Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
AdamP
Posty: 1024
Rejestracja: 21 stycznia 2012, o 07:27
Odbiornik: Sony 48W705C, Sony 32HX750
Instalacja antenowa: Maximum UHF200, Vivanco TVA502
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne (Mux 1, 2, 3)

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: AdamP » 20 lipca 2016, o 06:55

eter pisze:
tranzystor pisze: a Mux 3 jest tak kapryśny, że wystarczy jak "większy ptak przeleci" to zaraz wzrasta BER i odbiór dostaje czkawki, gdzie dwa pozostałe są stabilne
Nie masz przypadkiem tego mux'a w SFN :?: U mnie jest podobnie - do anteny docierają sygnały SFN z Bytkowa, Kosztowy, Skrzycznego i Zabrza, dlatego ten mux jest najtrudniejszy do odbioru (BER na granicy e-3, e-4).

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 lipca 2016, o 14:58

DVB-T(2) INQUIRING pisze:Pełna zgoda. TVP patrzy na zasięg MUX8 myśląc o przyszłości swoich kanałów w NTC, dlatego taka sytuacja a nie inna.

I mówię Wam, że Prezesowi rozchodzi się o TVP Sport HD, a nie SD, jeżeli ten kanał dołączy do NTC.
Oby tylko trafił do naziemnej w ogóle, chociaż w SD.
Jakoś nie widzę kolejnego czwartego już kanału HD w MUX-3 jaszcze w dodatku sportowego który ma dużo dynamicznych scen.
Przy takim rozwiązaniu musieliby wyłączyć w MUX-3 jeszcze kolejne dwa kanału SD, co prawda jest to możliwe np. mogliby przenieść je do MUX-8 ale wtedy flagowy multipleks TVP z największym zasięgiem miałby tylko maksymalnie 5 kanałów. Utrzymanie MUX-3 z mnóstwem doświetleń pewnie więcej ich kosztuje, na te doświetlenia kasę wyłożyło też ministerstwo cyfryzacji a jedyny kanał komercyjny w nim jak do tej pory, który nie jest utrzymywany z abonamentu to TVP Rozrywka.
Z resztą wydaje mi się, że z tym TVP Sport w HD to trochę nadinterpretacja niektórych mediów, bo Kurski nie wspomniał, że ma to być HD.
Proponuję obejrzeć film mniej więcej od trzeciej minuty. https://www.youtube.com/watch?v=G5fpDP3CK0Y

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 lipca 2016, o 16:16

Przepraszam, chodzi oczywiście o 6 a nie o 5 kanałów. Nie mogę edytować moim telefonem a jestem poza domem.

Awatar użytkownika
ortalion
Posty: 230
Rejestracja: 19 marca 2012, o 18:49
Miejscowość: Ostrołeka
Odbiornik: wiwa HD90
Instalacja antenowa: siatkowa pokojowa;-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: O-ka ŁAWY

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ortalion » 20 lipca 2016, o 17:53

AdamP pisze:
eter pisze:
tranzystor pisze: a Mux 3 jest tak kapryśny, że wystarczy jak "większy ptak przeleci" to zaraz wzrasta BER i odbiór dostaje czkawki, gdzie dwa pozostałe są stabilne
Nie masz przypadkiem tego mux'a w SFN :?: U mnie jest podobnie - do anteny docierają sygnały SFN z Bytkowa, Kosztowy, Skrzycznego i Zabrza, dlatego ten mux jest najtrudniejszy do odbioru (BER na granicy e-3, e-4).
w Ostrołęce podobnie mux 3 jest "najbardziej wrażliwy" ;)

Radol
Posty: 57
Rejestracja: 10 kwietnia 2012, o 22:51
Odbiornik: DVB-T MANTA
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza umieszczona na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Radol » 20 lipca 2016, o 17:56

Puma pisze:Jak rozumiem TVP Info HD jeszcze nie nadaje? Myślałem że to coś u mnie źle pokazuje.
Ja mam nadzieję, że w ogóle TVP Info nie będzie w HD.
Nie rozumiem kompletnie sensu nadawania niektórych kanałów w HD i TVP Info zdecydowanie do takich należy.
Nie wiem co Wy chcecie tam takiego w HD oglądać :lol: - wiadomości to mi w jakości SD w zupełności wystarczą.

