TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 10:57

cyber pisze:W TVP1 HD poczekaj na porządny materiał źródłowy , ale Ciebie już nic nie przekona tak jak pare osób z tego forum.
Do czego mam przekonać się? Do marnotrawienia miejsca na multipleksach poprzez umieszczenie w nich kanałów ze znaczkiem HD? Jeżeli Telewizja Polska chciała dogodzić widzom kanałem HD w Naziemnej Telewizji Cyfrowej to mogła umieścić w niej TVP HD. :)
A na materiał poczekam. :)

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Artek Ł. » 31 maja 2012, o 11:00

ciekawe czy jak ruszą tvp 1 hd i tvp 2 hd czy np. tvn hd i polsat hd będą szybciej dostępne dla wszystkich .

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 11:03

Panowie(i panie ) z TVP oraz Emitela wyłączcie TVP1 HD i nie włączajcie czasem TVP2 HD -lud tego nie chce !!! Wolą superHD na płatnych platformach ! :lol:
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 11:04 przez cyber, łącznie zmieniany 1 raz.

emini
Posty: 25
Rejestracja: 4 maja 2012, o 11:55
Odbiornik: Samsung LE22B450C4W / Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: emini » 31 maja 2012, o 11:03

Teraz leci moda nu sukces w kwadracie :lol:

pikaczu
Posty: 1278
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pikaczu » 31 maja 2012, o 11:06

w mux 3 zdejma drugi kanal tvp info, dla tvp2 hd. czytalem w satkurierze. mogli tez jeszcze tvp polonia zdjac, i dac nowy format napisow i poprawic synchro na kanalach tvp. nadal mam krzaki, zamiast polskich liter :( :( :(
Artek Ł. pisze:czy np. tvn hd i polsat hd będą szybciej dostępne dla wszystkich
oczywiscie w dvb-t w mux 2, nie. musieli miec nowy mux

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 11:07

He ,he no to teraz się zaczęło ... Idzcie panowie malkontenci na całość :lol: Forum Wasze... :shock:

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 11:07

Szkoda, że nie można nadawać ze zmienną rozdzielczością (a może jednak można :?: ), czyli gdy mamy materiał w prawdziwym HD to wtedy kanał byłby nadawany w 1080i, a jeśli materiał jest w SD, to kanał byłby nadawany w 576i, bo jeśli większość ramówki to ma być upscal, to jest to tylko nie potrzebne zabieranie bitrate innym kanałom w MUX. Jeśli coś jest w SD to niestety, ale żaden upscal nie zrobi z tego HD.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 11:08 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 11:07

cyber pisze:Panowie(i panie ) z TVP oraz Emitela wyłączcie TVP1 HD i nie włączajcie czasem TVP2 HD -lud tego nie chce !!! Wolą superHD na płatnych platformach ! :lol:
Pozdrawiam.
Niech wyłączą, ale w zamian włączą na przykład TVP Sport. Byłoby z korzyścią dla wszystkich. A za takie TVP 1 "HD" to ja dziękuję. Szkoda przepływności multipleksu na znaczki HD.
cyber pisze:He ,he no to teraz się zaczęło ... Idzcie panowie malkontenci na całość :lol: Forum Wasze... :shock:
Idę kupić nowy telewizor (więcej cali), aby zobaczyć wysoką rozdzielczość na TVP 1 HD. :lol:
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 11:10 przez Wiking, łącznie zmieniany 1 raz.

emini
Posty: 25
Rejestracja: 4 maja 2012, o 11:55
Odbiornik: Samsung LE22B450C4W / Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: emini » 31 maja 2012, o 11:09

Dajcie spokój z tą Polonią, są ludzie którzy to oglądają m.in. ja. Gdybym ja miał mówić co mają usunąć...

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 11:12

@wiking popieram !!! Proszę o TVP Sport najlepiej w wersji czarno- białej i w analogu .
A HD tylko na platformach i w kablu -słono płatne . Oto wola narodu 8-)
Pozdrawiam jeszcze raz Malkontentów tego Forum.

