TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 07:23

giaur500 pisze:Hehe w Białymstoku nie mamy już TVP Info Białystok, tylko TVP Info Warszawa. Wyłączyli nie te TVP Info co trzeba, czy nazwy się poprzestawiały? Ale by była gafa jakby się okazało że wywalili nie te TVP Info co trzeba.
W Mux 3 zdaje się tak ma być (druga wersja regionalna TVP Info) TVP Info Białystok znajdziesz na pewno w Mux 1.

Awatar użytkownika
Wojewoda82
Posty: 183
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 10:01
Odbiornik: LG 32LD465
Toshiba 32HL833
Wiwa 90 + stary kineskopowy tv
Instalacja antenowa: Yagi 19- elem. z symetryzatorem umieszczona pod dachówką + rozgałęźnik ART/4
Nadajnik - obiekt nadawczy: 1,2,3 - Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Wojewoda82 » 1 czerwca 2012, o 07:28

Dobrze piszesz, podstawowy kanał TVP Info pochodzi z mux 1 i jest on odpowiedni do województwa w którym się on znajduje. Natomiast na mux 3 znajduje się wersja kanału TVP Info z najbliższego sąsiedniego województwa (przynajmniej w teorii)

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 07:39

Co jak co, ale "Na dobre i na złe" wygląda naprawde rewelacyjnie, bije na głowe wczorajszego "Ojca Mateusza"
Sprawdził ktoś średni bitrate tvp2?

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 07:42

Dokładnie OBRAZ ŻYLETA ;)
Znajdą się jednak niezadowoleni na pewno 8-)

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 07:53

Nie śpią, a tylko pracują ;)
Cyber, przepraszam ale skąd przy Twoim ogromie wyrozumiałości jest również zadowolenie z upscalu z SD do pseudo HD ?
Wybacz ale nie rozumiem.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 07:56

sdolas pisze:
Jarosław Bałuka pisze:
sdolas pisze:Oby na Euro transmisja nie była całkowicie w SD + upscal :(

Panie Jarosławie czy wiadomo jest jaki sygnał będzie nadawać TVP podczas relacji z rozgrywek ?
Natywne HD pozyskane odebrane z International Broadcast Center UMET-u (czyli UEFA)
A zbliżająca się transmisja z Opola też ucieszy "na maxa" nasze oczy ? :)
Podnoszę
Panie Jarosławie, czy wiadomo jaki sygnał pójdzie z Opola ?

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 08:00

@sdolas- z upscalu nie jestem zadowolony tak jak wszyscy co to krytykują ale potrafię być poprostu cierpliwy ...
Jeślibyś teraz oglądał serial "Na dobre i na złe " to byś zauważył ,że tutaj o upscalu mowy nie ma!!! Obraz naprawdę godny HD w TV ;) Co do reszty trochę optymizmu i dystansu -panowie to tylko TV .
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
micial
Posty: 210
Rejestracja: 1 czerwca 2011, o 08:24
Odbiornik: różne
Instalacja antenowa: różne
Nadajnik - obiekt nadawczy: EC-4, Góra kamieńsk

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: micial » 1 czerwca 2012, o 08:09

cyber pisze: W Mux 3 zdaje się tak ma być (druga wersja regionalna TVP Info) TVP Info Białystok znajdziesz na pewno w Mux 1.
Dokładnie, w łodzi na mux-3 wywalili info łódź. zostawili info wawa.

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 08:12

No niestety nie ma TV w pracy to nie sprawdzę :(
Oby Twoje słowa były dobrym prognostykiem :)

Z drugiej strony to baaaardzo mnie dziwi upscal choćby dlatego że o starcie mówiło się od dawna, czasu na przygotowanie było aż nadto. Do tego TVP jeśli się nie mylę od roku nadaje TVP1 HD w platformie N. Czy przez cały ten rok pcha odbiorcą N'ki upscal ?
Do tego jest jeszcze TVP HD która w pewnej części nadaje w HD, z tego co wiem od operatora terenowego że mają odpowiedni sprzęt i możliwości.
Znając takie fakty jakoś trudno mi o podobną do Twojej wyrozumiałość.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 08:18

No tak, zapomniałem że jest TVP Info regionalne w mux1, wszystko jest ok.

fipii

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: fipii » 1 czerwca 2012, o 08:24

sdolas pisze:No niestety nie ma TV w pracy to nie sprawdzę :(
Oby Twoje słowa były dobrym prognostykiem :)

