TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 13:55

kubica77 pisze:zgadzam się..po co mi wiadomości w Hd..ważne zeby wazne wydarzenia euro,IO,opole,czasem jakis dobry film byly w wysokiej rozdzielczosci
I do tego wystarczyłoby TVP HD. :D Dwa kanały to za dużo, a to dlatego, że mam takie samo zdanie jak kolega @rotalplus.
rotalplus pisze:SATELITA jest miejscem na kanały HD, nie tv naziemna - a jeśli już na true HD ze względu na ograniczona liczbę miejsc

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 13:58

Andrew525 pisze:Jakość teraz na serialu Zmiennicy = mother of god.. w dodatku 4:3.

Aż można się przyjrzeć ziarnistości taśmy na jakiej został nagrany :)

neverer
Posty: 11
Rejestracja: 13 maja 2012, o 12:48

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: neverer » 31 maja 2012, o 14:23

sajlens pisze:Ja tam wolę obejrzeć EURO i IO w HD, a blokowania miejsca dla sensownych kanałów szukałbym raczej w eskodiscopolo. ;)
a ja w kulturze i historii, ignorancie

Robert03
Posty: 897
Rejestracja: 24 lutego 2011, o 10:12
Miejscowość: Świecie
Instalacja antenowa: ATV 21/21-60(H),ATV 19/21-69(H),ATV 19/21-60(V),VHF Turbo-T(H)
2xUKF 5 elem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: *Kisielice*,*Trzeciewiec*,*Osielsko*

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Robert03 » 31 maja 2012, o 14:29

Wiking pisze:Niech wyłączą, ale w zamian włączą na przykład TVP Sport. Byłoby z korzyścią dla wszystkich. A za takie TVP 1 "HD" to ja dziękuję. Szkoda przepływności multipleksu na znaczki HD.
A ja nie. Wolę TVP1 HD niż dodatkowo TVP Sport :-). W końcu MUX'y to dobro rzadkie. Na sport to szkoda wzroku, telewizora i prądu. Sport się uprawia a nie ogląda :-).
Jak widać jeszcze się taki nie narodził coby wszystkim dogodził... i się nie narodzi :-).
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 14:33 przez Robert03, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Jarosław Bałuka » 31 maja 2012, o 14:33

Ale to nie jest koncert życzeń, skład kanałowy jest ustalony. Nie odbiegajmy od tematu wątku, tu rozmawiamy o TVP1 HD i TVP2 HD.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 14:46

Swoją drogą, że też jeszcze nie pojawili się na forum posiadacze niezgodnych tunerów, którzy nie są w zasięgu MUX3, że im na TVP1 obraz znikł.

Awatar użytkownika
mathome
Posty: 224
Rejestracja: 20 grudnia 2010, o 11:27
Odbiornik: SamsungC650
Ferguson Ariva252COMBO
Wand Tv
Opticum T90
Instalacja antenowa: DIPOL 19/21-69 z symetryzatorem / ATX 91/ kabel Triset 113-25m
Anteny 12m n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Krosno(Sucha Góra)/Bardejov + TROPO

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mathome » 31 maja 2012, o 14:51

@arik92
Poczekaj do wieczora. Zacznie się lament ;)

wiesiek0102
Posty: 73
Rejestracja: 9 września 2011, o 20:07
Odbiornik: WIWA HD-100
Nadajnik - obiekt nadawczy: KATOWICE KOSZTOWY

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: wiesiek0102 » 31 maja 2012, o 14:59

Jesli ktos ma jakies urzadzenie niezgodne z parametrami, ktore obowiazuja to jego problem. Taki uzytkownik powinien zaopatrzyc sie w urzadzenie ktore ma spelniac nasze normy. wszelkiego typu narzekania z tym zwiazane, uwazam za bezpodstawne i do skasowania :)
Moj Dekoderek stara Wiwa HD 100 jak narazie dziala dobrze :) Zmienil sie ID na TVP HD. Mam TVP zwykle (SD) i HD. Przeskanowalem sobie manualnie kanaly, aby nie zbierac niepotrzebnych smieci :) Kanaly spisalem z mapy obiektow :)
http://www.emitel.pl/strona-glowna/mapa-obiektow

