Dźwięk w kanałach TVP

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2375
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: DVB-T/S » 17 grudnia 2011, o 16:19

Dziś podczas familiady słyszałem jakby wiatr. Ściszyłem TV i "przestało". Brzmiało to jak jakieś zakłócenia przypominające trochę wiejący wiatr przez nieszczelne okna.

Też to zauważyliście?

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: Tomasz Berezowski » 17 grudnia 2011, o 16:57

Takie coś zdarza się gdy:
1. Poziom dzwięku z tunera (STB) ustawimy niski.
2. Poziom dzwięku w telewizorze ustawimy wysoki.

Wtedy telewizor wzmacnia szumy wychodzące z tunera, oraz szumy własne wejścia.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2011, o 18:09 przez Tomasz Berezowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2375
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: DVB-T/S » 17 grudnia 2011, o 17:59

Wcześniej tego nie było, a przynajmniej nie zauważyłem.
Twierdzisz że S/N STB jest takie żałosne?
Ten szum był dość dobrze słychać a głośność STB była gdzieś 15/50 - czyli około 30%.
Sprawdzę to jeszcze i zobaczę czy faktycznie jest jak piszesz.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: qwerty » 17 grudnia 2011, o 18:04

U mnie CRT szumi nawet jak STB nie jest podłączone, a głos w tv jest ustawiona na maksymalną wartość. Ustaw poziom głośności w tv do takiej wartości, gdzie nie ma szumu i resztę steruj w STB.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: eXte77 » 18 grudnia 2011, o 00:19

Ja osobiście poziom dźwięku w STB mam na 100% a reguluję jego natężenie wyłacznie na TV.

Awatar użytkownika
SAT-COM
Posty: 407
Rejestracja: 8 lipca 2011, o 01:46
Odbiornik: Ferguson Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Obecnie testowane ATX-91 VHF 5 elementowa + miernik DIGISAT PCM-1200
Nadajnik - obiekt nadawczy: Dolnośl.+Czechy+Sachsen

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: SAT-COM » 18 grudnia 2011, o 00:31

Czasami wystarczy docisnąć eurozłącze w TV lub STB.

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 256
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi UHF 15 el. (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: kaem3 » 18 grudnia 2011, o 15:43

Tomasz Berezowski pisze:Takie coś zdarza się gdy:
1. Poziom dzwięku z tunera (STB) ustawimy niski.
2. Poziom dzwięku w telewizorze ustawimy wysoki.
Typowym efektem takiego ustawienia jest charakterystyczny przydźwięk 50Hz (25Hz?). Co ciekawe, ten brum jest znany od początków dziejów telewizji! Mamy kolejne generacje odbiorników, telewizję cyfrową, itp. a ten brum wciąż za nami łazi! Zaczyna to być przerażające. Mam nawet wrażenie, że impulsy odchylania pionowego są celowo dodawane do toru dźwięku. Po jaką cholerę? Coś mi się zdaje, że sygnały identyfikacyjne tryb dźwięku w systemie A2 były jakoś zsynchronizowane z liniami obrazu. Ale gdzie A2 w telewizji cyfrowej?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2375
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP2 - dziwne dźwięki w tle

Post autor: DVB-T/S » 19 grudnia 2011, o 14:32

Dziś włączyłem TV, dałem głośność na 100% i było słychać z bliska takie lekkie brzęczenie. Wczesniej głośnośc była gdzieś na 50%.
TV i jego szumy odpadają. Mozliwe że to tylko przejściowe było bo później tego nie słyszałem.

MUX 1000
Posty: 133
Rejestracja: 10 grudnia 2011, o 14:15

Różna głośność

Post autor: MUX 1000 » 23 grudnia 2011, o 21:23

Czy zauważyliście różną głośność poszczególnych kanałów na tym samym MUX'ie
Odbiór z nadajnika Kosztowy - MUX 3.
Program regionalny Katowice - ciszej.
Program regionalny Kraków - głośniej.
Myślałem że w dobie cyfrowej TV jakość dzwięku będzie na jednakowym poziomie ale widzę że jest po staremu.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Jarosław Bałuka » 23 grudnia 2011, o 21:31

Jakość dźwięku jest na jednakowym poziomie, co najwyżej różnią się głośnością. W TVP Info inaczej podaje studio w Krakowie, a inaczej w Katowicach, stąd różnice.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Różna głośność

Post autor: qwerty » 23 grudnia 2011, o 22:04

MUX 1000 pisze:Czy zauważyliście różną głośność poszczególnych kanałów na tym samym MUX'ie
Odbiór z nadajnika Kosztowy - MUX 3.
Program regionalny Katowice - ciszej.
Program regionalny Kraków - głośniej.
Myślałem że w dobie cyfrowej TV jakość dzwięku będzie na jednakowym poziomie ale widzę że jest po staremu.
Skąd wiesz, że poziom głośności jest inny? Może to po prostu dynamika (tak jak na reklamach)

marboro
Posty: 134
Rejestracja: 13 lutego 2009, o 09:06

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: marboro » 23 grudnia 2011, o 22:14

