Dźwięk w kanałach TVP

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 27 stycznia 2013, o 17:06

Mi tam kiepska jakość obrazu i brak E-AC3 na TVP2 SD nie przeszkadza bo mam dostęp do najlepszego jakościowo kanału w polskim DVB-T - TVP2 HD. :)

Wiking

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Wiking » 27 stycznia 2013, o 17:22

Ciekaw jestem co powiesz, gdy na MUX-3 będzie TVP 1 pseudo HD i TVP 2 pseudo HD. Pewnie tak samo będziesz szczęśliwy, bo będziesz miał dostęp do najgorszych jakościowo kanałów w polskim DVB-T zaraz po MUX-4, a może i nie po MUX-4. :)

tomekogg
Posty: 636
Rejestracja: 2 listopada 2011, o 14:21
Odbiornik: Samsung z tunerem DVB-T
Instalacja antenowa: ant. siatkowa + swa 3501/4t
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wisła,Katowice,Kraków,Frydek-Mistek

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: tomekogg » 27 stycznia 2013, o 17:26

Ciekawe jaki będzie skład docelowego mux-3. Jeśli będą 2 kanały HD, tvp regiony i info będą oddzielnie, to miejsca zostanie na max 2 kanały. TVP Kultura, Historia, a gdzie miejsce dla polonii? O drugim info już nie wspominam...

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Maniek99 » 27 stycznia 2013, o 17:36

@tomekogg
Jest do tego dedykowany wątek na forum.
A Polonia wyleci tam gdzie jej miejsce, czyli w kosmos ;)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 27 stycznia 2013, o 17:43

Kiedyś podawałem linka, gdzie była informacja o tym, że TVP Polonia jest w DVB-T testowo i może być w każdej chwili usunięta.

O, i znalazłem:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=90239#p90239

raalffi
Posty: 4
Rejestracja: 18 lutego 2013, o 11:26
Odbiornik: WIWA HD90,
LG M2252
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Od dwóch dni cisza na ścieżce audio MPEG - PL. TVP Historia

Post autor: raalffi » 18 lutego 2013, o 11:46

Witam Wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum. Mam takie pytanie, dlaczego na TVP Historia na ścieżce MPEG Polski jest cisza. Na ścieżce qad jest dźwięk. Jednak za każdym razem gdy przełączam na TVP Historia muszę ręcznie przestawiać ścieżkę na qad. Nie wiem czy to wina mojego telewizora LG M2252 czy u wszystkich tak jest.
Jakie zmiany zaszły w ostatnich dniach na tym kanale?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1746
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung UE32EH5450W;
OPTICUM XC2 HD
Instalacja antenowa: Biquad (ch 25);
UPC (DVB-C)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski

Re: Od dwóch dni cisza na ścieżce audio MPEG - PL. TVP Histo

Post autor: Anduraki » 18 lutego 2013, o 12:27

temat chyba bardziej pasowałby do działu MUX3 albo do samego tematu TVP Historia

raalffi
Posty: 4
Rejestracja: 18 lutego 2013, o 11:26
Odbiornik: WIWA HD90,
LG M2252
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Od dwóch dni cisza na ścieżce audio MPEG - PL. TVP Histo

Post autor: raalffi » 18 lutego 2013, o 13:28

Być może temat pasował by do innego działu, jednak sam nie wiem czy to wina parametrów z jakimi nadawany jest kanał czy też wina mojego telewizora.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Jarosław Bałuka » 18 lutego 2013, o 14:08

Ścieżka MPEG to ścieżka podstawowa, dźwięk nadawany jest poprawnie. Sprawdzone na LG 37".
Proszę ponownie "zaczytać" MUX3, może coś źle w TV się zapamiętało. Ewentualnie sprawdzić czy ustawiony jest kraj Polska w ustawieniach TV.

raalffi
Posty: 4
Rejestracja: 18 lutego 2013, o 11:26
Odbiornik: WIWA HD90,
LG M2252
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: raalffi » 18 lutego 2013, o 15:48

Zaprogramowałem programy od nowa kilka razy i niestety nadal cisza na MPEG na TVP Historia. W menu wszystkie opcje ustawione na kraj Polska.
Na innych kanałach wszystkie ścieżki działają prawidłowo. Jakość sygnału na wszystkich MUX mam stabilnie 100% a siła 80% Ogólnie odbiór bez zarzutu. Wygląda na to że coś w telewizorze się zepsuło. Trzeba będzie skorzystać z gwarancji.

Mam jeszcze tuner Wiwa HD90 i tam wszystko działa prawidłowo

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 18 lutego 2013, o 16:04

Polecam zajrzeć tu:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=136751#p136751
i
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=136918#p136918

Po raz kolejny powtarzam mój apel do TVP i Emitela: trzeba zmienić oznaczenie audiodeskrypcji z qad na aux na TVP Historia (TVP Kultura już tego problemu nie ma bo zrezygnowano z audiodeskrypcji na rzecz oryginalnej ścieżki dźwiękowej).

raalffi
Posty: 4
Rejestracja: 18 lutego 2013, o 11:26
Odbiornik: WIWA HD90,
LG M2252
Instalacja antenowa: Antena siatkowa ze wzmacniaczem LNA 101 15dB
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: raalffi » 18 lutego 2013, o 18:44

