Kanały TV nadawane w HD

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: Puma » 6 czerwca 2012, o 14:36

Emitel przecież sygnał puszcza w 1080i... to TVP nie wywiązuje się z obietnic.
Jest to kwestia programowa a nie technica gdyż nie ma znaczenia tecznicznego czy program jest ulepszany czy jest to ze źródła HD.
Inna sprawa że ludzie się zniechęcają do HD przez manipulacje TVP ale nie jest to wina Emitela.

stanny
Posty: 173
Rejestracja: 15 marca 2009, o 12:58
Odbiornik: sony bravia KDL26B4050
signal 527
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków - Choragwica

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: stanny » 6 czerwca 2012, o 17:53

dlatego w interesie nadawcy czyli TVP leży aby programy nadawane w jakości HD,którą tak się kilka dni temu na antenie TVP info chwalili (chyba w osobach v-ce prezesa i szefa od techniki)były odpowiednio oznakowane.myślę,że to nie problem dodać ikonkę lub napis DD,i HD do programu.
a może jednak problem...? ;)

krajes
Posty: 34
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 10:22
Odbiornik: Samsung TV LED
Instalacja antenowa: Telmor Digit Max HD 25dB+
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok Krynice

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: krajes » 6 czerwca 2012, o 18:26

http://emi.emitel.pl/EMITEL/obiekty.asp ... t=DODR_E1I na stronie widnieje, że z PKiN nadawany jest w dalszym ciągu Polsat HD a brakuje tam TVN HD - prosiłbym o aktualizację i info z jakim bitrate'm nadawany jest TVN HD z PKiN.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: rockhound » 6 czerwca 2012, o 20:03

stanny pisze:dlatego w interesie nadawcy czyli TVP leży aby programy nadawane w jakości HD,którą tak się kilka dni temu na antenie TVP info chwalili (chyba w osobach v-ce prezesa i szefa od techniki)były odpowiednio oznakowane.myślę,że to nie problem dodać ikonkę lub napis DD,i HD do programu.
a może jednak problem...? ;)

Dokładnie, a my mamy prawo się na ten temat wypowiedzieć, niektórzy czują się nabici w butelke i trzeba ich zrozumieć i pozwolic im się wypowiedzieć,a nie patrzeć jak panowie administratorzy kasują posty zirytowanych widzów,po to chyba jest to forum,prawda?

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: pawelll » 6 czerwca 2012, o 21:13

"Panowie administratorzy" z jednej strony mają prawo kasować posty, które nic nie wnoszą do dyskusji. Bo jak długo można słuchać narzekań i utyskiwań kogoś kto najpierw na dwa miesiące przed uruchomieniem HD już wie, że to będzie "kicha" a potem w każdym swoim poscie udowadnia że miał rację (choć nie miał :)).
Z drugiej strony rzeczywiście brak jest innego forum na którym można byłoby we w miarę rzeczowej formule podyskutować o NTC i HD (w TVP w szczególności). Na onecie albo innym wp chyba się nie da :)

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2370
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: JaroslawMroczkowski » 6 czerwca 2012, o 23:26

rockhound pisze: Dokładnie, a my mamy prawo się na ten temat wypowiedzieć ...
i co to zmieni poza tym, że wygenerujecie kolejne kilka lub kilkanaście stron postów bez sensu i gdy ktoś będzie szukał konkretnych informacji będzie się musiał przez to przekopać.

Chcemy by to forum było merytoryczne, stanowiło źródło wiedzy, było miejscem porad w rozwiązywaniu problemów, a nie "książką skarg i zażaleń" i miejscem odreagowania frustracji.

Ponieważ zarządzamy forum "po godzinach" nie będziemy tworzyć dodatkowego działu typu hyde park i pilnować by ktoś kogoś nie obrażał, nie rzucał oszczerstw itp, nie mamy na to czasu i nie taki jest cel tego forum.
Jeśli łagodna perswazją nie pomoże czasowo wprowadzimy ostrą moderację. Innego wyjścia nie ma.

Wiking

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: Wiking » 6 czerwca 2012, o 23:43

JaroslawMroczkowski pisze:było miejscem porad w rozwiązywaniu problemów
Nie chciałbym, aby moja wypowiedź była potraktowana jako spam, ale dla części osób piszących tu na forum, kwestia wysokiej rozdzielczości na kanałach Telewizji Polskiej, a właściwie jej brak, jest problemem i chcielibyśmy poprzez nasze pisanie zwrócić uwagę na ten problem. Pokazać, że dla części widzów nie wystarczy doklejenie znaczka HD do logotypu kanału. Chcemy pokazać, że potrafimy odróżnić wysoką rozdzielczość od standardowej i nie chcemy być oszukiwani przez Telewizję Polską.
Wydaje się, że forum EmiTela jest najlepszym miejscem do tego, gdyż ludzie zarządzający tym forum wiedzą o czym piszemy i wiedzą, że jednak mamy rację. To samo jest z większością użytkowników forum.
Wiadomo, że na dzień dzisiejszy cała ramówka TVP 1 HD czy to TVP 2 HD nie może być w wysokiej rozdzielczości, ale czy Telewizja Polska nie mogłaby programów w wysokiej rozdzielczości specjalnie oznaczać, aby widzowie (mający mniejsze doświadczenie z HD) wiedzieli, że akurat w tej chwili mają do czynienia z wysoką rozdzielczością?

