TVP INFO HD w MUX3

informacje techniczne związane z wdrażaniem trzeciego multipleksu DVB-T
Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1886
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

TVP INFO HD w MUX3

Post autor: Poland » 2 kwietnia 2020, o 09:42

Uzupełniając wątek chciałbym otworzyć temat poświęcony chyba najbardziej potrzebnemu w obecnych czasach kanałowi na MUX-3 czyli TVP Info. Tak szczerze mówiąc nie wiem po co on jest potrzebny w HD w DVB-T skoro i tak innych treści niż informacyjnych tam nie ma ;)

sebol55
Posty: 42
Rejestracja: 25 grudnia 2013, o 15:58
Odbiornik: ferguson t65
Instalacja antenowa: atx91
Nadajnik - obiekt nadawczy: pkin

Re: TVP INFO HD w MUX3

Post autor: sebol55 » 2 kwietnia 2020, o 20:47

Ale jest ladniejsza jakosc niz jakby byl w sd

eter
Posty: 641
Rejestracja: 3 grudnia 2010, o 20:21

Re: TVP INFO HD w MUX3

Post autor: eter » 2 kwietnia 2020, o 22:40

Trochę z innej beczki, nie rozumiem w obecnej sytuacji, dlaczego na terenie większości kraju DVB-T oferuje w swojej ofercie jedynie jedną stację informacyjną.
Polsat i TVN nadają wprawdzie swoje informacyjne na "egzotycznych" Muxach, ale nie rozumiem dlaczego nie udostępniają poprzez czasową "podmianę" jakichś programów, swoich programów informacyjnych na ogólnodostępnych Muxach.
Zwłaszcza, że sygnał ich programów informacyjnych nie jest dostępny w otwartej ofercie również w internecie, co już całkowicie jest sytuacją niezrozumiałą.
Podmiana na przykład Super Polsatu na Polsat News, byłaby na pewno dobrym krokiem i to samo z TVN.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1886
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP INFO HD w MUX3

Post autor: Poland » 3 kwietnia 2020, o 10:50

Wolą iść po łebkach i zwiększać ilość serwisów na głównej antenie. Wyjątkiem jest tu Polsat który to ma Polsat News na MUX-4. A propo podmianek to poruszyłeś bardzo ciekawy temat a mianowicie jak to jest że TVP może żonglować stacjami a Polsat czy TVN już nie? Sam bohater tego wątku czyli TVP Info był na dwóch multipleksach czyli MUX-1 i MUX-3. Taki Polsat nie ma tej możliwości - no chyba że w ramach swojego MUX-4.

dvbtowiec
Posty: 771
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: TVP INFO HD w MUX3

Post autor: dvbtowiec » 3 kwietnia 2020, o 11:25

Odpowiedz jest prosta, nie tyle koncesja co decyzje rezerwacyjne tu decydują - jeśli dobrze to nazywam.
TVP nie ma nakazu (prócz TVP ABC) nadawania określonego kanału na MUX3 i części MUX8, gdyż dostała te sloty do wykorzystania wg własnych potrzeb.

Odpowiedz