EPG - Długie opisy na programach TVP

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
przemkos
Posty: 78
Rejestracja: 2 stycznia 2010, o 13:03

EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: przemkos » 18 października 2011, o 16:24

Witam
Od kilku miesięcy borykam się z uciążliwością EPG w moim telewizorze Sony (KDL-37W5500). Niestety wygląda na to, że serwis Sony nie zamierza nic z tym zrobić.

Od pewnego czasu na programach TVP (głównie filmy na TVP1 i TVP2) występują bardzo długie opisy programów. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie fakt, że przełączenie ścieżki dźwiękowej, wyświetlenie informacji teraz/następny albo zaprogramowanie danego programu potrafi zająć nawet kilka minut :shock:

W związku z tym pytanie do Emitela (jako operatora):
- czy jest możliwe poinformowanie o tym fakcie producenta (Sony) Waszymi kanałami, tak aby producent poprawił oprogramowanie?
- swego czasu dostałem informację z serwisu, że producent wie o tym problemie, ale nic z nim nie robi, ponieważ nadawany strumień nie jest zgodny ze standardem. Nie wiem czy to prawda, bo nie znam się na standardach, ale zakładam, że Emitel wie o tym problemie. W związku z tym pytanie - czy rzeczywiście tak jest, i co Emitel może z tym zrobić
- ewentualnie czy istnieje możliwość skrócenia opisów (chociaż zdaję sobie sprawę z tego, że treść jest prawdopodobnie przekazywana przez TVP, ale prawdopodobnie i tak w większości odbiorników tekst jest obcinany - jak w moim drugim TV - Samsung)

Liczę na merytoryczną odpowiedź w tej sprawie.

A do użytkowników mam pytanie - jak to wygląda na Waszych odbiornikach?

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: MJJ » 18 października 2011, o 16:42

W Philipsie jest tak samo.
W BOK-u na problemy zgłaszane przez użytkowników reagują olewczo (tzn. po wielu monitach obiecują wypuszczenie aktualizacji ale tylko na obietnicach się kończy).

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: qwerty » 18 października 2011, o 17:03

Niby jak długie opisy mogą przeszkadzać?

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: Drekan » 18 października 2011, o 17:21

qwerty pisze:Niby jak długie opisy mogą przeszkadzać?
Jak w EPG pojawi się nazwa bloku tematycznego np. Kino nocnych marków, czy Polska i świat z historią w tle, a dopiero potem nazwa nadawanego w jego ramach filmu, to całość nie mieści w okienku. :evil:

Dlatego nie wiem co za film jest nadawany i muszę przejść do szczegółów by dowiedzieć się co jest nadawane w ramach danego bloku tematycznego. Podobnie nieporozumieniem jest umieszczenie jako pierwszej informacji, że nadawany serial jest dla niesłyszących, a dopiero potem nazwy samego serialu. :shock:

Ale te zarzuty powinny powędrować pod adres TVP, nie Emitela.

Awatar użytkownika
twmichal
Posty: 721
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 14:40
Odbiornik: LV5T Deluxe
Samsung UEH320050W
Cabletech URZ0194
Instalacja antenowa: Tri Digit, antena pokojowa Sonus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: twmichal » 18 października 2011, o 21:16

U mnie na tunerze komputerowym nie ma żadnych problemów z długim EPG, poza tym że opisy się nie wyświetlają w całości (widocznie jest jakieś ograniczenie ilości znaków).
TV komercyjne mają krótkie opisy które najwyżej zajmują 6 linijek. Natomiast TV musi podać większość obsady, zespół produkcyjny, jakie wyróżnienia film zdobył i często na opis tego, czego dotyczy film brakuje miejsca.

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 275
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi, FESA 309 (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: kaem3 » 18 października 2011, o 23:11

Potwierdzam, w TV Sony opis nie mieści się w założonym polu tekstowym. I nijak przewinąć tego się nie da. Szczególnie to wkurza, gdy większą część informacji zabiera np. obsada aktorska filmu. Na opis fabuły po prostu już nie starcza miejsca w okienku.

przemkos
Posty: 78
Rejestracja: 2 stycznia 2010, o 13:03

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: przemkos » 19 października 2011, o 09:20

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś z Emitela też się wypowie, co można z tym zrobić.

