Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: apache » 17 sierpnia 2011, o 00:42

tomek1106 pisze:Ja bym dodał także nr kanału koło Mhz :)
OK - dorzucę do listy życzeń ;) Nie powinno być problemu z miejscem na nr kanału...

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: prośba o pomoc w testach

Post autor: Puma » 18 sierpnia 2011, o 09:43

Rewelacja, wprowadziłeś lokalizacje po adresie :)

U mnie dobrze działa.

Sierek
Posty: 43
Rejestracja: 5 sierpnia 2011, o 12:45
Odbiornik: DM8000, LE46A956, HDS7241, M227WDP, HD-507, DM2780D
Instalacja antenowa: Televes DAT HD BOSS
Televes DAT 75 HD BOSS
Wzm. kan. WWK-1062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice, Ostrawa

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: Sierek » 18 sierpnia 2011, o 13:25

Do bazy nadajników dodałbym listy z krajów ościennych. Na górskich terenach przygranicznych trudno się połapać, z którego nadajnika łapiemy sygnał.

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 18 sierpnia 2011, o 16:28

Odnośnie nadajników z krajów ościennych to jest to do zrobienia. Później, ale do zrobienia. Na razie chciałbym się uporać z podstawową funkcjonalnością...

Mały update zrobiłem:
- pokazywany jest numer kanału oraz częstotliwość,
- eksperymentalnie liczony jest azymut (dlaczego eksperymentalny to poniżej)
- można zobaczyć sobie mapkę z kreską pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem (mapka na środku ma ustawioną lokalizację odbiornika)

Dlaczego azymut jest eksperymentalny? Bo wg mnie może nieprecyzyjnie pokazywać kąt. Parę rzeczy z astrofizyki muszę sobie poprzypominać i powinno być lepiej ;)
Mapka z kreską ma jeszcze jeden bug, który objawia się tym, że czasami wyświetla ją tylko na fragmencie okna. Błędy sukcesywnie będą naprawiane...

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: belliash » 18 sierpnia 2011, o 16:34

Kod: Zaznacz cały

Warning: array_multisort() [function.array-multisort]: Argument #1 is expected to be an array or a sort flag in /find.php on line 109
Poza tym, ta mapa powinna byc owadratowa a nie taka prostokatna i od razu widoczna, bez potrzeby klikania w link. Teraz klikam w mape i nie widze azymutu, musze cofac, pozniej znowu klikac w link... gdzie tu ergonomia?

Po co legenda? Zamiast tego trzeba bylo od razu napisac informacje o nadajniku w jakiejs przystepnej formie.

Wszystko jest za szerokie. Moze jakbym mial rozdzielczosc 640x480 to bym nie narzekal, ale przy 1920x1080 nie specjalnie chce mi sie latac myszka po calym ekranie. Powinienes uzyc 2 styli: normalnego i mobilnego. Mozesz wykrywac czy strona otworzona zostala przez komputer czy przez telefon i wykorzystujac OPT lub Smarty ustawiac odpowiedni styl. Mozesz tez zwezyc strone po prostu i ladnie wysrodkowac.

Brak oferty programowej. Skoro wiesz jaki MUX, to wiadomo tez jakie programy. Wystarczy zrobic tablice asocjacyjna przeciez, czy nawet zwykla numeryczna, gdzie numer multipleksu-1 odpowiadalby indexowi.
echo 'Oferta programowa: ' . $PROGRAMY['MUX2'];
echo 'Oferta programowa: ' . $PROGRAMY[1]; // MUX-2 (numerujemy od 0)

Kolejna sprawa. Znajduje 5 multipleksow i musze cofac na kazdy z nich. Uzyj JS (elementy rozwijane) aby nie trzeba bylo cofac. Masz takie fajne przyciski ktorymi wybierasz multipleks. Po kliknieciu niech sie rozwija i pokazuje mapke z informacjami, ew same informacje, a mapka moglaby byc na samej gorze. Wtedy przy kazdym multipleksie checkbox "Pokaz na mapie". Dzieki temu moglbym miec na mapie zaznaczone nawet kilka multipleksow i moglbym popatrzec wizualnie jaka jest roznica miedzy 2 nadajnikami i czy dam rade ustawic antene pomiedzy nimi, tak by odbierac oba jednoczesnie.

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 18 sierpnia 2011, o 18:02

belliash pisze:

Kod: Zaznacz cały

Warning: array_multisort() [function.array-multisort]: Argument #1 is expected to be an array or a sort flag in /find.php on line 109
Poza tym, ta mapa powinna byc owadratowa a nie taka prostokatna i od razu widoczna, bez potrzeby klikania w link. Teraz klikam w mape i nie widze azymutu, musze cofac, pozniej znowu klikac w link... gdzie tu ergonomia?

