TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 20 maja 2012, o 18:48

Robert03 pisze:edit/ Cytowanie posta pod postem. Czytaj Regulamin forum
Masz całkowitą racje już od dawna mówiłem że loga tvp są stanwczo za duże wystarczyłaby samo 1 HD i 2 HD natomiast znaczek HD bedzie tak czy siak ze względu na to że pomaga osobom słabo widzącym w identyfikacji kanałów. Natomiast znaczek TVP to marnowanie ekranu. Wszyscy i tak mówią jedynka dwójka. W Niemczech nie jest napisane ARD DAS ERSTE 1 tylko po prostu 1 w kółku plus znaczek HD.

rafalax
Posty: 25
Rejestracja: 13 maja 2012, o 10:13
Odbiornik: Panasonic TX-L47E5E.
OPTICUM HD T90 (HD N2)
Instalacja antenowa: Wewnętrzna, pokojowa SONUS-TV
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Wręczyca - odległość 30km

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rafalax » 20 maja 2012, o 22:01

Panowie ja mam takie proste pytanie.

Jak myślicie czy jakość TVP 1 HD będzie na poziomie TVP HD który mam na cyfrowym polsacie?
Ciekaw jestem jaki tam jest bitrate?

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 20 maja 2012, o 23:20

Niestety nie ma na to szansy za mało miejsca w mux 1 Natomiast TVP 2 HD bedzie fajnie wygladac. Co do jakości TVP 1 HD to bedzie mniej więcej taka jak filmy ripowane do Mini HD zajmujące 2-3 GB na 2 godziny filmu. Także bedzie to niestety hd tylko z nazwy. :(

zuku
Posty: 11
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 11:29
Odbiornik: ITI-2849 (N na Karte)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Czarna Góra

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: zuku » 21 maja 2012, o 10:38

jako mieszkaniec Kotliny Kłodziej ściągający kanały z Czarnej Góry, nie mam szans na TVP2-HD bo jak mówicie będzie on nadawany MUX-3 a u nas go nie ma - czy mam rację?

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 21 maja 2012, o 10:39

Tak, masz rację. Zostaje ci TVP1 HD.

biopal7
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2012, o 15:59
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Teleskop w H z symetryzatorem umiejscowiony na parapecie w pokoju.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdansk Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: biopal7 » 21 maja 2012, o 14:06

No szkoda ze narazie jakosc TVP 1 HD nie bedzie za bardzo HD ,niestety aby zeczywisce to bylo HD kanal TVP INFO z Mux 1 wywalic nie moga z racji tego ze jakby byl tylko w Mux 3 mialby niewielki zasieg.Pewnie wszystko sie poprawi gdy wylacza analaog a Mux 3 ruszy pelna moca.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: nkp123 » 21 maja 2012, o 15:04

Wstrzymajcie się od prognozowania jakości TVP1/2 HD, zanim nie obejrzycie transmisji w czerwcu. Jeżeli odpowiednio ustawią koder H.264 to nawet przy tych minimum 6mbit/s uda się zrobić przyzwoite HD - nie będzie to luksus jak na filmach Blu-Ray, ale będzie znacznie lepsze od SD. Mogę powiedzieć tylko tyle - z racji większego bitrate jakość TVP2 HD będzie na pewno wyższa od TVP1 HD z racji większego bitrate - o ile? Zobaczymy ;)

Awatar użytkownika
Maciejek
Posty: 819
Rejestracja: 7 lipca 2010, o 14:46
Odbiornik: Bravia W5500, Onkyo T-4030
Instalacja antenowa: YAGI-UDA, instalacje pasywne
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Maciejek » 21 maja 2012, o 15:11

Hmmm, a czy już wiadomo czy zostanie usunięty i ewentulanie jeżeli tak, to jaki kanał z mux3 robiąc miejsce dla TVP2HD, skoro bitrate ma być zasadniczo wyższy.

Jezeli już jakiś miałby być usuwany, to racjonalnym wydaje się podstawowa wersja TVP INFO (która występuje podwójnie na obszarach równoczesnego zasięgu mux3 i mux1).

Z tego co wiem takie zapytanie wysłała redakcja Sat Kuriera do TVP ale chyba nikt nie udzielił do dzisiaj odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2012, o 15:19 przez Maciejek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: loker » 21 maja 2012, o 15:16

Jak dla mnie podstawowa wersja TVP INFO (druga wielu się przyda, a usunięta będzie w MUX-1) oraz TVP POLONIA do wywalenia.

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: nkp123 » 21 maja 2012, o 15:30

Z tego co wiem, loker ma rację - te programy mają być usunięte.

