TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 5381
Rejestracja: 27 kwietnia 2009, o 00:17
Odbiornik: LG M2550D-PZ
WIWA HD95 MC
Thomson THT501
Pinnacle 72e i inne
Instalacja antenowa: antena ATX-91
z SYMETRYZATOREM
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Katowice/Kosztowy; Czechy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: @GUTEK@ » 31 maja 2012, o 21:45

No niestety ja też stwierdzam, że HD dzisiaj nie było.

Widziałem kilkanaście kanałów HD, w tym TVP HD i niestety ani Klan ani Ojciec Mateusz dzisiaj to nie było "prawdziwe" HD.

Przmus
Posty: 21
Rejestracja: 23 maja 2012, o 20:30
Odbiornik: Samsung LE46C650
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kłodzko - Czarna Góra

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Przmus » 31 maja 2012, o 21:47

krokodyl pisze:Ależ oczywiście że Mateusz był w SD
wasze lamentu i szlochania tego nie zmienią
krokodyl pisze:W HD dzisiaj nic nie było
przestańcie gadać że było jakieś HD!
Założę się, że nie masz nawet telewizora, który odbiera HD.
Dla tych którzy tak lamentują radzę sprawdzić siłę sygnału. Założę się, że u was nie przekracza ona 50%

Ojciec Mateusz był w przyzwoitej jakości, na pewno HD. Nie wiem czy HD Ready, czy Full HD. W porównaniu z tym co nadaje teraz TVP1 - wszystkie pozostałe kanały wyglądają wręcz okropnie. Widać, że przepustowość jest mniejsza...

@GUTEK@ pisze:No niestety ja też stwierdzam, że HD dzisiaj nie było.

Widziałem kilkanaście kanałów HD, w tym TVP HD i niestety ani Klan ani Ojciec Mateusz dzisiaj to nie było "prawdziwe" HD.
Rozmowa jest na temat TVP1 HD, nie TVP HD...

edit/
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 21:48 przez Przmus, łącznie zmieniany 1 raz.

rotalplus
Posty: 1145
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rotalplus » 31 maja 2012, o 21:47

Ojciec Mateusz jest w HD (chociaż są wątpliwości o przekaz w TVP 1 HD)
Reszta raczej nie - bo by tez w TVP HD było nadawane -ani Klanu ani Galerii nie ma
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 21:47 przez rotalplus, łącznie zmieniany 1 raz.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 21:47

Szczerze to nie jestem jakimś znawcą więc do końca nie wiem. To mój pierwszy kanał HD, do którego mam dostęp. TVP HD nigdy nie miałem okazji oglądać. Jednak jak mam porównać np. Kawa czy herbata do Galerii to widać wyraźną różnicę w jakości.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 31 maja 2012, o 21:48


alabama1
Posty: 987
Rejestracja: 2 stycznia 2012, o 16:38
Odbiornik: Philips 32PFL3606H/12,
Manta DVBT010
Instalacja antenowa: Antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wichów/Jemiołów

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: alabama1 » 31 maja 2012, o 21:48

Obraz był igła. Czyściutki. Hd. Niektórym to trudno zrozumieć, że czarne nie jest białe, tylko czarne.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 21:49

Wow. Nie mam słów. :D TVP HD to bajka w porównaniu z jedynką.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 21:50 przez DVBManiak, łącznie zmieniany 1 raz.

kubica77
Posty: 61
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 19:22
Odbiornik: LG 42" mpeg4
Instalacja antenowa: antena siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: Trzeciewiec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kubica77 » 31 maja 2012, o 21:49

z tego co mi wiadomo to jutro tvp 1 i 2 w wersji HD ma byc tez dołączone do polsatu cyfrowego..jesli tak sie stanie to odrazu napisze jak to wygląda z jakością czy jest tak samo czy lepiej jak w naziemnej :)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 21:50

kolec64 pisze:I zaczęły się nocne Polaków rozmowy. Nie było TVP1 HD, źle. Jest TVP1 HD, też źle. Tak jak ktoś napisał wcześniej, nie podoba się nie oglądaj.
Kolec64 A jutro będzie to samo, tylko z tvp2HD Nocne polaków rozmowy 2 :ostatnia krew :lol:

root
Posty: 24
Rejestracja: 22 maja 2012, o 12:44
Odbiornik: Ariva 210 Combo
Instalacja antenowa: Siatkowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: root » 31 maja 2012, o 21:52

@DVBManiak, za pomocą jakiego kabla masz podłączony tuner do telewizora?

