Mux 3 - dwa nadajniki - dwie takie same częstotliwości. Problem

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
zomo
Posty: 3
Rejestracja: 2 lutego 2018, o 09:37

Mux 3 - dwa nadajniki - dwie takie same częstotliwości. Problem

Post autor: zomo » 4 lutego 2018, o 17:22

Witam,
Po drodze do nadajnika Kielce "św Krzyż" Kanał: 47 Częstotliwość: 682 MHz, mam nadajnik jakiś doświetleniowy o niskiej mocy po drodze w Sandomierz "ul. Mokoszyńska" też kanał 47 i też ta sama częstotliwość, najprawdopodobniej mi z nim łączy. Ja połączyć się z nadajnikiem w Kielcach , a nie z tym w sandomierzu?

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2286
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo / Neon+
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice, Sucha Góra (PL), Bardejov (SK)

Re: Mux 3 - dwa nadajniki - dwie takie same częstotliwości. Problem

Post autor: K63 » 4 lutego 2018, o 17:46


poxipol
Posty: 1728
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Mux 3 - dwa nadajniki - dwie takie same częstotliwości. Problem

Post autor: poxipol » 4 lutego 2018, o 19:11

Opis jest trochę niepełny.
" zainstalowanie tłumików w torze antenowym "

Jeżeli nie ma możliwości separacji anteny -anten,zastosowanie typowych tłumików antenowych,może uniemożliwić odbiór pozostałych MUX-ów.
W takim przypadku najlepiej jest zastosować filtr środkowo- zaporowy ,jedno lub wielostopniowy.
Wielostopniowy zapewni też możliwość wyrównania poziomów sygnałów,co może być istotne w przypadku zastosowania wzmacniacza dla wielu odbiorników.

zomo
Posty: 3
Rejestracja: 2 lutego 2018, o 09:37

Mux 3 - dwa nadajniki - dwie takie same częstotliwości. Problem

Post autor: zomo » 5 lutego 2018, o 08:58

gdzie mogę nabyć taki filtr?

poxipol
Posty: 1728
Rejestracja: 7 stycznia 2015, o 23:04
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków-Chorągwica

Re: Mux 3 - dwa nadajniki - dwie takie same częstotliwości. Problem

Post autor: poxipol » 5 lutego 2018, o 19:47

W pierwszej kolejności,powinieneś opisać swoją instalację.
Jaka antena,czy posiada jakiś wzmacniacz.
Podanie lokalizacji,też może coś wnieść.

Odpowiedz