TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 20:46

johnyb_ pisze:Użyłem 1080p bo narzekacze własnie porównuja jakośc bluraj z tym co serwuje tvp 1 hd.
No niestety... Niektórzy jak nie dostaną przepływności 15mbit i wszytkich możliwych materiałów w HD to cały czas będą narzekać, że to szajs doskonale wiedząc, że jest to w obecnych czasach i przy obecnej organizacji stacji telewizyjnych (które opierają się na materiałach z różnych źródeł) po prostu niewykonalne. Tak jak było niewykonalne nadawanie w analogu z wieloma ścieżkami audio, czy zmieszczenie więcej niż jednego kanału na danym paśmie... Zostaliby pewnie zadowoleni dopiero jakby dostali rozdzielczość UHD.

i widze, że pomimo super jakości Ojca Mateusza jak na TV naziemnej dalej są narzekania... Ot wieczni malkontenci. Po prostu nieuleczalna choroba.

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 20:47

Ultra HD? Zaraz ktoś pewnie napisze, czy w 3D tez coś będą nadawać.

Awatar użytkownika
momus
Posty: 362
Rejestracja: 19 grudnia 2011, o 21:57
Odbiornik: AverMedia Hybrid Volar HX
Opieka: Manta DVBT-02, WIWA HD-90
Instalacja antenowa: drucik od tunera,
do manty i wiwy podpięte siatki no-name, wzmacniacze no-name
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź - EC-4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: momus » 31 maja 2012, o 20:47

Dlatego TVP powinno wprowadzić jakiś znaczek, wskazujący czy to obraz hd czy sd, tak samo określający czy dźwięk jest przestrzenny czy 2.0. Znaczek nie musiałby być cały czas, ew co jakiś czas go pokazać (tvn bodaj na początku pokazuje i chyba po każdej reklamie).

A ojciec Mateusz wygląda sporo lepiej od Wiadomości, więc raczej jest w HD, wątpię by skaler tak ładnie powiększył.

Bitrate max 6500kbps :/

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 20:48

No dzięki @Bartosz Czach za info ...jeśli oczekujesz HD 1080p -a takiej oczekują wszyscy MALKONTENCI tego forum to takiej nie ma w żadnej TV w Europie -najbliżej to USA ,Japonia i to zdaje się VOD.
Albo poprostu włącz Blu-ray .
Obecnie na "Ojcu Mateuszu" widać wyraźnie całkiem przyzwoite HD. Mam podgląd na kanały HD z sat.(Astra+ HB) i TVP1 HD sklasyfikowałbym przynajmniej pośrodku tych wszystkich kanałów HD do ,których mam obecnie dostęp .
Więc panowie MALKONTENCI przestancie robić z siebie super expertów bo do takich wam wiele brakuje.
Ja jako przeciętny odbiorca cieszę się ,że TVP poszła tą drogą ... i wieeeelu Polaków na pewno także. :D
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 20:49 przez cyber, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ploomba » 31 maja 2012, o 20:49

jest, jest w HD (Ojciec Mateusz oczywiście) definitywnie w HD. Przez dzień spoglądałem na TVP1 i byłem lekko rozczarowany. teraz na "Mateuszu" obraz żyleta. Praktycznie nie różni się od plików .mkv w rozdzielczości 720p (wyświetlanych na tym samym TV) A czy to 720p skalowane do 1080i to nie jestem w stanie stwierdzić.

na potwierdzenie tego, że teraz Ojciec Mateusz" leci w HD przytoczę scenę sprzed 10 minut, która była w ciemnym pomieszczeniu w kościele - było widać super ziarnistość jak z kliszy filmowej.

W porównaniu z wiadomościami to różnica kolosalna. Wiadomości (studio) było upscalowane a część materiałów w Wiadomościach była chyba w HD (co mnie trochę dziwi)
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 20:54 przez ploomba, łącznie zmieniany 3 razy.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 20:50

No Mateusz wygląda zacnie :shock:

O właśnie,kubica77 uprzedziłeś mojego posta,a mianowicie żeby ktoś porównał tvpHD z tvp1 HD

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 20:52

No ale to nie jakość BLU-RAY więc wszyscy Malkontenci już zaraz będą bić pianę!!!

