TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kb997 » 31 maja 2012, o 19:31

Tak. Ale lepsze to niż SD

Bartosz Czach

Re: Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach » 31 maja 2012, o 19:33

kb997 pisze:Ale lepsze to niż SD
Jedynie pod względem pasmożerności. Kolejne łajno techniczne, ładnie opakowane w dwie literki.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 19:34

radier pisze:Wiadomości nagrywam. Bitrate 830-850KB/s.
Bitrate cały dzień jest na takim podobnym poziomie. Kawa czy herbata, Teleexpress też po tyle szło i na Galerii też. A z tego wszystkiego to tylko Galeria i Klan chyba było w HD dzisiaj.

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: radier » 31 maja 2012, o 19:35

Skończcie marudzić. Z czasem będzie lepiej. Zaczekajmy na mecz otwarcia Euro 2012 by zobaczyć na co stać TVP.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 19:36

Bartosz Czach pisze:Od rana czytam Wasze wypociny i naprawdę śmiać mi się chce.
a mnie irytują takie osobniki, co myślą, że pozjadały wszystkie rozumy i są najmądrzejsze na świecie...
Jest lepiej niż było, cośtam w HD poleciało, ale najbardziej trzeba się przyczepić do krytyki upscali, które było wiadomo, że będą... Pozdrawiam wiecznych malkontentów.

Lepiej, żeby ten bitrate poszedł na TVP HD niż żeby miało go marnować Polo czy inny ATM na których nic wartościowego nie leci...

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 19:36

Taaa, TVP liderem cyfryzacji i nowoczesnych technologii, a nie potrafią prawidłowo puścić swojego sztandarowego programu jakim są Wiadomości.

Ale jak tak patrze, to jakby materiały (niektóre) puszczane do tematów miały lepszą jakość niż obraz z kamer ze studia, przecież widok prowadzącego to porażka

Dobrym efektem by było jakby zrobili materiał o HD i w pewnym momencie włączyli właściwy przekaz a nie upscalowany, a nie tylko znaczek zmienili :/

P.S. jeśli mecz otwarcia będzie w TVP2 to sobie niewielu ludzi go zobacz ;)

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: majkeljot » 31 maja 2012, o 19:37

Nie wiem czy mają zamiar likwidować za jakiś czas zdublowane kanały w SD, ale to obecne HD jest zaledwie ciut lepsze. Nie ma się co dziwić biorąc pod uwagę, że obraz o pięciokrotnie większej rozdzielczości, ma zaledwie 1.5 raza większą przepływność. Powinni coś z tym zrobić jeśli ma to choć trochę zbliżyć się do określenia "rewolucji godnej przejścia z czarno białej na kolorową" użytego przez prezesa TVP.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 19:37

Co do identyfikatorów to dzisiaj w TV Sony jako kraj wybrałem Włochy, bo wtedy działa LCN (dla innych krajów TV dodaje kanały na listę według kolejności w danym multipleksie i według tego, który multipleks został najpierw wyszukany) i zrobiłem programowanie automatyczne. Po wyszukaniu kanałów pojawiła się następna plansza i TV dla pozycji 001 zaproponował przypisanie TVP1 HD lub TVP1 (MUX3), dla pozycji 002 TVP2 (MUX1) lub TVP2 (MUX3), a dla pozycji 003 TVP Info Poznań (MUX1) lub TVP Info Poznań (MUX3). Jednak nie wybierałem dla żadnej pozycji konkretnego programu, tylko wyszedłem naciskając RETURN ciekaw co TV zrobi.
Po tym na pozycję 001,002,003 trafiły TVP1, TVP2 oraz TVP Info z MUX1, natomiast TVP1, TVP2 i TVP Info z MUX3 wylądowały na pozycjach 850, 851, 852. Jutro będę sprawdzał dlaczego priorytet miały kanały z MUX1.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 19:43 przez arik92, łącznie zmieniany 3 razy.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 19:38

Zgadzam się z momusem. Materiały są dobre, w hd. Jednak studio jest do bani.

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kb997 » 31 maja 2012, o 19:39

Wizualnie lepiej. A że pasmożerne to fakt. Studio wiadomości i reżyseria po prostu są nieprzygotowane. Ja czekam na filmy i programy popularnonaukowe w dobrej jakości. Piłka zwana fusbalem, futbolem, czy jak kto chce mało mnie interesuje, prędzej Londyn będę oglądał. Takie a nie inne decyzje podjęto i nie my to zmienimy.

