Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 26 lutego 2014, o 22:06

Tu się zgadzam ;) Miało być dobrze a wyszło jak zawsze... ;)
Natomiast "nie skreślam" TVP i Emitela do 28 kwietnia. Pomysłów na urwanie paruset kbps jest kilka (ze cztery) i mam nadzieję że ktoś to wykorzysta, a problem z drżeniem jest do naprawienia - nawet jeśli w ostateczności regresem ustawień enkodera...

Codino18
Posty: 73
Rejestracja: 20 listopada 2010, o 23:06
Odbiornik: LG 55LM...
Instalacja antenowa: Antena siatkowa LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice,Rybnik,Wisła, Ostrawa

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Codino18 » 26 lutego 2014, o 23:11

Od 15 lutego po przełączaniu programów można zauważyć dłuższy czas oczekiwania (ale o tym już ktoś pisał), dodatkowo na TVP1 HD i TVP2 HD....przez kilka sekund występuje "pixeloza", potem obraz się normuje i jest ok. Czy u kogoś też takie coś się dzieje? Nie dzieje się tak za każdym razem, ale czasami coś takiego występuje.

myszoswinka
Posty: 17
Rejestracja: 18 lutego 2014, o 22:55

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: myszoswinka » 26 lutego 2014, o 23:27

oglądał ktoś skróty na tvp1HD? jakość koszmarna łapałem się na tym pare razy myślałem ,że to tvp.sd ale patrze z nie dowierzaniem ze to jednak hd jakosc jak sd. :oops:

DVBManiak

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: DVBManiak » 26 lutego 2014, o 23:39

A to nie był czasem upscal?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 27 lutego 2014, o 02:00

Oczywiście, że upscal - materiały były puszczane przez studio TVP Sport, które jest SD = upscal na TVP1 HD.
Tydzień temu było HD - materiały były puszczane przez studio olimpijskie, które było w HD = brak upscalu w TVP1 HD.

eter
Posty: 619
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 27 lutego 2014, o 02:51

Trochę to śmiesznie brzmi w tych czasach - studio jest w "SD" hahaha....to nie mają kasy na kilka kamer HD? bo jakoś nie ogarniam. Fakt, że olimpijskie szło lepiej...no ale co? jak to? dalej nie łapię. Nie mają kilku kamer HD czy w ogóle to całe tory emisyjne są SD (ale jakoś mi trudno uwierzyć w tych czasach) gdzie głupie, przepraszam, smart, fony nagrywają HD.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 27 lutego 2014, o 03:47

Sprawa wygląda tak:
- Studio TVP Sport ma sprzęt emisyjny SD i kamery SD na wyposażeniu (nie jest przystosowane do HD) - dlatego wszystkie materiały przechodzące przez to studio są w upscalu, transmisje idą za to w HD bo nie przechodzą przez system emisyjny tego studia.
Tak samo jest przy skokach narciarskich i biegach w PŚ - transmisja na żywo jest w HD bo nie przechodzi przez studia TVP Sport SD, ale już wszelakie materiały i transmisja dekoracji przechodzi przez to studio i mamy upscal.
- Studio Olimpijskie (wcześniej wykorzystywane do np. Euro 2012) ma na wyposażeniu sprzęt emisyjny HD i kamery HD (ale krążą one też po innych studiach nagraniowych TVP) - dlatego wszystko przechodzące przez to studio jest w HD.
Niestety studio olimpijskie/Euro zwija działalność po dużych imprezach sportowych.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem. :P

irjanas
Posty: 32
Rejestracja: 12 marca 2012, o 12:55
Odbiornik: TV sharp lc-40lx814e
Instalacja antenowa: Antena DIPOL
16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Łódź EC-4

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: irjanas » 27 lutego 2014, o 08:47

belzebiusz pisze:Sprawa wygląda tak:
.......
Mam nadzieję, że wyjaśniłem. :P
Czy to aż tak wielki wydatek na te kamery, ze np. Panorama też leci w jakości SD?
To może faktycznie niech TVP zrobi tylko jeden prawdziwy kanał HD np. TVP1 HD i wówczas cała emisja leciałaby w super jakości

eter
Posty: 619
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 27 lutego 2014, o 10:50

To właściwie sprawa wygląda przekomicznie. Stacja TVP, która ma aspiracje do nadawania w technice HD nie posiada ku temu nadawaniu swoich sztandarowych programów odpowiednich narzędzi w tej technice...więc oprócz kilku seriali i filmów oferuje nam UPscalowanie.
Fajnie to musi wyglądać (panie Staszku bierz pan tą naszą kamerę HD i leć na nagranie do STUDIA 1, zaraz potem trzeba coś nagrać w HD w STUDIU 2, nie, nie - "Świat się kręci" nagrywają tymi starymi w technice SD i robią UPscaling).
Toż to jest robienie telewizji jakoś nie od tej strony. Należałoby najpierw zadbać o jakość na samym początku, bo potem to już można ją co najwyżej psuć. Ale, żeby to robić w odrotnym kierunku...?
Naprawdę TVP nie stać na profesjonalny sprzęt i tory emisyjne HD?
To wyjaśniłeś mi już, skąd takie pozycje jak "Jaka to melodia" itd. idą w tak "świetnej" jakości.
Miałem tylko takie podejrzenia, bo nie chciało mi się wierzyć w to co ty potwierdzasz.
Operowanie kamerami SD w dobie ultra HD. Oj bieda w tej telewizji bieda.

