Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
widex
Posty: 85
Rejestracja: 5 czerwca 2010, o 19:30
Odbiornik: LG 32LD465, WIWA HD-80
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa z symetryzatorem/ antena pokojowa produkcji własnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Iława\Kisielice

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: widex » 11 sierpnia 2011, o 15:27

Pierwotnie TVP Seriale miała być zapchajdziurą w DVB-T. Ten bubel został sprzedany platformom. Może tak szczerze to TVP Parlament wprowadzić w platformach? :)

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: Poland » 16 sierpnia 2011, o 16:30

Nie mam nic przeciwko - chętnie zobaczę inne obrady inne niż Sejm.
Tymczasem zgadzam się z opinią jednego z użytkowników z bloga Satkuriera - TVP w MUX3(podobnie jak TV Puls 2 w MUX1) powinna mieć postawione ultimatum na wykorzystanie 3 miejsc w tym multipleksie - albo ruszają z nimi albo KRRiT wyrzuca TVP z tych miejsc.

liki
Posty: 32
Rejestracja: 16 lutego 2011, o 17:28

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: liki » 17 sierpnia 2011, o 21:59

W ciągu kilku miesięcy zacznie nadawać MUX1. Zatem pojawia się pytanie, czy dublowanie kanałów TVP na MUX1 i MUX3 jest konieczne?
Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaprzestanie emisji TVP1, TVP2 i TVP Info w ramach MUX3. W zamian TVP mogłaby uruchomić TVP1 HD, albo nawet TVP 2 HD. Jakby nie patrzeć TVP HD często nadaje w HD te same materiały co TVP1 czy TVP2, więc ilość materiałów HD na tych kanałach byłaby warta uwagi.

Skład MUX3 mógłby wyglądać tak:
TVP1 HD
TVP2 HD
TVP Kultura
TVP Historia

do tego na MUX 1
TVP1 SD
TVP2 SD
TVP INFO
4 kanały komercyjne.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: Poland » 17 sierpnia 2011, o 23:31

Ja bym jednak TVP w HD nie wprowadzał - niech będą na platformach w zamian za to zobaczył bym kanały tematyczne i kanały prywatne w stosunku 3/5 lub 4/4 gdzie 3 lub 4 stacje ma TVP.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: voitek » 18 sierpnia 2011, o 00:26

A dlaczego kanały w HD mają być tylko dla użytkowników telewizji satelitarnej, czyli dla wybrańców? Niech będą 2 główne kanały TVP w DVB-T dostępne w HD za darmo. Po co w ogóle wprowadzać DVB-T bez żadnego kanału w High Definition, przecież to teraz standard!

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: p.saw » 18 sierpnia 2011, o 01:01

Poland pisze:Ja bym jednak TVP w HD nie wprowadzał - niech będą na platformach w zamian za to zobaczył bym kanały tematyczne i kanały prywatne w stosunku 3/5 lub 4/4 gdzie 3 lub 4 stacje ma TVP.
Nie, no jasne. Jak się kupiło tuner SD to po co kanały HD. ;)

Matthías
Posty: 124
Rejestracja: 8 września 2010, o 19:20
Odbiornik: Samsung
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lębork/Skórowo Nowe

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: Matthías » 18 sierpnia 2011, o 11:03

Jeszcze trochę i przez @Poland'a rozwalę komputer tak mnie wkurzają jego posty.
Wszystkie swoje wyśmienite pomysły robi pod siebie. Najpierw wymyślał harmonogramy takie, aby Chorągwica zawsze była w pierwszym etapie, a teraz toczy bój, o to, aby w NTC nie było kanałów HD, bo kupił sobie szmelcowaty odbiornik.
Żeby on to pisał na jednym forum, ale nie, on wszędzie się rozpisuje i pisze to samo.
Już nałapał bany i ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: Jarosław Bałuka » 18 sierpnia 2011, o 11:30

To są tylko czysto teoretyczne rozważania (raczej bajania) na temat. Nic z tych dywagacji nie będzie, ani w harmonogramach, ani w obsadzie kanałów. Ale każdy może popuścić wodze wyobraźni ;)

Matthías
Posty: 124
Rejestracja: 8 września 2010, o 19:20
Odbiornik: Samsung
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Lębork/Skórowo Nowe

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: Matthías » 18 sierpnia 2011, o 11:41

Wiem, że ja nie jestem święty, ale @Poland nie rozpisuje tych dyrdymałów tylko na forum Emitela, ale na wielu innych. Gdzie nie wejdę to @Poland i te jego irytujące pomysły.
W przeciwieństwie do @Poland'a mam świadomość, że te pomysły nie mają szans na realizację i dlatego one mnie jeszcze bardziej irytują, bo w kółko to powtarza, a i tak to nie ma sensu. Pisze w kółko te same banialuki. Normalnie szlag mnie trafia.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: belliash » 18 sierpnia 2011, o 11:47