U mnie w TVPInfo Rzeszów jest jeszcze gorzej bo w trakcie nadawania jest raz głośniejszy a chwilami cichy głos jakby w studio siedziały dzieci i bawiły się w operatorów coś co mi się nie mieści w głowie aby przy dzisiejszej technice nadawania były takie problemy,kto w tym studiu nagrań tam pracuje że nie potrafi wyregulować siłę głosu tylko każdy ruch dziennikarza w studiu jest zauważalny osłabionym głosem.
Bardzo mnie to denerwuje już nie kiedy powiedziałem że pójdę do tej telewizji i zgłoszę.
Nie idzie oglądać bo pilota trzeba trzymać w ręce i nonstop regulować.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: eXte77 » 24 grudnia 2011, o 12:31

A to ciekawe, bo dotychczas ten problem dotyczył tylko dźwieku Dolby Digital przy downmixie do stereo, a z tego co mi wiadomo TVP Rzeszów dżwiek nadaje w MP2 a nie DD.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: kuku1234 » 24 grudnia 2011, o 13:46

Ja bym posciszal wszystko do nanizszych wartosci, bo dla mnie jak cisza w pokoju bywa za glosno poziom 1 :). Chyba najglosniej daje TVN i TVN 7. Jak ktos lubi sluchac glosno to sobie na skali wyreguluje.

Awatar użytkownika
eXte77
Posty: 272
Rejestracja: 4 maja 2011, o 17:44
Odbiornik: Sony Bravia
Instalacja antenowa: Dipol 11/21-60 (symetryzator)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Wisła Skrzyczne

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: eXte77 » 24 grudnia 2011, o 14:49

Należało by zmienić znaczniki ścieżek dźwiękowych:

TVP1 - Dolby Digital z [MUL] na [POL], Dolby Digital Plus z [QQA] na [POL]
TVP2 - Dolby Digital z [MUL] na [POL]
TVP Historia - Dolby Digital [AUX] na [POL]

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: biopar » 29 grudnia 2011, o 23:24

kuku1234 pisze:Ja bym posciszal wszystko do nanizszych wartosci, bo dla mnie jak cisza w pokoju bywa za glosno poziom 1 :). Chyba najglosniej daje TVN i TVN 7. Jak ktos lubi sluchac glosno to sobie na skali wyreguluje.
Ostatnio to TVP przegina z wszelkiego rodzaju Jinglami... oglądam Teleexpress, czy Panoramę, dosyć głośno zrobiony TV, aż tu nagle przywalą jinglem tak, że szklanki podskakują w kuchni... pomijam już fakt głośności reklam...ech..
kaem3 pisze: Typowym efektem takiego ustawienia jest charakterystyczny przydźwięk 50Hz (25Hz?). Co ciekawe, ten brum jest znany od początków dziejów telewizji! Mamy kolejne generacje odbiorników, telewizję cyfrową, itp. a ten brum wciąż za nami łazi!<CIACH>
Ten brum powstaje tylko przy konwersji DA (cyfra -> analog), bądź połączeń AA (analog -> analog). A powodem tego jest przede wszystkim użycie EURO kabla. Czemu? Zbyt bliskie położenie przeróżnych sygnałów wizja/fonia w jednym kablu + brak ekranu + cieniutkie PINy. Sama konstrukcja tego kabla jest z założenia zła. Dziwne, że się przyjęła. Zauważ, że buczenie nie występuje w dobie cyfry, gdy do podłączenia np. STB w naszym przypadku użyjesz kabla optycznego lub coaxial cyfrowy...
A na marginesie ten przydźwięk to na pewno nie 25 Hz - Twoje ucho tego nie usłyszy a już na pewno nie przy pomocy telewizora, bo żaden TV tak niskich wibracji nie przeniesie. 50 Hz już bliżej, ale ten przydźwięk buja się w szerszym spektrum pasma audio.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: EPG - Długie opisy na programach TVP

Post autor: qwerty » 30 grudnia 2011, o 10:23

Na Podlasiu TVP Info Białystok przez chwilę miał dziwny dźwięk (jak niedawno na polsacie). TVP Info Warszawa była ok (tak samo analog). TVP się tylko ośmiesza tymi problemami.

Kiler
Posty: 23
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 12:39
Odbiornik: Samsung UE40D6500
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Kiler » 15 stycznia 2012, o 18:11

Oglądam teraz mecz na TVP 2 i niestety dźwięk jest szybszy od obrazu. Fatalnie się to ogląda jeśli słyszysz, że zaraz padnie bramka, a jeszcze tego nie widzisz.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: MJJ » 16 stycznia 2012, o 08:19

Potwierdzam - psuje to całą przyjemność oglądania.
To nie pierwszy taki przypadek - w sierpniu TVP1 nadawało transmisję z obydwu meczów Real - Barcelona w finale krajowego pucharu i niestety było to samo.
Jak tak samo będą nadawane mecze podczas piłkarskiego EURO to i jakość obrazu HD nie pomoże w ogólnym odbiorze transmisji.

Kiler
Posty: 23
Rejestracja: 3 listopada 2011, o 12:39
Odbiornik: Samsung UE40D6500
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Kiler » 16 stycznia 2012, o 14:15

Na analogu było to samo. Czytałem informację z innego forum i też to potwierdzali. Pojawiały się jeszcze jakieś paski na ekranie, a nawet przez chwilę wszedł obraz z meczu Niemiec. To chyba wina realizatora z Serbii, a nie TVP.

Odpowiedz