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: yougo » 7 czerwca 2012, o 08:45

JaroslawMroczkowski pisze:Chcemy by to forum było merytoryczne, stanowiło źródło wiedzy, było miejscem porad w rozwiązywaniu problemów, a nie "książką skarg i zażaleń" i miejscem odreagowania frustracji.
To ja mam takie "merytoryczne" pytanie, bo nie mogę się (właśnie) doszukać informacji na ten temat ...
Odbieram MUX'a 1 z Wręczycy, a MUX'a 3 z Błeszna (oba na 100%), więc dlaczego nie odbieram TVP1 HD tylko SD ??
Czy EmiTel lub TVP nie mógłby oznaczać jakoś inaczej tych kanałów, żeby mój TV odbierał i SD i HD :?:

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: pawelll » 7 czerwca 2012, o 09:37

Najprawdopodobniej prawda jest brutalnie prosta: Twój tuner nie odbiera HD.
Jaki to model?

PS. A na ten temat było już ... razy :)

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: Wojewoda82 » 7 czerwca 2012, o 09:41

Moim zdaniem to nie tuner (pewnie odbiera bez niego) tylko problemem jest telewizor (Sharp, Philips itp) które to mają problem z zapisywaniem jednocześnie kanałów SD i HD o tej samej nazwie (prawie ta sama) i tym samym numerze SID.

Zmień kraj na Włochy lub Niemcy i wyszukaj ponownie. Powinno pomóc

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: TomW » 7 czerwca 2012, o 09:52

Najprawdopodobniej to jest to. Też tak miałem z Funai, że na Polsce nie znajdował TVP2HD a po zmianie kraju na Włochy, od razu telewizor zareagował właściwie.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: yougo » 7 czerwca 2012, o 10:59

pawelll pisze:Najprawdopodobniej prawda jest brutalnie prosta: Twój tuner nie odbiera HD.
Jaki to model?

PS. A na ten temat było już ... razy :)
TV mam z tzw. FULL HD i nie w tym rzecz, bo TVP2 HD z MUX'a 3 odbieram, chodzi mi tylko o to, że chociaż wskaźnik w TV pokazuje mi odbiór MUX'a 1 na 100% to możliwe, że telewizor uznaje, że MUX' 3 jest silniejszy (bo MUX 3 odbieram nawet bez anteny na 100%).
Podsumowując: chodzi mi o oznaczenia (SID bodajże się to zowie) - dlaczego są identyczne dla kanałów SD i HD :?:
I przyznam szczerze, że oczekuję odpowiedzi rzeczowej, a nie spekulacji ...

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: Jarosław Bałuka » 7 czerwca 2012, o 11:11


yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: yougo » 7 czerwca 2012, o 12:10

Dziękuję za szybką reakcję :D
... w odniesieniu do wypowiedzi w wątku podanym przez Pana Jarosława Bałukę pomogła zmiana kraju na Włochy :!:
Swoją drogą - co za ironia losu ...

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: programista » 7 czerwca 2012, o 12:11

A ja mam inne nieco pytanie, pewno ktoś już pytał, ale nie wiem na jaką frazę to szukać, więc...

Jaki to mistrz ustalił, że tvp HD musi być w 1080i, dla mnie to jest nieporozumienie techniczne i marnowanie możliwości.

O co mi chodzi. Jak sobie włączycie jakiś film 720 w odtwarzaczu na tv np. 42 cale, to zauważycie, że obraz jest nieporównywalnie lepszy od 1080 tvp hd (wtedy co jest materiał hd), wręcz idealny. Rozumiem, że tvp to tylko tv, ale...

Różnica między 1080, a 720 to ~ 44,5% więcej danych, prawie połowa i to wszystko idzie na samą rozdzielczość, kosztem jakości według mnie, bo lepiej mieć niższą rozdzielczość i większą jakość niż na odwrót.

Czy nie lepiej by było nadawać w 720, a to zaoszczędzone ~44% przeznaczyć na jakość materiału, bitrate ten sam, ale jakość wyższa.

Nie wiem czy to by tak mogło funkcjonować, nie jestem specem od dvb-t i jaki obecnie jest bitrate, ale na logikę biorąc to ma to sens.

Nie chce mi się też wierzyć, że kamery tvp są tak kiepskie, więc uważam, że problem jednak leży w ograniczonym paśmie, które to jest marnowane na zbędną ekstrawagancję marketingową pod nazwą 1080i.

TV na których widać różnicę były już od jakiegoś czasu na rynku i to całkiem długo, nie wspominając o nowych modelach.

Tak naprawdę sprawa sprowadza się do tego, że obecnie tv radzą sobie świetnie ze skalowaniem i filtrowaniem obrazu gdy trzeba go po prostu rozciągnąć/dopasować do ekranu, ale żaden tv nie podniesie jakości, nie podniesie bitrate, magicznie nie polepszy obrazu z brakujących danych.