A co do pytania - jak długie opisy mogą przeszkadzać: nic przyjemnego włączyć EPG i czekać 3 minuty, aż wyświetli się opis... u Was też tak długo trzeba czekać?

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: MJJ » 19 października 2011, o 09:47

przemkos pisze:nic przyjemnego włączyć EPG i czekać 3 minuty, aż wyświetli się opis... u Was też tak długo trzeba czekać?
Tak źle to u mnie nie jest.

Awatar użytkownika
cacumen
Posty: 35
Rejestracja: 9 marca 2011, o 16:15

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: cacumen » 19 października 2011, o 17:09

MJJ pisze:
przemkos pisze:nic przyjemnego włączyć EPG i czekać 3 minuty, aż wyświetli się opis... u Was też tak długo trzeba czekać?
Tak źle to u mnie nie jest.

U mnie też możność regulacji..na Samsungu...a okres wyczekiwania...1 sekunda.
Długie informacje dają się przewijać w całości i odbywa się to płynnie ..bez zacięć.

KrzysztofD
Posty: 278
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony W4000, Leadtek USB, Pi7010ix, Leadtek DTV1000T
Instalacja antenowa: HB9CV 3 metry nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: PKiN Warszawa

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: KrzysztofD » 19 października 2011, o 17:20

"Stare" Sony wyświetlają opis w polu tekstowym o stałej wielkości bez możliwości przewijania, nowsze modele (rok 2011) mają możliwość przewinięcia tekstu.
Największy ból w tym, że nie ma takiego urządzenia, które wyświetli opisy programów TVP bez usterek z bardzo prostej przyczyny: braki są w sygnale dostarczonym do Emitela.
Popatrzmy na konkretny przykład: TVP1 22 października godz. 00:45 film "Nocny gość" EPG kończy się tak: "Ale pewnego wieczoru dzwoni Bobby, błąga ciotkę, żeby zabrała go z powrotem do siebie. Kobieta opuszcza konferencję, przekre"
Prawidłowy opis, dostępny na serwerze ftp tvp konczy się tak: "Kobieta opuszcza konferencję, przekreślając w ten sposób swoje ambitne plany. Całym sercem angażuje się w sprawę Bobby'ego, ale droga do sukcesu jest daleka."
Żeby było śmieszniej, opis dostępny na stronie http://www.tvp.pl/program-telewizyjny
(źródłowy adres konkretnego przypadku: http://www.tvp.pl/pub/stat/details?object_id=5406143)
również jest ucięty i to nawet wcześniej.
Zapewne coś/ktoś w tvp pobiera dane z ftp, konwertuje i wrzuca z usterkami i błędami zarówno do EPG jak na strony www.
Swoją drogą objętość EPG w MUX3 jest gigantyczna, zajmuje tyle, co 3 ścieżki audio AC3...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: qwerty » 19 października 2011, o 17:26

przemkos pisze:Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś z Emitela też się wypowie, co można z tym zrobić.

A co do pytania - jak długie opisy mogą przeszkadzać: nic przyjemnego włączyć EPG i czekać 3 minuty, aż wyświetli się opis... u Was też tak długo trzeba czekać?
U mnie teraz i następne wczytuje momentalnie, ale jeżeli chodzi o pobranie całego EPG to w multipleksie 3 trwa za długo (znacznie szybciej wczytuje z multipleksu 2).

Awatar użytkownika
nol
Posty: 126
Rejestracja: 20 czerwca 2009, o 23:20
Odbiornik: AverMedia Hybrid Speedy
Instalacja antenowa: wewnętrzna\
Dipol16 + Symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań / Śrem

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: nol » 19 października 2011, o 20:37

Drekan pisze:Jak w EPG pojawi się nazwa bloku tematycznego np. Kino nocnych marków, czy Polska i świat z historią w tle, a dopiero potem nazwa nadawanego w jego ramach filmu, to całość nie mieści w okienku. :evil:
Dlatego nie wiem co za film jest nadawany i muszę przejść do szczegółów by dowiedzieć się co jest nadawane w ramach danego bloku tematycznego....

