TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
axelmateuss
Posty: 139
Rejestracja: 3 sierpnia 2011, o 10:14
Odbiornik: LG 39LN575s, Wiwa HD-90 New, Cyfrowy Polsat T-HD 1000
Instalacja antenowa: TriDigit + multiswitch
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków-Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: axelmateuss » 26 października 2011, o 21:20

Bartosz Czach pisze:A co w takim razie z ustaleniami, że MUXy I do III nie mają zawierać stacji HD? Moim zdaniem jest to łamanie zasad.
Sprawa jest tylko na czas Euro (niestety...) więc żadne to łamanie zasad, a polepszanie jakości (mimo wszystko) na czas ważnego widowiska sportowego, które na dodatek rozgrywane będzie w naszym kraju. Nie rozumiem dlaczego wszystko, co nowe - i inne, niż Ty masz - tak bardzo Ci przeszkadza... 16:9, HD, całe DVB-T... Jeśli nie chcesz - nie bierz udziału, zostań przy analogu - tam HD nie będzie. To, że ktoś kupił tuner niezgodny z wytycznymi, które są znane od już bardzo długiego czasu, jest sam sobie winien - i tyle. Dlatego moim zdaniem wersja SD na ten czas zostanie wyłączona - i bardzo dobrze. Nikomu to nie zaszkodzi - Ci, co mają złe tunery, są ofiarami samych siebie, a Ci (jak i ja), którzy mają telewizory stare - CRT, czy nie obsługujące High Definition - na pewno na tym nie stracą - odbiór nie będzie gorszy od tego, który jest teraz. Więc tak, cieszę się, że będzie na czas Euro 2012 ogólnodostępny kanał polskiej telewizji nadający w wysokiej rozdzielczości - może i nie oszałamiający jakością, ale i tak lepszy, niż zwykłe 567.

loleklolek
Posty: 352
Rejestracja: 25 sierpnia 2011, o 17:49
Odbiornik: LG LE4500
Philips PFL5405H/12
WIWA HD-50/HD-90
Instalacja antenowa: ASP-4A na balkonie (4m n.p.g., 30km), ASR-345 +wzmacznicz, na dachu (10m, 25km)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Olsztyn, RTCN Śrem

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: loleklolek » 26 października 2011, o 21:36

@Bartosz Czach

Ustawy, rozporządzenia i inne ustalenia mają to do siebie, że można je zmienić.

@axelmateuss
"To, że ktoś kupił tuner niezgodny z wytycznymi, które są znane od już bardzo długiego czasu, jest sam sobie winien - i tyle."

Otóż właśnie nie są, a właściwie od dłuższego czasu to są znane bardzo wąskiej grupie ekspertów. Ustawa cyfryzacyjna niejako wymuszająca stosownie tych wytycznych, była OIMW niestety bardzo spóźniona (już po wdrożeniach tv cyfrowej w niektórych regionach kraju). Więc nie winiłbym tu za bardzo "szarych ludzi".

Stąd też zastąpienie jakiegoś kanału SD, kanałem HD może niestety u coponiektórych wywołać frustrację. Pozostaje mieć nadzieję, że ta grua osob jest niewielka.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 543
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DanielK » 26 października 2011, o 21:47

axelmateuss pisze: Sprawa jest tylko na czas Euro (niestety...)
W informacji prasowej jest mowa także o Igrzyskach Olimpijskich.
axelmateuss pisze:To, że ktoś kupił tuner niezgodny z wytycznymi, które są znane od już bardzo długiego czasu, jest sam sobie winien - i tyle.
Otóż to.
Po prostu w MUX I nie będzie TVP 1 SD, a w MUX 3 nie będzie TVP 2 SD.

