TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 29 maja 2012, o 16:33

Na mux 1 już jest tvp 1 hd? Jak tak, to zaraz włączam tv.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 29 maja 2012, o 16:33

Nie ma żadnego HD. Nadal SD, bo mam włączony.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 29 maja 2012, o 16:36

Nic nie ma, rzeczywiście.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 29 maja 2012, o 16:41

Wie ktoś czy mecz Polska-Andora w sobote będzie w HD ?

Kamilx
Posty: 823
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Kamilx » 29 maja 2012, o 16:43

trohn pisze:witam

Testy już trwają. Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda TVP1 HD i TVP2 HD to poniżej linki z grabera. wszystko 720p

http://i49.tinypic.com/2exy5bl.jpg

http://i47.tinypic.com/1537asn.jpg

http://i49.tinypic.com/xd5dsy.jpg

http://i49.tinypic.com/2miwll.jpg

http://i48.tinypic.com/im5pwk.jpg

http://i49.tinypic.com/33etn2o.jpg
Jak ci to wyszukało?? U mnie nie ma.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 17:30 przez Kamilx, łącznie zmieniany 1 raz.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 29 maja 2012, o 16:47

rockhound pisze:Wie ktoś czy mecz Polska-Andora w sobote będzie w HD ?
Nie wiem, ale według mnie powinien być.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 29 maja 2012, o 17:11

Wedle zapewnień będzie, wersje HD mają wystartować 1 czerwca, sobota to 2 czerwca. Od jakiegoś czasu TVP inwestowało w kamery HD, a mecz przecie będzie w Polsce, więc to jest dobra pora by zaprezentować jak będą wyglądały mecze w HD.

Ciekawe tylko czy sobie obejrzę w łódzkim coś na mux1, którego nadal nie ma ;)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 29 maja 2012, o 17:20

No tak,przecież grają u nas i tvp realizuje,więc powinno być HD.

Włączą wam Mux1 do piątku,spokojnie :)

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 29 maja 2012, o 17:30

Ja się im nie dziwię. Jakbym miał tak czekać i myśleć, że mogą nie włączyć mi MUX-a na czas a zaraz Euro to też bym się denerwował.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 29 maja 2012, o 18:03

Im wszystko włączają na końcu, więc na pewno są już przyzwyczajeni ;)

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 29 maja 2012, o 18:41

Są i dobre strony, nie musimy czekać na tvp1 w HD jak wy. My dostaniemy go od razu ;P biedacy...

michalh
Posty: 43
Rejestracja: 5 maja 2010, o 00:54
Odbiornik: Samsung LE37C630
Instalacja antenowa: Pokojowa; DVB-T retransmitowane w lokalnej kablowce
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: michalh » 29 maja 2012, o 19:00

nkp123 pisze:Ale jako, że TVP 1 HD jeszcze oficjalnie nie wystartowało (nigdzie), to wszystko jest pewnie w tej chwili upscalowane.
Jak nie wystartowało, jak wystartowało rok temu, oficjalnie, jako emisja testowa i na wyłączność dla n, a że w większości był to mizerny kontent, to już inna sprawa.
Nie rozumiem trochę Twojej logiki. Gdybanie jest zmorą tego forum.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 30 maja 2012, o 09:30

A teraz mi przyszło coś do głowy, czy polsat HD, tvn HD, czy też tvp HD, oznaczają jakoś w programie telewizyjnym/epg że dana pozycja jest nadawana w HD?? Pomyślałem sobie że to było by niegłupie i w sumie zachęcało do oglądania, chociażby po to by sprawdzić jak wygląda "ejdźdi"

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: maniek357 » 30 maja 2012, o 09:51

TVP HD nie musi oznaczać co leci w HD, bo z tego co wiem prawie 100% kontentu jest nadawane w HD. O tym, żeby Polsat czy TVN oznaczał w programie co leci w HD jakoś nie słyszałem. Mam dostęp do paczki Canal+, tam w programie owszem - jest oznaczenie, które pozycje są w wysokiej rozdzielczości.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 30 maja 2012, o 10:03

To nieprawda,ze wszystko w tvp HD będzie w HD.
Pozycje w wysokiej rozdzielczośći będzie można na palcach policzyć.Będą to głównie produkcje tvp niektóre seriale,serwisy informacyjne,koncerty i relacje sportowe

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Puma » 30 maja 2012, o 10:05

Też bym chciał aby w EPG było oznaczone co będzie w HD.

Awatar użytkownika
ynsiwy
Posty: 102
Rejestracja: 13 lutego 2011, o 10:48
Odbiornik: WIWA HD100/HD90/HD80
Instalacja antenowa: Zwykła siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno

Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ynsiwy » 30 maja 2012, o 10:18

rockhound pisze:To nieprawda,ze wszystko w tvp HD będzie w HD.
Pozycje w wysokiej rozdzielczośći będzie można na palcach policzyć.Będą to głównie produkcje tvp niektóre seriale,serwisy informacyjne,koncerty i relacje sportowe
@maniek357 pisał o TVP HD, że tam prawie 100% materiałów jest w HD.
Co do takiego oznaczenia faktycznie by się przydało. Coś tego typu jak na tvn puszczają dźwięk Dolby na początku filmu.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 30 maja 2012, o 10:34

Rzeczywiście,tvp HD,a ja myślałem o tvp1i2 HD.

Z tym oznaczeniem co jest w HD świetny pomysł,jak tvn oznacza DD pod logo

Swoją drogą to tvpHD to powinno się nazywać tvpHD Seriale,dzień w dzień to samo,czasem tylko jakis film,dla mnie trąca nudą

biopal7
Posty: 13
Rejestracja: 4 maja 2012, o 15:59
Odbiornik: Maximum T-102
Instalacja antenowa: Teleskop w H z symetryzatorem umiejscowiony na parapecie w pokoju.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdansk Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: biopal7 » 30 maja 2012, o 13:17

Kamilx pisze:
trohn pisze:witam

Testy już trwają. Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda TVP1 HD i TVP2 HD to poniżej linki z grabera. wszystko 720p

http://i49.tinypic.com/2exy5bl.jpg

http://i47.tinypic.com/1537asn.jpg

http://i49.tinypic.com/xd5dsy.jpg

http://i49.tinypic.com/2miwll.jpg

http://i48.tinypic.com/im5pwk.jpg

http://i49.tinypic.com/33etn2o.jpg
Jak ci to wyszukało?? U mnie nie ma.
pewnie tylko chwilowe testy TVP 1 HD i TVP 2 HD były?Tez sprawdzałem wczoraj i nie było umnie w HD

Awatar użytkownika
maniek357
Posty: 267
Rejestracja: 2 lipca 2011, o 11:28
Instalacja antenowa: FRACARRO LP345MF UHF+VHF
Nadajnik - obiekt nadawczy: Białystok / Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: maniek357 » 30 maja 2012, o 13:25

Albo ktoś sobie zrobił głupi żart, albo może jest podpięty do kablówki i to kablówka testowała. Jeśli byłoby to w MUX-1 lub MUX-3 to raczej kanały pojawiłyby się w całej Polsce.

Zablokowany