TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2567
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVB-T/S »

Przecież jakieś programy nadają TYLKO w 16:9 i materiał 4:3 wygląda wtedy w wiadomy sposób i jakoś nikt nie narzeka.

Bartosz Czach

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach »

Kuba Kubaniec pisze:Bardzo poważną wadą HD jest to, że w tym standardzie nie przewidziano nadawania w zmienianym formacie, a produkcje w formacie 4:3 na wszystkich kanałach HD lecą w pillarboxie. To duży błąd tego, kto wymyślił ten standard.

Jeśli dojdzie do uruchomienia TVP1 i TVP2 HD, i jeśli znikną ich wersje SD, to będzie mocny cios poniżej pasa dla ludzi posiadających telewizory kineskopowe 4:3 i podpięte do nich set-top-boxy ustawione na "4:3 Letterbox", a takich ludzi wciąż będzie dużo. Ależ "pięknie" będą wyglądały archiwalne produkcje w formacie 4:3 na TVP1 HD/TVP2 HD. Set-top-box wygeneruje czarne pasy u góry i dołu, a nadawca doda pasy u boków... O tak, posiadacze klasycznych telewizorów z pewnością bardzo się "ucieszą", gdy zobaczą Czterdziestolatka czy Czterech pancernych w "przepięknej" czarnej ramce, która z ich 20-calowego ekranu zrobi 14-calowy. :lol:
Da się zrobić emisję HD w 4:3. Ale nadawcy idą na łatwiznę i na stałe nadają zmniejszony obraz.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: TomW »

@pawelll
Nie dziw się ludziom. Narzekać i tęsknić za starym (przepraszam, za światem który już odchodzi) to tylko my Polacy chyba potrafimy najlepiej. Potem się dziwimy, że wszystko u nas mamy z opóźnieniem. Telewizor w naszej kulturze służy dopóty, dopóki się fizycznie nie rozsypie lub spali. Śmierć technologiczna to dla niego zaś od 3 do 5 lat. Inżynier chyba mnie zrozumie. :lol:

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll »

@TomW.
Myślę, że to jest inny problem. Problem ludzi którzy koniecznie chcą zaistnieć wykazując swoją dogłębną wiedzę, kierujących swoją aktywność na krytykowanie wszystkiego i wszystkich. Na każdym forum znajdzie się kilku takich :)

OK, koniec OT.
Czy widzieliście gdzieś jakieś informacje nt. planów TVP "testowania" HD? Czy zamierzają po prostu włączyć 1 czerwca "pstryczek elektryczek" i będzie działać? Zakładam, że Emitel nic do tego chyba nie ma, a może się mylę? Ktoś w końcu musi ustawić maksymalny bitrate kanałów.

Kuba Kubaniec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Kuba Kubaniec »

DVB-T/S pisze:Zawsze może sobie dać powiększenie 2x i po sprawie.
Wytłumacz to starszej osobie, że musi co chwilę przestawiać format w set-top-boxie z letterboxu na powiększenie w zależności od oglądanego aktualnie materiału... To, co dla ciebie jest drobiazgiem, dla starszych osób jest czarną magią. Ale wiem wiem - szacunek do ludzi starszych już przecież nie obowiązuje. :)
DVB-T/S pisze:Przecież jakieś programy nadają TYLKO w 16:9 i materiał 4:3 wygląda wtedy w wiadomy sposób i jakoś nikt nie narzeka.
Czym innym są krótkie, kilkusekundowe materiały archiwalne np. w "Wiadomościach", a czym innym jest nadawanie w pillarboxie całego filmu czy serialu/
Bartosz Czach pisze:Da się zrobić emisję HD w 4:3. Ale nadawcy idą na łatwiznę i na stałe nadają zmniejszony obraz.
Nie da się zrobić. W przekazie HD nie ma czegoś takiego jak flaga WSS, standard HD z definicji jest w 16:9 i tylko w 16:9 i jedyną możliwością zapisania obrazu 4:3 w HD dodanie pillarboxa (można jeszcze rozciągnąć albo uciąć górę i dół, ale nadawcy tego nie będą nigdy robić). Zmienny format nadawania, taki jak znamy z kanałów SD, niestety nie został w HD przewidziany przez tych, którzy ten standard wymyślili, i żaden sprzęt nadawczy i odbiorczy nie jest w stanie obsłużyć przekazu HD w natywnym 4:3 (bez pillarboxa). Nadawcy nic na to nie poradzą.
TomW pisze:Telewizor w naszej kulturze służy dopóty, dopóki się fizycznie nie rozsypie lub spali.
Tak, telewizor ma służyć dopóki dobrze działa!!! Jest to jak najbardziej oczywiste. Brakiem kultury, a raczej zwyczajnym szczytem głupoty, to dopiero jest pozbywanie się dobrze działającego telewizora w imię dziwnego "postępu". Telewizor to nie jest tania zabawka, żeby go po dwóch latach wyrzucać i kupować nowy, bo jakiś "mądrala" wprowadza kolejne "postępowe" technologie niekompatybilne z dotychczas używanymi telewizorami, żeby uprzykrzyć życie ich posiadaczom.

