TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Bby
Posty: 51
Rejestracja: 16 marca 2010, o 14:13
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań/Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bby » 31 maja 2012, o 22:44

Dzisiaj nie było NativeHD, jakość taka jak na SD.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Jarosław Bałuka » 31 maja 2012, o 22:46

Mireczek pisze:Czy dźwięk E-AC3 (DD+) będzie nadawany stale czy raczej sporadycznie?

Mój TV powinien go odbierać i dekodować, a jak dotychczas, to mam możliwość wyboru tylko MPEG.
Na stałe, natomiast może być różna zawartość w zależności od nadawanego programu - format 2.0 lub 5.1.
Twój TV go odbiera i dekoduje.

kosa666
Posty: 5
Rejestracja: 3 września 2011, o 17:49
Odbiornik: Media-Tech MT4161
Instalacja antenowa: kawałek drutu
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kosa666 » 31 maja 2012, o 22:47

Czy u was też ścieżka dźwiękowa EAC3 256kbps na TVP1 HD jest rozpoznawana jako 5.1 a dźwięk jest tylko stereo (tzn. grają tylko przednie głośniki a pozostałe milczą)?

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: belzebiusz » 31 maja 2012, o 22:48

Tak jest.
Prawdziwy dźwięk 5.1 będzie tylko wtedy, kiedy będzie w tym programie napisane "DOLBY SURROUND", czyli praktycznie nigdy:
http://www.tvp.pl/prasa/programTVP1/
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 22:50 przez belzebiusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bogdanzieba
Posty: 1247
Rejestracja: 21 września 2010, o 23:52
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: Tri Digit z symetryzatorem, MaximumUHF200 ze wzmacniaczem Terra AB011
Nadajnik - obiekt nadawczy: SFN PKiN/RTCN, św. Krzyż/Sucha Góra

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: bogdanzieba » 31 maja 2012, o 22:49

Na TVP 2 SD w MUX-1 jest ścieżka dźwiękowa DD+ ale dźwięku nie ma.

Awatar użytkownika
Mireczek
Posty: 51
Rejestracja: 7 grudnia 2011, o 21:58
Odbiornik: Samsung UE32C6000, UE40B7000, UE46F8000;
MT 4168;
Instalacja antenowa: Aktualnie: doświadczenia z antenami do DVB-T.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice Kosztowy

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Mireczek » 31 maja 2012, o 23:01

johnyb_ pisze:@Mireczek
AC-3 i E-AC-3 są aktualnie włączone wiec powinny być i u ciebie.
Znalazłem. Muszę przestawiać w TV język ścieżki dźwiękowej na "niezdefiniowany" i wtedy pojawia się DD+. Gdy jest ustawiony język ścieżki dźwiękowej na "polski", to mam tylko MPEG.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 31 maja 2012, o 23:02

kosa666 pisze:Czy u was też ścieżka dźwiękowa EAC3 256kbps na TVP1 HD jest rozpoznawana jako 5.1 a dźwięk jest tylko stereo (tzn. grają tylko przednie głośniki a pozostałe milczą)?
U mnie tak jest, ampli pokazuje że dostaje ścieżke w dolby digital,ale nie odzwierciedlają tego głośniki,centralny milczy i tyły chyba też,fronty jedynie działają,słowem kaszana,na 5.1 w tvp nie ma co liczyć

Poprawka, tyły grają, tylko center milczy,zmieniałem w ustawieniach dzwięku dtv w menu telewizora, ale nadaremnie
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, o 23:10 przez rockhound, łącznie zmieniany 1 raz.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 31 maja 2012, o 23:03

rockhound pisze:W mojej opinii nie było dzisiaj HD, ale to dopiero pierwszy dzień i wszystko jeszcze przed nami.

Ojciec Mateusz rozpętał burze,bo jakość obrazu tej produkcji przewyższa wszystkie inne pod względem ostrości,ma wysterowana bardzo wysoko ostrość przez co w "jedynce"HD wyglądał bardzo efektownie i wielu przekonał że to HD,choć moim zdaniem nie było to HD.
Nie zmienia to jednak faktu, że obejrzałem Mateusza z wielką przyjemnością i czekam na dalszy rozwój tvpHD
Ja osobiście różnicę między "Ojcem Mateo " w TVP1 i TVP1 HD widziałem bardzo subtelną. Jest tak jak piszesz że jakość ogólnie tej produkcji jest wyśmienita i nawet w SD prezentuje się super. To co dziś widzieliśmy to jedynie upscal wg. mnie. A różnica miała być jak przejście z telewizji czarno-białej do kolorowej :lol: :lol:

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 31 maja 2012, o 23:04

belzebiusz pisze:Tak jest.
Prawdziwy dźwięk 5.1 będzie tylko wtedy, kiedy będzie w tym programie napisane "DOLBY SURROUND", czyli praktycznie nigdy:
http://www.tvp.pl/prasa/programTVP1/
a wiesz może czy Euro bedzie w 5.1

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 31 maja 2012, o 23:06

Panowie, to co działa od dzisiaj to przesył sygnału jakości HD ze studia nadawczego o odbiorników. To jaki sygnał wchodzi w kanał transmisyjny HD to osobna sprawa. Oczywiście chciałbym aby od dzisiaj wszystkie materiały były w HD. Ale rzeczywistość jest taka jaka jest. Czy tak chwalona n-ka po uruchomieniu HD od razu miała 100% materiałów w HD (do dzisiaj zresztą nie ma). Trochę cierpliwości.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 31 maja 2012, o 23:08

Oby na Euro transmisja nie była całkowicie w SD + upscal :(

Panie Jarosławie czy wiadomo jest jaki sygnał będzie nadawać TVP podczas relacji z rozgrywek ?

