaki masz odbiornik. Czy to nie problem antenowy te kwadraty?
Mój Tv to Thomson 22FS5244 Full HD, prosty model bez jakiś "cudownych bajerów" "ulepszających" obraz.

Antena co prawda zwykła pokojowa (dipol pętlowy + symetryzator, nadajnik w odległości niecałych 40 km, w zasięgu optycznym - ostatnie piętro wieżowca), w dodatku telewizja od Inotela - niestety, kanały TVP pobierają z DVB-T.

Bez znaczenia skąd biorę sygnał, efekty takie same. Przed 14.02 na kanałach HD takich efektów prawie nie było, co najwyżej przy bardzo szybkich ruchach w obrazie, ale bardzo delikatne "kwadraty".

W przypadku TVP Regionalnej, chyba nawet po 14.02 obraz jest trochę lepszy, ale za bardzo nie oglądam tego kanału więc moja ocena jest niezbyt dokładna.

Nie mam możliwości zrobienia "zrzutów" z mojego telewizora, więc nie jestem w stanie wam pokazać moich efektów z telewizora.

Dodam jeszcze, że duży syf widać na styku obraz - logo kanału, tam dopiero jest pikseloza i kwadraciki.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: lustracja » 23 lutego 2014, o 22:42

@rancor
ciężko powiedzieć. te 40 km i antena pokojowa i fakt że kiedyś co prawda sporadycznie występowało kwadracenie niekoniecznie oznacza to samo co u innych z tym drżeniem. Spojrzyj we wcześniejszych psotach są próbki nagrań i zobacz czy to przypomina twój problem.
pozdr

@sirdaniel
To ciekawa wiadomość. A na czym ma polegać to:
sirdaniel pisze:Tzn rozumiem że TVP może dosyłać nie do końca prawidłowo skodowane nagrania
???
Nie wykluczam, że to może być tez coś innego ale brakuje jednoznacznych danych.
Ja zrozumiałem że w transmisjach na żywo tez widać drżenie. Może Bartt potwierdzi.

lustracja
Posty: 810
Rejestracja: 11 grudnia 2013, o 08:09

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: lustracja » 23 lutego 2014, o 22:49

@sirdaniel
Sugerujesz, że jest problem w strumieniu TVP i używają jakiegoś hacka aby na nowych TV działało?

rancor
Posty: 50
Rejestracja: 10 maja 2012, o 18:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: rancor » 23 lutego 2014, o 23:01

Na 99% mogę porównać swoje efekty do efektów z próbek, które podajecie. Kwadraciki są, gorzej (albo lepiej dla mnie) raczej nie zauważyłem "drżenia"

Teraz na TVP1 HD leci jakiś film i na ciemnych elementach obrazu mniej więcej co 1.5 sek coś w rodzaju śnieżenia, raz słabiej raz mocniej. Kiepska kopia filmu?

Na niektórych scenach w tym filmie, przy przesuwaniu kamery w bok, lekko przeskakuje obraz.

Na TVP2 HD też jest efekt lekkiego "śnieżenia" w 1.5 sek odstępach czasu, ale słabszy niż na TVP1 HD.

Ciekawe, na wersjach SD tych kanałów też jest ten efekt.

Pisaliście, że w czasie reklam niektórych defektów nie widać, jednocześnie są zgłaszane efekty na styku logo - obraz. Pytanie do fachowców - w jaki sposób jest nakładane logo na obraz? Może tu "leży pies pogrzebany", tzn. nie parametry obrazu reklam, tylko "miksowanie" obrazu i loga rozwala parametry obrazu. Te efekty na styku logo-obraz są dla mnie dość ciekawe. Jak ma ktoś możliwość zarejestrować jakość obrazu, najlepiej w momencie pojawienia/zniknięcia logo, to niech to zrobi.

eter
Posty: 609
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 24 lutego 2014, o 11:34

Trochę jesteśmy tu wszyscy zostawieni sami sobie. Nasze domniemywania problemu i amatorskie testy wprawdzie są ciekawe ale.....
Dlaczego na forum techicznym zostawieni jesteśmy sami sobie, nie ma żadnej profesjonalnej odpowiedzi od profesjonalnych ludzi? Przecież to nie jest chyba jakieś TABU o ktorym tutaj nie można by było poinformować zainteresownych czyli nas.
Dziwne to jakieś , tajemnicze i niezrozumiałe...
Nikt poza nami nie widzi tych usterek?
Czeka się na samoistne wypalenie problemu?
Nie znają tej TAJEMNICY nawet najlepsi technicy z emitela, telewizji oraz producenci i serwis cudownych nowych koderów?
Sytuacja jest obecnie śmieszna i niepoważna, żeby obserwować przez tyle dni śledztwo w tej sprawie amatorów i nie dać do tej pory wyjaśnienia problemu. Normalnie cyrk.

qwerciak
Posty: 54
Rejestracja: 18 kwietnia 2011, o 09:09
Odbiornik: Samsung UE32D5500RWXXH
Not Only LV6TMPVR4
Maximum T-105 HD
Instalacja antenowa: AZART
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn, PKiN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: qwerciak » 24 lutego 2014, o 11:45

