Dźwięk w kanałach TVP

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: arik92 » 12 września 2012, o 18:06

Jak ostatnio sprawdzałem na tunerze Televes ZAS HD ścieżki dźwiękowe to okazało się, że na TVP Kultura i TVP Historia przy ścieżkach "qad" oraz na TVP1 SD i TVP2 SD przy ścieżkach "aux" jest opis "Visual impaired", natomiast na TVP1 HD i TVP2 HD przy ścieżkach "aux" już tego opisu nie ma. Jak już pisałem w innym temacie, proponuję dla ścieżek z audiodeskrypcją ustawić oznaczenie "polski" + opis "Visual impaired".

Tom345
Posty: 669
Rejestracja: 22 grudnia 2009, o 22:10
Odbiornik: Samsung P2370HD, Not Only TV LV5TDelux
Instalacja antenowa: Thomson ANT-85 lub kawałek druta.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN/Raszyn

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Tom345 » 22 września 2012, o 22:01

Dźwięk na TVP Polonia wyprzedza obraz. Jedynie u mnie, czy ktoś jeszcze potwierdza?

szy
Posty: 5
Rejestracja: 11 grudnia 2011, o 14:48

TVP2 HD i dzwięk DD

Post autor: szy » 22 września 2012, o 22:12

Czemu dźwięk DD5.1 w TVP2 HD jest tak kiepskiej jakości? Wygląda to jak artefakty kompresji spowodowane bardzo niskim bitrate. Na TVP1 HD nie ma tego problemu. Sprawdzałem to na moim ampli Harman Kardon i na komputerze. Dźwięk w MPEG jest ok.

jedrek
Posty: 37
Rejestracja: 30 grudnia 2010, o 20:24
Odbiornik: Sony KDL-40HX800
Instalacja antenowa: antena siatkowa + wzmacniacz
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Chrzelice

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: jedrek » 22 września 2012, o 22:33

Potwierdzam. Tylko ścieżka DD, na MPEG2 jest ok.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 22 września 2012, o 23:48

Tom345 pisze:Dźwięk na TVP Polonia wyprzedza obraz. Jedynie u mnie, czy ktoś jeszcze potwierdza?
Problem istnieje od ponad pół roku. ;)

DVBManiak

Re: Odp: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: DVBManiak » 23 września 2012, o 06:40

I tu potwierdza się następna rzecz, że ścieżki DD i DD+ to tylko test i liczy się MPEG. Według mnie nadawcy przez najbliższe 10 lat nie zrezygnują z MPEG i będzie to nadal podstawowa ścieżka.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: piotrek93 » 24 września 2012, o 14:36

Problemem to dla mnie jest wogóle byt tego kanału w dvb-t ja już mówiłem wywalić tvp polonie która pasuje do dvb-t jak wół do karety, wywalić bezsensowną kopie info oraz tvp 1 sd i uruchomić TVP 1 HD w mux 3 z dobrym bitrate jakby powywalać te trzy kanały które posiadają kilka ścieżek telegazete napisy i itp to by mnóstwo miejsca przybyło

fanboy 16:9
Posty: 37
Rejestracja: 6 października 2011, o 19:50

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: fanboy 16:9 » 24 września 2012, o 20:37

piotrek93 pisze:wywalić tvp polonie która pasuje do dvb-t jak wół do karety, wywalić bezsensowną kopie info oraz tvp 1 sd i uruchomić TVP 1 HD w mux 3 z dobrym bitrate
I to by był świetny pomysł. Przynajmniej niektórzy mieliby TVP1 HD w lepszej jakości niż w Mux-1. Miałoby to też jeszcze jedną niepodważalną zaletę: całkowicie wyelimiowałoby to z rynku wszystkie tanie szmelcowe set-top-boxy niezgodne z wymogami. :) Bo teraz ci, którzy są w zasięgu Mux-3, nadal mogą spokojnie korzystać z różnego taniego szmelcu nieobsługującego HD, bo w Mux-3 mają TVP1 w SD. :(

DVBManiak

Re: Odp: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: DVBManiak » 24 września 2012, o 20:49

Ale mają też TVP2 HD.

fanboy 16:9
Posty: 37
Rejestracja: 6 października 2011, o 19:50

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: fanboy 16:9 » 24 września 2012, o 20:54

@DVBManiak: No mają, ale jeśli jest się w zasięgu Mux-3, to w większości przypadków Mux-1 też da się odbierać (obecny zasięg Mux-3 mniej więcej się pokrywa z zasięgiem Mux-1). Więc mogą na swoim szmelcowym sprzęcie odbierać TVP2 SD z Mux-1. :( Ale gdyby stracili TVP1 SD z Mux-3, to może mieliby motywację do zakupu normalnego set-top-boxa. :)

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: piotrek93 » 25 września 2012, o 11:25

