Czytam sobie o tym dvb-t coraz więcej, o programach, planach i znajduję tu i ówdzie informacje, że o ile plany sprzed 2010 roku były takie, by w naszym polskim naziemnym cyfrowym tv wszystko było bezpłatne, o tyle później koncepcje się zmieniły i część kanałów może być płatnych. Wszystko super, tylko nie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat - które miałyby być płatne i jak rozwiązany zostanie problem płatności? Przepisy regulujące wymogi odbiorników mówią wyraźnie, co i jak ma być rozwiązane, i nie ma tam (albo nie znalazłem, ślepy...) słowa o czytnikach kart w tunerach, ich rodzajach czy typach. Z drugiej strony wszystko, co znalazłem na polskim rynku i służy do odbioru dvb-t ma czytnik conax albo jest stosunkowo drogie i ma gniazda CI (nie mówiąc, że zintegrowane jest z odbiornikiem dvb-s). Jednak... mimo posiadania czytników urządzenia te nie spełniają z kolei wymagań dotyczących np. dźwięku.
Może ktoś bardziej rozeznany w sytuacji powie coś więcej? Na tym forum ktoś z Emitela pisał, że jakiś producent odbiorników jest zainteresowany np. automatyczną aktualizacją oprogramowania przez "radio". Może dałoby się nas uprzedzić, i powiedzieć też, którzy z nadawców chcą mieć w swej ofercie płatne kanały nadawane dvb-t i ... jakie sposoby "odbierania" ich przewidują? Nie wierzę, że nikt nic nie wie....