Z drugiej strony to baaaardzo mnie dziwi upscal choćby dlatego że o starcie mówiło się od dawna, czasu na przygotowanie było aż nadto. Do tego TVP jeśli się nie mylę od roku nadaje TVP1 HD w platformie N. Czy przez cały ten rok pcha odbiorcą N'ki upscal ?
Do tego jest jeszcze TVP HD która w pewnej części nadaje w HD, z tego co wiem od operatora terenowego że mają odpowiedni sprzęt i możliwości.
Znając takie fakty jakoś trudno mi o podobną do Twojej wyrozumiałość.
Dokładnie, przez rok w N był upscale. Chwile temu w TVP 2 bardzo dobrej jakości obraz na serialu Na dobre i na złe. Teraz zajawka Pytań na Śniadanie w upscalu

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 08:32

wczoraj na TVP 1 HD Sprawa dla Reportera super jakość chyba nikt się nie spodziewał tylko pogratulować!!! xD a nie lać wodę na młyn :lol: ja w sumie mam około 20 programów w HD i żaden nie jest cudowny no może EUROSPORT HD 1 2 i DISCOVERY HD nie od razu Kraków zbudowano !!! 8-)

sdolas
Posty: 128
Rejestracja: 27 czerwca 2011, o 12:00
Odbiornik: WIWA HD-100
Instalacja antenowa: zwykła siatka :-)
Nadajnik - obiekt nadawczy: ŚREM

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: sdolas » 1 czerwca 2012, o 08:46

fipii pisze:
sdolas pisze:No niestety nie ma TV w pracy to nie sprawdzę :(
Oby Twoje słowa były dobrym prognostykiem :)

Z drugiej strony to baaaardzo mnie dziwi upscal choćby dlatego że o starcie mówiło się od dawna, czasu na przygotowanie było aż nadto. Do tego TVP jeśli się nie mylę od roku nadaje TVP1 HD w platformie N. Czy przez cały ten rok pcha odbiorcą N'ki upscal ?
Do tego jest jeszcze TVP HD która w pewnej części nadaje w HD, z tego co wiem od operatora terenowego że mają odpowiedni sprzęt i możliwości.
Znając takie fakty jakoś trudno mi o podobną do Twojej wyrozumiałość.
Dokładnie, przez rok w N był upscale. Chwile temu w TVP 2 bardzo dobrej jakości obraz na serialu Na dobre i na złe. Teraz zajawka Pytań na Śniadanie w upscalu
I tu będę twardo stawiał na swoim, totalny brak akceptacj
dla pseudo HD ze studia gdzie to właśnie akurat ten sygnał powinien być najlepszy, wzorcowy.
Z drugiej strony oczywiste zrozumienie dla gorszej jakości w filmach, gdzie jakość jest w pełni zależna od posiadanego materiału.

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: BadBoy475 » 1 czerwca 2012, o 08:51

Do dyskusji na temat jakości kanałów HD od TVP w DVB-T dorzucę i ja swoje 2 grosze :) Swój komentarz napiszę w oparciu o programy które z założenia powinny być nadawane w natywnym HD. Temat upscalingu pomijam.

Najpierw TVP1HD z MUX1 na przykładzie "Ojca Mateusza".

Pomocne tu mogą być screeny które zrobił kolega Peter Parker
Jak widać obraz jest ostrzejszy w porównaniu do SD ale niestety mimo to całkowicie giną wszelkie szczegóły obrazu jeśli porównamy je do TVP HD. Obraz jest bardziej kontrastowy i nasycony niż SD ale szczegółów obrazu brak. Można powiedzieć że jest taki trochę "cukierkowy". Określiłbym że było to coś pośredniego między SD a HD. Mimo to doceniam TVP że zrobiła co mogła aby TVP1 HD dotarło do każdego odbiorcy NTC i wykorzystując ograniczoną pojemność MUX-1.

Jeśli chodzi o TVP2 HD w MUX3 tu sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Oglądając dziś rano "Na dobre i na złe" muszę powiedzieć że obraz rewelacja. Tu już mamy prawdziwe HD, obraz jest bardzo szczegółowy i aż detalami obrazu kłuje w oczy. Widać każdy włos i każdą zmarszczkę na twarzy. Jakość TVP2 HD jest porównywalna z tą jaką oferuje TVN HD oraz TVP HD gdy jeszcze nadawało w DVB-T.

Wniosek z tego jest taki że dla HD 1080i minimalny bitrate dla uzyskania przyzwoitego obrazu to około 8MBit/s a ideał uzyskuje się przy około 12MBit/s.
Ostatnio zmieniony 1 czerwca 2012, o 08:55 przez BadBoy475, łącznie zmieniany 2 razy.