To tyle co chciałem powiedzieć. Nie chce mi się gadać z "postępowymi" i "nowoczesnymi" zapatrzonymi tylko na czubek własnego nosa.

Robert03
Posty: 902
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Miejscowość: Świecie
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60(H),ATV 19/21-69(H),ATV 19/21-60(V),VHF Turbo-T(H)
2xUKF 5 elem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*,*Osielsko*

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Robert03 »

TomW pisze:@pawelll
Nie dziw się ludziom. Narzekać i tęsknić za starym (przepraszam, za światem który już odchodzi) to tylko my Polacy chyba potrafimy najlepiej.
Oj nie, wierz mi że są od nas dużo lepsi :-)

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll »

Kuba Kubaniec pisze:
Tak, telewizor ma służyć dopóki dobrze działa!!! Jest to jak najbardziej oczywiste. Brakiem kultury, a raczej zwyczajnym szczytem głupoty, to dopiero jest pozbywanie się dobrze działającego telewizora w imię dziwnego "postępu". Telewizor to nie jest tania zabawka, żeby go po dwóch latach wyrzucać i kupować nowy, bo jakiś "mądrala" wprowadza kolejne "postępowe" technologie niekompatybilne z dotychczas używanymi telewizorami, żeby uprzykrzyć życie ich posiadaczom.

To tyle co chciałem powiedzieć. Nie chce mi się gadać z "postępowymi" i "nowoczesnymi" zapatrzonymi tylko na czubek własnego nosa.
Wyobraź sobie, że mam podobne zdanie. Właśnie robiłem upgrade 2 szt. TV CRT21" do NTC w bliskiej rodzinie. Włącznie ze szkoleniem z włączania dwóch urządzeń, przełączania, itp. Średnia wieku słuchaczy ok. 70 lat. Czeka mnie jeszcze kilka. Sam ma drugie TV CRT 32". I wcale nie uważam się za postępowego i nowoczesnego (niedawno w innym wątku ktoś mi zarzucił, że jestem niedzisiejszy :)).
Różnimy się tym, że ja nie jęczę i nie wyrzekam na coś na co nie mam wpływu.
Robert03 pisze: Oj nie, wierz mi że są od nas dużo lepsi :-)
Dokładnie :)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 »

Zgadzam się. Jak się kupuje nowy telewizor, to ma się go użytkować do czasu, aż się zepsuje, chyba, że wynajdą coś o niebo lepsze, ale to i tak po jakimś czasie.
A co do tvp 1 i 2 hd, jestem pewny, że będzie wspaniale.

Bogdan G.
Posty: 75
Rejestracja: 24 kwietnia 2010, o 18:22

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bogdan G. »

Chciałbym kolegom przypomnieć że telewizję w formacie 16/9 i podwyższonej rozdzielczości obiecują nam od co najmniej 20 lat . Tak więc nie ma co narzekać i pora się rozstać ze starym formatem .

marcszcz
Posty: 8
Rejestracja: 5 maja 2012, o 16:35

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: marcszcz »

W kwestii 4:3 w standardzie HD, to jak najbardziej jest wykonalne. Najlepszym wyjściem dla TVP, by pogodzić 16:9 i 4:3, jest nadawanie w 1440x1080i plus flaga wss. Tak nadaje się powszechnie na świecie. Wskazane by to było biorąc pod uwagę także niski bitrate i upieranie się przy marketingowym FullHD.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: zsk »

To bardzo dobra decyzja TVP, że uruchamia HD w Naziemniej Telewizji Cyfrowej (NTC), bo dzięki temu przełamuje zasadę promowaną przez antyNTC (Polsat Cyfrowy/Nka/Cyfra+/Kablówki...), że "NTC to dla biedoty i bez HD".
Oby jak najwięcej kanałów w NTC i to w jakości HD.
Dlatego aby jak najwięcej nowych programów pojawiło się w NTC, to nadawcy nie powinni powielać tych samych programów, czyli jestem przeciwny temu:
1) aby oprócz wersji HD równiez nadawać wersje SD tych samych programów (wyjątek: tylko w okresie przejściowym pewnie TVP 2 SD będzie musiał być nadawany w MUX1 ze względu na bardzo kiepski zasięg MUX3 z TVP 2 HD)
2) aby oprócz TVP INFO danego obszaru regionalnego było nadawane jeszcze jedno TVP Info z regionu sąsiadującego - bez sensowne marnowanie miejsca na MUX'sie. Uważam, że jak uruchomiony będzie MUX1 od 1 czerwca 2012, to z MUX3 powinno zniknąć TVP INFO (obecnie 2 kanały SD) i zamiast tych dwóch kanałów, TVP powinna zacząć emitować w MUX3 TVP Sport i TVP Seriale, i kolejne nowe programy jak TVP Dokument i TVP Rozrywka.