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: maniek357 » 21 maja 2012, o 15:40

Słabo czytacie ten wątek. https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... 6OHc#gid=0

W dokumencie jasno podane jaka będzie zawartość MUXów od 1 czerwca. W MUX-3 TVP Polonia zostaje, wypada główne TVP Info.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 21 maja 2012, o 19:02

Moim zdaniem dobry ruch aczkolwiek po wyłączeniu analogu i prawie całkowitym pokryciu Polski przez mux 3. powinni wyrzucić TVP POLONIĘ i uruchomić TVP 1 w prawdziwym HD.
Skład mux 3 wtedy byłby następujący
TVP 1 HD: DD(pol), DD+(org)
TVP 2 HD: DD(pol), DD+(org)
TVP INFO GŁÓWNE: MPEG(pol)
TVP KULTURA: MPEG(pol), DD(pol)
TVP HISTORIA: MPEG(pol), DD(pol)
Optymalnie wykorzystana pojemność

mono
Posty: 78
Rejestracja: 18 maja 2012, o 15:33

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mono » 21 maja 2012, o 19:23

A jakiego bitrate można sie spodziewac w kanałach HD ??

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: belzebiusz » 21 maja 2012, o 19:24

Odpowiedź masz w linku podanym 2 posty wyżej.

mono
Posty: 78
Rejestracja: 18 maja 2012, o 15:33

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mono » 21 maja 2012, o 19:28

tvp1 od 4000 do 6500 hmm ciekawe jak to bedzie się prezentowac na tv

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: belzebiusz » 21 maja 2012, o 19:31

Przy 720p byłoby znośnie, a przy wybranym (niestety) 1080i może być kiszka.

Awatar użytkownika
loker
Posty: 175
Rejestracja: 21 kwietnia 2011, o 23:16
Odbiornik: EVOLVE HD DVB-T
(tuner USB)
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: loker » 21 maja 2012, o 19:34

Ja wolałbym w MUX-3 wszystko w SD, ale za to 8 programów TVP. I raczej tak to jest planowane - w pierwszych trzech multipleksach bez kanałów HD.
Ew. pozostawienie TVP1 HD i TVP INFO w MUX-1, a w MUX-3 TVP2 HD, TVP REG (2), TVP KULTURA, TVP HISTORIA, TVP DOKUMENT / Sport / Seriale - cobądź...

Albo bardziej realnie (sporo starych rzeczy w TVP1) - TVP HD i TVP INFO w MUX-1, a w MUX-3 TVP1, TVP2, TVP REG (2), TVP KULTURA, TVP HISTORIA, TVP DOKUMENT TVP SPORT.

Ale to tylko marzenia... Pierwszy wariant najbardziej realny, czyli TVP odejdzie z MUX-1, a w MUX-3 tylko kanały TVP w SD.

mono
Posty: 78
Rejestracja: 18 maja 2012, o 15:33

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mono » 21 maja 2012, o 19:43

Więc tvp1 i tvp2 mają byc nadawane w 1920x1080 ? bo już różnie wypisują w necie

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 21 maja 2012, o 19:52

Oczywiście, że będzie 1920x1080i.
Edit - zrobiłem mały eksperyment. Przy dynamicznych scenach 1080i 4 Mbps wygląda słabo. Jednak przy 6,5 Mbps jest już ok.

Awex23
Posty: 50
Rejestracja: 22 października 2011, o 08:44
Odbiornik: Ariva T60;T65;LG
Instalacja antenowa: Dipol 4/5-12
Dipol 11/21-60
Dipol 19/21-60
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca/Kamieńsk

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Awex23 » 21 maja 2012, o 21:52

loker pisze:Ja wolałbym w MUX-3 wszystko w SD, ale za to 8 programów TVP. I raczej tak to jest planowane - w pierwszych trzech multipleksach bez kanałów HD.
Ew. pozostawienie TVP1 HD i TVP INFO w MUX-1, a w MUX-3 TVP2 HD, TVP REG (2), TVP KULTURA, TVP HISTORIA, TVP DOKUMENT / Sport / Seriale - cobądź...

Albo bardziej realnie (sporo starych rzeczy w TVP1) - TVP HD i TVP INFO w MUX-1, a w MUX-3 TVP1, TVP2, TVP REG (2), TVP KULTURA, TVP HISTORIA, TVP DOKUMENT TVP SPORT.

Ale to tylko marzenia... Pierwszy wariant najbardziej realny, czyli TVP odejdzie z MUX-1, a w MUX-3 tylko kanały TVP w SD.
Rozwój oferty programowej Telewizji Polskiej poprzez kanały tematyczne wynika w sposób naturalny z dynamiki cyfryzacji mediów. Jego katalizatorem w Europie jest switch-off – proces wyłączania sygnału telewizji analogowej i uruchamiania multipleksów naziemnej telewizji cyfrowej. Dwa nowe kanały TVP Rozrywka i TVP Dokument będą dostępne na Multipleksie III NTC – mówi Jacek Weksler, dyrektor Biura Koordynacji Programowej TVP.

Zablokowany