Dlatego do tv powinien być dostarczany lepszy jakościowo sygnał 720 niż słabszy, ale za to 1080, bo po prostu to materiał źródłowy powinien być jak najlepszy, skalowanie praktycznie nie powoduje obecnie pogorszenia jakości obrazu, za to słabej jakości materiałowi 1080 już nic nie pomoże.

Naprawdę nie widzę kto skorzysta na tym 1080, bo na małym tv to nie ma różnicy, na nieco większym jest, ale nie nazwałabym tego prawdziwym HD, po za tym jak opisałem widzę zmarnowane możliwości, a jak ktoś ma ogromny tv 47″+ to raczej to hd go nie zadowoli.

Co o tym myślicie, bo mnie to trapi.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: loleklolek » 7 czerwca 2012, o 12:28

Nom, był chyba kilkunastostronicowy flejm na temat 720p vs. 1080i. Zdaje się w wątku "TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012". Na moje równie laickie oko, po prostu łatwiej/taniej było im przejść na produkcję sygnału 1080i. Tak zdaje się nadają TVP HD od dość długiego czasu. Chociaż ja tam nimi w sumie nie jestem ;-).

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: giaur500 » 7 czerwca 2012, o 13:41

@programista ale zastanów się czy nie spamujesz bez sensu takimi postami jak ten? Jest 1080i i nic się nie zmieni a wylewanie tutaj żalów nic nie zmieni. Będzie tylko znów kilka stron gdzie wszyscy będą wzajemnie się przekonywać że lepsze by było 720p, 1080i a jest jeszcze kilku co będą twierdzić że i tak lepszy był analog (już nie chcę palcem wskazywać kto to taki).

Awatar użytkownika
programista
Posty: 504
Rejestracja: 6 stycznia 2011, o 20:53
Odbiornik: LV6TPMVR4 / PS43D450
Instalacja antenowa: Antena siatkowa z usuniętą siatką, zasilanie z tunera, wewnątrz budynku.
Nadajnik - obiekt nadawczy: DVB-T Śrem

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: programista » 7 czerwca 2012, o 14:46

@giaur500
Ja widzę tylko to, że ty piszesz bez sensu i ty spamujesz, jak nie masz nic konstruktywnego do powiedzenia to żegnam. Gdyby wszyscy byli tacy jak ty to w tym kraju nigdy by się nic nie zmieniło.

I zgadzam się z opinią Wiking, to że dali nie znaczy, że nie ma z tym problemów i nie powinno się o tym dyskutować, aby to polepszyć, być może da się coś zrobić.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: giaur500 » 7 czerwca 2012, o 15:13

Wiking pisze:@giaur500
A dopominanie się o to, aby przepływność nie była marnowana nie jest spamowaniem.
Jest spamowaniem. Dopominaj się w tvp - ślij do nich maile z pretensjami dlaczego marnują przepływność albo znajdź jakieś oficjalne forum tvp. Tam masz szansę że dotrze to do kompetentnych osób, tutaj najwyżej możesz dostać ostrzeżenie albo bana. Nudzi mnie już czytanie 5 stron przekomarzań 720p kontra 1080i i raportów po emisji każdej audycji czy jest ona w hd czy nie jest. Robi się tu bałagan powoli. Rozumiem dzień, 2 po uruchomieniu przekazu hd każdy pisze o pierwszych wrażeniach no ale ile można

Sprawa wygląda tak,że tvp jeśli posiada materiał w wersji hd to go puści w tvp1/2 hd a jeśli nie ma to będzie o upscal. I tyle w temacie to powinno zakończyć dyskusję, twoje "dopominanie się" niczego w tym temacie nie zmieni.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: Kanały TV nadawane w HD

Post autor: cyber » 7 czerwca 2012, o 15:23

Swego czasu byłem świadkiem jak powstawał kanał np. tvn HD czy nieco później Polsat Hd ...
I pamiętam doskonale ,że "natywnych" materiałów HD było jak na lekarstwo w tych kanałach 8-) Do tego znajdowały się one (i znajdują) na płatnych platformach .
Po dziś dzień sporo materiałów na tych komercyjnych stacjach jest w upscalingu itd...
Tutaj jest podobnie, do tego kanały są bezpłatne (pomijając abonament oczywiście).
Co więcej na kanałach niemieckich HD z Astry(zdaje się ,że większość w 720p) zwłaszcza tych ,które wystartowały stosunkowo niedawno (po wyłączeniu analogu na Astrze) mamy sporo upscalingu ,"obciętych" ekranów itd...
TVP jest w tym przypadku na spóźnionym ale normalnym etapie ewolucji jeśli chodzi o TVP1 i TVP2 w wersji HD .Oczywiście to ,że jakieś tam studio nie jest nadawane w HD i coś tam jeszcze to dziwi -niewątpliwie takie transmisje powinny iść sztandarowo w HD. Dlatego tutaj krytyka jest jak najbardziej na miejscu.
Ale spokojnie będzie coraz lepiej. ;)

Zablokowany