Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

prośba o pomoc w testach

Post autor: apache » 14 sierpnia 2011, o 16:11

Witam,

z parę miesięcy temu stworzyłem stronę internetową, która miała w zamyśle pomóc w określeniu położenia najbliższych nadajników DVB-T.

Tak wiem - takich stron z bazami nadajników jest sporo - po co więc kolejną tworzyć? Bo moja w założeniu miała być inna ;). Inność polegać miała na tym, że zamiast latać po liście i szukać w wykazie znajomych miejscowości system na podstawie informacji z geolokalizacji (zaimplementowanej w HTML5, jeśli terminal ma GPS to dane są z GPS'a ściągane) miał znajdować położenie terminalu i na podstawie tych danych zwracać info o dostępnych nadajnikach w zadanym interwale odległości. Fajność polegała także na tym, że całość miała być skrojona tak, by fajnie na smartfonach się prezentowało.

I tak powstała strona http://www.dvb-mobile.pl . Z racji, że jestem w fazie usuwania problemów technicznych związanych z jej funkcjonalnością zwracam się z prośbą o pomoc i przetestowanie jej...

Testować można zarówno na komputerach jak i smartfonach i innych. Jedyny wymóg jest taki, że przeglądarka musi być w miarę nowa i obsługiwać HTML5 - inaczej nic nie będzie działało. Czyli do wyboru jest wszystko co nie jest Internet Explorerem - nie wiedzieć czemu nawet w najnowszej wersji nie zaimplementowali wspomnianej funkcjonalności. Na komputerach najlepiej wygląda to chyba na Google Chrome. Na Operze czasami style gubi - wtedy pomaga odświeżenie strony. Na Androidzie w przeglądarce systemowej wygląda OK. Na operze mini nie działa (co nie dziwi)...

Acha i podawane odległości są zbliżone - w przypadku włączonego GPS - wskazania są dokładne. Arbitralnie ustawiłem czas na złapanie fix'a z GPS'a - u mnie działa OK - w przypadku problemów ze złapaniem fix'a pomaga odświeżenie strony czasami.

W bazie są wszystkie muxy za wyjątkiem tych dwóch testowych z Warszawy - ich na liście nie ma.

z góry dziękuję i czekam na odzew ;)

Awatar użytkownika
derwalski
Posty: 80
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Bravia W4000/LV5HDeluxe/Wiwa HD-90/Opticum HD TS 9600
Instalacja antenowa: 11 el. Y-U
Nadajnik - obiekt nadawczy: Żółwieniec/Śrem

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: derwalski » 14 sierpnia 2011, o 21:45

Kierunkowość anteny: wydaje mi się, że D/ND oznaczać powinno directional/non directional czyli odwrotnie niż w opisie.

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: apache » 15 sierpnia 2011, o 00:44

@derwalski

dzięki za odpowiedź - faktycznie wkradł się błąd - już poprawiłem...

kozuch
Posty: 54
Rejestracja: 16 lipca 2011, o 13:45
Odbiornik: Philips 32PFL5604H/12
Instalacja antenowa: Koncentryk: Izolacja w lewo, żyła główna w prawo w kształt litery T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (12km)

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: kozuch » 15 sierpnia 2011, o 10:46

W opisie nadajnika Trzeciewiec jest Aktualnie nadawane programy a tam nic nie nadaje jeszcze nie wiem czy brać to jako błąd?, poza tym wszystko działa jak należy na Firefox 5 win7 dokładnie znalazł moja lokalizacje

DVBManiak

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: DVBManiak » 15 sierpnia 2011, o 11:04

Super, wszystko pięknie działa na Google Chrome wersja najnowsza. Znalazło mi nadajniki oraz bardzo płynnie chodzi. Duży plus dla Ciebie kolego za tą stronkę.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: ks41 » 15 sierpnia 2011, o 11:14

Potwierdzam, na Google Chrome (13.0.782.112 m) działa.
Tylko chyba ta strona ma problemy z określaniem lokalizacji przez internet radiowy (w moim przypadku CDMA w Orange).
Według niej mam 500 metrów do PKiN i mieszkam w Warszawie :lol:
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2011, o 13:15 przez ks41, łącznie zmieniany 1 raz.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: belliash » 15 sierpnia 2011, o 11:30