Wygląda na to że problem rozwiązał się po przywróceniu ustawień fabrycznych telewizora i ponownym zaprogramowaniu programów oraz wprowadzeniu wszystkich ustawień. Jeśli pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych to można wywnioskować że wina leżała po stronie telewizora.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: yougo » 19 lutego 2013, o 08:43

A ja słyszę tylko jedną ścieżkę dźwiękową (główną) ... druga, czasem trzecia są u mnie nie słyszalne ... mam TV z wbudowanym tuner'em i nie wiem czy to wina TV czy może chodzi o to, że usłyszę inne ścieżki dźwiękowe dopiero po podpięciu głośników (np. 5.1) - niestety na chwilę obecną nie stać mnie na takie ...
Proszę (jeżeli ktoś może) o odpowiedź jak to jest ze słyszalnością pozostałych ścieżek.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1720
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: ObywatelDVB-T » 19 września 2013, o 11:58

Jaka fonia nadawana przy kanałach TVP w MUX 3?
http://satkurier.pl/news/90405/jaka-fon ... mux-3.html

Awatar użytkownika
Cyfrowy_janusz
Posty: 73
Rejestracja: 18 sierpnia 2013, o 21:45
Odbiornik: Manta DVB-T 011, Hyundai, NotOnlyTV DVB-T/DAB+
Instalacja antenowa: Anteny siatkowe z symetryzatorami połączone zwrotnicą, kabel sat.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrava, Skrzyczne, Krak.

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Cyfrowy_janusz » 24 września 2013, o 22:23

Pytanie do kolegów, nie jestem na bieżąco, czy ktoś już wspominał o tragicznej jakości nowego TVP Info od września? :|

Gdy słucham dźwięk TVP Info z MUX1 to po krótszym czasie nie da się tego znieść, tak siorbie i tak mlaska (szczególnie przy oprawie muzycznej ale także przy mówieniu) jakby bitrate audio miało przepływność 48kb/s (kiepskie radio internetowe) :x

Nie jest powodem tak tragicznej jakości przepływność ścieżki MP2 na poziomie 128 kb/s ponieważ czeskie kanały nadają podobnie i jakoś tak tragicznego siorbania nie słychać, ale sądzę że TVP Info pędzone jest do MUX1 z przekazu satelitarnego, bo tak duże siorbanie i tragiczna jakość obrazu przy scenach szybkich i ruchomych wskazuje że materiał jest poddany przynajmniej dwukrotniej rekompresji co ma wielkie znaczenie dla jakości.

Czy mam rację? :)



A tak przy okazji czy ktoś już zwrócił uwagę że TVP Info w tej chwili jest kanałem płatnym i kodowanym? Do tej pory TVP Info było za darmo z satelity Astra 19', teraz na jej miejsce wskoczyła TVP Regionalna zaś TVP Info jest z Hot Bird z transponderów płatnych operatorów a w kablówkach: w płatnych lub droższych pakietach a nie tych darmowych.

Sami sobie strzelili w kolano, oglądalność będzie naturalnie spadać ;)

KarmelowyBambulek
Posty: 1
Rejestracja: 30 sierpnia 2013, o 12:46
Odbiornik: LG M2252D

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: KarmelowyBambulek » 25 września 2013, o 13:04

Przy okazji trzeba zauważyć że przedwczoraj u mnie już trzy kanały nadają już w Dolby Digital Plus - te kanały z TVP są min.: TVP Kultura (Oryginalny język,włącznie z Audiodeskrypcją,Zmiana fonii z Dolby Digital na Dolby Digital Plus),TVP Historia (Także zmiana fonii na Plus) oraz TVP Polonia. (Dodano. wraz z Dolby Digital Plus)
U mnie dałoby zauważyć że TVP Polonia z Dolby Digital Plus ma lepszą jakość dźwięku niż MPEG.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: piotrek93 » 2 kwietnia 2014, o 22:40

Wiem, że trochę odbiegnę o tematu forum ale dlaczego "satelitarne TVP 1 HD" nie nadaje ścieżki dolby w 5.1 w porównaniu z naziemną gdzie ścieżka leci w 5.1 256kb/s na satelicie zwykle leciało 5.1 384kb/s a dzisiaj podczas meczu zauważyłem tylko 2.0 192kb/s

digitrax
Posty: 80
Rejestracja: 14 czerwca 2013, o 07:10
Odbiornik: Blankom TSI-108
Thomson THT501
Opticum HD N2
Instalacja antenowa: Televes DAT 75
Nadajnik - obiekt nadawczy: Jagodnik, Chwaszczyno, Pieczewo

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: digitrax » 5 kwietnia 2014, o 23:33

A czego się spodziewałeś jak zapchali MUXa na max to teraz tną na jakości dźwięku. Jak tak dalej będzie to zostawią jedną ścieżkę dźwiękową stereo 128 kbps.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 5 kwietnia 2014, o 23:47

Tak już jest od dawna w TVP Info. :P
Przy przekazie ze studia jeszcze ujdzie, ale jak np. dawali transmisje skoków to aż uszy więdły.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: piotrek93 » 10 kwietnia 2014, o 20:34

dlaczego ojciec mateusz jest nadawany tylko w stereo :(

Odpowiedz