TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
johnyb_
Posty: 40
Rejestracja: 30 maja 2012, o 04:51
Odbiornik: Canva cn-dvb-t710
Instalacja antenowa: Antena siatkowa bez wzmaczniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: Łódź "EC - 4"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: johnyb_ » 1 czerwca 2012, o 00:11

To się zacznie na nowo :D

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 1 czerwca 2012, o 00:13

pawelll pisze:A może da się zrobić test z czasowym nadawaniem 720p i zebraniem opinii np. z tego forum?
Wątpię by nadawca byłby tam zainteresowany, choć chciałbym być miło zaskoczony.

kuku1234
Posty: 468
Rejestracja: 1 sierpnia 2011, o 11:01
Odbiornik: LG M2262D, LG 32LM620S, Wiwa 90
Instalacja antenowa: Opticum AX 1000 + symetryzator, balkon ok. 6m nad ziemią / 2 metry nad dachem
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy (Skrzyczne, Wręczyca)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kuku1234 » 1 czerwca 2012, o 00:15

Brakuje znaczka HD i strasznie sie sypie obraz. Dobrze, ze na MUX 1 mam normalna wersje.

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 00:24

kuku1234 pisze:Brakuje znaczka HD i strasznie sie sypie obraz. Dobrze, ze na MUX 1 mam normalna wersje.
Przecież jest znaczek HD, to samo co na jedynce,obraz wygląda dobrze,chociaż szału nie ma

biopar
Posty: 247
Rejestracja: 1 listopada 2010, o 21:03
Odbiornik: TV: LG 50lf652v
Instalacja antenowa: DIPOL 16/21-69 + LNA-177
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Kisielice/Iława

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: biopar » 1 czerwca 2012, o 00:38

Nie wiem na ile prawdziwe są doniesienia o puszczeniu już HD dwójki, ale mój TV chyba jednak wybrał mocniejszy sygnał i ani LCN, ani ID, czy cokolwiek innego, nie zmusza go do wybrania kanału HD. Zobaczymy jutro... do pracy na popołudniu, więc - jak dzieci dadzą, to potestujemy :)
Acha... jak na razie nie chce mi się wyszukiwać kanałów na nowo :) TVP HD 1 wyczaił bez wyszukiwania kanałów, więc liczę na to, że z dwójką będzie to samo. Jeżeli nie, to teoria o mocniejszym sygnale przy tych samych parametrach (pomijając rozdzielczość) zostaje wg mojego tv podtrzymana.
Spokojnej nocy

ps. oznaczenia wiekowe - na ekranie 16, w streamie - 4!! (SIC!) kpina? czy ktoś to kontroluje? dotyczy TVP 2 podczas filmu "Oda do radości"

marpsoft
Posty: 9
Rejestracja: 13 marca 2012, o 15:29
Odbiornik: Philips 32PFL6606H/12
FW v0.14.96.0
Instalacja antenowa: Mini antenka od tunera usb. Leży luzem na szafce.
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Raszyn / PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: marpsoft » 1 czerwca 2012, o 01:01

Warszawa. TVP 2 na mux3 sygnał HD. Wszystko Tip top bez skanowania. Nic się nie posypało.
Po przeskanowaniu mój sprzęt zmienił kolejność i ustawił kanały TVP 1 HD i TVP 2 HD jako pierwsze (wcześniej TVN HD był pierwszy).

tempel54
Posty: 53
Rejestracja: 5 grudnia 2010, o 20:59

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tempel54 » 1 czerwca 2012, o 01:07

No panowie i panie jesli jest mozliwosc krotkiego nagrania to prosimy o plik testowy.
Tak w relacji 1:1 jak leci gdzies na dostepny serwer.
Juz ze zwyklej ciekawosci i jeszcze zanim nastapi nawal rzedu u mnie jest a u mnie nie..;)
--

Shadow128

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Shadow128 » 1 czerwca 2012, o 01:11

To już nie ma TVN HD? :(

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kasper93 » 1 czerwca 2012, o 01:30

Shadow128 pisze:To już nie ma TVN HD? :(
Jest, czytaj ze zrozumieniem, nie jest pierwszy na liście u kolegi marpsoft.

Co do TVP 1/2 HD to fakt na razie nie było dobrego materiału źródłowego, co nie zmienia faktu, że kompresja jest trochę za mocna i to widać. Ale nic nie zmienimy. Ojciec Mateusz był dobrym przykładem, zdaje się, że źródło nie było świetne, ale też nie najgorsze, w każdym razie wystarczające, żeby zobaczyć rozmywające się piksele pod wpływem kompresji, a nie koniecznie upscale.

Wiem jedno, tak nie powinni robić https://dl.dropbox.com/u/16282309/DVB-T/TVP1.png Jest to idealny przykład na to, że wszystko leci jedną ścieżką i jest na końcu rozdzielane na HD(dodali pasy boczne i upscale) i SD. Gdyby było osobno niewielkim problemem, a nawet obowiązkiem byłoby poprawne rozciągnięcie tego obrazu. A już na samym początku powinni materiał odtwarzać pod daną rozdzielczość, minie trochę czasu zanim zmienią priorytety i właśnie na SD będzie downscale po drodze.

