Kanały TV nadawane w HD

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Programy w HD

Post autor: alabama1 » 4 czerwca 2012, o 21:13

Ale przecież mogą w telegazecie pokazać, jaki materiał jest w hd. Tak przynajmniej jest na niemieckich kanałach. Tam jakoś potrafią.

DVBManiak

Re: Programy w HD

Post autor: DVBManiak » 4 czerwca 2012, o 21:54

Pewnie, że mogą tylko nie chcą. Mi by pasowała taka belka na początku programu z informacją, że program nadawany jest w wysokiej rozdzielczości.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Programy w HD

Post autor: sdolas » 4 czerwca 2012, o 22:19

stanny pisze:w zasadzie do pełni szczęścia brakuje "tylko" żeby w EPG były oznaczane programy naprawdę w HD tak jak za zamierzchłych czasach stereo... ;)
A wiesz że dzisiaj o tym samym pomyślałem :)
Tylko to niestety z gruntu nie możliwe mimo że z sensem.
TVP by się jawnie zdekonspirowało jak niewielka ilość jest tego sygnału w najwyższej jakości.

PS. Tomasz Lis ..... papka :(, a miałem nadzieję
PS2. Choć dodam że porównując do innych "panoram" to znośna papka :)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Programy w HD

Post autor: rockhound » 4 czerwca 2012, o 22:37

Da się oglądać,Melodia,Panorama,Teleexpres to dopiero profanacja kanału HD

Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: Programy w HD

Post autor: Kpc21 » 4 czerwca 2012, o 23:36

Albo po prostu, tak jak do niedawna pod logo kanału był zawsze napis STEREO (chyba że był nadawany w mono), podczas emisji programów SD, wyłączać znaczek HD przy logo.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Programy w HD

Post autor: rockhound » 5 czerwca 2012, o 00:00

Nie wiem jak wy, ale ja odrazu widze kiedy jest HD, a kiedy SD,kwestia wyuczenia oka, więc kombinowanie z oznaczaniem kanału, który w logo ma już znaczek HD mija się z celem i nie ma większego sensu.

Poza tym materiał, który w HD oferuje nam tvp to kilka seriali, więc co tu oznaczać?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Programy w HD

Post autor: alabama1 » 5 czerwca 2012, o 07:30

Jest szansa, że dzisiejszy Gang dzikich wieprzy będzie w hd?

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Programy w HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 5 czerwca 2012, o 08:35

Przekaz nadawany jest w rozdzielczości HD, a w jakiej jakości jest materiał filmowy - proszę pytać TVP. Tu tego nie wiemy, nie ma to wpływu na parametry emisji DVB-T więc i nie jest tematem dyskusji na forum.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: giaur500 » 5 czerwca 2012, o 19:11

Czy uważacie że licytowanie się co jest w prawdziwym hd a co nie ma jakiś sens? Po emisji każdego programu widzę relację czy był on w hd czy nie był. Ile można?

marpsoft
Posty: 9
Rejestracja: 13 marca 2012, o 15:29
Odbiornik: Philips 32PFL6606H/12
FW v0.14.96.0
Instalacja antenowa: Mini antenka od tunera usb. Leży luzem na szafce.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn / PKiN

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: marpsoft » 6 czerwca 2012, o 00:54

Właśnie lecą szyfry wojny w jedynce, 100% w hd. Świetna jakość szkoda, ze nie ma ścieżki bez lektora i napisów.

marpsoft
Posty: 9
Rejestracja: 13 marca 2012, o 15:29
Odbiornik: Philips 32PFL6606H/12
FW v0.14.96.0
Instalacja antenowa: Mini antenka od tunera usb. Leży luzem na szafce.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn / PKiN

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: marpsoft » 6 czerwca 2012, o 02:19

No i właśnie padło. Czarny ekran a po kilku sekundach zamiast streamu TVP 1 HD, stream TVP 1 i to w złych proporcjach :(

voitek
Posty: 419
Rejestracja: 22 czerwca 2010, o 21:36
Odbiornik: KDL-40EX500
WinFast Dongle H, NOT LV5T Deluxe, Wiwa HD-90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T i wzm. dopuszk. LNA-177 30dB ekran.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn/PKiN - 55 km

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: voitek » 6 czerwca 2012, o 02:41

Obrazek

Proporcje już dobre, ale nadal bez HD. Coś testują.

marpsoft
Posty: 9
Rejestracja: 13 marca 2012, o 15:29
Odbiornik: Philips 32PFL6606H/12
FW v0.14.96.0
Instalacja antenowa: Mini antenka od tunera usb. Leży luzem na szafce.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn / PKiN

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: marpsoft » 6 czerwca 2012, o 02:57

Raczej jakaś awaria. Jeśli to testy to jest to totalna niekompetencja i brak szacunku dla klienta (widza).