Awatar użytkownika
eloo
Posty: 15
Rejestracja: 16 maja 2011, o 22:43
Odbiornik: WIWA HD 50
Instalacja antenowa: Antena ASP-8W + wzm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa- Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: eloo » 31 maja 2012, o 19:40

tv posiadam kineskopowy + wiwa HD 50, próbowałem na rozdzielczości 576i ijednak nic nie zmienia :? Panowie sądze że problem tkwi w TV :( lecz tvn HD odbiera mi płynie..

zarzucam film z tvp HD http://youtu.be/GnYr1gU8Qjk // 576
http://youtu.be/2mHECJd1ef0 next 576
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 19:50 przez eloo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
TomW
Posty: 904
Rejestracja: 27 grudnia 2011, o 21:44
Odbiornik: Samsung UE32F5000
Instalacja antenowa: Siatkowa, pokojowa DAVBOL W1 (parter)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: TomW » 31 maja 2012, o 19:41

Bartosz Czach pisze:Jedynie pod względem pasmożerności. Kolejne łajno techniczne, ładnie opakowane w dwie literki.
Skad tyle niechęci. Przekora, czy brak wyobraźni (może sprzętu). Nieprzekonanych do HD (jakie by nie było) nawet nie próbuję przekonywać. Można nie ogladać, jak sie nie podoba 8-)

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 19:42

majkeljot pisze: obraz o pięciokrotnie większej rozdzielczości, ma zaledwie 1.5 raza większą przepływność.
że ile? 1080i to 2,5 raza wyższa rozdzielczość (interpolacja polega niestety na nadawaniu połowy poziomych linii) i ponad 2x wyższej przepływności. TVP rzadko kiedy przekraczała 3mbit, teraz rzadko kiedy schodzi poniżej 5mbit.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 19:43 przez tajemnicapanstwowa, łącznie zmieniany 1 raz.

Wiking

Re: Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 19:43

kb997 pisze:Tak. Ale lepsze to niż SD
I dzięki takiemu podejściu widzów nadawcy serwują nam wysoką rozdzielczość tylko i wyłącznie w postaci znaczka HD.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 19:44

arik92 pisze:
kb997 pisze:@arik92
Nie mogę się z tobą zgodzić. Mam surowy materiał ze swojego wesela w palu. Bez kompresji do MPEG. 3 godziny zajmują 50Gb i powiem, że nawet jeśli TVP 1 i 2 miałyby rozdzielczość 500i a z dużym bitrate to byłbym zadowolony.
Owszem, w przypadku filmów DVD oraz niemieckich kanałów SD na astrze, gdzie rozdzielczość wynosi 720x576 nadawanie z dużym bitrate daje bardzo dużo i pokazuje jak dobrze może wyglądać materiał SD, ale w przypadku kiedy mamy oryginalny materiał w SD, a następnie podnosimy mu sztucznie rozdzielczość do 1080i to ten bitrate musi wynosić trochę więcej niż to co będzie na TVP2 HD w MUX3 i jeśli źródło jest w SD to taki zabieg może trochę poprawi ostrość tego obrazu, ale HD to nie będzie.

@rockhound, zgadzam się z Tobą, szczególnie jak widzę materiał na niemieckich kanałach HD z Astry albo porównując to do tego co widziałem na TVP HD, które było w DVB-T w ramach testowej emisji MUX3 z RTCN Poznań/Śrem. Do tego niemieckie kanały HD są w 720p i TVP HD też tak było nadawane, więc nie wiem czemu teraz zdecydowali się na 1080i.
Arik92 Wydaje mi się, że 1080i i 720p to jest to samo

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 19:45

Wiking pisze:I dzięki takiemu podejściu widzów nadawcy serwują nam wysoką rozdzielczość tylko i wyłącznie w postaci znaczka HD.
A Ty dalej swoje...

Nie od razu Kraków zbudowano. TVP akurat jest na dobrej drodze, bo jednak coś tam w tym HD poleciało. Może być tylko lepiej.
No chyba, że myślałeś, że dostaniesz Modę na Sukces w HD, albo inne nagrane w SD...
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 19:46 przez tajemnicapanstwowa, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 19:46

@rockhound, nie jest i o różnicach pomiędzy 1080i, a 720p już trochę w tym wątku pisano ;)

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 31 maja 2012, o 19:48

1280x720x50=46 080 000
1920x1080x50/2=51 840 000

Awatar użytkownika
radier
Posty: 298
Rejestracja: 24 stycznia 2012, o 23:07
Odbiornik: Samsung UE48H6400 + UPPLEVA 2.1
Instalacja antenowa: DPM GT-961
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: radier » 31 maja 2012, o 19:49

Ja bym wolał 720p bo to zapewnia płynniejszy obraz przy dynamicznie zmieniających się scenach np. w sporcie.

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 19:50

Jak pewnie większość z nas, którzy wiedzą czym jest interpolacja... Niestety w dobie ludzi pochłaniających duże liczby ciężko jest przemówić komukolwiek do rozsądku.

Zablokowany