TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: nkp123 »

Obstawiam na testy TVP w HD, ale istnieje prawdopodobieństwo, że to były testy TV Mobilnej Cyfrowego Polsatu. Na jakim kanale odebrałeś emisję?

conrado1001
Posty: 29
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 11:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: conrado1001 »

o ile pamiętam to k.55, to musiał być mux1

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: maniek357 »

@conrado1001

A jakieś nazwy tych kanałów były ? Jeśli 8 kanałów i wszystkie z planszami to może to było tylko próbne uruchomienie nadajnika. MUX-1 zawiera 7 kanałów, więc liczby się nie zgadzają.

conrado1001
Posty: 29
Rejestracja: 27 lutego 2012, o 11:25
Nadajnik - obiekt nadawczy: Konin/Żółwieniec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: conrado1001 »

ja tam nie wiem, może i było 7, TEST1 TEST2 itd. Nie wiem dokładnie, bo nie znam się na tym za bardzo a na moim LG nie wyświetlają się jakieś zaawansowane informacje. Jak zjechałem do TEST1 to było HD 1080i, a reszta 480i. I tyle. Naprawdę zobaczyłem tylko i wyłączyłem, bo i na co mi oglądać plansze testowe. Poprzestawiało mi się w ogóle wszystko na TV i musiałem od nowa ustawiać kanały, bo potem było "brak sygnału". I jak skanowałem to już nie wpadło nic.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 »

A może emitel się wypowie? Bo jeżeli wiedzą o tym, to będzie wiadomo, że chodzi o tvp 1 hd, a jak nic nie będą wiedzieć, to niestety polsat.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Jarosław Bałuka »

To nic naszego.

damianaleks
Posty: 46
Rejestracja: 21 stycznia 2011, o 19:59

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: damianaleks »

Dzisiaj po Panoramie o 16 w zapowiedziach filmów usłyszałem lektora, który mówi takie coś bodajże przy "Stawka większa niż życie" , : w sobotę o godzinie 12:15 "Stawka.." w jakości HD w tvp2.
Czy coś się szykuję? :) Czy może chodziło im o odnowienie cyfrowe? Bo HD raczej nie da się oglądać na kanale SD :D

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak »


belzebiusz
Posty: 2499
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: Harmonogram wdrażania MUX1

Post autor: belzebiusz »

hetyt pisze:Czy jeśli dobrze odbieram Mux 2 i 3 jest sens dorzucania programów z mux 1 ?
Z tego co widzę to większość kanałów mux 1 to jedno wielkie g...
Od 1 czerwca TVP1 HD więc warto. :)

Awatar użytkownika
Anduraki
Posty: 1749
Rejestracja: 31 grudnia 2011, o 15:34
Odbiornik: Samsung QE65Q7FN; Samsung UE32EH5450
Instalacja antenowa: Instalacja zbiorcza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Piaski/Raabego

Re: Harmonogram wdrażania MUX1

Post autor: Anduraki »

czyli jak dadzą TVP1 HD to zabiorą TVP1 SD i TVP2 SD? czy po prostu dadzą TVP1 HD zamiast TVP1 SD? - bo w tym momencie kwestia to pojemność multipleksu

Johnny Tsunami
Posty: 29
Rejestracja: 2 maja 2012, o 11:46
Odbiornik: Dekoder STB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa szerokopasmowa ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec/RTCN Rachocin

Re: Harmonogram wdrażania MUX1

Post autor: Johnny Tsunami »

TVP 1 HD i TVP 2 HD na pewno będą do końca Igrzysk w Londynie. A co będzie później to tego nie wiadomo ;)

glyzewski
Posty: 21
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 13:33
Odbiornik: LG 32LE5300
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: Harmonogram wdrażania MUX1

Post autor: glyzewski »

Anduraki pisze:czyli jak dadzą TVP1 HD to zabiorą TVP1 SD i TVP2 SD? czy po prostu dadzą TVP1 HD zamiast TVP1 SD? - bo w tym momencie kwestia to pojemność multipleksu
Z tego co pamiętam to TVP zapowiadała już, że od 1 czerwca MUX 1 będzie TVP 1 HD, a w MUX 3 TVP 2 HD - kanały mają zostać na stale. Z MUX 1 usunięte zostanie TVP 1 SD, a TVP posiada zarezerwowane jeszcze jedno dodatkowe miejsce dla siebie (dlatego w muxie jest obecnie 7 programów, a nie 8) i taka pojemność wystarczy dla kanału HD.

http://satkurier.pl/news/74442/ntc-tvp1 ... miast.html

Przepraszam za OT

/post przeniesiono z innego wątku

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: Harmonogram wdrażania MUX1

Post autor: alabama1 »

Johnny Tsunami pisze:TVP 1 HD i TVP 2 HD na pewno będą do końca Igrzysk w Londynie. A co będzie później to tego nie wiadomo ;)
Na pewno do 2014 roku.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1914
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Poland »