A wracając już do tematu samego TVP 1/2 to dodatkowe ścieżki dźwiękowe są posypane, mam nadzieję, że to poprawią. Ogólnie problemy z timestampem są.

EDIT:

Ale kurcze nie możemy dużo oczekiwać, rozdzielczość i materiał źródłowy to jedno, a ilość danych jaka jest przesyłana to drugie. Dobry bitrate dla 1080i zaczyna się na prawdę powyżej 12Mb/s na zachodzie standardem jest kilkanaście Mb/s nawet 20. I taka jest prawda, z 3-6Mb/s się dużo nie wyciśnie. To mogłoby by dobre SD, ale nie 1080i.

Acz jest jedna zaleta, loga nie są już na pół ekranu :) Po za tym jest to postęp, a jak wiadomo w Polsce to z tym ciężko. Ta zmiana na HD powinna już kilka lat temu nastąpić. A na dodatek taki prezes mówi, że TVP jest liderem, ciekawe w czym...?

Do moderatorów: Uważam, że ten temat powinien zostać zamknięty, bo już kanały są i dyskusja powinna odbywać się konkretnie na ich temat w odpowiednich tematach (TVP1 HD TVP2 HD) i działach (MUX1 i MUX3) To już nie są "strategie, plany, testy" czyli ewidentnie nie ten dział :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 01:48 przez kasper93, łącznie zmieniany 7 razy.

rancor
Posty: 50
Rejestracja: 10 maja 2012, o 18:38
Nadajnik - obiekt nadawczy: Poznań-Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rancor » 1 czerwca 2012, o 01:33

rancor pisze:Niestety, mój TV Thomson za Chiny ludowe nie chce za pomocą wyszukiwania aktualizacyjnego wyszukać i dodać do listy TVP1 HD. Pomogło dopiero użycie funkcji "Cyfrowe: Odbiór sygnału testowego" i ręczne wpisanie częstotliwości kanału. Wtedy znika wersja SD, a na jej miejscu pojawia się HD. Innej możliwości, oprócz przeszukania od nowa nie mam (skasuje się poprzednia lista kanałów). Tylko analogowe kanały mogę wklepać ręcznie.

Ciekawe, jak jutro odpalą TVP2 HD, to coś mi się widzi, że będą jaja jak berety, bo najwyraźniej będę miał TVP1 HD i TVP2 SD i na odwrót, nie będę miał jednocześnie obu programów w HD.
Wiedziałem, że tak będzie - teraz mam albo TVP1 HD, albo TVP2 HD. Obydwu na raz nie mam.

W dodatku zamiast TVP Info Szczecin jest teraz Wrocław.

ogi222

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ogi222 » 1 czerwca 2012, o 01:58

W Częstochowie TVP1 HD i TVP2 HD działa bardzo dobrze Zmieniono TVP INFO Kraków na Łódz

nomarcon
Posty: 2
Rejestracja: 9 lutego 2011, o 13:20
Odbiornik: Panasonic TX-P50VT30E
Instalacja antenowa: Antena Televes DAT HD - drugie piętro, balkon. UPC-dekoder HD z nagrywarką
Nadajnik - obiekt nadawczy: Katowice-Wisła-Ostrava

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: nomarcon » 1 czerwca 2012, o 02:22

Ja też odkryłem po przyjściu z pracy, że włączono TVP 1 i 2 w HD. Obraz taki sobie...oczywiście zależy co akuratnie puszczają i czy było realizowane w jako takiej technologi. Widać, że to ciągle eksperymenty bo najpierw miałem jedną ścieżkę dźwiękową na TVP2 HD a po około godzinie zeskanowałem ponownie TV i są już 3 ścieżki. Z tej trójki działają tylko dwie, u mnie oznaczone jako: pol oraz aux(Dolby D+2.0). Nie chodzi ścieżka oznaczona org(Dolby D+2.0)
Na TVP1 HD chodzą wszystkie 3 kanały dzwiękowe z tym, że org(Dolby D+5.1) nie podaje głośnika centralnego. Być może będzie działał kiedy wreszcie będzie materiał z prawdziwego zdarzenia. Czekam aż zobaczę coś konkretnego np. nowy film lub koncert zrealizowany w HD. Wówczas będę mógł porównać do np. HD z kablówki UPC.
Mój TV wyłapał wszystkie kanały także te w SD, jakość bez zarzutów, żadnych przycięć czy pikselozy.
Tak czy siak zmiany idą ku lepszemu. Pomyśleć, że jeszcze rok temu to tylko czeskie kanały szło namierzyć...
Pozdro :)

Przeszukałem kanały kablowe. TVP1 i TVP2 w HD już są i co tu gadać są jakby...lepsze :shock: Ciekawe skąd mają sygnał ale obraz wyraźnie ciekawszy. Dzwięk za to bije na głowe to co mam w ntc. Zadnego burczenia czy przeskalowania tonów, o niebo lepiej...
Sorki że tak ciągle o dźwięku ale trochę maniak jestem w tym względzie.

