Kanały TVP w MUX3 - zagadnienia techniczne

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
tomekjot
Posty: 11
Rejestracja: 2 marca 2012, o 14:13
Odbiornik: Technisat HDT 4
Instalacja antenowa: Pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: tomekjot »

Witam! Ja w sprawie dodatkowych programów TVP INFO w trzecim multipleksie DVB-T.

Mam pytanie- czym kierował się Emitel umieszczając te a nie inne wersje regionalne ?

Skąd np. w Łosicach wersja jest z Łodzi a nie ma na przykład Białegostoku czy Lublina

druga rzecz co stało na przeszkodzie aby nadajniki MUX-3 od początku miały taka moc jak MUX-2 ?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1112
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: blockbuster »

tomekjot pisze:
druga rzecz co stało na przeszkodzie aby nadajniki MUX-3 od początku miały taka moc jak MUX-2 ?
Emisja analogowa kanałów.
A o wersje TVP Info zapytaj TVP bo to ona decydowała.

tomekjot
Posty: 11
Rejestracja: 2 marca 2012, o 14:13
Odbiornik: Technisat HDT 4
Instalacja antenowa: Pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: tomekjot »

blockbuster pisze:
tomekjot pisze:
druga rzecz co stało na przeszkodzie aby nadajniki MUX-3 od początku miały taka moc jak MUX-2 ?
Emisja analogowa kanałów.


No ale kanały z MUX-2 tez są nadawane analogowe i tu przeszkody nie ma ?

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1112
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Miejscowość: okolice Radomska
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: blockbuster »

Napiszę może inaczej. MUX3 będzie mógł nadawać z dużymi mocami dopiero wtedy jak zostanie wyłączony analog. Obecnie musi nadawać przeważnie na kanałach i z mocami tymczasowymi bo kanały docelowe przeznaczone pod MUX3 zajmuje właśnie analog.

tomekjot
Posty: 11
Rejestracja: 2 marca 2012, o 14:13
Odbiornik: Technisat HDT 4
Instalacja antenowa: Pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: tomekjot »

Kanał 21 w Chełmie zajęty był przez Polsat i nie stało nic na przeszkodzie aby na tym kanale uruchomić MUX-1 z Piask. Sorry ale chodziło zapewne aby nabić kabzę Solorzowi i Walterom. Jak dla mnie to w pierwszej kolejności powinni uruchamiać MUX z TVP

aldur
Posty: 176
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, o 19:19
Odbiornik: MT4161

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: aldur »

A ja mam pytanie czemu na każdym kanale z mux3 nie mam ani dźwięku, ani obrazu, tylko czarne tło, a jeszcze kilka dni temu było ok...

Kamilx
Posty: 870
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: Kamilx »

Albo coś z instalacją, albo efekt "braku tropo"

DVBManiak

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: DVBManiak »

aldur pisze:A ja mam pytanie czemu na każdym kanale z mux3 nie mam ani dźwięku, ani obrazu, tylko czarne tło, a jeszcze kilka dni temu było ok...
A masz sygnał? Ja jakoś wczoraj albo przedwczoraj tak miałem. Ale to była chyba chwilowa przerwa. Jednak sygnał był, tylko po prostu jakby pusty multipleks się zrobił. Spróbuj przeszukać ponownie kanał z MUX-3.

aldur
Posty: 176
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, o 19:19
Odbiornik: MT4161

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: aldur »

efekt "braku tropo" czyli?

DVBManiak

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: DVBManiak »

Czyli, że miałeś przez jakiś czas odbiór, bo były podwyższone warunki propagacyjne w troposferze, czyli tzw. tropo, które trwa kilka dni. Ale odpowiedz mi czy masz sygnał to się wszystko wyjaśni.

aldur
Posty: 176
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, o 19:19
Odbiornik: MT4161

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: aldur »

Sygnał chyba mam, bo wyświetla mi się info co aktualnie leci, nie wyskakuje żaden komunikat o braku sygnału. Jak wyszukuje od nowa kanały, to bez problemu znajduje tylko jest czarne tło i bez dźwięku

tomekjot
Posty: 11
Rejestracja: 2 marca 2012, o 14:13
Odbiornik: Technisat HDT 4
Instalacja antenowa: Pokojowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Lublin-Piaski

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: tomekjot »

aldur pisze:edit/ Czytaj Zasady forum
Proszę sprowadzić połączenia na scart. Może coś nie łączy ?

aldur
Posty: 176
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, o 19:19
Odbiornik: MT4161

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: aldur »

tomekjot pisze:
aldur pisze:edit/ Czytaj Zasady forum
Proszę sprowadzić połączenia na scart. Może coś nie łączy ?
Ale ja nie odbieram sygnału poprzez tuner, tylko mój TV na wbudowany już tuner dvb-t...