Po co legenda? Zamiast tego trzeba bylo od razu napisac informacje o nadajniku w jakiejs przystepnej formie.

Wszystko jest za szerokie. Moze jakbym mial rozdzielczosc 640x480 to bym nie narzekal, ale przy 1920x1080 nie specjalnie chce mi sie latac myszka po calym ekranie. Powinienes uzyc 2 styli: normalnego i mobilnego. Mozesz wykrywac czy strona otworzona zostala przez komputer czy przez telefon i wykorzystujac OPT lub Smarty ustawiac odpowiedni styl. Mozesz tez zwezyc strone po prostu i ladnie wysrodkowac.

Brak oferty programowej. Skoro wiesz jaki MUX, to wiadomo tez jakie programy. Wystarczy zrobic tablice asocjacyjna przeciez, czy nawet zwykla numeryczna, gdzie numer multipleksu-1 odpowiadalby indexowi.
echo 'Oferta programowa: ' . $PROGRAMY['MUX2'];
echo 'Oferta programowa: ' . $PROGRAMY[1]; // MUX-2 (numerujemy od 0)

Kolejna sprawa. Znajduje 5 multipleksow i musze cofac na kazdy z nich. Uzyj JS (elementy rozwijane) aby nie trzeba bylo cofac. Masz takie fajne przyciski ktorymi wybierasz multipleks. Po kliknieciu niech sie rozwija i pokazuje mapke z informacjami, ew same informacje, a mapka moglaby byc na samej gorze. Wtedy przy kazdym multipleksie checkbox "Pokaz na mapie". Dzieki temu moglbym miec na mapie zaznaczone nawet kilka multipleksow i moglbym popatrzec wizualnie jaka jest roznica miedzy 2 nadajnikami i czy dam rade ustawic antene pomiedzy nimi, tak by odbierac oba jednoczesnie.
Dzięki za info,

array_multisort() wywalało gdy nie znalazło żadnego nadajnika, wydawało mi się, że już to naprawiłem, ale jeszcze trochę poszperam...

Widzisz - wszystko jest za szerokie z prostej przyczyny. Sama nazwa - DVB-Mobile, wskazuje na to, że jest to przeznaczone na urządzenia mobilne, czyli np. takie jak mój telefon, którego wyświetlacz ma rozdzielczość 480x320 pikseli o ile mnie pamięć nie myli. Dlatego mapki te mają tylko po 200px wysokości. Nie mniej widzę, że chyba większość korzysta ze stacjonarnych komputerów dlatego postaram się dorobić wersję adekwatną do wyższych rozdzielczości i tak sobie myślę, że zrobię to tak by wszystko od razu było na jednym ekranie...

Mapek nie ładuję od razu przy ofercie bo u mnie na telefonie długo się one ładują, a do szczęścia za każdym razem potrzebne nie są... Ale pomyślę by może jakoś tą mapkę rozwijać...

Pomysł z rozwijalną ofertą programową podoba mi się ;)
EDIT: i to nawet bardzo - już poprawiłem i faktycznie jest lepiej...
EDIT2: W brzydki sposób testowo zamieściłem mapkę w detalach nadajnika. Muszę na spokojnie przemyśleć parę spraw i zrobić to estetyczniej...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: qwerty » 18 sierpnia 2011, o 19:18

Na szybkiego sprawdziłem i 2 rzeczy bym poprawił:
- jak zacznę wpisywać lokalizację to powinno samo przeskoczyć na użyj adresu
- jak znajdzie kilka lokalizacji z tą samą nazwą (dobrze, że je wyświetla) to odległości są dla którego? Może jakiś przełącznik między lokalizacjami.

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 18 sierpnia 2011, o 20:51

qwerty pisze:Na szybkiego sprawdziłem i 2 rzeczy bym poprawił:
- jak zacznę wpisywać lokalizację to powinno samo przeskoczyć na użyj adresu
- jak znajdzie kilka lokalizacji z tą samą nazwą (dobrze, że je wyświetla) to odległości są dla którego? Może jakiś przełącznik między lokalizacjami.
automatyczne zaznaczanie adresu dorobię

a można prosić przykład takiej lokalizacji, gdzie wyszukuje po adresie wiele pozycji? Z tego co widziałem, to tylko jedną lokalizację znajduje. Jeśli lokalizacja po adresie zawodzi wtedy dane są pobierane z geolokalizacji...

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: qwerty » 18 sierpnia 2011, o 21:09

Wpisz miejscowość: "Dobrowoda". Z tego co wiem są 3 w Polsce (z czego 2 na Podlasiu).

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 19 sierpnia 2011, o 21:18

qwerty pisze:Wpisz miejscowość: "Dobrowoda". Z tego co wiem są 3 w Polsce (z czego 2 na Podlasiu).
Wielkie dzięki za ten przykład - nic co testowałem nie zwracało więcej niż jedną odpowiedź...