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kubica77 » 31 maja 2012, o 11:15

ale ja nie rozumiem..HD jest od kilku godzin i nawet nie bylo jeszcze mozliwosci pokazania prawdziwego Hd bo jeszcze zaden program taki nie lecial...no bo umowmy sie klan albo moda na sukcech w HD nie byla nagrywana ;) mam tvp hd i tak leci wszystko w prawdziwym hd i klanu mody na sukces tam nie pokazują..niestety panowie ale tpd to nie eurosport gdzie wszystko jest w prawdziwym HD a tvp ma swoja ramowke i nie wylączą danego progamu tylko dlatego ze coś nie jest w Hd a tak na marginesie polsat hd tez czasem daje jakies stare seriale w kwadraciku ;) jedynie tvn hd działa inaczej
ps.zobaczycie jak sie zacznie Euro i wtedy będzie wypas HD :) bo umowmy sie do ogldania jakiegos tam serialu hd zbędne jest..HD to sport i fajne filmy no i ewentualnie filmy przyrodnicze :)

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 11:15

cyber pisze:A HD tylko na platformach i w kablu -słono płatne . Oto wola narodu 8-)
Powiedz mi dlaczego mam zaklinać rzeczywistość? Gdyby to chociaż była wysoka rozdzielczość, ale tak nie jest. Kanał w nazwie ma HD, zajmuje miejsce dwóch kanałów SD, a nadaje w standardowej rozdzielczości. Z czego mam cieszyć się? Ze znaczka HD?

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 11:20

kubica77 pisze:ale ja nie rozumiem..HD jest od kilku godzin i nawet nie bylo jeszcze mozliwosci pokazania prawdziwego Hd bo jeszcze zaden program taki nie lecial...no bo umowmy sie klan albo moda na sukcech w HD nie byla nagrywana ;) mam tvp hd i tak leci wszystko w prawdziwym hd i klanu mody na sukces tam nie pokazują..niestety panowie ale tpd to nie eurosport gdzie wszystko jest w prawdziwym HD a tvp ma swoja ramowke i nie wylączą danego progamu tylko dlatego ze coś nie jest w Hd a tak na marginesie polsat hd tez czasem daje jakies stare seriale w kwadraciku ;) jedynie tvn hd działa inaczej
ps.zobaczycie jak sie zacznie Euro i wtedy będzie wypas HD :) bo umowmy sie do ogldania jakiegos tam serialu hd zbędne jest..HD to sport i fajne filmy no i ewentualnie filmy przyrodnicze :)
W końcu ktoś z "głową na karku" .
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Puma
Posty: 2152
Rejestracja: 13 kwietnia 2009, o 08:48
Odbiornik: LG 27MT93S
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digital (bez wzmacniacza), ~7m.n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec (62,5km)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Puma » 31 maja 2012, o 11:21

Sygnał TVP1 HD z multipleksu 1 (MUX1) ruszył już 31 maja 2012 roku, czyli o jeden dzień wcześniej niż planowano. Sygnał TVP2 HD w multipleksie 3 (MUX3) wystartuje według pierwotnych planów w dniu 1 czerwca 2012 roku. To trochę późno tym bardziej, że 8 czerwca pierwszy mecz EURO 2012, a widzowie korzystający z różnych tunerów DVB-T HD mogą mieć wiele problemów.
http://satkurier.pl/news/75611/tvp1-hd- ... iorem.html

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: TomW » 31 maja 2012, o 11:24

Mam nadzieje, że ten znaczek HD będzie zobowiązywał TVP do "puszczania" w tych kanałach odpowiedniego materiału w coraz większej ilości godzin na dobę .

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 11:25

A może tak najpierw pozwólmy tvp spokojnie nadawać co?

To dopiero raptem kilka godzin emisji i do tego testowej ,a wy już walicie gromy,niech się wykażą,poczekajmy do prawdziwego materiału HD i potem dopiero możemy ponarzekać.