A dlaczego mam wpisywac wspolrzedne? W dodatku latac jeszcze po innych stronach aby je znalezc? Powinna byc opcja podania adresu i na tej podstawie powinien sam okreslic wspolrzedne.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: vigoo » 15 sierpnia 2011, o 11:42

belliash pisze:A dlaczego mam wpisywac wspolrzedne? W dodatku latac jeszcze po innych stronach aby je znalezc? Powinna byc opcja podania adresu i na tej podstawie powinien sam okreslic wspolrzedne.
Jakie podawanie współrzędnych ? Ja w Firefox 5 wchodzę na stronę. Pojawia się okienko "udostępnij położenie". Wciskam i stronka sama pokazuje moje współrzędne. Nic nie trzeba wpisywać. Bardzo fajny pomysł !

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: Puma » 15 sierpnia 2011, o 11:49

belliash pisze:A dlaczego mam wpisywac wspolrzedne? W dodatku latac jeszcze po innych stronach aby je znalezc? Powinna byc opcja podania adresu i na tej podstawie powinien sam okreslic wspolrzedne.
Naturalnie że powinna być taka opcje przy błędnym określeniu przez geo.

W moim przypadku jest niedobrze określone i sam bym musiał wpisać współrzędne np. do Trzeciewca według goe mam 39,8km co jest błędem.
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2011, o 11:51 przez Puma, łącznie zmieniany 1 raz.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: belliash » 15 sierpnia 2011, o 11:50

vigoo pisze:
belliash pisze:A dlaczego mam wpisywac wspolrzedne? W dodatku latac jeszcze po innych stronach aby je znalezc? Powinna byc opcja podania adresu i na tej podstawie powinien sam okreslic wspolrzedne.
Jakie podawanie współrzędnych ? Ja w Firefox 5 wchodzę na stronę. Pojawia się okienko "udostępnij położenie". Wciskam i stronka sama pokazuje moje współrzędne. Nic nie trzeba wpisywać. Bardzo fajny pomysł !
Nic takiego nie ma miejsca. Poza tym na jakiej podstawie mialby okreslic pozycje, jezeli nie mam GPS? :roll: Po IP dokladnie sie tego zrobic nie da, wiec mimo wszystko brakuje takiej opcji.
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2011, o 11:51 przez belliash, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: DVBManiak » 15 sierpnia 2011, o 11:50

Rzeczywiście w Firefoxie jest automatycznie, w Chrome muszę wpisywać. Zresztą coś mi teraz nie działa. Pisze żeby odświeżyć stronę i dalej to samo.
Teraz jest napisane: Wystąpił bliżej niezidentyfikowany błąd geolokalizacji. Proszę odświeżyć stronę...
Co do Chrome to określa lokalizację i stoi w miejscu.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: Puma » 15 sierpnia 2011, o 11:57

Według geo to mieszkam w Toruniu :D

Mam Firefox 5 i W7.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: vigoo » 15 sierpnia 2011, o 12:02

Nie wiem jak to robi, ale u mnie dokładnie jest trafione w punkt.

gecko
Posty: 43
Rejestracja: 4 sierpnia 2011, o 18:17
Odbiornik: samsung UE-40EH5000 / CABLETECH URZ0083
Instalacja antenowa: Antena pokojowa i śmiga :)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Żagań / Wichów

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: gecko » 15 sierpnia 2011, o 12:08

Na operze 11.5 lokalizacja działa bez zarzutu.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: Puma » 15 sierpnia 2011, o 12:12

Geolokalizacja prawie nigdy nie pokaże prawidłowego położenia z uwagi na to że tylko większe miasta są uwzględniane. Nawet jak poda dobrą lokalizacje to nie poda tego dokładnie, będzie to centrum miasta.

Natomiast GPS jest idealne do takich celów.

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: belliash » 15 sierpnia 2011, o 12:18

Puma pisze:Geolokalizacja prawie nigdy nie pokaże prawidłowego położenia z uwagi na to że tylko większe miasta są uwzględniane. Nawet jak poda dobrą lokalizacje to nie poda tego dokładnie, będzie to centrum miasta.