Matthías pisze:Wiem, że ja nie jestem święty, ale @Poland nie rozpisuje tych dyrdymałów tylko na forum Emitela, ale na wielu innych. Gdzie nie wejdę to @Poland i te jego irytujące pomysły.
W przeciwieństwie do @Poland'a mam świadomość, że te pomysły nie mają szans na realizację i dlatego one mnie jeszcze bardziej irytują, bo w kółko to powtarza, a i tak to nie ma sensu. Pisze w kółko te same banialuki. Normalnie szlag mnie trafia.
I jeszcze to wyslal do UKE i KRRiT :P

Awatar użytkownika
Miodzik
Posty: 172
Rejestracja: 29 września 2010, o 12:24
Odbiornik: LG 47LM765S
Instalacja antenowa: Antena szerokopasmowa logarytmiczno - periodyczna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN / Raszyn

Re: jakie kanały w mux3

Post autor: Miodzik » 18 sierpnia 2011, o 14:20

Jarosław Bałuka pisze:Ale każdy może popuścić wodze wyobraźni ;)
A że wyobraźnia made in @Poland jest jaka jest to właśnie mamy takie banialuki. Trzeba być ponad to, a nie się denerwować z powodu dziecka neo. 8-)

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

TVP Info Łódź w MUX-3 !?

Post autor: ks41 » 30 sierpnia 2011, o 20:08

Czy zauważyliście obecność TVP Info Łódź w mux 3. :lol:
Nic dziwnego by nie było, jak to było by w Łodzi, a to jest nadawane z RTCN Siedlce/Łosice.
Macie tak samo?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP Info Łódź w MUX-3 !?

Post autor: qwerty » 30 sierpnia 2011, o 20:10

A masz TVP Info Białystok?

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TVP Info Łódź w MUX-3 !?

Post autor: ks41 » 30 sierpnia 2011, o 20:13

Mam TVP info warszawa i TVP info Łódź.
Dziwne.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 956
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP Info Łódź w MUX-3 !?

Post autor: blockbuster » 30 sierpnia 2011, o 20:19

Dołączyli TVP Łódź do MUX3 z Raszyna i pewnie siłą rozpędu także do Łosic :lol:
Nie mam nic przeciwko by jutro TVP Łódź dołączyli do MUX3 ze Skrzycznego ;)

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: TVP Info Łódź w MUX-3 !?

Post autor: ks41 » 30 sierpnia 2011, o 20:25

Może coś testują. Niech ktoś z Emitela się odezwie :)

dartante
Posty: 57
Rejestracja: 16 maja 2011, o 15:59
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 combo
Instalacja antenowa: UHF Dipol 44/21-69 Tri Digit Przewód koncentryczny 75 Om TRISET-113 PE żelowany
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock/Rachocin

Re: TVP Info Łódź w MUX-3 !?

Post autor: dartante » 30 sierpnia 2011, o 21:08

płock rachocin 586Mhz też nadaje Łódź

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: Jakie kanały w MUX-3

Post autor: KrzysztofD » 30 sierpnia 2011, o 21:49

Obiekty
RTCN Warszawa/Raszyn
RTCN Warszawa/PKIN
RTCN Płock/Rachocin
RTCN Siedlce/Łosice
nadają jednakowy strumień, łacznie z wpisami w tablicy NIT (częstotliwość z Warszawy), stąd w Łosicach i Rachocinie TVP INFO Łódź.
Napisy na TVP1 też dziwnym zbiegiem okoliczności są dostępne tylko w tej grupce.
Widoczne jest spore opóźnienie TVP INFO Łódź w stosunku do TVP INFO Warszawa oraz dziwna zawartość w prawym kanale audio.

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Jakie kanały w MUX-3

Post autor: voitek » 30 sierpnia 2011, o 21:57

Prawy kanał audio jest jakby pusty.

Rallus

TVP INFO ŁÓDŹ z Raszyna

Post autor: Rallus » 30 sierpnia 2011, o 22:16

Witam.
Dekoder Signal poprzestawiał mi ustawioną listę programów. Szukając przyczyny odkryłem, że mam dodatkowy program. Z Raszyna obok TVP Info Warszawa jest TVP Info Lódź. To na stałe?
Dobrze by było, bo podobnie jak ja spora część ściany wschodniej województwa łódzkiego ma anteny skierowane na Raszyn.

Odpowiedz