Dźwięk w kanałach TVP

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: MJJ » 17 stycznia 2012, o 18:23

Kiler pisze:Oglądam teraz mecz na TVP 2 i niestety dźwięk jest szybszy od obrazu. Fatalnie się to ogląda jeśli słyszysz, że zaraz padnie bramka, a jeszcze tego nie widzisz.
Dzisiaj niestety jest chyba jeszcze gorzej.
Najpierw słychać a dopiero po chwili widać co się stało.

Czy naprawdę TVP nic nie może zrobić aby troszkę opóźnić dźwięk ? Czy żeby z przyjemnością oglądać mecz na kanałach TVP to trzeba wyłączać fonię ?

pufon
Posty: 96
Rejestracja: 22 maja 2011, o 22:33
Odbiornik: Samsung UE40F6500
Instalacja antenowa: OPTICUM AX1000 bez wzmacniacza parter
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: pufon » 21 marca 2012, o 18:19

Brak DD i DD+ TVP1 MUX3


18.15 jest ok.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: HbbTV w TVP

Post autor: arik92 » 8 kwietnia 2012, o 18:30

wsz pisze:chociaż np. dziś im nie przeszkadza, że fonie w TVP1 i 2 mają nazwy 3.V.O i 2.V.O dla dodatkowych ścieżek dźwiękowych w MUX3 w W-wie w ich TV serii "C" i "D" (najnowsze firmware'y wgrane).
Jeśli te ścieżki Samsung pokazuje jako V.O to wydaje mi się, że dobrze je odczytuje.

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: HbbTV w TVP

Post autor: wsz » 8 kwietnia 2012, o 21:59

A co to ma niby znaczyć? Inne TV odczytują te ścieżki jako "wielojęzyczny" i "oryginalny" (być może przypisane odwrotnie).

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: HbbTV w TVP

Post autor: arik92 » 8 kwietnia 2012, o 22:21

Jeśli spojrzymy w strumień kanałów TVP1 i TVP2 z MUX3, to ścieżka DD+ na TVP1 i ścieżka DD na TVP2 jest opisana jako "qaa". Na TV Sony jeśli język menu jest ustawiony na polski to wtedy TV dla DD+ na TVP1 i DD na TVP2 pokazuje ścieżki jako "Dźwięk oryginalny", natomiast jeśli język menu ustawi się na portugalski to wtedy TV odczytuje te ścieżki jako "V.0".
Jak miałem dostęp do tunera Televes ZAS HD, który miał menu w języku angielskim i portugalskim, to gdy język menu był ustawiony na angielski wtedy dla tych ścieżek tuner pokazywał jako "Original audio", a gdy język menu był ustawiony na portugalski ścieżki były odczytywane jako "V.0".

Televes to chyba jeden z tunerów, który te ścieżki odczytuje poprawnie, większość STB na rynku pokazuje dla tych ścieżek "nieokreślony".

wsz
Posty: 95
Rejestracja: 8 marca 2011, o 15:11

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: wsz » 9 kwietnia 2012, o 18:25

Ale ja mam takie dziwne wymaganie, by Samsung ustawiony na język polski wyświetlał zrozumiale opis tych ścieżek. V.O może ma znaczenie po portugalsku ale dlaczego 3.V.O i 2.V.O? Po polsku to nic nie znaczy.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Wojewoda82 » 7 maja 2012, o 17:52

Wiem ze temat dźwięku na kanałach TVP był już poruszany (prawie wszystkie posty powyżej),ale spróbuję jeszcze raz (brak odzewu):

Geneza: Otóż jako że jest w zasięgu 3 multipleksów a mój TV zachowuje dublujące się kanały TVP1, TVP2 oraz TVP Info (Wrocław) postanowiłem kanały na liście posegregować docelowo w przygotowaniu na odbiór TVP1 i 2 w HD od 1 czerwca. Czyli TVP1 z mux 1 na początek listy a z mux 3 dalekie tyły (+ pomiń). Natomiast TVP2 z mux 3 na drugie miejsce, a z mux 1 dalekie tyły (+ pomiń).