....Ale te zarzuty powinny powędrować pod adres TVP, nie Emitela.
U mnie na kompie jeżeli nazwa programu jest ucinana to po dwukrotnym wciśnięciu "info" na pilocie pojawia się pełna nazwa programu obecnego i następnego.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: Drekan » 19 października 2011, o 22:57

nol pisze:U mnie na kompie jeżeli nazwa programu jest ucinana to po dwukrotnym wciśnięciu "info" na pilocie pojawia się pełna nazwa programu obecnego i następnego.
To jest największa zaleta komputera. Zawsze można zmienić program na inny, gdy poprzedni nie spełni wszystkich naszych oczekiwań. 8-)

W telewizorach i STB, jesteś skazany na taki wariant EPG, jaki zaoferował ci producent. :evil:

W Samsungu jest jeszcze dobrze, bo można korzystać z GUIDE, gdzie w formie grafu wyświetlane są audycje nadawane w trakcie 2 godzin na 6 kolejnych kanałach TV. Nazwa każdej audycji znajduje się w okienku, którego wielkość zależna jest od czasu trwania audycji. Tutaj każda informacja musi być skrócona. :( W tej konfiguracji przy krótkich audycjach, jak te w TVP Info, graf przypomina mur z cegieł (na informacje brakuje miejsca). Dlatego tak ważne jest by najważniejsze informacje zmieścić na początku. :!:

TVP jednak uporem maniaka, jako pierwszą informacje daje nazwę bloku tematycznego. Oczywiście po najechaniu na wybrany prostokąt, pojawia się szersza nazwa audycji, jednak zdarzają się i takie, które nawet w głównym okienku się nie mieszczą (kończą się tak...). ;)

Jednak istnieje i alternatywna opcja, która wymaga wejścia w MENU i wybrania opcji MENADŻERA KANAŁÓW. Tutaj po wybraniu danego kanału, strzałką w prawo wyświetlają się nam ułożone chronologicznie audycje nadawane na tym kanale, wraz z godzinami nadawania. Ta forma, mi osobiście pasuje bardziej (zapewne kwestia przyzwyczajenia z Fergusona). Jednak i tu Nazwa audycji jest skrócona (ale zawsze jest :) ) i dopiero po wciśnięciu przycisku INFO, mam dostęp do dłuższej nazwy programu.

Nie mam nic przeciwko obszernym nazwom audycji, jednak należy istotne informacji umieścić na początku, by niezależnie od posiadanego wariantu przedstawiania danych zawartych w elektronicznym przewodniku, móc komfortowo korzystać z EPG. Przykładowo która informacja powinna być pierwsza w nazwie audycji: Piłka Nożna: Liga Mistrzów - 3. kolejka fazy grupowej: Olympiakos Pireus - Borussia Dortmund. :?:

Mówię tutaj tylko o nazwie audycji. Kwestia Opisu, akurat w Samsungach nie przedstawia problemu, ponieważ producent przewidział dla długich opisów przyciski przewijania, pozwalające przeczytać nawet bardzo rozwlekłe opisy danej audycji. :D Jednak rozumiem wszystkich, którzy nie mają tak dobrze i specjalnie dla nich, mniej istotne informacje, np o pełnej obsadzie, można umieścić na końcu.

Tutaj też wszelkie uwagi należałoby kierować pod adres konkretnego nadawcy.