kasper93
Posty: 152
Rejestracja: 4 marca 2012, o 17:46
Odbiornik: MT4161
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa/PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kasper93 » 1 czerwca 2012, o 03:41

Na TVP1 już przetestowali możliwości lipnego przesyłu obrazu (patrz kilka postów wyżej) teraz czas na TVP2 https://dl.dropbox.com/u/16282309/DVB-T/TVP2.png :roll:

tajemnicapanstwowa
Posty: 158
Rejestracja: 14 października 2010, o 01:02
Odbiornik: LG M2352D-PZ

Pinnacle 340e hybrid + DVB Viewer
Instalacja antenowa: tzw. "patyk" magnetyczny 15cm
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin/Kolowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: tajemnicapanstwowa » 1 czerwca 2012, o 04:00

Niestety po pierwotnym zachwycie nad polepszoną jakością przy jedynce, muszę stwierdzić, że TVP leci po prostu na łatwiznę... mam wrażenie, ze leci jeden sygnał na HD i SD i na koniec tylko jest to wklejane na tło o odpowiedniej rozdzielczości (z ew. upscalem) jak już zauważył kasper93.
A piszę to na podstawie 2 nagrań z jednego filmu, które sobie odpaliłem jeden obok drugiego. Po za mniejszymi artefaktami wynikającymi z kompresji w materiale HD, naprawdę nie widziałem różnicy...

Co nie zmienia oczywiście mojej opinii, że jest w niektórych audycjach lepiej.
O ile było ciekawie przy Galerii czy Ojcu Mateuszu, to widząc obraz z koncertu w 2007 roku (raczej był rejestrowany w HD) na dwójce SD i HD różnicy nie ma w samym obrazie żadnej po za tym, że wersja HD ma windowboxa takiego, że aż odechciewa się oglądać 60% ekranu który jest czarny, bo po prostu materiał SD został wklejony centralnie na czarne tło 1920x1080. To już naprawdę jedynka dawała więcej z siebie.

a bitrate hula aż strach - od 6,5mbit do miejscowo aż 10mbit i chyba na tyle jest blokada, bo więcej mimo bardzo dynamicznych scen transmisja nie przekroczyła.

Kod: Zaznacz cały

Complete name                            : C:\Users\Public\Videos\06-01_04-03-54_TVP2 HD (pol)_Art Noc - Most europejski - Granica 803 (koncert na granicy polsko - ukraińskiej).ts
Format                                   : MPEG-TS
File size                                : 518 MiB
Duration                                 : 9mn 5s
Overall bit rate                         : 7 967 Kbps
i wycinek z sekcji video

Kod: Zaznacz cały

Bit rate                                 : 7 411 Kbps
Maximum bit rate                         : 10.0 Mbps
wrażenie robi, ale windowbox i odczucie wklejenia na czarne tło 1920x1080 materiału SD aż bije po oczach. Żadną sztuką jest wstawić materiał o takiej przepływności - to już stare kasety DV potrafiły mieścić po 50GB na 1,5h nagrania.

a tak przy okazji - jedynka nawet ekran kontrolny nadaje w 4:3 z bitrate równym... 4-4,2mbit.

Najbliższe wysokiej jakości niestety są cały czas reklamy i zapowiedzi filmów i seriali.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 1 czerwca 2012, o 06:45

Na TVP2 HD bitrate sięga momentami ponad 11 Mbit.

majkeljot
Posty: 82
Rejestracja: 12 marca 2012, o 10:27
Odbiornik: LG MS450H
Manta DVBT05
LG 32LN575s
Instalacja antenowa: samoróbka biquad w oknie na strychu.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Szczecin kołowo 18km

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: majkeljot » 1 czerwca 2012, o 06:50

Teraz to sobie krzyknę :evil:

DLACZEGO NIE USTAWIĄ LCN TAK ABY OBA HD BYŁY OBOK SIEBIE ???????

morrisdoe

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: morrisdoe » 1 czerwca 2012, o 07:04

Jak tam dzisiaj "Kawa czy herbata", nadal upscal? Niestety jestem w pracy i nie mogę sprawdzić. Zastanawia mnie równiez to jak będzie wygladało "Pytanie na śniadanie" w dwójce.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 07:16

"Kawa czy Herbata" leci w upscallu i to studio jak i większość materiałów.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 07:19

Hehe w Białymstoku nie mamy już TVP Info Białystok, tylko TVP Info Warszawa. Wyłączyli nie te TVP Info co trzeba, czy nazwy się poprzestawiały? Ale by była gafa jakby się okazało że wywalili nie te TVP Info co trzeba.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 07:19

DVBManiak pisze:Na TVP2 HD bitrate sięga momentami ponad 11 Mbit.
Ale to zbyt mało dla szanownego Malkontenctwa ,które zapewne zaraz się pojawi na tym forum (chłopaki jeszcze śpią) ;)

Zablokowany