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: rockhound » 6 czerwca 2012, o 10:25

marpsoft pisze:Właśnie lecą szyfry wojny w jedynce, 100% w hd. Świetna jakość szkoda, ze nie ma ścieżki bez lektora i napisów.
"Szyfry Wojny" mają natywnie dobry obraz dlatego w pasmie HD wyglądaja bardzo dobrze,podobnie było z "Angielską Robotą" w dwójce,ale nie jest to HD.
Widziałem zajawki "Szyfrów" i teraz widze "Galerie" więc mam porównanie

Jeśli coś testują, to dla dobra nas widzów, a jesli robią to o 3ej nad ranem, to właśnie z szacunku,bo większość ludzi o tej porze śpi

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Programy w HD

Post autor: sdolas » 6 czerwca 2012, o 12:06

Kpc21 pisze:Albo po prostu, tak jak do niedawna pod logo kanału był zawsze napis STEREO (chyba że był nadawany w mono), podczas emisji programów SD, wyłączać znaczek HD przy logo.
Cały wyc polega widzę na tym, że to co budzi w wielu z nas brak akceptacji czyli "HD" w nazwie programów, tak na prawdę nie jest żadnym oznaczeniem sygnału. Nie oznacza to, mimo publicznych zapewnień, że jest to najwyższa jakość obrazu i dźwięku, tylko jest to po prostu nic nie znacząca część nazwy i tyle.
Potwierdza to w swoich słowach Pan Jarosław
Jarosław Bałuka pisze:Przekaz nadawany jest w rozdzielczości HD....
Jak sądzę podobne podejście jest ze strony TVP.
W domyśle .... o co Wam w ogóle ludzie chodzi, przecież odbieracie sygnał w rozdzielczości HD.
PoloTV też by mogło upscalować swoje bajeczne VHS ( gdyby miało przyznane tyle miejsca ) i nadawać w HD.
Ręce opadają, brak słów.

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 czerwca 2012, o 12:12

Zgadza się, ręce opadają, gdy pomimo wielokrotnego zwracania uwagi, do niektórych nie dosciera, że tu rozmawiamy o kwestiach technicznych przekazu sygnału w naziemnej telewizji cyfrowej.
Nie mamy wpływu na jakość sygnałów źródłowych więc TO NIE TO FORUM, tu nie rozmaiwamy o treści.
Administracja forum ma coraz mniej cierpliwości...

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: sdolas » 6 czerwca 2012, o 12:18

OK
Co złego to nie my :)


Zamysłem tych wypowiedzi było jedynie uświadomienie instytucji w poruszanych kwestiach emitowanej jakości HD.

Basta

Przynajmniej z mojej strony.

Wiking

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: Wiking » 6 czerwca 2012, o 13:18

JaroslawMroczkowski pisze:Nie mamy wpływu na jakość sygnałów źródłowych więc TO NIE TO FORUM, tu nie rozmaiwamy o treści.
To czy materiał źródłowy jest w wysokiej czy standardowej rozdzielczości jest kwestią techniczną, a nie treścią.
Dyskusja nad tym dlaczego przekaz jest oznaczany jako przekaz w wysokiej rozdzielczości pomimo tego, że jest w standardowej jak najbardziej pasuje do tego tematu. :)
Jeżeli EmiTel jako operator techniczny oznacza przekaz jako w wysokiej rozdzielczości, a jest w standardowej to mam prawo mieć pretensje do operatora technicznego, gdyż wprowadza mnie w błąd. :)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2368
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 czerwca 2012, o 13:34

A gdzie Emitel oznacza przekaz ?
Logo stacji oraz sygnał źródłowy dostarcza nadawca.
Dostajemy HD, przesyłamy HD, emitujemy HD. (HD w znaczeniu technicznycm - strumień 1080i). Tak, cały tor transmisyjny obsługuje strumień wysokiej rodzielczości.

Wiking

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: Wiking » 6 czerwca 2012, o 13:58

Nie wiem gdzie, ale to EmiTel dostarcza do mnie sygnał oznaczony jako wysoka rozdzielczość, a na ekranie widzę standardową, więc proszę zrozumieć, że pretensje kierowane są także do Was jako operatora technicznego. Przez Telewizję Polską także EmiTel traci na wizerunku.

Zablokowany