TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 17:49

Właściwie to powiedział chyba Maciej Orłoś, a więc może nie wiedział dokładnie. W każdym razie jutro już będzie i to jest najważniejsze. TVP2 HD zapowiada się jakościowo dużo ciekawiej.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 17:51

@pivo, "Jaka to melodia?" o 15:30 to był upscal.

shadowman333
Posty: 24
Rejestracja: 20 maja 2012, o 17:18
Odbiornik: IT9135 Wand TV USB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa pod dachem + wzmacniacz 39km od nadajnika
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: shadowman333 » 31 maja 2012, o 17:51

Mała uwaga. Rozdzielczość HD to 1080i, ale również 720i jest zaliczana do rozdzielczości HD. Wychodzi więc na to, że to co jest nadawane jest w rozdzielczości HD, ale w 720i przeskalowane do 1080i. Jeśli seriale nie będą w full hd to będa w hd 720i. Mecze i te wszystkie zapowiadane programy powinny być w 1080i. Tak myślę. :)

emini
Posty: 25
Rejestracja: 4 maja 2012, o 11:55
Odbiornik: Samsung LE22B450C4W / Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: emini » 31 maja 2012, o 17:52

Popołudniowa powtórka Galerii to też był upscall, a teraz leciała w HD.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 17:53

DVBManiak pisze:TVP2 HD zapowiada się jakościowo dużo ciekawiej.
Jeśli materiał źródłowy nie będzie w HD to nawet wyższy bitrate niewiele pomoże, ale zobaczymy jutro.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pivo » 31 maja 2012, o 17:54

Ciekawi mnie, jak będą wyglądały premierowe odcinki sztandarowych programów TVP1 - Melodii, Wiadomości i Mateusza. Prawdopodobnie piękny upscaling, ale może się szarpną...

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 17:57

Jaki byłby tego sens?

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 17:59

kupon pisze:Ps.Masz go free,czy płacisz :?:
No za free, jedynie abonament trza płacić ;) Zatem jak zapłacisz abonament jest za free :D

Klan też jakby ładniejszy, zobaczymy na Jakiej to Melodii, przed Teleexpresem był upscaling (bardzo paskudny)

Galeria była ładna, szczególnie jeśli przełączyło się na inny kanał.

Mam pytanie, bo nie wiem czy to wina ustawień, kodeka, czy implementacji dxva... Ale teraz na klanie na szybszych akcjach obserwuje jakby mikro przycięcia. Dokładnie tak samo czasem się działo na TV4, niby płynnie, ale jakby cięło, wtedy to była wina nadawcy

P.S. Laptopna pewno wyrabia, ma mocy aż nadto by dekodować 2 strumienie 1080p na raz.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pivo » 31 maja 2012, o 18:05

tajemnicapanstwowa pisze:Jaki byłby tego sens?
Melodia to taki program, gdzie można byłoby przetestować sygnał dosyć mocno "napakowany". Na występach ze światłami i dynamiznem można byłoby podejrzeć, czy nie robi się pikseloza i czy jakość obrazu nie odbiega od normy. Dobry test przed tym, czego można się spodziewać na festiwalu w Opolu, jakość transmisji na żywo z całą pewnością powinna być wysoka. Pamiętam jak przechodzili na 16/9. Najpierw poszczególne fragmenty, czyli cześć występów szła w LB, podczas gdy cały program w 4/3. Wreszcie przerzucili się na obecny format emisji.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 18:09

Przmus pisze:Hmmm... mam lekki problem z dźwiękiem.
Korzystam z głośników zewnętrznych 5.1
Przy przełączeniu na HD słychać takie dziwne echo... Wcześniej na 5.1 działało bez problemu.
Ktoś odnotował ten sam problem?

EDIT:
Naprawia się przy przełączeniu ścieżki dźwiękowej z "nieokreślony" na "Polski" i z powrotem na "nieokreślony"
Ścieżke oryginalną to skaszanili po całości,nie dość, że słychać nieprzyjemne echo,to jeszcze głośnik centralny milczy,a zamiast tego dialogi lecą do frontów,to ma byċ DD?