Poprawiłem na szybko i lekko po pogańsku. Uprzedzając pytanie o ergonomię - tak będzie mapka przy wyborze miejscowości, bo przy takich samych nazwach suche współrzędne geograficzne nic nie mówią...

Przy okazji mapek - dodałem mapkę przy sat aimerze. Teraz nie dość, że jest mapka to jeszcze kolorowymi kreskami zaznaczono kierunek do pozycji rzutowanej na równik ;)

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: Puma » 23 sierpnia 2011, o 13:19

Mam na kilka dni komórkę z GPS i działa idealnie :)

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 23 sierpnia 2011, o 15:15

Puściłem małego update'a...

Zmienił się sposób ręcznego wybierania lokalizacji. Jest w końcu wyświetlana mapka, co pewnie ułatwi wybór odpowiedniej lokalizacji w przypadku wyświetlania paru miejscowości o tej samej nazwie.
Serwis teraz pamięta wybór lokalizacji . Stąd pojawił się kolejny przycisk - odśwież lokalizację...
W końcu chyba udało mi się rozwiązać problem źle wyświetlających się mapek.

I w związku z tym, że mniej więcej szkielet funkcjonalności strony działa ok umieściłem kolejny dział: Informacje, w którym będą umieszczane przydatne informacje, które mogą się przydać w najmniej oczekiwanej sytuacji. Na pierwszy ogień poszedł wykaz kanałów TNK oraz TNK HD. Reszta platform czeka na wolną chwilę by wklepać dane...

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 25 sierpnia 2011, o 17:40

I kolejny mały update poszedł...
tym razem dodałem obsługę języka angielskiego oraz dołączyłem nadajniki ze Słowacji. Mam nadzieję, że nie zrobiłem jakiegoś głupiego błędu w danych nadajników... A jeśli się machnąłem to proszę o kontakt...

Następne w kolejności będą Czechy. Trochę jest z tym roboty...
Jeśli macie jakieś fajne wykazy kanałów (inne niż strona - http://digitalnatelevizia.sk/ ) to prosiłbym o linka. Oczywiście najlepiej takie z danymi GPS nadajników...

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: Drekan » 25 sierpnia 2011, o 19:28

apache pisze:I kolejny mały update poszedł...
tym razem dodałem obsługę języka angielskiego oraz dołączyłem nadajniki ze Słowacji. Mam nadzieję, że nie zrobiłem jakiegoś głupiego błędu w danych nadajników... A jeśli się machnąłem to proszę o kontakt...

Następne w kolejności będą Czechy. Trochę jest z tym roboty...
Jeśli macie jakieś fajne wykazy kanałów (inne niż strona - http://digitalnatelevizia.sk/ ) to prosiłbym o linka. Oczywiście najlepiej takie z danymi GPS nadajników...
Najlepiej bazować na informacjach samego operatora technicznego trzech czeskich multipleksów, czyli odpowiednika naszego Emitela - České Radiokomunikace a.s.

http://www.radiokomunikace.cz/vysilaci- ... ilace.html

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: belliash » 25 sierpnia 2011, o 19:44

Grafika i typografia nadal pozostawiaja wiele do zyczenia.

"MUX-2: 770MHz / k.58
100kW H ND"

Niby przycisk, nawet jest ikonka +/-, a jakos sie nie rozwija tylko tekst pojawia sie nizej. Na dobra sprawe nie wiadomo co do czego. Zajrzyj na forum php.pl. Zobaczysz jak Ci sie tam oberwie za styl ;)

P.S. HTML nawet nie przechodzi walidacji. O css nie wspomne

Peter_CA
Posty: 453
Rejestracja: 4 maja 2011, o 20:50
Odbiornik: IDTV Sony Bravia serii BX3
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne; Čadca

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: Peter_CA » 25 sierpnia 2011, o 20:16

apache pisze:Jeśli macie jakieś fajne wykazy kanałów (inne niż strona - http://digitalnatelevizia.sk/ ) to prosiłbym o linka. Oczywiście najlepiej takie z danymi GPS nadajników...
Nie wiem, czy fajny ;) ale oficjalny wykaz można znaleźć na stronie Telekomunikačného úradu SR (słowacki odpowiednik UKE). Jest troszeczkę trudniejszy do zrozumienia, ale oprócz GPS zawiera takie dane, jak wysokość systemu antenowego, czy tłumienie w poszczególnych kierunkach.