Już widzę niektórych "siedzących z wywieszonym jezorem na brodzie przed TV" i wypatrujących czy to dalej SD czy już może te niby HD.
A tak naprawdę, to gdyby nie dokładne pomiary parametrów i ew. zmiana loga, to nawet nie zauważyli by róznicy :mrgreen:

Zauważyłem także dość 'głupie' dywagacje na temat TVP Sport i czy bedzie to SD czy HD.
Pamiętam jak jeszcze jakiś czas temu były tylko 'życzenia' aby ten kanał w ogóle pojawił się wśrod kanałów Dvb-T.
Proponuje więc zakończyć tą dyskusję i się cieszyć że będzie - bez różnicy czy to SD czy HD.

Mi kompletnie to bez różnicy.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 lipca 2016, o 18:41

Z tym TVP Info HD to masz rację, to będzie takie HD jak w przypadku TVP 1 i 2, czyli głównie logotyp. Tylko że tu wymusza konkurencja bo praktycznie wszystkie główne kanały informacyjne są w HD.
Natomiast w przypadku TVP Sport to zobaczymy na razie to tylko zapowiedzi.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: vigoo » 20 lipca 2016, o 18:43

Radol pisze:Ja mam nadzieję, że w ogóle TVP Info nie będzie w HD.
Nie rozumiem kompletnie sensu nadawania niektórych kanałów w HD i TVP Info zdecydowanie do takich należy.
Nie wiem co Wy chcecie tam takiego w HD oglądać :lol: - wiadomości to mi w jakości SD w zupełności wystarczą.

Już widzę niektórych "siedzących z wywieszonym jezorem na brodzie przed TV" i wypatrujących czy to dalej SD czy już może te niby HD.
A tak naprawdę, to gdyby nie dokładne pomiary parametrów i ew. zmiana loga, to nawet nie zauważyli by róznicy :mrgreen:

Zauważyłem także dość 'głupie' dywagacje na temat TVP Sport i czy bedzie to SD czy HD.
Pamiętam jak jeszcze jakiś czas temu były tylko 'życzenia' aby ten kanał w ogóle pojawił się wśrod kanałów Dvb-T.
Proponuje więc zakończyć tą dyskusję i się cieszyć że będzie - bez różnicy czy to SD czy HD.

Mi kompletnie to bez różnicy.
Jeśli oglądasz na 32" telewizorze, to może Tobie bez różnicy. Innym jednak zależy. Marzy mi się, że wszystkie polskojęzyczne kanały nadają w dobrym HD. Przynajmniej na satelicie..
Ostatnio zmieniony 20 lipca 2016, o 20:02 przez vigoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 20 lipca 2016, o 19:43

Niesprawiedliwie mnie osądzasz. Nie mam 32" telewizora, przeczytaj mój profil. Poza tym mnie też się marzy (jak słusznie zauważyłeś) prawdziwe HD, tym czasem jak na razie to nawet flagowy program informacyjny w TVP nie jest w HD to co oni pokarzą w tym Info.