KrzysztofD pisze:Żeby było śmieszniej, opis dostępny na stronie http://www.tvp.pl/program-telewizyjny
(źródłowy adres konkretnego przypadku: http://www.tvp.pl/pub/stat/details?object_id=5406143)
również jest ucięty i to nawet wcześniej.
Zapewne coś/ktoś w tvp pobiera dane z ftp, konwertuje i wrzuca z usterkami i błędami zarówno do EPG jak na strony www.
Swoją drogą objętość EPG w MUX3 jest gigantyczna, zajmuje tyle, co 3 ścieżki audio AC3...
Może obecność w 1 multipleksie, nauczy TVP oszczędnego zarządzania miejscem w multipleksie. Przecież zamierzają upchać tam TVP1 HD + TVP2 + TVP Info. Na tak długie opisy nie będą mogli sobie już pozwolić. :twisted:

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: MJJ » 20 października 2011, o 15:01

Drekan pisze:Przykładowo która informacja powinna być pierwsza w nazwie audycji: Piłka Nożna: Liga Mistrzów - 3. kolejka fazy grupowej: Olympiakos Pireus - Borussia Dortmund. :?:

Mówię tutaj tylko o nazwie audycji.
No właśnie długie nazwy może nie byłyby problemem, gdyby najważniejsze informacje umieszczać na początku. U mni na przykład nazwa powyższego programu skończyła się bodajrze na "Piłka Nożna: Liga Mistrzów - 3. kolejka fazy grup" - i weź człowieku bądź mądry i domyśl się co nadawca będzie dokładnie nadawał.
Na TVP jest to samo, najpierw nazwa cyklu, a właściwy tutuł filmu albo jest obcięty albo wogóle nie starcza na niego miejsca.

Czy Emitel mógłby zgłosić ten problem do nadawców ?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: Jarosław Bałuka » 20 października 2011, o 15:22

Tak, dziękuję za przekazane informacje i proszę o cierpliwość.

przemkos
Posty: 78
Rejestracja: 2 stycznia 2010, o 13:03

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: przemkos » 21 października 2011, o 09:41

Witam panie Jarosławie, i dziękuję za odpowiedź. Czy mógłby Pan ujawnić trochę więcej szczegółów dotyczących tematu?

damian_g
Posty: 9
Rejestracja: 18 września 2011, o 20:35
Odbiornik: Samsung LE40C650, 2x WandTV USB (IT9135)
Instalacja antenowa: Dipol 26/6-12/21-60W z sym., wzm.AB-012, zwr.MM-407, 3xR-2.
26km, 9m npt
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kraków/Chorągwica

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: damian_g » 21 października 2011, o 11:46

Panie Jarosławie, mam jeszcze jedną prośbę:
Wydaje mi się że w EPG TVP (mux3) numery odcinków są wpisywane inaczej niż w innych kanałach. W efekcie przy nagrywaniu seriali (przez tvheadend+xbmc-pvr) - każdy odcinek jest traktowany jako oddzielny tytuł i ma utworzone osobne katalogi na każdy odcinek.

Dla innych kanałów jest OK - mam jeden katalog i wszystkie odcinki lądują w tym jednym katalogu.

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: wiesiek0102 » 21 października 2011, o 18:01

Zauwazylem, ze na tvp info Katowice a tvp info Kraków jest duza roznica w poziomie glosu. Kraków jest głośniejszy. Mieszkam w Pszczynie na sląsku. Mozna to wyrownac ?

Awatar użytkownika
Benedykt
Posty: 282
Rejestracja: 26 sierpnia 2010, o 00:53

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: Benedykt » 21 października 2011, o 18:28

Hmm... Już jest Mux III w Olsztynie (ruszył o 18:10). Jak na razie szczęścia nie widzę. Aplikacja (Eye TV) wywala błąd po włączeniu jakiegokolwiek programu TVP. Problem z ładowaniem EPG:
EXC_BAD_ACCESS (0x0001)
KERN_INVALID_ADDRESS (0x0001) at 0xc0000000

Thread 0 Crashed:
0 0x1000 + 2585772
I mieliście rację, że EPG na mux TVP wymaga pilnej zmiany :shock: :oops: :oops:
Czekałem na ten mux i jakoś się nie cieszę.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: qwerty » 21 października 2011, o 18:30

Nie musi. Media Center, splash i totalmedia bez problemu sobie z tym radzi. Już nie wspominam o tunerach.

Odpowiedz