Przyczyna: Niestety o ile na mux 1 kanały TVP 1 i 2 posiadają zwykle 2 ścieżki dźwiękowe: MPEG Polski i Dolby Digital Polski o tyle te same kanały na mux 3 posiadają zwykle 2 ścieżki dźwiękowe: MPEG Polski i Dolby Digital Język oryginalny. Tak wykrywa je mój TV (i pewnie nie tylko mój)

Objawy: Ta drobna różnica w nazwie ścieżki powoduje że przy ustawieniach dźwięku dla DTV (telewizja cyfrowa) Dolby Digital telewizor na kanałach mux 1 automatycznie ustawia ten dźwięk (gdy jest on dostępny) natomiast na kanałach z mux 3 automatycznie zostaje przy MPEG bo traktuje ścieżkę Dolby Digital Język oryginalny jako np po angielsku. Oczywiście można przełączyć na tą ścieżkę ale po przełączeniu na inny kanał i powrocie na kanał z mux 3 sytuacja się powtarza.

Działanie: Czy można zmienić nazwę tej ścieżki na mux 3 na "Polski" i czy leży to w kompetencjach Emitela czy TVP?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: alabama1 » 7 maja 2012, o 17:58

Ja mam to samo na tvnie, na mojej Technice jak przełączam na tvn, to od razu mam dźwięk na zwykłym. Żeby ustawić dolby digital, trzeba to ręcznie zrobić. A jak się przełączy i wróci, to znów to trzeba robić. Co ciekawe, na dekoderze opticum, od razu wybiera dolby digital, automatycznie.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: biopar » 7 maja 2012, o 20:40

Mój TV pominął w ogóle kanały z któregoś multipleksu, i niestety nie wiem nawet z jakiego :) Pewno wybrał ten z mocniejszym sygnałem.
Dziwne też, że na dwóch multipleksach różnie nazwane są ścieżki audio. Widać sygnał nie jest typowo dublowany.
Mój TV wybiera system dźwięku w jakiś dziwny sposób. Mam do wyboru "standard" albo "zaawansowany". Wychodzi na to, że wybierając zaawansowany telewizor zawsze kieruje się wyborem ścieżki DD nie ważne w jakim języku jest nadawane. standard - to mpeg. Niestety, jako że kilka stacji nie nadaje żadnej innej ścieżki poza MPEGiem, słychać dużą różnice w dźwięku, więc wybieram standard. Z resztą słuchając dźwięku z głośników TV nie ma znaczenia, czy słuchasz dolby, czy mpeg :)

aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: aron_m » 21 maja 2012, o 14:43

Czy jest szansa, by TVP lub EMITEL zrobili porządek z dźwiękiem na kanałach TVP 1 i TVP 2 w MUX-3? Obecnie te same kanały w MUX-1 przez cały czas nadawania dają nam możliwość dźwięku dookólnego 5.1 DOLBY DIGITAL oraz zwykłe STEREO w ścieżce MPEG. Natomiast w MUX-3 mamy 3 ścieżki dźwiękowe: MPEG STEREO, DOLBY DIGITAL 2.0 oraz (tylko na TVP 1 w MUX-3 DOLBY DIGITAL PLUS 2.0). Jest to ważne bo jak 1.06 uruchomią TVP 2 HD w MUX-3 to szkoda by nie mieć dźwięku 5.1 A dźwięk 5.1 dla wersji SD TVP 2 na MUX-1 trochę wydaje się w tej sytuacji źle wybrany jeśli nic się nie zmieni. Jestem za tym by kanały w MUX-1 i MUX-3 były takie same jeśli chodzi o dźwięk.

tingens
Posty: 16
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 09:51
Odbiornik: wiwa hd90
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: tingens » 12 września 2012, o 11:53

Mam problem z głosem (tv LG LM670s) na kanałach z mux3-Kraków a dokładnie kultura, polonia i historia. Głos w telewizorze na tych kanałach brzmi jakby był ze studni, a czasem po przełączeniu na jeden z tych kanałów głos zanika i telewizor zaczyna przymulać... dopiero po wyłączeniu i ponownym włączeniu tv głos się pojawia.
Gość z serwisu powiedział, że te kanały są nadawane testowo i jest w nich problem z dźwiękiem i poradził nie przełączać na te kanały:) lub zrobić restart do ustawień fabrycznych (już raz robiłem restart i problem zniknął na ok 2 tyg a potem znów się pojawił).