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 27 lutego 2014, o 11:27

Nie jest łatwo wymienić sprzęt w całej TVP, a nawet nie jest łatwo wymienić sprzętu w jednym studio. Od razu trzeba wszystko, zostawiając w sumie oświetlenie - wymienisz kamery - nie pasują konsole i recordery - wymieniasz. Potem do nich nie pasują mikrofony. Tytularka wypada, prompter wypada - bo i to i to jest sprzężone z konsolą a standardy w nowej konsoli już nowe więc... rachunek wychodzi taki że się to robi po kawałku, po studiu.

Inna sprawa to taka, że na pewno część materiałów jest robiona przez podwykonawców - a oni mogą nie mieć HD, ba - mogą nie mieć na to nawet kasy. Ale przypuśćmy że taka "Jaka to Melodia" jest robione przez firme zewnętrzną która nie ma HD. Przecież TVP im nie da sprzętu, nie da kasy - a materiał mają dostarczyć. I raczej w umowie nie mają napisane że ma być HD. Co zrobić? Zerwać kontrakt? A wyobrażasz sobie brak tego programu na antenie? ;p

Więc sie zmienia, powoli. I trzeba cisnąć żeby HD było w NTC - bo inaczej nie będzie po co inwestować w sprzęt.

jacor1986
Posty: 12
Rejestracja: 2 września 2011, o 12:50
Instalacja antenowa: ASR-860/P25 TELMOR
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań Wichów

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: jacor1986 » 27 lutego 2014, o 12:39

Witam, mam pytanie dlaczego na kanałach TVP1 HD,TVP2 HD, POLONIA, ROZRYWKA, KULTURA,HISTORIA w MUX3 w woj. lubuskim nadajnik Żagań/Wichów w usłudze HBBTV przesyłany jest RSO dla Lubuskiego, zamiast aplikacji TVP. W dodatku aplikacja RSO(Regionalny System Ostrzegania) nie działa od dłuższego czasu. Na TVP Gorzów w usłudze HBBTV jest aplikacja przeznaczona dla TVP ABC!, a powinno być RSO. Co jest grane? Wszystko zaczęło się mieszać po 15 lutego. HBBTV działa poprawnie tylko na TVP INFO!

crgg
Posty: 39
Rejestracja: 1 listopada 2011, o 07:58
Odbiornik: Opticum T50
Instalacja antenowa: kierunkowa 16/21-69 bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża/Żórawina

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: crgg » 27 lutego 2014, o 12:48

Skoro dalej są błędy (albo drga, albo brak Hbb, albo nie to RSO) na różnych poziomach. To może TVP jednak dalej jest w fazie testów? Może dopiero od 15 marca zaczną nadawać w wersji docelowej - jak już opuszczą MUX1 z TVP1 i TVP2?

pikaczu
Posty: 1286
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 27 lutego 2014, o 13:29

czy u was też jest taka kolejność?

podaję 3 pierwsze pozycje:

1. tvp katowice - u mnie katowice
2. tvp 1 hd
3. tvp 2 hd

bmp
Posty: 339
Rejestracja: 3 marca 2012, o 20:20
Odbiornik: .
a) Samsung SyncMaster T260HD,
b) GM Unibox 9080 DVB-T/C
Instalacja antenowa: .
a) antenka pokojowa,
b) sygnał kablówki (DVB-T/C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piła/Rusinowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bmp » 27 lutego 2014, o 13:31

Tak, ale to jest prawdopodobnie kolejność strumieni w muxie - nie kolejność LCN.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 27 lutego 2014, o 13:31

pikaczu pisze:czy u was też jest taka kolejność?

podaję 3 pierwsze pozycje:

1. tvp katowice - u mnie katowice
2. tvp 1 hd
3. tvp 2 hd
O jaką kolejność ci chodzi?
Bo jeśli o to jak sobie ustawiłeś kanały to tu masz odpowiedni wątek: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=4205

pikaczu
Posty: 1286
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 27 lutego 2014, o 13:34

o kolejność w mux 3

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pawelll » 27 lutego 2014, o 20:35

Melduję posłusznie, że od dzisiaj zmniejszył się znacznie zgłaszany wcześniej problem z poziomem zakłóceń (BER) i zamrożeniami obrazu (i nie były to zwidy co potwierdza kilku kolegów z dolnośląskiego). BER zmniejszył się do poziomu 2000-3000 a jakość sygnału wzrosła do 88-89% (czyli prawie tak jak było wcześniej).


PS. Chyba za szybko pochwaliłem rzeczywistość. Na TVP1i2 HD co kilkanaście minut pojawia się u mnie 1-2 sekundowe zamrożenie obrazu.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: belzebiusz » 27 lutego 2014, o 23:47

Do kanałów TVP Kultura i TVP Polonia, emitujących od 15 lutego flagę WSS na górze obrazu, dzisiaj dołączył kanał TVP Info - bardzo denerwuje to przy oglądaniu. :evil:

Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1734
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 28 lutego 2014, o 00:27

belzebiusz, ubiegłeś mnie, miałem zamiar jutro zamieścić zdjęcia, i napisać o tym :)

TVP - po udanej naprawie kanałów na części telewizorów, prosimy teraz o poprawienie ww błędów.

Awatar użytkownika
bm86
Posty: 61
Rejestracja: 12 sierpnia 2013, o 15:10
Odbiornik: Cabletech urz0086 twin. WIWA HD 85, tv LG 32LN570R
Instalacja antenowa: 20 letnie siatki na rurze przy murze 7-8m (wzmacz.) bez wzmacz.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: bm86 » 28 lutego 2014, o 10:18

Krosnoludek: przepraszam cię ale tvp nic nie naprawiła jak obraz skacze tak nadal skacze. Cabletech urz 0086 A oto moje nagraniehttp://www.youtube.com/embed/_TwFyepOnrk

Odpowiedz