TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVB-T/S » 4 stycznia 2012, o 13:44

EMITEL nie podejmuje decyzji tylko je realizuje!
Zrozumcie to.

Pretensje kierujcie do prezesa KRRiT albo UKE.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Matteo87 » 4 stycznia 2012, o 14:40

Poland pisze:Ale nie wiem jak Foolprof DTR 4102 zareaguje na sygnał TVP1 w HD dlatego warto ten kanał umieścić w MUX2 tymczasowo w wersji SD bo MUX3 ma okropny zasięg no chyba że go czasowo podkręcą.
zamilcz człowieku proszę Cię. Skończ ten żałosny koncert życzeń. Skoro nie ma możliwości technicznych ani prawnych to nikt tego nie zrobi. 90% Twoich postów to jakieś kosmiczne życzenia nierealne do spełnienia.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3095
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 4 stycznia 2012, o 14:50

Poland pisze:Ale nie wiem jak Foolprof DTR 4102 zareaguje na sygnał TVP1 w HD dlatego warto ten kanał umieścić w MUX2 tymczasowo w wersji SD bo MUX3 ma okropny zasięg no chyba że go czasowo podkręcą.
Jak nie będzie odbierał HD to twój problem. Oszczędziłeś kilka zł to będziesz miał na przyszłość.

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 269
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: MJJ » 4 stycznia 2012, o 15:26

Jak TVP1 i TVP2 będą już nadawane w HD na stałe to ciekawe czy kanał TVP HD będzie nadal miał rację bytu, czy będzie sens aby taki kanał wogóle istniał.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Matteo87 » 4 stycznia 2012, o 17:18

Jeszcze TVP Sport w HD i TVP HD traci rację bytu. Ale rośnie ilość materiałów 3d, więc aby platformy nie płakały, że im się kanał zabiera i abonenci mogą rozwiązywać umowy to TVP może go przekształcić na TVP 3d

Awatar użytkownika
p.saw
Posty: 157
Rejestracja: 17 marca 2009, o 13:29
Odbiornik: Sony W5500, V4500, Ariva 120C, 200C, FK7000, Pace PVR HD
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: p.saw » 6 stycznia 2012, o 00:04

qwerty pisze:
Poland pisze:Ale nie wiem jak Foolprof DTR 4102 zareaguje na sygnał TVP1 w HD dlatego warto ten kanał umieścić w MUX2 tymczasowo w wersji SD bo MUX3 ma okropny zasięg no chyba że go czasowo podkręcą.
Jak nie będzie odbierał HD to twój problem. Oszczędziłeś kilka zł to będziesz miał na przyszłość.
deja vu :lol:

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Artek Ł. » 7 stycznia 2012, o 15:29

a czemu tu jest pokazane, że TVP 1 HD będzie w MUX III ?

http://www.tvp.pl/poznan/informacja-i-p ... 30/5756282 (9:42)

czyli potem tvp1 hd będzie przekładane z MUX 1 na MUX 3 ?

I tvp polonia zostanie wyłączony ?

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVB-T/S » 7 stycznia 2012, o 15:45

Dla ciekawskich - to przy 9:42, a cała gadka o tym zaczyna się od około 9 minuty.

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Artek Ł. » 7 stycznia 2012, o 15:54

tam jest pokazany taki wykaz kanałów MUX 2 i MUX 3.
I tam w MUX 3 jest pokazane : TVP 1 , TVP 2 , TVP INFO , TVP KULTURA , TVP HISTORIA i TVP 1 HD.

czyli jak najpierw będę odbierał na MUX I : TVP 1 HD to potem na długi czas zniknie . bo MUX III przez długo nie będę jeszcze odbierał .

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVB-T/S » 7 stycznia 2012, o 16:41

W Polsce tak już jest że się cackają i 100 lat testują.
Okres przejściowy trwa i trwa. Jak by trwał 6 miesięcy to nie ma bata żeby ludzie nie zdążyli się przystosować, a tak zwlekają w nieskończoność.

Wrzucili MUX2 z pełną mocą (chwała im za to) i nadające tam programy w analogu powinni za pół roku WYŁĄCZYĆ, aby w ich miejsce pojawiły by się kolejne multipleksy. W ten sposób mielibyśmy już dawno 3 MUXy nadające z pełną mocą, a tak nastąpi to nie wcześniej niż za półtora roku :/

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: loleklolek » 7 stycznia 2012, o 17:24

@Artek Ł.

Nie przejmowałbym się zbytnio tym, co pokazali na tym wykazie, gdyż pokazali tam, że np. w MUX2 jest Polsat Sport (ten bez "news"). Te TVP1 HD w mux3 to zapewne tylko kolejna pomyłka. Tak samo TVP Polonia jeszcze wtedy nie nadawała w MUX3, stąd zapewne jej nie zamieścili.

iLoveHD

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: iLoveHD » 10 stycznia 2012, o 15:54

Ja jednak zamiast TVP1 HD i TVP2 HD wolałbym TVP HD, ponieważ boję się tego, że przy starszych filmach będą się pojawiały niemiłe czarne paseczki po bokach (np. w Polsacie HD, kiedy leci program "Zamieńmy się żonami" są takie paski, a jak się przełączy na zwykły Polsat tych pasków nie ma.

areknajlepszy
Posty: 34
Rejestracja: 2 lutego 2012, o 13:47
Odbiornik: DVB-T
Instalacja antenowa: siatkowa pod dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: katowice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: areknajlepszy » 3 lutego 2012, o 13:52

W jakich miejscowościach są testowane TVP1 i TVP HD?Kiedy będą one na stałe zaprogramowane do multipleksu

yerry
Posty: 381
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Thomson DTI2011
Instalacja antenowa: Telmor Digit
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: yerry » 3 lutego 2012, o 14:13

Zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj choćby ten wątek, dowiesz się.

