TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
emini
Posty: 25
Rejestracja: 4 maja 2012, o 11:55
Odbiornik: Samsung LE22B450C4W / Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: emini » 31 maja 2012, o 18:39

Jak to będzie wyglądać tak

http://www2.zshare.ma/qsrrkjj7dk5j to nie będę narzekał. Melodia rzeczywiście tragicznie wygląda, a ta mnogość migających światełek jeszcze ją pogrąża.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: giaur500 » 31 maja 2012, o 18:41

"Galeria" była w hd, "Klan" też, "Jaka to melodia" juz upscaling. To co jest w hd wygląda nienajgorzej, ogólnie nie jest źle.

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: vigoo » 31 maja 2012, o 18:45

W czasie Teleexpresu, na moim CRT widać było znacznik WSS (TVP1HD). Na TVP1SD już tego nie było. Też tak mieliście ?
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 18:47 przez vigoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: @GUTEK@ » 31 maja 2012, o 18:46

Materiał z Teleexpresu o starcie TVP w HD: http://youtu.be/z1WVJW9AJ2w

Oglądać bo pewnie szybko wykasują przez durne prawa autorskie.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kb997 » 31 maja 2012, o 18:47

@arik92
Nie mogę się z tobą zgodzić. Mam surowy materiał ze swojego wesela w palu. Bez kompresji do MPEG. 3 godziny zajmują 50Gb i powiem, że nawet jeśli TVP 1 i 2 miałyby rozdzielczość 500i a z dużym bitrate to byłbym zadowolony.

emini
Posty: 25
Rejestracja: 4 maja 2012, o 11:55
Odbiornik: Samsung LE22B450C4W / Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Antena pokojowa DPM APOK
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk / Chwaszczyno

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: emini » 31 maja 2012, o 18:49

@GUTEK@ pisze:Materiał z Teleexpresu o starcie TVP w HD: http://youtu.be/z1WVJW9AJ2w

Oglądać bo pewnie szybko wykasują przez durne prawa autorskie.
Myślałem, że w 1:31 wybuchnie bomba :lol:

rradek21
Posty: 98
Rejestracja: 31 października 2011, o 18:52
Odbiornik: GIGABYTE U8300
WIWA HD95MC
Instalacja antenowa: siatka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Raszyn PKIN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rradek21 » 31 maja 2012, o 18:50

Do TVN HD z PKiN to im duuużo brakuje
Nie dość że dźwiek maja 160 kb/s a w sd jest 192kb/s
TVN HD 320 kb/s no i bitere ponad 10 a tu połowa

ale przynajmniej fajne logo

DVB-Nowicjusz
Posty: 50
Rejestracja: 19 października 2011, o 21:42
Odbiornik: WIWA HD 50/90
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa *Błeszno/Wręczyca*

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVB-Nowicjusz » 31 maja 2012, o 18:56

vigoo pisze:W czasie Teleexpresu, na moim CRT widać było znacznik WSS (TVP1HD). Na TVP1SD już tego nie było. Też tak mieliście ?
Tak, u mnie też tak było.

Dla mnie to całe dzisiejsze doświadczenie z HD wniosło tylko jedno: wiem jak dobrze mógłby wyglądać przekaz w SD gdyby bitrate był odpowiedni. Oglądam na CRT poprzez eurozłącze i widać różnice pomiędzy TVP 1 z Mux-3 a TVP HD, naprawdę widać.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 18:57

@rradek21
E przypadku TVP i DD+ w założeniu ma wyglądać to tak, że jak coś będzie nadawane z dźwiękiem oryginalnym to zostanie na tych 5.1 z 256kbit i jak będziesz chciał lektora to sobie dodasz trzecią ścieżkę 64kbit. co da łącznie 320kbit. Dzięki temu TVP nie będzie dwa razy nadawać po 320kbit co da oszczędność pasma.

A co do TVN HD - większość nie ma do niego dostępu więc porównania nie ma.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 18:58

giaur500 pisze:"Galeria" była w hd, "Klan" też, "Jaka to melodia" juz upscaling. To co jest w hd wygląda nienajgorzej, ogólnie nie jest źle.
Były,ale w HD dla ubogich bym powiedział,albo wprowadziłbym tutaj określenie - telewizyjne HD.
Produkcje takie jak Klan, Galeria, czy Ojciec Mateusz są poprostu dobrze wyprodukowane co widać nawet w SD,obraz jest bardzo wyrazisty i ostry,wyemitowane teraz przez tvp1 HD spowodują, że wielu uzna to za prawdziwe HD, a tak naprawde będzie to dobry upscaling