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 20:53

rockhound pisze:No Mateusz wygląda zacnie :shock:

O właśnie,kubica77 uprzedziłeś mojego posta,a mianowicie żeby ktoś porównał tvpHD z tvp1 HD
Porównałem i jest przepaść na korzyść TVP HD. :)

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kubica77 » 31 maja 2012, o 20:54

rockhound pisze:No Mateusz wygląda zacnie :shock:

O właśnie,kubica77 uprzedziłeś mojego posta,a mianowicie żeby ktoś porównał tvpHD z tvp1 HD
wlasnie to robię i bardzo podobnie wygląda..więc to jest zdecydowanie HD :) a sami zobaczycie jak będzie euro wtedy będzie zacnie :)

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kolec64 » 31 maja 2012, o 20:54

I zaczęły się nocne Polaków rozmowy. Nie było TVP1 HD, źle. Jest TVP1 HD, też źle. Tak jak ktoś napisał wcześniej, nie podoba się nie oglądaj.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 20:56 przez kolec64, łącznie zmieniany 2 razy.

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 20:54

A żeby było śmieszniej. Nawet na kineskopie widać że obraz jest ostrzejszy :)

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 20:55

Tylko Wiking z Bartoszem mają problemy z zauważeniem jakości hd na ojcu mateuszu...

Mikser

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Mikser » 31 maja 2012, o 20:56

U mnie nie ma w HD Ojca Mateusza... Co trzeba zrobić, żeby było HD ?

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 20:56

Jak nic pojdą we dwóch pikietę pod TVP urządzać :D

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kubica77 » 31 maja 2012, o 20:57

kolec64 pisze:I zaczęły się nocne polaków rozmowy. Nie było TVP HD, źle. Jest TVP HD, też źle. Tak jak ktoś napisał wcześniej, nie podoba się nie oglądaj.
święte slowa.. kolego Wiking masz tvp Hd to tam oglądaj a nie na naziemnej :)

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 20:57

alabama1 pisze:Tylko Wiking z Bartoszem mają problemy z zauważeniem jakości hd na ojcu mateuszu...
Widzę wysoką rozdzielczość, ale na TVP HD, a nie na TVP 1 HD. :P
kubica77 pisze:
kolec64 pisze:I zaczęły się nocne polaków rozmowy. Nie było TVP HD, źle. Jest TVP HD, też źle. Tak jak ktoś napisał wcześniej, nie podoba się nie oglądaj.
święte slowa.. kolego Wiking masz tvp Hd to tam oglądaj a nie na naziemnej :)
Tak też czynię. :)

kolec64
Posty: 76
Rejestracja: 19 lipca 2011, o 11:13
Odbiornik: ARIVA 250 COMBO
Instalacja antenowa: Siatka bez wzmaka
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy,Skrzyczne,Czechy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kolec64 » 31 maja 2012, o 20:58

Mikser pisze:U mnie nie ma w HD Ojca Mateusza... Co trzeba zrobić, żeby było HD ?
Zmienic tv, lub do okulisty napierac jak najszybciej :)

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 31 maja 2012, o 20:58

Porównuje TVP HD (kablówka ale już niedługo) oraz TVP1 HD (NTC) na tym serialu i ja stawiam znak = pomiędzy tymi transmisjami ;)
ZARAZ MI SIĘ PEWNIE OBERWIE OD ZNAWCÓW. ;)

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 21:00

Chwila, chwila, ja nie wymagam aby TVP1 HD nadawała w 1080p, bo wiem, że to jest nie możliwe w DVB-T, ale parę słów prawdy nie zaszkodzi, a nazywanie tego malkontenctwem, bo tak najłatwiej jest nie na miejscu. Chciałbym żeby transmisję były nadawane w 720p, a nie w 1080i co jest do zrobienia i przede wszystkim aby materiału native HD było więcej, bo z tym jest teraz kiepsko i przepraszam, ale nie będę otwierał szampana, bo wiadomości, teleexpress lecą w HD upscalowanym, czyli SD. Jak będą zwiększać materiał w native HD to sam ich pochwalę. Ojciec Mateusz rzeczywiście już nieźle się prezentuję, choć do tego co widziałem na TVP HD w MUX3 ze Śremu jak była emisja testowa jeszcze trochę brakuję, ale myślę że jak MUX3 osiągnie zasięg ogólnopolski to wtedy można wyłączyć w MUX1 TVP2 i Info i TVP1 HD zyska bitrate i będzie dużo lepiej.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 21:01 przez arik92, łącznie zmieniany 1 raz.

alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 21:01

Mi się zdaje, że Wiking zwykłą prowokację urządza, żeby zdenerwować użytkowników, że niby widzą coś, czego nie ma. Próbuje wmówić, że mamy zwidy.

Zablokowany