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 18:12

Jak była włączona autodeskrypcja, to było echo. Jak wyłączyłem ją, echo znikło.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 18:22

alabama1 pisze:Jak była włączona autodeskrypcja, to było echo. Jak wyłączyłem ją, echo znikło.
Audiodeskrypcja to DD+ aux, a ja mówie o ścieżce oryginalnej oznaczonej DD+ org

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 18:24

Jaka to melodia == upscaling

Są i plusy tego, galeria i klan wyglądały przy tym duuuużo lepiej, można porównać ;)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 18:24

Niestety. Jaka to melodia nie jest w hd.

Przmus
Posty: 21
Rejestracja: 23 maja 2012, o 20:30
Odbiornik: Samsung LE46C650
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko - Czarna Góra

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Przmus » 31 maja 2012, o 18:25

Z tym dźwiękiem to strasznie denerwująca sytuacja...
Cały czas trzeba przełączać "języki", aby echo zniknęło. Po przełączeniu kanału dźwięk jest okropny... Ciekawe czy coś z tym zrobią.

Kamilx
Posty: 867
Rejestracja: 22 października 2011, o 15:29
Odbiornik: Opticum HD T80plus
Instalacja antenowa: Antena siatkowa w polaryzacji poziomej z zasilaczem 12V
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Białystok/Krynice+TON Czyże

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Kamilx » 31 maja 2012, o 18:27

U mnie żadnej różnicy.

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 18:30

alabama1 pisze:Niestety. Jaka to melodia nie jest w hd.
A coś dzisiaj, w końcu było w wysokiej rozdzielczości? Pytam, gdyż przez pewien czas nie miałem dostępu do telewizora.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kasper93 » 31 maja 2012, o 18:31

Porównanie:
https://dl.dropbox.com/u/16282309/DVB-T/TVP1.HD.ts
https://dl.dropbox.com/u/16282309/DVB-T/TVP1.ts

Jest lepiej, ale nie można tego nazywać HD. Dobry upscale jeżeli już. Ale jeżeli uważacie, że jest świetnie to nie bronie wam tego przekonania ;P

Dla porównani Polsat HD, który również był w DVB-T I tutaj mogę powiedzieć, że jakość nie jest zła. https://dl.dropbox.com/u/16282309/DVB-T/polsat.ts
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 18:38 przez kasper93, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 831
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ploomba » 31 maja 2012, o 18:34

pivo pisze:TVP w HD będę mógł zobaczyć dopiero jutro. Czy ktoś mógłby zwrócić na programy codzienne czyli na Wiadomości i Jaka to melodia? Jak one wyglądają w HD, czy to jest/będzie upscaling czy emisja w prawdziwym HD? Naturalnie nie wierzę, że pierwszy program będzie emitowany w wysokiej rozdzielczności ale połudzić się można.
"Jaka To Melodia" upscaling z SD i wygląda tragicznie. Swoją drogą firma, która nagrywa ten program marnie to robi (nawet w SD była słaba jakość w porównaniu z innymi produkcjami zewnętrznymi od innych firm dla TVP).
Teleexpress też był upscalowany. Jedynie co chyba na chwilę obecną jest w HD to niektóre reklamy (np ta z Chuck'iem Norris'em, albo reklama Sony Xperia)
Zobaczymy jak będzie z Wiadomościami.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 18:36

Wiking pisze:
alabama1 pisze:Niestety. Jaka to melodia nie jest w hd.
A coś dzisiaj, w końcu było w wysokiej rozdzielczości? Pytam, gdyż przez pewien czas nie miałem dostępu do telewizora.
W hd była galeria. Oprócz tego własne zapowiedzi euro od tvp też. Jutro będzie na pewno więcej. Dzisiaj jeszcze oczekuję wiadomości w hd.
Wiking- jutro pod koniec dnia krytykuj. Mi się na razie podoba.

Zablokowany