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 19:01

kb997 pisze:@arik92
Nie mogę się z tobą zgodzić. Mam surowy materiał ze swojego wesela w palu. Bez kompresji do MPEG. 3 godziny zajmują 50Gb i powiem, że nawet jeśli TVP 1 i 2 miałyby rozdzielczość 500i a z dużym bitrate to byłbym zadowolony.
Owszem, w przypadku filmów DVD oraz niemieckich kanałów SD na astrze, gdzie rozdzielczość wynosi 720x576 nadawanie z dużym bitrate daje bardzo dużo i pokazuje jak dobrze może wyglądać materiał SD, ale w przypadku kiedy mamy oryginalny materiał w SD, a następnie podnosimy mu sztucznie rozdzielczość do 1080i to ten bitrate musi wynosić trochę więcej niż to co będzie na TVP2 HD w MUX3 i jeśli źródło jest w SD to taki zabieg może trochę poprawi ostrość tego obrazu, ale HD to nie będzie.

@rockhound, zgadzam się z Tobą, szczególnie jak widzę materiał na niemieckich kanałach HD z Astry albo porównując to do tego co widziałem na TVP HD, które było w DVB-T w ramach testowej emisji MUX3 z RTCN Poznań/Śrem. Do tego niemieckie kanały HD są w 720p i TVP HD też tak było nadawane, więc nie wiem czemu teraz zdecydowali się na 1080i.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 19:18 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Andrew525
Posty: 238
Rejestracja: 22 grudnia 2010, o 20:26
Odbiornik: Panasonic TX-L42S10E
Instalacja antenowa: DAVBOL W1
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne,Kosztowy,Frydek

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Andrew525 » 31 maja 2012, o 19:13

Nie zapominajcie że birate w mpeg4 może być mniejszy niż mpeg2.

Awatar użytkownika
eloo
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 22:43
Odbiornik: WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Antena ASP-8W + wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa- Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: eloo » 31 maja 2012, o 19:19

U mnie niestety strasznie tvp HD jest zakodowany :x 0 odbioru tylko dzwiek

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kb997 » 31 maja 2012, o 19:20

Witamy pierwszego z niezgodnym sprzętem. :-(

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 19:21

tvp1 HD nie jest kodowany, jeśli nie masz obrazu to najpewniej znaczy, że twój odbiornik nie obsługuje wysokich rozdzielczości. Ew spróbuj zmienić jakieś opcje, zmień rozdzielczość... moze tylko ekran ci głupieje

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 19:23

@eloo, jaki masz odbiornik na którym Ci to nie odbiera?

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 19:24

Jarosław Bałuka pisze:Warianty konfiguracji identyfikatorów vs zasięgi multipleksów były szczegółowo analizowane przez TVP.
Odbiorniki zazwyczaj lokują na osobnych pozycjach listy kanały TVP1 i TVP2 ze względu na różną zawartość (SD lub HD) więc opisany problem nie powinien występować, ale zobaczymy... w końcu typów odbiorników jest wiele i różnie mogą się zachowywać. LG i Samsung lokują kanały osobno.
Właśnie dyskutowaliśmy w innym wątku dotyczącym odbioru z Kołowa na przykładzie jednego z TV Funai co będzie w przypadku, jeżeli te same oznaczenia będzie mieć TVP2 HD i TVP2 SD?
Jak wiadomo przy odbiorze z jednego obiektu prawie zawsze będzie tak, że MUX3 będzie miał niższą siłę, co w przypadku odbiorników odrzucających duble o niższej sile oznacza po prostu wyrzucenie kanału z listy. Tak w/w Funai zrobił z TVP1 SD kwalifikując go jako dubel lepszego siłowo kanału TVP1 HD.
Pytanie teraz co w przypadku jak tak samo potraktuje TVP2 HD na co się zanosi? Telewizor nie rozróżnia przecież przydatności poszczególnych MUXów i obiektów z których są odbierane, tylko sortuje znalezione kanały wg. ich identyfikatorów i siły niestety... Jak widać Funai nie biorą pod uwagę rozdzielczości czy ścieżek dźwiękowych.
eloo pisze:U mnie niestety strasznie tvp HD jest zakodowany :x 0 odbioru tylko dzwiek
Co masz za sprzęt?

Bartosz Czach

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach » 31 maja 2012, o 19:29

Od rana czytam Wasze wypociny i naprawdę śmiać mi się chce. Tak czekaliście i głosiliście teorie o wspaniałości HD. A teraz płacz i krytyka jakości.W końcu przejrzeliście na oczy. Zamiast poprawić bitrate stacji, wepchnięto technilogicznego gniota. Jedyne, co może się podobać, to logo. W końcu małe. Choć to poranne było lepsze.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 19:30

Wiadomości ewidentny upscal.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: radier » 31 maja 2012, o 19:30

Wiadomości nagrywam. Bitrate 830-850KB/s.

Zablokowany