Awatar użytkownika
DVB-T/S
Posty: 2554
Rejestracja: 24 października 2011, o 19:27
Odbiornik: Tuner w kompie i 2 TV + STB
Instalacja antenowa: Antena telewizyjna profesjonalna UHF ATV 21/21-60, 65km
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVB-T/S » 3 lutego 2012, o 14:49

iLoveHD pisze:Ja jednak zamiast TVP1 HD i TVP2 HD wolałbym TVP HD, ponieważ boję się tego, że przy starszych filmach będą się pojawiały niemiłe czarne paseczki po bokach (np. w Polsacie HD, kiedy leci program "Zamieńmy się żonami" są takie paski, a jak się przełączy na zwykły Polsat tych pasków nie ma.
Jak oglądasz na starym "Rubinie" 4:3 to tak jest - obraz jest na całym ekranie.
HD to TYLKO 16:9. Paski są i będą przy tego typu przekazach - wolałbyś rozciągnięte w poziomie gęby?

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 4 lutego 2012, o 01:26

Te paski po bokach to tzw. Pillarbox, czyli normalne zjawisko przy nadawaniu programów 4:3 na kanale HD, bo tam jest tylko 16/9. A jak chcesz to oglądając kanał HD na tv 4:3 CRT (absurdalne) możesz zrobić Pan&Scan i będziesz miał pełny ekran. Rozciąganie nie ma najmniejszego sensu. Zresztą stacje tv nie mogą rozciągać, obcinać itd. cudować z obrazem, bo im nie wolno. Jedynie przy produkcjach ich własnych takich jak Panorama czy Wiadomości mogą.

Awatar użytkownika
kaem3
Posty: 275
Rejestracja: 6 września 2010, o 21:39
Odbiornik: Sony KDL-37V5500, Leadtek WinFast DTV1000S.
Instalacja antenowa: Yagi, FESA 309 (Sony Chwaszczyno), dipol prosty (WinFast Kisielice), 3 piętro.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno (54 km), Kisielice (61 km).

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kaem3 » 4 lutego 2012, o 12:55

Pilarbox może irytować na kanałach typu Kino Polska Muzyka, gdzie wciska się archiwalne teledyski 4:3 SD do 16:9 SD. Ale pilarbox w kanałach HD, gdzie nie ma możliwości przeformatowania na 4:3 HD, to już inna historia. HD z pilarboxem to nadal HD, natomiast w technice SD ze starych teledysków i tak już nic więcej się nie ukręci. Więc w SD powinno być formatowe 4:3 dla materiałów 4:3. Żadnego rzeźbienia!
Ja jestem zwolennikiem pełnej dynamizacji formatu w każdych warunkach (dla SD dynamizacja, a dla HD w najgorszym razie pilarbox). Dzisiejszy sprzęt dobrze sobie z tym radzi.
Chyba, że ktoś jest zwolennikiem kadrowania 4:3 do 16:9, by potem zrobić z tego HD. Tak zrobiono m.in. z Klossem. Dla mnie to zbrodnia. To już wolałbym żeby poszli na całość i pokolorowali Klossa. Taki czarnobiały serial w pseudoformacie 16:9 to ni przypiął ni przyłatał.

Awatar użytkownika
TVRuda
Posty: 700
Rejestracja: 24 sierpnia 2011, o 22:02
Odbiornik: 1) Samsung

2) LG 22LK330-ZB
Instalacja antenowa: Antena siatkowa, zawieszona na maszcie ze wzmacniaczem.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice - Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: TVRuda » 4 lutego 2012, o 13:54

No ale reżyser nim nas opuścił powiedzał, by nie kolorować.

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 7 lutego 2012, o 22:23

może część forumowiczów się ze mną nie zgodzi ale ja uważam że TVP podczas filmów i audycji w 16/9 nadaje stanowczo za duże logo jest bardzo irytujące że logo zajmuje półekranu dobrze by było aby ma przyszłych kanałach tvp 1 HD oraz tvp 2 HD loga były o wiele mniejsze a najlepiej skrócone loga poco komu napis tvp wystarczy tylko 1 lub 2 każdy i tak wie o co chodzi. Bedąc u naszych południowych sąsiadów zobaczyłem że na ich logach jest tylko numer to samo jest w czechach i w niemczech. Logo jedynki mogło by wyglądać tak http://imageshack.us/photo/my-images/24/tvp1hd.png/

telewizorek
Posty: 223
Rejestracja: 29 lipca 2011, o 12:50
Odbiornik: Plazma Panasonic
TX-P42CX3E
Instalacja antenowa: Antena logarytmiczna 5-65
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec/Chodkiewicza

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: telewizorek » 8 lutego 2012, o 14:27

Zgadzam się. Logo tvp jest zdecydowanie zbyt duże.logo nie powinno rzucać się w oczy.Czyli powinno być bardzo transparentne i małe.Czyli np takie.
http://s5.ifotos.pl/img/tvp-1-hdJ_rraxqhe.JPG

Zablokowany