dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
rafalm23

dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: rafalm23 » 30 września 2010, o 20:41

Witam,
Dlaczego emitel nie nadaje rowniez przez internet? niektorzy sa przeciez w takiej lokalizacji, ze odbior jest nie mozliwy ... a maja za to szybki internet ...

zastosowanie MULTICAST spowodowaloby ze lacze glowne by sie nie zapychalo

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: voitek » 30 września 2010, o 22:42

Może za 50 lat...
Poza tym, nie każdy ma aż tak szybki net. 256 kbps.

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Kpc21 » 1 października 2010, o 19:18

voitek pisze:Może za 50 lat...
Poza tym, nie każdy ma aż tak szybki net. 256 kbps.
A co to ma do rzeczy? Kto ma dobry odbiór TV, a słabe łącze internetowe, może oglądać w TV. Kto ma słaby odbiór TV, a dobre łącze internetowe, oglądałby przez Internet.

Problemem jest tylko zainteresowanie nadawców.

Gori
Posty: 36
Rejestracja: 28 września 2010, o 18:02
Odbiornik: Samsung 40B650
Instalacja antenowa: ATX-91 (niestety pod dachem) + wzm.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Mikstat

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Gori » 1 października 2010, o 19:31

W tej sprawie chyba bardziej chodzi o kwestie prawne a nie mozliwosci techniczne

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Kpc21 » 1 października 2010, o 21:33

Nawet nie tyle o kwestie prawne, co po prostu o zainteresowanie nadawców (przy czym Emitel zajmuje się emisją naziemną i raczej nie byłby takim projektem zainteresowany). Bo na nadawanie przez Internet koncesja konieczna nie jest.

danielmat
Posty: 225
Rejestracja: 30 września 2009, o 12:34
Odbiornik: Samsung LE32B650
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna DIPOL 16/21-69 DVB-T
Balkon w bloku, 6 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: danielmat » 2 października 2010, o 09:54

Gori pisze:W tej sprawie chyba bardziej chodzi o kwestie prawne a nie mozliwosci techniczne
Nie wiem czy kwestie prawne to aż taki wielki problem. Obecnie kablówka UPC nadaje przez Internet 7 kanałów TV w tym takie jak Discovery czy National Geographic. Minimum to 2Mbits i można oglądać.
Niestety nie jest to ogólnodostępne tzn. trzeba mieć łącze internetowe wykupione w UPC. Ale to pokazuje, że jak się chce to można.

Awatar użytkownika
jano
Posty: 129
Rejestracja: 15 maja 2010, o 10:23
Odbiornik: Signal HD-507
Terratec H5
Philips DCB188 DAB+
KDC-DAB41U
Instalacja antenowa: Fracarro Sigma Combo bez wzm., dach bloku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Warszawa/PKiN +Raszyn/Rachocin

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: jano » 2 października 2010, o 11:07

To by wymagało ogromnej infrastruktury! W wypadku nadawania przez internet byłyby o wiele większe koszta zarówno zakupu jak i utrzymania serwerowni i łącz. Taniej wychodzi postawić kilkadziesiąt nadajników telewizji naziemnej w całym kraju.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: uggp » 2 października 2010, o 15:23

Kiedyś na forum była już dyskusja, że świat idzie w kierunku dzielenia nadawania od tego co nadajemy. Takie DVB-T równie dobrze mogło by iść w kabel netowy. Emitel zajmuje się tym co w powietrzu, ale nie ma przeszkód, żeby np. TPSA ładowała DVB-T w "kabel telefoniczny".
Kwestia, kto sprzedaje, kto kupuje i ... kto płaci.

Jabolec

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Jabolec » 2 października 2010, o 17:24

rafalm23 pisze:zastosowanie MULTICAST spowodowaloby ze lacze glowne by sie nie zapychalo
ZAPOMNIJ o multicastingu. To nie jest kwestia emitela tylko operatorów internetowych. Wprowadzenie obsługi multicastingu wymaga olbrzymich inwestycji w infrastrukture ogólnopolskiej sieci. Nikogo na to nie stać, a DVB-t w przeciągu najbliższych lat pokryje ponad 90% powierzchni kraju.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: qwerty » 2 października 2010, o 17:34

uggp pisze:Kiedyś na forum była już dyskusja, że świat idzie w kierunku dzielenia nadawania od tego co nadajemy. Takie DVB-T równie dobrze mogło by iść w kabel netowy. Emitel zajmuje się tym co w powietrzu, ale nie ma przeszkód, żeby np. TPSA ładowała DVB-T w "kabel telefoniczny".
Kwestia, kto sprzedaje, kto kupuje i ... kto płaci.
Chłopie, jaki kabel telefoniczny? Teraz wszystko jest budowane na światłowodzie. Największy koszt to umieszczenie go w ziemi. Sam kabel jest tańszy od skrętki. Zresztą tam gdzie jest kiepski odbiór tv tam nie ma w 99,99999999% szybkiego internetu.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Kafar » 2 października 2010, o 21:17