Czy są jakieś informacje kiedy TVP uruchomi "testowo" (czyli przed 1 czerwca 2012) TVP 1 HD na MUX1 i TVP 2 HD na MUX3? (może Panowie z Emitela mają jakies informacje w tej sprawie?)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 »

Nie będzie żadnych testów w dvbt. Testują tylko w charakterze zamkniętym.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: zsk »

czyli uważasz (czy jest to gdzieś oficjalnie przekazane przez TVP), że nie wcześniej lecz "magicznie" 1 czerwca 2012 g.00:00:
1) zniknie TVP 1 SD i pojawi się TVP 1 HD w MUX1?
2) zniknie TVP 1 SD i zniknie TVP 2 SD i pojawi się TVP 2 HD w MUX3?

Czy w ogóle ktoś (może Emitel) wie jaka będzie zawartość MUX 3 po uruchomieniu 1 czerwca 2012 MUX1 i kanałów TVP 1 HD i TVP 2 HD?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 16:50 przez zsk, łącznie zmieniany 1 raz.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 »

Tak, z tym, że jedynka nie zniknie z mux 3 ani dwójka z mux 1. I chyba gdzieś jest oficjalny news.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2012, o 16:45 przez alabama1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: nkp123 »

Tak, gdzieś w tych okolicach ;)

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: zsk »

alabama1 pisze:Tak, z tym, że jedynka nie zniknie z mux 3 ani dwójka z mux 1. I chyba gdzieś jest oficjalny news.
A to totalna głupota, że TVP 1 SD nie zniknie z MUX3 - po co powielanie programów - masakra. Będziemy mieli 3 programy TVP INFO (1 na MUX1 i 2 na MUX3!!??), 2 programy TVP 1 - to jest kabaret, a podobno TVP nie ma pieniedzy na działalność a stać ją na płacenie za miejsce w MUX'ach po to żeby nadawać 1 program w n wersjach - masakra...

Czy w ogóle ktoś (może Emitel) wie jaka będzie zawartość MUX 3 po uruchomieniu 1 czerwca 2012 MUX1 i kanałów TVP 1 HD i TVP 2 HD?

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: adac »

zsk pisze:Dlatego aby jak najwięcej nowych programów pojawiło się w NTC, to nadawcy nie powinni powielać tych samych programów ..
- to może być sprzeczne z pewną wizją marketingową typu: kanały HD na zasadzie premium a SD bezpłatne. Uważam że jest to jest możliwe.
Zresztą nie muszą kodować od razu wszystkiego, można tylko wybrane pozycje. No i ten lepszy dźwięk.
alabama pisze: z tym, że jedynka nie zniknie z mux 3 ani dwójka z mux 1. I chyba gdzieś jest oficjalny news.
-to by mi nawet pasowało.
Potraktujmy to na razie tylko jako przypuszczenie. Nawet zastanawiałem się czy to napisać, ale w TVP chyba już na to wpadli.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 »

Nie mogą z mux 1 wyciąć tvp 2, bo właśnie ten mux od pierwszego czerwca będzie prawie w całej Polsce, a mux 3 jest dla garstki ludzi i przez ponad rok to się nie zmieni.

zsk
Posty: 258
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Sony KDL-32W4000
Instalacja antenowa: siatka pasywna
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: zsk »

Ależ przecież pisałem (prosze czytać ze zrozumieniem), że TVP 2 SD na MUX1 wyjątkowo powinien zostać (ze względu na bardzo kipeski zasięg MUX3), ale TYLKO w okresie przejściowym (póki MUX3 z TVP 2 HD nie osiągnie pokrycia Polski takiego jak MUX1).

Podsumowując to co pisałem uważam, że tak powinny wyglądać MUXy gdzie jest TVP po 1 czerwca 2012:
MUX1: TVP 1 HD, TVP 2 SD, TVP INFO
MUX3: TVP 2 HD, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia, <kolejne nowe programy, takie jak TVP Sport, TVP Seriale, TVP Dokument i jak się pojawi TVP Rozrywka, to za TVP Polonia>

Dlatego moje pytanie: czy jest gdzieś oficjalna informacja jakie programy będą nadawane w MUX3 po 1 czerwca 2012?

adac
Posty: 1866
Rejestracja: 19 czerwca 2011, o 08:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: najbliższy maszt GSM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: adac »

Ja też bym wolał oficjalne informacje, ale z ich braku trzeba czasem zgadywać.
Zasięg zasięgiem a marketing marketingiem. Wpływy z abonamentu marne, a wszyscy chcieliby HD

Zablokowany