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 08:52

W sumie dziwne, że akurat materiały ze studia lecą upscalowane... nie mają sprzętu czy co? Zgadzam się, że to właśnie materiał ze studia powinien wyglądać najlepiej, a w tvp wygląda akurat najgorzej.
edediedi pisze:wczoraj na TVP 1 HD Sprawa dla Reportera super jakość chyba nikt się nie spodziewał tylko pogratulować!!! xD a nie lać wodę na młyn :lol: ja w sumie mam około 20 programów w HD i żaden nie jest cudowny no może EUROSPORT HD 1 2 i DISCOVERY HD nie od razu Kraków zbudowano !!! 8-)
Takie posty dowodzą, że nie widzisz żadnej różnicy i podniecasz się tylko znaczkiem hd - tam był ewidentny, chamski upscaling i to dość kiepskiej jakości. Różnicy między hd a sd nie było absolutnie żadnej, oprócz logo.

Awatar użytkownika
edediedi
Posty: 30
Rejestracja: 26 października 2011, o 06:27
Odbiornik: LG LH3000
Instalacja antenowa: zwykła analogowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: kraków chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: edediedi » 1 czerwca 2012, o 09:08

edediedi pisze:wczoraj na TVP 1 HD Sprawa dla Reportera super jakość chyba nikt się nie spodziewał tylko pogratulować!!! xD a nie lać wodę na młyn :lol: ja w sumie mam około 20 programów w HD i żaden nie jest cudowny no może EUROSPORT HD 1 2 i DISCOVERY HD nie od razu Kraków zbudowano !!! 8-)
Takie posty dowodzą, że nie widzisz żadnej różnicy i podniecasz się tylko znaczkiem hd - tam był ewidentny, chamski upscaling i to dość kiepskiej jakości. Różnicy między hd a sd nie było absolutnie żadnej, oprócz logo.[/quote]

tak jeżeli ja nie widzę różnicy i podniecam się logo HD więc dochodzę do wniosku ze ta całą dyskusja jest niepotrzebna bo żaden HD polski na logo nie zasługuję !!! więc żal mi ciebie troszkę !!! pewnie gdybyś płacił za TVP 1HD to zachwalałbyś ramówkę :lol: co zrobić taka mentalność Polaków :D mnie pasuje a na EURO 2012 pewnie ci kopara opadnie :D UEFA jest realizatorem projektu wiec szajsu nie będzie pchała :D

rockhound
Posty: 179
Rejestracja: 25 maja 2012, o 09:31
Odbiornik: LCD LG 42" LD550
Instalacja antenowa: Antena siatkowa+wzmacniacz GPS 9701,zawieszona na maszcie 12m. n.p.t.
Nadajnik - obiekt nadawczy: Płock-Rachocin

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rockhound » 1 czerwca 2012, o 09:14

Uważam, że jedyne co do tej pory puścili w HD w obu programach to dzisiaj rano "Na dobre i na złe" wczoraj w "jedynce" niestety nic, takie produkcje jak Klan,Galeria czy Ojciec Mateusz sa nagrane w dobrej jakości,bo to flagowe seriale tvp1 i wyglądały nieźle,ale nie było to HD.

Dziwi mnie też ,dlaczego programy studyjne jak Pytanie na śniadanie realizowane pewnie najlepszym sprzętem też nie są w HD tylko upscaling

giaur500
Posty: 1342
Rejestracja: 1 lipca 2011, o 13:42

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: giaur500 » 1 czerwca 2012, o 09:15

Nie napinaj sie tak kolego edediedi. JAk dotąd, z tego co ja oglądałem to tylko "Galeria", "Klan" i "Ojciec Mateusz" wykazały lepszą jakość niż ta z SD - chociaż, z tego co czytam na forum, na TVP HD była jeszcze lepsza.

A ty podajesz przykład programu który ewidentnie nie był w hd i od razu to widać na pierwszy rzut oka, zachwycając się że jakość jego była dużo lepsza niż w sd, a nie była, bo była identyczna. Dlatego dochodzę do wniosku, że ty tej różnicy tak naprawdę nie widzisz, albo tylko ci się wydaje że ją widzisz.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 1 czerwca 2012, o 09:21

sdolas pisze:
I tu będę twardo stawiał na swoim, totalny brak akceptacj
dla pseudo HD ze studia gdzie to właśnie akurat ten sygnał powinien być najlepszy, wzorcowy.
Z drugiej strony oczywiste zrozumienie dla gorszej jakości w filmach, gdzie jakość jest w pełni zależna od posiadanego materiału.

Tutaj masz absolutną rację :!:

Awatar użytkownika
nkp123
Posty: 553
Rejestracja: 8 grudnia 2011, o 18:21
Odbiornik: TV LG 32LW4500
Ariva 120 Combo
Instalacja antenowa: Antena ATX91 z symetryzatorem, ~11m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN / Warszawa-Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: nkp123 » 1 czerwca 2012, o 09:23

A ja zwróciłem uwagę na to, że upscaling jest wykonywany jakimś stosunkowo dobrym filtrem - nie widać efektu przeplotu i szarpania linii, jak to jest w TVN HD lub Polsat HD.

Zablokowany