Bo to tacy profesjonaliści. Popsuli i nie bardzo wiedzą jak z tego wybrnąć. Pewnie wzięli premie za sprawnie przeprowadzoną optymalizację, a teraz musieliby się przyznać do błędu. Tylko kogo z nich na to stać.
Przecież nie odbiorcy są od diagnozowania przyczyn. To zasr.... obowiązek operatora i nadawcy.

eter
Posty: 609
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 24 lutego 2014, o 12:04

Zgadzam się z tobą w 100% i jeszcze dodałbym do tego grona producentów wadliwych odbiorników.
Jak widzimy nikt nic nie widzi i nikt nikogo nie ma nawet zamiaru poinformować w ogóle o jakimś problemie. :roll:
Mają nas wszystkich za ostatnich ślepców i na siłę wciskają badziew byleby tylko odfajczyć gdzie trzeba, że operacja się udała. Mamy większą paletę programów i powinniśmy być wniebowzięci a nie szukać dziury w całym jeszcze marudząc o jakiś usterkach czy pogorszeniu jakości. :evil:

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Bartt » 24 lutego 2014, o 14:20

@jaam1

Widzę że masz w podpisie, że odbierasz sygnał z Raszyna
Odbierałeś może testowy mux-3 TVP :?: Miałeś wtedy problemy z obrazem :?:

jaam1
Posty: 10
Rejestracja: 20 lutego 2014, o 10:48
Odbiornik: samsung PS50C530
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jaam1 » 24 lutego 2014, o 14:33

Bartt pisze:@jaam1

Widzę że masz w podpisie, że odbierasz sygnał z Raszyna
Odbierałeś może testowy mux-3 TVP :?: Miałeś wtedy problemy z obrazem :?:
Do 15 lutego praktycznie nie było żadnych problemów (po za niewielkimi zakłóceniami z winy pogody) sygnał ok 90% i małe błędy

-- połączono
MarioPL pisze: No to jest już jakis postęp, jeśli chodzi o.podejście do klienta ;)
Zaraz po przyjsciu do domu wysyłam maila (drugiego) z wszystkimi danymi :)
Ja oczywiście też wysyłam :( może wreszcie ktoś się tym zainteresuje :twisted:

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 24 lutego 2014, o 14:47

ja też już drugiego maila wysłałem do Cabeltecha. szału można dostać jak to się ogląda.
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2014, o 15:18 przez bm86, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 24 lutego 2014, o 15:19

coś jest skopane bo jak zmienię format z 4:3LB na Auto to drgania nie są widoczne po za rozciągniętymi postaciami może to błąd w identyfikacji proporcji obrazu ? stb cabeltech urz0086

jajanusz
Posty: 108
Rejestracja: 17 stycznia 2014, o 22:08

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jajanusz » 24 lutego 2014, o 16:04

bm86 jeśli jesteś tego pewien na 100% że drżenie znika po przestawianiu proporcji obrazu, to twój post tylko udowadnia tezę że problem leży w przeplocie czyli w oprogramowaniu odbiorników i gdyby telewizory miały więcej ustawień to problem dało by się rozwiązać bardzo prosto przestawiajac odpowiednie opcje (które nie we wszystkich odbiornikach są te same).

Pytanie? kto ustąpi czy TVP czy producenci? Czy to odbiorcy masową będą musieli przeprowadzać aktualizacje na własne ryzyko? czy może TVP zaosczędzi problemów widzom i naprawi to po swojej stronie?

W zeszłym roku, tak długo męczyliśwmy postami na forach, mailami do róznych redakcji, skargami do UKE i do producentów (manty i sony) że w końcu parametry na MUX1 przywrócono, także mam nadzieję że i tym razem da sie to odkręcić na MUX3, trzeba naciskać i nie poddawać się ;)

Widać że producenci w końcu zrozumieli że jest problem, przyznając się do tego w mailach, niejako wydali oficjalne stanowisko że PROBLEM JEST! :)

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 24 lutego 2014, o 16:17

zgadzam sie na 100%
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2014, o 16:56 przez bm86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 24 lutego 2014, o 17:01

jaam1 nie mam samsunga tylko dekoder sfb cabletech urz0086 twin tuner i na nim od 15.02 mam te kłopoty z tvp1 i 2 hd drżenie w formaacie 4:3LB

crgg
Posty: 39
Rejestracja: 1 listopada 2011, o 07:58
Odbiornik: Opticum T50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16/21-69 bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: crgg » 24 lutego 2014, o 17:14

Oglądałem zamknięcie igrzysk na ARD HD (sat) i TVP1HD (mux3). To co się działo z obrazem na TVP1HD woła o pomstę do nieba. Tak rozmytego obrazu to już dawno nie było (zdjęcia na forum mówią wszystko). Na obrazie ARD można było "noże ostrzyć". A oglądając TVP1 HD człowiek nie mógł uwierzyć, że teoretycznie rozdzielczość była wyższa.