uggp pisze:Kiedyś na forum była już dyskusja, że świat idzie w kierunku dzielenia nadawania od tego co nadajemy. Takie DVB-T równie dobrze mogło by iść w kabel netowy. Emitel zajmuje się tym co w powietrzu, ale nie ma przeszkód, żeby np. TPSA ładowała DVB-T w "kabel telefoniczny".
Kwestia, kto sprzedaje, kto kupuje i ... kto płaci.
Przyjedź na Podkarpacie - tutaj kable pamiętają jeszcze czasy ostatniej wojny i materiał aluminium. DSL-a 8Mb nie są w stanie dać, neo z TV - 6Mb i TVoverADSL na łączach Multimedii to działa binarnie albo działa albo nie. Tam gdzie rusza DVB-T są super łącza, kablówki, światłowody, a tam gdzie nie ma sygnału nie ma nic do wyboru, poza platformami. Wimax klapa, miliony na tworzenie nowej infrastruktury sieciowej w Polsce Wschodniej - ja nie widziałem - poza siecią Pionier, która też w wielkich bólach do Rzeszowa dotarła("wejście w teren" na Podkarpaciu - piekło, dobrze że są linie kolejowe, tak samo będzie ze spóźnioną autostradą A4), więc są ludzie winni, ale winna jest przede wszystkim mentalność - tych którzy chcą się nachapać i i zapełnić kieszeń i neptyków, którzy znajomkami zapełniają stanowiska, a nie kompetentnymi ludźmi którzy nie myślą tylko o najbliższych i tu i teraz, ale wyglądają na przyszłe pokolenia.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Tomasz Berezowski » 2 października 2010, o 21:22

Kafar pisze:
uggp pisze:Kiedyś na forum była już dyskusja, że świat idzie w kierunku dzielenia nadawania od tego co nadajemy. Takie DVB-T równie dobrze mogło by iść w kabel netowy. Emitel zajmuje się tym co w powietrzu, ale nie ma przeszkód, żeby np. TPSA ładowała DVB-T w "kabel telefoniczny".
Kwestia, kto sprzedaje, kto kupuje i ... kto płaci.
Przyjedź na Podkarpacie - tutaj kable pamiętają jeszcze czasy ostatniej wojny i materiał aluminium. DSL-a 8Mb nie są w stanie dać, neo z TV - 6Mb i TVoverADSL na łączach Multimedii to działa binarnie albo działa albo nie. Tam gdzie rusza DVB-T są super łącza, kablówki, światłowody, a tam gdzie nie ma sygnału nie ma nic do wyboru, poza platformami. Wimax klapa, miliony na tworzenie nowej infrastruktury sieciowej w Polsce Wschodniej - ja nie widziałem - poza siecią Pionier, która też w wielkich bólach do Rzeszowa dotarła("wejście w teren" na Podkarpaciu - piekło, dobrze że są linie kolejowe, tak samo będzie ze spóźnioną autostradą A4), więc są ludzie winni, ale winna jest przede wszystkim mentalność - tych którzy chcą się nachapać i i zapełnić kieszeń i neptyków, którzy znajomkami zapełniają stanowiska, a nie kompetentnymi ludźmi którzy nie myślą tylko o najbliższych i tu i teraz, ale wyglądają na przyszłe pokolenia.
Nie trzeba jechać na Podkarpacie. Zapraszam do stolicy, skrzyżowanie ulic Wilanowska i Puławska. Upgrade z 2 do 6Mbps wymagało wymiany 300m linii napowietrznej. Ale cos się zmienia, nie użyłem żadnych znajomości w TP, żeby mi te linię wymienili, po prostu po stwierdzeniu faktu monterzy wzięli i wymienili. Bądźmy optymistami.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: qwerty » 2 października 2010, o 21:44

Tomasz Berezowski pisze:Nie trzeba jechać na Podkarpacie. Zapraszam do stolicy, skrzyżowanie ulic Wilanowska i Puławska. Upgrade z 2 do 6Mbps wymagało wymiany 300m linii napowietrznej. Ale cos się zmienia, nie użyłem żadnych znajomości w TP, żeby mi te linię wymienili, po prostu po stwierdzeniu faktu monterzy wzięli i wymienili. Bądźmy optymistami.
Co mnie obchodzi jakaś stolica. Ostatnio w moim rodzinnym mieście co chwila spawam światłowody. Wszelkie naprawy/modernizacje to wymiana na światłowód. Zostawanie w miedzi jest nieopłacalne.