Natomiast GPS jest idealne do takich celów.

Taka lokalizacja moze dzialac w oparciu o adres IP.
W takim wypadku zalezy to glownie od ISP. Ja przykladowo korzystam z uslug Dialogu, ten ma IP zarejestrowane "jako w Lubinie", wiec i moja lokalizacja to czesto Lubin. Zalezy od tego na jaki adres, a raczej z jakiej puli trafie. Wiec taki sposob mozna o kant stolu rozbic.

MKi
Posty: 21
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 10:06

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: MKi » 15 sierpnia 2011, o 13:58

Puma pisze:Geolokalizacja prawie nigdy nie pokaże prawidłowego położenia z uwagi na to że tylko większe miasta są uwzględniane. Nawet jak poda dobrą lokalizacje to nie poda tego dokładnie, będzie to centrum miasta.
Otóż to.
Mnie zgeolokalizowało w centrum Gdańska, na rondzie Hucisko. Wg Google Maps to właśnie jest punkt z opisem "Gdańsk".
Faktycznie mieszkam w nieco innym miejscu, oczywiście...

Pozdrowienia,
MKi

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: apache » 15 sierpnia 2011, o 14:33

ks41 pisze:Potwierdzam, na Google Chrome (13.0.782.112 m) działa.
Tylko chyba ta strona ma problemy z określaniem lokalizacji przez internet radiowy (w moim przypadku CDMA w Orange).
Według niej mam 500 metrów do PKiN i mieszkam w Warszawie :lol:
Czasami geolokalizacja zawodzi - u mnie pozycję tylko raz przekłamało o 50km i pokazało mi, że jestem w Gdańsku, gdy byłem na Mierzei Wiślanej. Tak jak wspomniałem, głównie pod GPSy to pisałem - cała reszta jest przy okazji...
belliash pisze:
vigoo pisze:
belliash pisze:A dlaczego mam wpisywac wspolrzedne? W dodatku latac jeszcze po innych stronach aby je znalezc? Powinna byc opcja podania adresu i na tej podstawie powinien sam okreslic wspolrzedne.
Jakie podawanie współrzędnych ? Ja w Firefox 5 wchodzę na stronę. Pojawia się okienko "udostępnij położenie". Wciskam i stronka sama pokazuje moje współrzędne. Nic nie trzeba wpisywać. Bardzo fajny pomysł !
Nic takiego nie ma miejsca. Poza tym na jakiej podstawie mialby okreslic pozycje, jezeli nie mam GPS? :roll: Po IP dokladnie sie tego zrobic nie da, wiec mimo wszystko brakuje takiej opcji.
Geolokalizacja w HTML5 nie działa po numerach IP - dokładnie nie wczytywałem się w specyfikację, ale pewnie bada to jakieś opóźnienia...

Też o tym myślałem, tylko problem był z bazą danych - była zbyt droga by ją kupić - około 2k zł. Wpadłem teraz na jeszcze jeden pomysł na realizację lokalizacji po adresach - pewnie niedługo tak funkcjonalność się pojawi.

A w ogóle to dziękuję za odzew - na spokojnie będę starał się analizować wszystkie zgłoszenia i poprawiać to co się da. Niestety wszystkich błędów nie da się samodzielnie wykryć...

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: Puma » 15 sierpnia 2011, o 14:41

Proponuje dodać link np. do szukacza aby tam pobrać sobie współrzędne.

DVBManiak

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: DVBManiak » 15 sierpnia 2011, o 14:42

Już u mnie wszystko śmiga. Heh, wykryło mi nadajniki:
81.9km: Częstochowa *Wręczyca*
10.1km: Katowice *Kosztowy*
78.2km: Kraków *Chorągwica*
87.1km: Rabka *G. Luboń Wielki*
48.5km: Wisła *G.Skrzyczne*
Mieszkam w okolicach Wro a IP mi pokazuje najczęściej Warsaw - Mazowieckie. Mam zmienne i czasami też Wielkopolska się trafi, ale Wrocław nigdy, więc tak jak belliash potwierdzam, że IP jest bardzo niedokładne.
Puma pisze:Proponuje dodać link np. do szukacza aby tam pobrać sobie współrzędne.
Spróbuję.

Odpowiedz