Czy TVP naprawdę aż tak wszystko jedno co leci w eter?

Przykład transmisji z igrzysk pokazał, że rozdzielczość dla kanałów "HD" jest za wysoka w stosunku do bitrate, które daje MUX. Obniżenie rozdzielczości jest obecnie - moim zdaniem - jedyną akceptowalną technicznie opcją, jeśli już ma być te 8 kanałów (w tym 2 w HD). Ale nie sądzę, żeby TVP się tym przejmowała. Skoro TVP podaje wszędzie, że transmituje 2 kanały w rozdzielczości 1080i (1920x1080), a to wystarczy do samozadowolenia kogoś we władzach TVP, to pewnie już tak zostanie. A że ludzie z telewizorami full HD zastanawiają się, dlaczego ten obraz taki rozmyty i chcą reklamować sprzęt w sklepach, to już wg TVP nie ich problem.

Dokumenty techniczne EBU wskazują, że do transmisji sportowych format HD 720p nadaje się lepiej niż 1080i, bo daje lepsze odwzorowanie dla szybko zmieniającego się obrazu. Fakt, że zapotrzebowanie na pojemność aż tak drastycznie nie spada, ale i tak jest mniejsze (720p to 46 080 000 pikseli na sekundę, a 1080i - 51 840 000 pikseli), a przy tak upchanym MUXie chyba każdy bit się liczy?

Skoro ARD może nadawać w HD 720p to co stoi na przeszkodzie, żeby TVP spróbowała?

Awatar użytkownika
TLW/SZA
Posty: 814
Rejestracja: 9 czerwca 2013, o 16:41
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Święty Krzyż/RTCN Kosztowy

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: TLW/SZA » 24 lutego 2014, o 17:26

Jak widać włodarze TVP zapiali z zachwytu,a w eter puszczone jest to co widać.

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: adac » 24 lutego 2014, o 17:33

Skoro ARD może nadawać w HD 720p to co stoi na przeszkodzie, żeby TVP spróbowała?
Statystyka, względy reklamowe, marketing, sprzedaż. Dla Kowalskiego wystarczy znaczek Full HD żeby uwierzył.
Każdy kto ma zielone pojęcie o kompresji stratnej wie, że tych 51 840 000 pikseli na rzeczywistym obrazie telewizyjnym nigdy nie zobaczy.
Na forum jest post osoby która miała to szczęście zobaczyć native HDTV w pełnej rozdzielczości. Pokaz odbył się w warunkach laboratoryjnych, łącza światłowodowe, monitor profesjonalny, a ceny tego 'zestawu' ciężko się nawet domyślać.

eter
Posty: 609
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 24 lutego 2014, o 18:42

Pomysł nadawania w 1080i nie był zły do momentu, aż wpadli na ten genialny pomysł super kompresji.
Emisja była nawet lepsza, niż na platformach cyfrowych i właściwie, kto wie czy to właśnie za bardzo nie przeszkadzało niektórym, że Kowalski za friko miał taką jakość. Tym wspaniałym pomysłem z dodaniem następnej ilości niepotrzebnych kanałów problem tej dostępności za friko, rozwiązano i to w pięknym stylu.
Pewnie 90 procent oglądaczy machnie na to ręką, ale jednak pozostanie jeszcze jakiś procent, który mimo wszystko chcąc oglądać dalej w tej samej jakości jak do tej pory przejdzie na siłę do platform. Zawsze to jakiś realny zysk dla platform. Polsat na ten przykład ma prawdopodobnie też takie same zamiary nawet z programami SD. Jeszcze bardziej je zniekształcić naziemnie, aby jak wiadomo zarobić na tych bardziej wymagających.
Wszystko się zgadza, a jakże pięknie brzmi formułka macie więcej kanałów a więc paradoksalnie lepiej. Ale to "lepiej" to wszyscy już wiemy jak wygląda.
Tak rozmawiamy tyle o tej zniszczonej jakości kanałów HD. Mało tutaj mówimy już właściwie o kanałach SD bo jakie są ...to już w ogóle nie ma co pisać. Po prostu brzydkie.

crgg
Posty: 39
Rejestracja: 1 listopada 2011, o 07:58
Odbiornik: Opticum T50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16/21-69 bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: crgg » 24 lutego 2014, o 18:54

Dlatego uważam, że coś dałoby się "uratować" gdyby TVP zmieniła dla obu kanałów HD standard HD z 1080i na 720p. Wówczas jest szansa, jak już wszystko się zsumuje na jednym MUX, że zarówno kanały HD jak i SD będą miały jakość trochę lepszą niż jest obecnie.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 228
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ortalion » 24 lutego 2014, o 20:08

poczekajmy do końca kwietnia i zobaczymy co zrobi TVP już były pomysły z likwidowanie SD likwidowaniem HD a jak na razie zostały HD I SD jednak pseudo HD o jakości niewiele lepszej niż SD

Odpowiedz