Awatar użytkownika
Tomasz Berezowski
Posty: 690
Rejestracja: 19 czerwca 2009, o 16:41
Instalacja antenowa: siatka pasywna, wzmacniacz budynkowy
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Tomasz Berezowski » 2 października 2010, o 21:48

qwerty pisze:
Tomasz Berezowski pisze:Nie trzeba jechać na Podkarpacie. Zapraszam do stolicy, skrzyżowanie ulic Wilanowska i Puławska. Upgrade z 2 do 6Mbps wymagało wymiany 300m linii napowietrznej. Ale cos się zmienia, nie użyłem żadnych znajomości w TP, żeby mi te linię wymienili, po prostu po stwierdzeniu faktu monterzy wzięli i wymienili. Bądźmy optymistami.
Co mnie obchodzi jakaś stolica. Ostatnio w moim rodzinnym mieście co chwila spawam światłowody. Wszelkie naprawy/modernizacje to wymiana na światłowód. Zostawanie w miedzi jest nieopłacalne.
Na miedzi mozna wyciągnąć spokojnie 20Mbps. Jak dla mnie styknie. Torrentów nie ściągam, plików nie udostepniam. Ogladam przedpremierowe "Usta usta" w dobrej jakości przez laptopa podpiętego do telewizora przez HDMI. Jak dostanę ofertę na 100Mbps po światłowodzie, to ją rozważę.

Kafar
Posty: 339
Rejestracja: 9 lutego 2009, o 19:45

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: Kafar » 3 października 2010, o 01:39

qwerty pisze: Co mnie obchodzi jakaś stolica. Ostatnio w moim rodzinnym mieście co chwila spawam światłowody. Wszelkie naprawy/modernizacje to wymiana na światłowód. Zostawanie w miedzi jest nieopłacalne.
O tym rozmawiamy, ja w swoim mieście nie widziałem, żeby w kanały pchali światłowód, tylko miedziaki i gdyby tylko była taka możliwość to bez wahania bym z impulsów elektrycznych na rzecz świetlnych zrezygnował.
Propozycja dla kolegi, który chce retransmitować sygnał w sieć: VLC lub DVB Dream łatwo to zrobić, ale tylko dla jednego kanału przy jednym tunerze - chcąc zaoferować pełną ilość kanałów musisz tyle samo tunerów posiadać i mieć sprzęta, który to pociągnie. Z doświadczenia powiem, że wpuszczenie materiału SD na IP Multicast(od 224 do 239) na osiedlowej sieci 100Mb z przełącznikami typu DLink, Planet, TP-Link, Intellinet po 15 minutach takiej transmisji telefon u admina się urywał, że stron www się nie da przeglądać. To samo było jak tylko do jednego klienta po zmianie IP na ogólne z sieci wysyłałem. Bez infrastruktury dobrej zarządzalnej infrastruktury nie maszans na Quality of Service.

Awatar użytkownika
uggp
Posty: 259
Rejestracja: 23 czerwca 2009, o 19:55
Odbiornik: Samsung UE32D6100, Samsung XL2270HD
Instalacja antenowa: Bi-Quad x2
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: dlaczego nie nadajecie rowniez przez internet?

Post autor: uggp » 3 października 2010, o 22:09

qwerty pisze:Chłopie, jaki kabel telefoniczny?
miałem na myśli "po kablu miedzianym", światłowód nie jest potrzebny
Kafar pisze:Propozycja dla kolegi, który chce retransmitować sygnał w sieć: VLC lub DVB Dream łatwo to zrobić, ale tylko dla jednego kanału przy jednym tunerze - chcąc zaoferować pełną ilość kanałów musisz tyle samo tunerów posiadać i mieć sprzęta, który to pociągnie. Z doświadczenia powiem, że wpuszczenie materiału SD na IP Multicast(od 224 do 239) na osiedlowej sieci 100Mb z przełącznikami typu DLink, Planet, TP-Link, Intellinet po 15 minutach takiej transmisji telefon u admina się urywał, że stron www się nie da przeglądać. To samo było jak tylko do jednego klienta po zmianie IP na ogólne z sieci wysyłałem. Bez infrastruktury dobrej zarządzalnej infrastruktury nie maszans na Quality of Service.
Puszczenie w sieci domowej RTP z tunera SAT całkiem dobrze działa. Natomiast w większych sieciach robi się jakieś jajo. Wygląda na to że switche głupieją.

Odpowiedz