... czy rzeczywiście jest to wina złej ścieżki audio... czy ściema LG?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Jarosław Bałuka » 12 września 2012, o 12:49

Nie ma żadnych problemów z dźwiękiem na kanałach MUX3 emitowanego w Krakowie.
Kanały nie są nadawane testowo.
Mam tu obok siebie LG i na nim dźwięk TVP Historia, Kultura i Polonia odtwarzany jest poprawnie, z jakością podobną jak na innych kanałach.

tingens
Posty: 16
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 09:51
Odbiornik: wiwa hd90
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: tingens » 12 września 2012, o 13:12

Jarosław Bałuka pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum.
Dziękuję za odpowiedź
a co mogę zrobić aby dostać oficjalną odpowiedź Emitela na temat dźwięku na mux3, bo chciałbym pociągnąć temat z LG

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Jarosław Bałuka » 12 września 2012, o 13:33

Hm.. to jest oficjalna informacja. Jeśli TV zniekształca dźwięk to chyba nie potrzeba żadnego pisma w tej sprawie..?

Sprawdź czasem czy nie masz włączonej opcji opisów audycji (audiodeskrypcja, opis dźwiękiem,..). Ścieżka audiodeskrypcji jest nadawane z mniejszą przepływnością niż ścieżka główna.

Tak czy inaczej, w żadnym przypadku telewizor nie powinien się blokować, głos samoczynnie wyłączać itd.

tingens
Posty: 16
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 09:51
Odbiornik: wiwa hd90
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: tingens » 12 września 2012, o 13:42

Czyli mogę powołać się na to forum i Pana odpowiedź?

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Wojewoda82 » 12 września 2012, o 16:06

Spróbuj powyłączać wszystkie opcje w asystencie niepełnosprawnych. Był swego czasu problem z tym na tv LG. Jaką ścieżkę dźwiękowa masz jako domyślną w ustawieniach. A jaką używa tv (szybkie menu - to kółeczko i tam będziesz widział jaka ścieżka jest używana na włączonym obecnie kanale) ?

Chodzi mi o wywołanie tego kółeczka - tu po angielsku http://regmedia.co.uk/2012/02/08/lg_dm2 ... ombo_7.jpg

tingens
Posty: 16
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 09:51
Odbiornik: wiwa hd90
Instalacja antenowa: zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: tingens » 12 września 2012, o 17:10

Dzięki Właśnie wyłączyłem w asystencie niepełnosprawnych opcję "Opis dźwiekiem".... i głos na tych kanałach jest OK i nie zacina się przy przełączaniu... nie wiem o co chodzi, ale pomogło :)
Dziękuję

PS: Jeżeli chodzi o ścieżkę dźwiekową to mam napisane MPEG Polski

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Wojewoda82 » 12 września 2012, o 17:14

Chodzi o opisy ścieżek z audiodeskrypcją które mają opis qad i tv LG fiksują przy tym opisie tych ścieżek. Gdy nazywają się one aux to jest ok.

Ja jak mam włączone to co ty wyłączyłeś, to w ogóle nie mam dźwięku na tych kanałach ;)

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 12 września 2012, o 17:43

Beznadziejne oznaczenia "qad" powodują jeszcze ciekawsze problemy:
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?p=136918#p136918

DVBManiak

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: DVBManiak » 12 września 2012, o 17:58

Już lepiej "aux" niż ten "qad". Moja Wiwa czyta bez problemu aux, a qad jest Niezdefiniowany. TVP ma gdzieś odbiorców, więc Emitel mógłby wpłynąć nieco na TVP. Bo skoro nadawca nas olewa to zostaje tylko to forum. To samo z EPG w MUX1.

Odpowiedz