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 25 sierpnia 2011, o 22:12

Peter_CA pisze:
apache pisze:Jeśli macie jakieś fajne wykazy kanałów (inne niż strona - http://digitalnatelevizia.sk/ ) to prosiłbym o linka. Oczywiście najlepiej takie z danymi GPS nadajników...
Nie wiem, czy fajny ;) ale oficjalny wykaz można znaleźć na stronie Telekomunikačného úradu SR (słowacki odpowiednik UKE). Jest troszeczkę trudniejszy do zrozumienia, ale oprócz GPS zawiera takie dane, jak wysokość systemu antenowego, czy tłumienie w poszczególnych kierunkach.
wielkie dzięki za adres - już mi się on podoba ;) i wszystko jest takie czytelne ;)

jak znacie więcej takich stron z innych krajów to też poproszę - to co ja znajduję na oko wygląda na wybrakowane...

apache
Posty: 37
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: apache » 26 sierpnia 2011, o 00:13

belliash pisze:Grafika i typografia nadal pozostawiaja wiele do zyczenia.

"MUX-2: 770MHz / k.58
100kW H ND"

Niby przycisk, nawet jest ikonka +/-, a jakos sie nie rozwija tylko tekst pojawia sie nizej. Na dobra sprawe nie wiadomo co do czego. Zajrzyj na forum php.pl. Zobaczysz jak Ci sie tam oberwie za styl ;)

P.S. HTML nawet nie przechodzi walidacji. O css nie wspomne
Witam, hmm zastanawiam się co napisać. A więc może od końca zacznę. Całość jest robiona na frameworku jQuery Mobile - do CSS'a palca nie przykładałem i zbytnio nie zamierzam się nim przejmować, jedyne co dorzuciłem od siebie to jedną tabelkę jakoś zrobiłem. Co do błędów validacji HTML, to przyznaję się bez bicia, że jeszcze do tego nie podchodziłem, ale z tego co widzę to na pierwszej stronie 2x przywaliło się do automatycznej wstawki statystyk z home.pl (może im to zgłoszę, by w końcu poprawili to...) a jeden raz nie podobało się validatorowi kodowanie literki 'ż', i być może nad tym popracuję jeszcze... Nie twierdzę, że to nie moje błędy, bo fakt - parę innych zrobiłem, ale bez przesady.

Co do layoutu to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że strona jest adresowana m.in. do urządzeń, które mają rozdzielczość ekranu np. 480x320 pikseli - już samo to daje sporego kopa jeśli chodzi o projektowanie czegokolwiek... To, że na komputerach można ją także oglądać to przy okazji. Zgadzam się, że być może rozwijanie treści poniżej nie jest zbyt ergonomiczne ale jak na razie innego rozwiązania na szybko nie znalazłem.

A w między czasie informuję przy okazji, że dodałem nadajniki z Czech...

belliash
Posty: 632
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 20:02
Odbiornik: Maximum T-102 / Mediatech MT4168
Instalacja antenowa: Televes DAT45 HD Black
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Sniezne Kotly

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: belliash » 26 sierpnia 2011, o 09:49

apache pisze:Co do layoutu to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego, że strona jest adresowana m.in. do urządzeń, które mają rozdzielczość ekranu np. 480x320 pikseli - już samo to daje sporego kopa jeśli chodzi o projektowanie czegokolwiek... To, że na komputerach można ją także oglądać to przy okazji. Zgadzam się, że być może rozwijanie treści poniżej nie jest zbyt ergonomiczne ale jak na razie innego rozwiązania na szybko nie znalazłem.
Zdaje sobie z tego sprawe. Co nie zmienia faktu ze i tak layout jest mocno niedopracowany. Jak juz pisalem, jest niby przycisk, nawet jest ikonka +/-, a jakos sie nie rozwija tylko tekst pojawia sie nizej. Na dobra sprawe nie wiadomo co do czego. Zajrzyj na forum php.pl. Zobaczysz jak Ci sie tam oberwie za styl ;) A to tylko 1 z wielu. Poza tym zakladanie strony tylko dla urzadzen mobilnych jest nieporozumieniem. Nie ma nawet zadnej informacji o tym na stronie. A tak na prawde to powinien byc albo styl uniwersalny - masz max-width w css, albo 2 odrebne style. Jak juz mowilem zapytaj na forum.php.pl - tam sie wiecej osob bedzie "czepiac" ale dostaniesz wiecej rzeczowych informacji o stronie. Oczywiscie od strony technicznej.

Awatar użytkownika
ks41
Posty: 401
Rejestracja: 27 stycznia 2011, o 16:30
Odbiornik: LG 26LD350,
LG M2450D
Instalacja antenowa: ATX-11 + symetr. 8 metrów nad ziemią. 16 km do nadajnika
(do DX ATX-91 LNA-177)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Siedlce/Łosice, РТПС Ракитница

Re: Automatyczny lokalizator nadajników DVB-T

Post autor: ks41 » 26 sierpnia 2011, o 11:07

Proponuję dodać jeszcze nadajniki z Białorusi ;) http://www.brtpc.by/services/television/digital/

Odpowiedz