Awatar użytkownika
Rzeszowiak
Posty: 262
Rejestracja: 26 listopada 2012, o 19:28
Odbiornik: SAMSUNG
Instalacja antenowa: Antena UHF/VHF T-urbo-T COMBO Telmor.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Rzeszowiak » 20 lipca 2016, o 19:52

Znaczek HD przy TVP Info. Konkurencja ma HD to TVP nie chce być gorsze.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: vigoo » 20 lipca 2016, o 19:59

ObywatelDVB-T pisze:Niesprawiedliwie mnie osądzasz. Nie mam 32" telewizora, przeczytaj mój profil. Poza tym mnie też się marzy (jak słusznie zauważyłeś) prawdziwe HD, tym czasem jak na razie to nawet flagowy program informacyjny w TVP nie jest w HD to co oni pokarzą w tym Info.
Ale to nie było do Ciebie ;)
Już poprawiłem...

eter
Posty: 688
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: eter » 21 lipca 2016, o 00:19

Trochę przesadzacie, że TVP1-2 HD to zupełna lipa.
Są programy (filmy), które idą na prawdę dobrze.
Poza tym, ostatnio "flagowe" TVP informacyjne odświeżone w HD, też idą całkiem dobrze.
Nie wiem, jak ktoś może nie zauważyć takiej różnicy na TV 40 calowym.

Co do "czułości" MUX-a 3 to wydaje mi się, że to jest również powiązane z tym, że zawiera kanały HD.
Przy szybszych prędkościach pewnie mniejsze zakłócenia powodują większą niestabilność, niż w wypadku całych MUX-ów SD.
Poza tym mój TV dziwnie pokazuje siłę i moc sygnałów na poszczególnych programach MUX-a 3.
Na TVP1-2 HD mam pokazywane o 20 % większe obydwie wartości, niż na pozostałych kanałach SD tego samego MUX-a.
Więc sam MUX 3 różni się od pozostałych strukturą i faktycznie dochodzą jeszcze te niezbyt trafne SFN.
Powinni w takim wypadku MUX w którym są kanały HD nadawać z lekko większą mocą lub innym rozwiązaniem, żeby zniwelować tą podatność na zakłócenia.
A właśnie dla niego wybrano jakieś dziwne rozwiązania SFN, które jak widać nie spełniają swojej roli.

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: systemlan » 21 lipca 2016, o 00:36

@eter zaraz, zaraz TVP info w HD jest? Ja mam dalej w SD, jeszcze raz skanowałem i nic dalej w SD. Coś mnie ominęło w dyskusji?

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 836
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Philips 7334, Onkyo NS-6170
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Maciejek » 21 lipca 2016, o 08:17

Chodzi mu o Wiadomości, Panoramę, Teleexpress.

systemlan
Posty: 252
Rejestracja: 17 czerwca 2012, o 11:52
Odbiornik: Panasonic TX-L32CX3E
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 19/21-69 DVB-T bez wzmacniacza, kabel Triset 113
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec, TON Człuchów

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: systemlan » 21 lipca 2016, o 09:56

Skubani przełączają się wtedy w HD?

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2104
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: Krosnoludek » 21 lipca 2016, o 11:29

Ja cały czas jestem, aby TVP nie podnosiła w DVB-T TVP Info do HD, HD niech na razie nadają przez satelitę, a w NTC podniosą wszystkie obecne kanały SD do HD dopiero po przejściu na nowy system nadawania np. DVB-T2 HEVC na razie nie powinni absolutnie podnosić do HD, bo zmniejszy się ilość kanałów w telewizji naziemnej.

W MUX-3:
Pozostawić TVP Info w SD (HD dać na satelitę w formie FTA)
W miejsce TVP Polonia wstawić TVP Sport SD (wersję HD pozostawić na satelicie, a SD zdjąć z sat)

W MUX-8:
TVP Seriale SD (utworzyć wersję HD i umieścić ją na satelicie, a SD zdjąć z sat)
TVP HD (w przyszłości przemianować go w TVP Film)

I gitara :)