Myślę że po sprawdzeniu widowni zaraz po Olimpiadzie mogą wrócić TVP1 w wersji SD.
conrado1001 pisze:ja tam nie wiem, może i było 7, TEST1 TEST2 itd. Nie wiem dokładnie, bo nie znam się na tym za bardzo a na moim LG nie wyświetlają się jakieś zaawansowane informacje. Jak zjechałem do TEST1 to było HD 1080i, a reszta 480i. I tyle. Naprawdę zobaczyłem tylko i wyłączyłem, bo i na co mi oglądać plansze testowe. Poprzestawiało mi się w ogóle wszystko na TV i musiałem od nowa ustawiać kanały, bo potem było "brak sygnału". I jak skanowałem to już nie wpadło nic.
To chyba były jakieś wstępne testy TV Mobilnej pewnej konkurencji Emitela powiązanej z Cyfrowym Polsatem która urzęduje na czwartym (według KRRiT szóstym) multipleksie - wskazują na to nazwy testowe.

zesepo
Posty: 551
Rejestracja: 3 października 2011, o 21:36
Odbiornik: Opticum HDFT24plus
TESCO DR14O3 R CE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: zesepo »

Poland - jakiej widowni, co ty bredzisz? Co ma do tego HD?

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1914
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Miejscowość: Trzciana k. Bochni
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Poland »

Z tego co wiem to już są prowadzone statystyki oglądalności tylko dla kanałów DVB-T więc jeżeli TVP1 wypadnie w nich blado właśnie z winy nadawania w wysokiej rozdzielczości mogą podjąć decyzje o wycofaniu nadawania HD z DVB-T. Zresztą nadawanie w HD w DVB-T opanowanym przez kanały SD to karkołomne ryzyko no i większy wydatek dla coraz biedniejszej TVP.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 275
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: maniek357 »

Coś czuję, że będzie zgoła inaczej niż twierdzi kolega @Poland. Ludzie będą chętnie oglądać TVP1 właśnie dlatego, że będzie emitowany w wysokiej rozdzielczości.

Podejrzewam @Poland, że Twój punkt widzenia jest taki, ponieważ zaopatrzyłeś się w tuner SD, który nie spełnia wymagań.

michalh
Posty: 43
Rejestracja: 5 maja 2010, o 00:54
Odbiornik: Samsung LE37C630
Instalacja antenowa: Pokojowa; DVB-T retransmitowane w lokalnej kablowce
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: michalh »

Nie wiem, jakim ryzykiem nazywasz nadawanie HD w Muxie "opanowanym przez kanały SD"? Z punktu widzenia rynku jak dla mnie to właśnie przewaga TVP nad innymi nadawcami.

Jeśli tylko zawartość programowa będzie tak ułożona, żeby wykorzystać możliwości transmisji HD, to moim zdaniem nie ma tutaj o czym dyskutować. TVP musi się bardziej zastanowić nad chaosem technicznym jaki serwuje podczas nadawania swoich audycji.
Jednego razu nadaje audycje 16:9 ze znacznikiem 16:9 innego razu ze znacznikiem 4:3 i mamy piękną ramkę i marnotrawstwo powierzchni ekranu.

Jedynym problemem jaki tutaj widzę, to sprzęt jakim dysponować będą odbiorcy - telewizory 4:3 w połączeniu z transmisją w systemie HD materiału 4:3 pewnie będzie nie do zaakceptowania przez widza, któremu z telewizora 21'' zrobią realne 17''.

Nie sądzę zatem, żeby ktokolwiek statystyki oglądalności przeprowadzał w stosunku 1:1 SD:HD, więc Twoje dywagacje są trochę na wyrost.

Nie zapominajmy też, że TVP2 nadaje już w HD na platformie N, co znaczy, że system nadawczy jest już do tego przystosowany a downscalling robiony jest już po wyjściu ze "studia" albo inaczej, przed trafieniem do nadajników - czy to sat czy naziemnych.

yougo
Posty: 172
Rejestracja: 12 listopada 2011, o 10:27

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: yougo »

Poland pisze:Myślę że po sprawdzeniu widowni zaraz po Olimpiadzie mogą wrócić TVP1 w wersji SD.
Poland wiem, że jesteś jeszcze młodym człowiekiem (w wieku gimnazjalnym), ale żadna stacja TV nie inwestuje milionów złotych w technologię, którą miała by użytkować (tylko) dwa miesiące ... Zacznij, proszę myśleć - to nie boli.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll »

maniek357 pisze: Podejrzewam @Poland, że Twój punkt widzenia jest taki, ponieważ zaopatrzyłeś się w tuner SD, który nie spełnia wymagań.
Jest na forum kilku kolegów (w tym Poland) prowadzących krucjatę przeciw nadawaniu HD przez TVP a już na sugestie o zaprzestaniu nadawania SD działają na nich jak płachta na byka.
A to że Cabletech URZ0089 nie da sygnału HD to już niezależna sprawa :lol:

Zablokowany