rotalplus
Posty: 1145
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rotalplus » 31 maja 2012, o 21:53

Muszę cię zmartwić - jutro najprawdopodobniej nie bedzie TVP1 HD i TVP2 HD w CP
patrz: tvpolsat.info

Wystarczy ze enkowcy powiedzą jak jest bo i tak wszystkie platformy beda wlasnie z tp. platformy N pobierać sygnał

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 31 maja 2012, o 21:53

Tuner do TV mam przez SCART, ale HD sprawdzam na monitorze 1680x1050 podłączony kablem VGA do karty graficznej.

mateuszd
Posty: 16
Rejestracja: 8 maja 2012, o 14:45
Odbiornik: Sharp LC-37DH65E
LG 50PA6500
Instalacja antenowa: Antena kierunkowa z symetryzatorem
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Tarnów 18km na zachód

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mateuszd » 31 maja 2012, o 22:09

Na plazmie 50 cali z wbudowanym tunerem Ojciec Mateusz wyglądał znakomicie. Oczywiście nie jest to Blue Ray ale było wiadomo że będzie 1080i i to kilka pozycji.

Silverboy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Silverboy » 31 maja 2012, o 22:17

Witam... panowie potrzebuje pomocy. W związku z tym całym TVP 1 i 2 HD zniknęło mi normalne TVP 1... czy tak będzie na stałe ? Naziemną tv cyfrowa odbieram na studiach i nie mam ani tunera hd ani telewizora... Nie zależy mi na kanałach HD a zależy mi na normalnym TVP 1... proszę o info

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 22:19

@Silverboy:
Przeskanować kanały, SD też nadawane jest równolegle.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 31 maja 2012, o 22:22

Silverboy pisze:Witam... panowie potrzebuje pomocy. W związku z tym całym TVP 1 i 2 HD zniknęło mi normalne TVP 1... czy tak będzie na stałe ? Naziemną tv cyfrowa odbieram na studiach i nie mam ani tunera hd ani telewizora... Nie zależy mi na kanałach HD a zależy mi na normalnym TVP 1... proszę o info
Prawda jest brutalna. Nie będzie podwójnego (HD/SD) nadawania TVP1 i TVP2 na tym samym multiplexie. Jest nadawanie naprzemienne MUX1-MUX3.
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=18&t=4288

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 22:24

W mojej opinii nie było dzisiaj HD, ale to dopiero pierwszy dzień i wszystko jeszcze przed nami.

Ojciec Mateusz rozpętał burze,bo jakość obrazu tej produkcji przewyższa wszystkie inne pod względem ostrości,ma wysterowana bardzo wysoko ostrość przez co w "jedynce"HD wyglądał bardzo efektownie i wielu przekonał że to HD,choć moim zdaniem nie było to HD.
Nie zmienia to jednak faktu, że obejrzałem Mateusza z wielką przyjemnością i czekam na dalszy rozwój tvpHD

Awatar użytkownika
kb997
Posty: 1574
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 16:58
Odbiornik: Tv LG 42'LK530
Instalacja antenowa: quados 8 obliczony na 722 mhz. 7 piętro
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy Jesenik Zilina

Odp: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kb997 » 31 maja 2012, o 22:24

A teraz trochę z innej beczki. TVP musi trochę zmienić swoje parametry. Oglądałem przed chwilą fragment filmu na FilmboxHD w kablówce gdzie bitrate dochodziło do 4500kbit i jakość była odrobinę lepsza niż Ojciec Mateusz. Nie mówię o 12000kbit z jakim potrafi iść w tej samej kablówce TVN HD. Problem jest chyba w materiale wyjściowym. Jak źródło jest dobre to i niskie bitrate rzędu 6500 wystarczy dla super efektu.

Awatar użytkownika
Mireczek
Posty: 51
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 21:58
Odbiornik: Samsung UE32C6000, UE40B7000, UE46F8000;
MT 4168;
Instalacja antenowa: Aktualnie: doświadczenia z antenami do DVB-T.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Mireczek » 31 maja 2012, o 22:35

Czy dźwięk E-AC3 (DD+) będzie nadawany stale czy raczej sporadycznie?

Mój TV powinien go odbierać i dekodować, a jak dotychczas, to mam możliwość wyboru tylko MPEG.

johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 31 maja 2012, o 22:38

@Mireczek
AC-3 i E-AC-3 są aktualnie włączone wiec powinny być i u ciebie.

Zablokowany