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 21 lipca 2016, o 12:00

eter pisze:Trochę przesadzacie, że TVP1-2 HD to zupełna lipa.
Są programy (filmy), które idą na prawdę dobrze.
Poza tym, ostatnio "flagowe" TVP informacyjne odświeżone w HD, też idą całkiem dobrze.
Nie wiem, jak ktoś może nie zauważyć takiej różnicy na TV 40 calowym.
Oczywiście, że kanał HD choć by najgorszy to w jakimś stopniu będzie lepszy od SD, ale jeśli zestawić bilans strat i korzyści biorąc pod uwagę ograniczenia jakie są w NTC to już opinie będą podzielone.
Nie mówię że jestem przeciwny Kanałom HD w naziemnej, tylko jeśli już mają zajmować tak cenne miejsce to niech to będzie prawdziwe HD a nie głównie logotyp.
W sumie w kablówce i na satelicie mam ponad 40 kanałów polskojęzycznych w HD, tak więc mam do czego porównać i widzę różnicę na 40” TV.
W moim subiektywnym odczuciu to TVP w tym zestawieniu wypada blado, np. TVP HD to taki TVP Seriale bis, różni się tym, że niektóre powtórki seriali lecą w HD. Najlepiej pod względem materiałów w HD wypada TVP Sport, ale jeśli już wziąć pod uwagę ramówkę i wyłączyć ważniejsze transmisje które lecą równolegle w TVP 1 albo 2, to resztę ramówki właściwie można porównać do Polsat Sport News, gdyby ten kanał dodali do naziemnej to raczej nie będą transmitować równolegle.
I jeszcze jedno, bo wspomniałem o ograniczeniach. Np. w kablówce dla kanałów SD mam stałe bitrate 4Mb/s natomiast dla HD stałe 8Mb/s przy kodowaniu MPEG-4, gdyby zastosować podobne parametry w obecnej NTC, to w jednym multipleksie byłyby maksymalnie 3, góra 4 kanały.
Ale jak wspomniałem powyżej, już nie tak bardzo chodzi mi o przepływność, bo ta dla kanałów HD to powinna mieć co najmniej powyżej 12 Mb/s ale o prawdziwy materiał HD na antenie żeby można było oko cieszyć.

pikaczu
Posty: 1383
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 21 lipca 2016, o 13:06

TVP powinna przejść na 5/6, 1/16 w Mux 3, to jest 5 Mps więcej miejsca pojemności.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1974
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: ObywatelDVB-T » 21 lipca 2016, o 13:44

Owszem przy takim okresie ochronnym byłoby około 29.273 Mb/s przepływności tylko, że zmniejszyłby się zasięg i przy okazji wszystkie SFN'y wzięły by w łeb.

pikaczu
Posty: 1383
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Miejscowość: tychy
Odbiornik: sony bravia kd-43xh8096
sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: pikaczu » 21 lipca 2016, o 15:04

aha, szkoda.

tranzystor
Posty: 248
Rejestracja: 28 października 2014, o 11:24
Miejscowość: Bielsko i Żywiec
Odbiornik: Ferguson DVB-T2
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa i dipol
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Kosztowy / Wisła Skrzyczne

Re: Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

Post autor: tranzystor » 21 lipca 2016, o 16:30

Krosnoludek pisze: TVP ... po przejściu na nowy system nadawania np. DVB-T2 HEVC ...
I gitara :)
Chyba w twoich snach ta gitara gra ... :| Kto ci przejdzie na DVB-T2?
Tak bardzo ci zależy na ponoszeniu kosztów przez odbiorców i nadawców?
Dopiero co przeszliśmy na nową technologię i znowu miliony złotych w błoto? Znowu śmietniska pełne złomu elektronicznego?W jakim celu przechodzenie na DVB-T2 Już teraz rynek TV jest nasycony, oglądamy same reklamy, nie ma miejsca dla nowych nadawców więc po co, po co? Albo ci to na rękę albo jesteś jakiś dziwny. :geek:
Po drugie, już to widzę jak ludzie wyrzucają dopiero co nowe telewizory i dekodery by znowu lecieć po nowe sprzęty do sklepu, haha. Nie wszyscy są tak zryci. :roll:

Odpowiedz