Zgadzam się z tobą Fanboy jak mało z kim ja jescze uważam że w przyszłości TVP zamiast MUX 1 powinna kupić sobie drugi MUX np MUX-5i nadawać docelowo na MUX 3: TVP 1 SD, TVP 2 SD, TVP INFO, TVP KULTURA, TVP HISTORIA, TVP SPORT, TVP SERIALE a na piątym albo tam którymś muxie TVP 1 HD, TVP 2 HD, TVP SPORT HD(przenieść sprzęt z TVP HD które obecnie też nie ma racji bytu a TVP SPORT aż się prosi o HD)i oczywiście wracając do dyskusji i na wszystkich swoich kanałach uruchomić ścieżkę dolby na TVP 1 i 2 jako oryginalną na TVP SPORT powinni zrobić tzw. voice of stadium czyli odgłosy boiska bez komentarza bardzo fajnie się ogląda takie transmisje

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Jarosław Bałuka » 25 września 2012, o 12:47

Pragnę przypomnieć, że wątek dotyczy tylko technicznych aspektów dźwięku nadawanego w kanałach TVP obecnych w MUX3.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: giaur500 » 25 września 2012, o 15:20

fanboy 16:9 pisze:Przynajmniej niektórzy mieliby TVP1 HD w lepszej jakości niż w Mux-1.
Naprawdę sądzisz, że ta różnica w jakości aż tak strasznie rzuca się w oczy? Można by ją dostrzec dopiero po uważnym przyjrzeniu się i to tylko w niektórych bardziej dynamicznych scenach. W większości przypadków i tak chwilowe bitrate jest porównywalne dla tvp1 hd i tvp2 hd.
fanboy 16:9 pisze:Bo teraz ci, którzy są w zasięgu Mux-3, nadal mogą spokojnie korzystać z różnego taniego szmelcu nieobsługującego HD, bo w Mux-3 mają TVP1 w SD. :(
A czemu to ciebie tak boli? Niech sobie mają to tvp1 w sd. Też uważam że dublowanie jest bez sensu, ale dlatego że w to miejsce mógłby wejść inny program. Nie dlatego, że niektórzy używają dekoderów bez obsługi hd i mają telewizję chociaż nie powinni.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: piotrek93 » 4 października 2012, o 21:31

Jest nareszcie oryginalna ścieżka dźwiękowa dolby digital na tvp kultura brawo tvp czy ktoś mógłby podać mi bitrate i czy leci cokolwiek w 5.1 bo nie mogę obecnie tego sprawdzić. P.S. znakomicie że wyłączyli całkowicie audiodeskrypcje Jeszcze tylko to samo zrobić z tvp historia i wyrzucić polonie info i tvp1 sd uruchomić tvp 1 hd z dobrym bitrate i będzie pierwszy mux który bedzie ładnie wyglądał bez tzw zapchajdziur

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 1724
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Odbiornik: Samsung UE40D6500 / Ferguson Ariva T-60 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: ObywatelDVB-T » 5 października 2012, o 12:20

TVP Kultura z oryginalną ścieżką dźwiękową

http://satkurier.pl/news/78956/tvp-kult ... ekowa.html

Pawe3
Posty: 6
Rejestracja: 25 listopada 2012, o 12:40

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Pawe3 » 5 grudnia 2012, o 23:19

Lepszy dźwięk przydałoby się w TVP3, o obrazie nie wspominam...

aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: aron_m » 17 stycznia 2013, o 20:03

Na stronie TVP w zakładce PROGRAM TELEWIZYJNY wprowadzono informację, które programy rzeczywiście są oryginalnie nadawane z dźwiękiem 5.1 w ścieżce DOLBY DIGITAL PLUS. :D

Szkoda, że nie ma na razie oznaczenia, które programy są nadawane w natywnym HD (a nie tak jak większość w upscalu) :(

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: piotrek93 » 27 stycznia 2013, o 13:35

TVP rusza ostro w pogoń za TVN ---> barwy szczęścia w 5.1 xD Ciekawe dlaczego TVP 2 SD nie mam dźwięku e-ac3 oraz czemu na satelicie TVP 1SD i 2SD oraz kultura nie posiadają dolby

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: belzebiusz » 27 stycznia 2013, o 16:27

TVP2 SD w MUX-1 nie ma E-AC3 ze względu na ograniczoną pojemność w multipleksie.

Wiking

Re: Dźwięk w kanałach TVP

Post autor: Wiking » 27 stycznia 2013, o 17:00

Nie ma żadnego ograniczenia pojemności multipleksu. Brak ścieżek dźwiękowych oraz kiepska jakość kanałów TVP wynika z tego, że publiczny nadawca wepchną siłą na ten multipleks TVP 1 HD. :) Inaczej mówiąc, dwie przepływności SD to za mało na jeden kanał HD. :)
W sytuacji, gdy TVP będzie miała do dyspozycji tylko MUX-3 z jakością obrazu i ze ścieżkami będzie jeszcze gorzej, bo MUX będzie przeładowany za sprawą aż dwóch kanałów pseudo HD. :D

Odpowiedz