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: biopar » 31 maja 2012, o 23:08

Powiem to, co powtarzałem wiele razy na tym forum. Samo podniesienie bitrate'u z 2 do 6 Mbit, jak piszecie (u mnie w tv niestety nie ma możliwości sprawdzenia bitrate) stworzyło złudne HD. Znaczek wygląda fantastycznie... niestety nie miałem możliwości obejrzenia dziś niczego z wymienionych przez Was programów teoretycznie nadawanych w HD...
u mnie wygląda to tak. Telewizor, po włączeniu info pokazuje różne ikonki (subtitle, znaczek audiodeskrypcji, telegazetę), ale dziś pojawił się nowy - HD. W takim razie sam sygnał na pewno nadawany jest w wyższej niż PAL rozdzielczości i na bank jest upscalowany. Różnicy w jakości pixel - pixel na pewno nie zauważycie, bo takowej nie ma. Po prostu pixel z rozdzielczości PALowskiej jest podwójnie wyświetlany. Jedynie podniesiony bitrate tworzy wyższą jakość - brak artefaktów, tzw. pikselozy. Teraz leci film, który bankowo leci w SD, ale wygląda sympatycznie dzięki wysokiemu BR.
Poza tym mój TV olał w ogóle kanał TVP1 SD. Sam automatycznie wybrał HD. Proponuję, jak kolega parenaście stron wcześniej zmienić ID i LCN dla kanałów SD i HD. Prawdopodobnie dlatego mój TV wybrał po prostu HD i nie mam możliwości porównania kanałów. Ponowne przeskanowanie kanałów dało wynik taki sam... telewizor w ogóle olał kanał SD. Dźwięk sprawdzony tylko na tv, bo za późno już na odpalanie kina (dzieci śpią)... wszystkie ścieżki odpalają bez zarzutu.

belzebiusz
Posty: 2498
Rejestracja: 5 grudnia 2011, o 15:35
Odbiornik: .
Sony KDL-42W805A
Not Only TV LV5T Deluxe (USB)
Instalacja antenowa: 19-elementowa Yagi
z symetryzatorem,
na kominie
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN: Siedlce/Łosice i Dęblin/Ryki

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: belzebiusz » 31 maja 2012, o 23:10

piotrek93 pisze:
belzebiusz pisze:Tak jest.
Prawdziwy dźwięk 5.1 będzie tylko wtedy, kiedy będzie w tym programie napisane "DOLBY SURROUND", czyli praktycznie nigdy:
http://www.tvp.pl/prasa/programTVP1/
a wiesz może czy Euro bedzie w 5.1
Na 99% nie będzie 5.1. TVP jeszcze nigdy nie transmitowała żadnego wydarzenia sportowego w 5.1.

Awatar użytkownika
Jarosław Bałuka
Posty: 2888
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung UE40HU6900
Instalacja antenowa: Ant. siatkowa bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Jarosław Bałuka » 31 maja 2012, o 23:11

sdolas pisze:Oby na Euro transmisja nie była całkowicie w SD + upscal :(

Panie Jarosławie czy wiadomo jest jaki sygnał będzie nadawać TVP podczas relacji z rozgrywek ?
Natywne HD pozyskane odebrane z International Broadcast Center UMET-u (czyli UEFA)

Wiking

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wiking » 31 maja 2012, o 23:12

A może dzisiejszy problem z TVP 1 HD czyli brak wysokiej rozdzielczości spowodowany jest przez EmiTela, który sobie z czymś nie poradził? ;)

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 31 maja 2012, o 23:15

Jarosław Bałuka pisze:
sdolas pisze:Oby na Euro transmisja nie była całkowicie w SD + upscal :(

Panie Jarosławie czy wiadomo jest jaki sygnał będzie nadawać TVP podczas relacji z rozgrywek ?
Natywne HD pozyskane odebrane z International Broadcast Center UMET-u (czyli UEFA)
A zbliżająca się transmisja z Opola też ucieszy "na maxa" nasze oczy ? :)

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 31 maja 2012, o 23:16

belzebiusz pisze:
piotrek93 pisze:
belzebiusz pisze:Tak jest.
Prawdziwy dźwięk 5.1 będzie tylko wtedy, kiedy będzie w tym programie napisane "DOLBY SURROUND", czyli praktycznie nigdy:
http://www.tvp.pl/prasa/programTVP1/
a wiesz może czy Euro bedzie w 5.1
Na 99% nie będzie 5.1. TVP jeszcze nigdy nie transmitowała żadnego wydarzenia sportowego w 5.1.
Nie zgodze się zawody w zakopanem były w 5.1 oraz mecze na tvp HD mistrzostw w RPA tez chyba były w 5.1 oraz mecz z niemcami był chyba w 5.0 nagrałem

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 31 maja 2012, o 23:16

Wiking pisze:A może dzisiejszy problem z TVP 1 HD czyli brak wysokiej rozdzielczości spowodowany jest przez EmiTela, który sobie z czymś nie poradził? ;)
Pytanie na jakim etapie odbywa się kompresja. Czy na wyjsciu z TVP czy na wyjściu z Emitela.

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: biopar » 31 maja 2012, o 23:46

TO JEST FORUM TECHNICZNE DO JASNEJ CIASNEJ!!!!! Idźta se pogadać na ławkę przed blok! Panie administratorze - w kosz to wszysko!
A wracając do tematu - znów problem niejasności zabezpieczeń rodzicielskich w trakcie filmu "uznajcie mnie za winnego": na ekranie 12 w streamie 7 :/

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kuku1234 » 1 czerwca 2012, o 00:10

No to mamy TVP 2 HD.

Zablokowany