DVBManiak

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: DVBManiak »

Ciekawe. A jaki masz ten sygnał w %? Może jest za słaby żeby wczytać listę kanałów. Ale jak jest EPG to dziwne trochę.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: odziom91 »

A ja proponuję powrót do ustawień fabrycznych i wczytanie wszystkiego od zera.
Ba! Nawet wyłączenie telewizora na dłuższą chwilę z sieci (około 30 sekund do minuty - można i dłużej).

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: yougo »

aldur pisze:A ja mam pytanie czemu na każdym kanale z mux3 nie mam ani dźwięku, ani obrazu, tylko czarne tło, a jeszcze kilka dni temu było ok...


Proszę sprawdzić czy aby na te kanały nie została założona BLOKADA RODZICIELSKA ... bo skoro jest EPG to tylko takie widzę możliwości :idea:

Awatar użytkownika
polsatowicz
Posty: 149
Rejestracja: 15 grudnia 2011, o 15:13
Odbiornik: Telewizor LG32LD420
Modem pod usb digitus
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa opticum ax 1000 z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne,Żywiec Grojec

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: polsatowicz »

Ale jakby była blokada to by coś pisało w stylu np:wpisz hasło,blokada,kanał zablokowany a tak to co czarny ekran i nic nie pisze dziwne :shock:
EDIT:Ja jak mam 1% naprzykład to mam epg a nie mam obrazu ani dżwięku tylko wtedy się włącza napis "TYLKO DANE"

michalh
Posty: 43
Rejestracja: 5 maja 2010, o 00:54
Odbiornik: Samsung LE37C630
Instalacja antenowa: Pokojowa; DVB-T retransmitowane w lokalnej kablowce
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: michalh »

Każdy odbiornik inaczej sobie radzi i inaczej informuje w sytuacjach, kiedy sygnał jest słaby.
Do wyszukania nie jest potrzebny sygnał równie mocny co do poprawnego odbioru obrazu i dźwięku.
Proponowałbym jednak sprawdzić jakość sygnału zgłaszaną przez odbiornik.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: nkp123 »

polsatowicz pisze:Ale jakby była blokada to by coś pisało w stylu np:wpisz hasło,blokada,kanał zablokowany a tak to co czarny ekran i nic nie pisze dziwne :shock:
EDIT:Ja jak mam 1% naprzykład to mam epg a nie mam obrazu ani dżwięku tylko wtedy się włącza napis "TYLKO DANE"
Tak jak michalh napisał: każdy odbiornik będzie inaczej informował o sile i jakości - dla przykładu u mnie - przy poziomie sygnału niższym niż 40% NIGDY nie mogę uzyskać 100% jakości sygnału (najwidoczniej zbyt mały S/N). Oraz u mnie już przy 1% jakości (pod warunkiem, że jest to STABILNE 1%) mogę uzyskać stabilny obraz i dźwięk (bez przycinek). Telewizor również LG, jak u kolegi polsatowicza ;)

aldur
Posty: 176
Rejestracja: 22 sierpnia 2011, o 19:19
Odbiornik: MT4161

Re: Jakie kanały w MUX3

Post autor: aldur »

Napewno nie jest to blokada, bo dotyczy wszystkich kanałów z tego muxu
wydaje mi się że problemem jest jednak słaby sygnał, bo po ok 1-2 min jak mam właczony tv na tym kanale, pojawiają się krzaki jakby jakość sygnału była bardzo słaba...
tylko bardzo dziwne jest to że kilka dni temu wszystko było ok, przy antenie nic nikt nie majstrował...

Odpowiedz