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: TomW » 31 maja 2012, o 15:02

Na razie nikt nie narzeka. Może się wstydzą teraz przyznać, że dali się wpuścić w maliny i kupili niezgodny sprzet. Jak ktoś chciał zaoszczędzić lub trafił na naciągaczy, to może mieć problem na własne życzenie. Zobaczymy czy tacy się odezwą.

pryhu
Posty: 3
Rejestracja: 31 maja 2012, o 15:04
Odbiornik: Samsung TV UE40ES8000S
Nadajnik - obiekt nadawczy: Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pryhu » 31 maja 2012, o 15:08

Ja mam takie inne pytanie ale też się wiąże z TVP 2 ale jeszcze nie HD. Czy działa wam audio w TVP2? Bo mam takie samo ustawione audio na TVP1 HD (DD+ i ta sama nazwa języka a TV mi nazwę ucina) i tam na TVP1 HD audio jest a na TVP2 SD nie ma w ogóle głosu mimo że też jest DD+. Zauważyłem to że to jest od momentu pojawienia się TVP1 HD.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: shadowman333 » 31 maja 2012, o 15:13

Chyba usunęli ścieżkę DD z TVP2 na mux-1. U mnie na TVP2 (mux-1) też nie było głosu i musiałem przestawić na MPEG. Dwójka na mux-1 ma też niższy bitrate niż dwójka na mux-3.

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 15:17

Moja chińska canva jest nie zgodna :)
Sama szukać nie chce :( i listy nie rozwala a tak to HD po scart i DD+ też działa. I co ciekawe mimo starego tv crt drobny druk w reklamach na TVP 1 HD mogę odczytać.
Ktoś na starym tv też widzi różnice czy tylko ja mam wzrok lepszy siłą sugestii??

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 15:21

faktycznie jakiś czas nie było foni w tvp 2 MUX1 i na tvp1 HD w mpeg,ale już wróciło do normy

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: radier » 31 maja 2012, o 15:24

Te kanały w HD to na wieki wieków Amen czy tylko na Euro i Olimpiadę?

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 15:25

Na drugiej ścieżce na TVP2, czyli AUX DD+ jest cisza cały czas, na ścieżce polski MPEG głos jest.

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 15:26


aron_m
Posty: 109
Rejestracja: 22 lipca 2011, o 15:08
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wrocław/Ślęża, Żórawina

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: aron_m » 31 maja 2012, o 15:27

Teraz najważniejsze pytanie to: Czy TVP "pójdzie po rozum do głowy" i doczekamy się w najbliższym czasie dźwięku DOLBY DIGITAL 5.1 lub DOLBY DIGITAL PLUS 5.1 na TVP 2 HD które jutro startuje w MUX 3. Jak dobrze pamiętamy w MUX 3 ani razu nie było dźwięku 5.1 zawsze DOLBY DIGITAL 2.0 (lub Dolby DIGITAL PLUS 2.0 w TVP 1 w MUX 3)

5z0p3n
Posty: 45
Rejestracja: 31 lipca 2011, o 22:07

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: 5z0p3n » 31 maja 2012, o 15:29

Czy napis „test” z czasem zniknie? Może Twój odbiornik nie dekoduje DD i dlatego normalne że masz cisze.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 15:31

U kolegi @pryhu jego Samsung domyślnie na TVP2 wybiera ścieżkę AUX DD+, na której obecnie nie ma dźwięku i dlatego ma ciszę.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 15:33

radier pisze:Te kanały w HD to na wieki wieków Amen czy tylko na Euro i Olimpiadę?
Mają zostać na stałe,ale czy na wieki wieków? Nie sądze

Zablokowany