Po pierwszym meczu EURO2012 będziecie wszyscy przepraszać
Na pewno w HD jest teraz logo i znacznik wieku po lewej,na więcej trzeba poczekać ;)

Awatar użytkownika
GEDAW
Posty: 9
Rejestracja: 21 lutego 2012, o 13:32
Odbiornik: /i
SAMSUNG
UE46D8000

SAMSUNG
P2370HD
Instalacja antenowa: e
1RUZ B+Symet.1-12
CORAB CLASSIC PLUS+Symet.21-69
ATZ-5+Symet.1-12
ALCAD MM-303
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: GEDAW » 31 maja 2012, o 11:25

Wiking pisze:
cyber pisze:A HD tylko na platformach i w kablu -słono płatne . Oto wola narodu 8-)
Powiedz mi dlaczego mam zaklinać rzeczywistość? Gdyby to chociaż była wysoka rozdzielczość, ale tak nie jest. Kanał w nazwie ma HD, zajmuje miejsce dwóch kanałów SD, a nadaje w standardowej rozdzielczości. Z czego mam cieszyć się? Ze znaczka HD?

Powiem Ci, że posiadam TV 23' i 46'
na 23' nie bardzo widać różnicę
natomiast na 46' różnica jest znacząca (ostrość).

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 11:25

cyber pisze:
kubica77 pisze:ale ja nie rozumiem..HD jest od kilku godzin i nawet nie bylo jeszcze mozliwosci pokazania prawdziwego Hd bo jeszcze zaden program taki nie lecial...no bo umowmy sie klan albo moda na sukcech w HD nie byla nagrywana ;) mam tvp hd i tak leci wszystko w prawdziwym hd i klanu mody na sukces tam nie pokazują..niestety panowie ale tpd to nie eurosport gdzie wszystko jest w prawdziwym HD a tvp ma swoja ramowke i nie wylączą danego progamu tylko dlatego ze coś nie jest w Hd a tak na marginesie polsat hd tez czasem daje jakies stare seriale w kwadraciku ;) jedynie tvn hd działa inaczej
ps.zobaczycie jak sie zacznie Euro i wtedy będzie wypas HD :) bo umowmy sie do ogldania jakiegos tam serialu hd zbędne jest..HD to sport i fajne filmy no i ewentualnie filmy przyrodnicze :)
W końcu ktoś z "głową na karku" .
Pozdrawiam.
To w takiej sytuacji tworzy się jeden kanał czyli TVP HD, a nie dwa twory w postaci TVP 1 HD oraz TVP 2 HD, gdzie wysoka rozdzielczość będzie stanowiła od kilku do kilkunastu procent ramówki. Po co marnować miejsce w multipleksach na takie coś?

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kubica77 » 31 maja 2012, o 11:27

o 12.45 jest film przyrodniczy myslę ze tam będzie juz dobra jakość :)

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kubica77 » 31 maja 2012, o 11:30

Wiking pisze:
cyber pisze:
kubica77 pisze:ale ja nie rozumiem..HD jest od kilku godzin i nawet nie bylo jeszcze mozliwosci pokazania prawdziwego Hd bo jeszcze zaden program taki nie lecial...no bo umowmy sie klan albo moda na sukcech w HD nie byla nagrywana ;) mam tvp hd i tak leci wszystko w prawdziwym hd i klanu mody na sukces tam nie pokazują..niestety panowie ale tpd to nie eurosport gdzie wszystko jest w prawdziwym HD a tvp ma swoja ramowke i nie wylączą danego progamu tylko dlatego ze coś nie jest w Hd a tak na marginesie polsat hd tez czasem daje jakies stare seriale w kwadraciku ;) jedynie tvn hd działa inaczej
ps.zobaczycie jak sie zacznie Euro i wtedy będzie wypas HD :) bo umowmy sie do ogldania jakiegos tam serialu hd zbędne jest..HD to sport i fajne filmy no i ewentualnie filmy przyrodnicze :)
W końcu ktoś z "głową na karku" .
Pozdrawiam.
To w takiej sytuacji tworzy się jeden kanał czyli TVP HD, a nie dwa twory w postaci TVP 1 HD oraz TVP 2 HD, gdzie wysoka rozdzielczość będzie stanowiła od kilku do kilkunastu procent ramówki. Po co marnować miejsce w multipleksach na takie coś?
tak do tego tez nie mozna podchodzic... bo ile jest kanałow na polskim rynku gdzie od rana do wieczora leci prawdiwe hd.. niewiele..mam 3 kanaly HBO hd i tam tez polowa filmow nie jest w prawdziwym Hd..wieć ja bym tak nie marudził ;)

Zablokowany