Widz2011

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Widz2011 » 26 października 2011, o 21:53

axelmateuss pisze:To, że ktoś kupił tuner niezgodny z wytycznymi, jest sam sobie winien
Ci, co mają złe tunery, są ofiarami samych siebie
Martwi mnie jedno że tak myślących ludzi jest coraz więcej [pokazują to polskie wybory parlamentarne] a to raczej świat zliża ku upadkowi a nie rozwojowi, dzięki takim ludziom którzy upatrują tylko własnych korzyści koło nochala nie mając na względzie dobra dla ogółu społeczeństwa, chcąc wprowadzać postęp z przymusu a nazywając ludzi oszukanych przez "system" ofiarami to zwyczajnie bluźnierstwo i brak szacunku, czemu na przykład nie dowalisz się do tych co to ludziom te "coś niezgodnego" wcisnęli? Boisz się? Pewnie tak bo jakbyś napisał że to wina tych co to sprzedali to zapewne szybko byś z jakiegokolwiek forum wyleciał stąd również prędko bo sprzedawcom by się to nie spodowało a oni wszędzie mają wtyki u moderacji pewnie też!

Zatem motto postępowców: Po trupach do celu alleluja i do przodu :twisted:

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ploomba » 26 października 2011, o 22:22

Zastąpienie TVP1 SD przez TVP 1 HD w mux-1 byłoby dobrym i rozwiązaniem o edukacyjnym charakterze. Czyż nie podobnie było z wyłączeniem ścieżki MPEG2 w TVN na rzecz AC3? Czy wtedy nie były podnoszone argumenty o chęci wyeliminowania z rynku "niezgodnych" z rozporządzeniem tunerów? Wg mnie takie "wstawki" HD powinny by już od dawna robione w uruchomionych muxach. Dzięki temu zniknęły by z rynku "tunery-buble" SD.
Nie jestem jakimś gorącym orędownikiem HD. Mi w zupełności wystarczy "dobrej" jakości SD. Nie mniej jednak zastępowanie kanałów SD kanałami HD jest dobrym i przyszłościowym krokiem. Jeśli w Polsce po wyłączeniu emisji analogowej mają byc dodatkowe multipleksy to może dobrym rozwiązaniem jest przemodelowanie obecnego układu w ten sposób, że czołowe i podstawowe polskie stacje telewizyjne byłyby w HD (TVP1 TVP2, Polsat i TVN) a reszta w SD. Wedle powyższego może udałoby się w przyszłości przeznaczy mux-4 na częśc programów SD przesuniętych np z komercyjnego mux-2 czy mux-1, a w obecnym mux-2 mógłby się znaleźc np Polsat HD czy TVN HD. Jeśli oczywiscie nadawcy komercyjni wyraża taką chęc.
Myślę, że dzięki takiemu posunięciu TVP (włączenia kanałów HD) gra o podział rynku reklamowego znowu nabierze rozpędu. Myślę też, że Polsat i TVN nie będą chciały pozostac w tyle i również będą walczyc o widza i o przychody z reklam kanałami HD.
Patrząc na "blokowanie" rynku naziemnej telewizji, rozwiązanie wydaje sie byc ciekawym kompromisem, zamiast planowanych w przyszlosci "płatnych zapychaczy" w mux-4 i kolejnych.
Zapewne wszystko wyjasni się w 2013 roku. Z obecnej sytacji nie będą pewnie zadowoleni nadawcy komercyjni bo na chwilę obecną w mux-2 nie są w stanie uruchomic transmisji HD. A telewidz mając do wyboru TVP1 HD i Polsat SD pewnie częściej zerknie na TVP1 HD niż zerkałby na TVP1 SD. Reasumując oglądalnośc TVP w HD pójdzie zapewne w górę.

Może warto by było w przyszłosci wrócic do koncepcji wspólnego multipleksu TVP z TVN i Polsatem (np mux-4) gdzie byłyby 4 kanały HD (jeśli to technicznie możliwe) a multipleksy wczesniejsze zmodyfikowac w ten sposob że:
mux-1 sami nowi gracze na rynku (4 obecnie wybrane programy plus 4 nowe)
mux-2 kanały dodatkowe od Polsatu TVN-u oraz Pulsu i TV4
mux-3 TVP Info i inne kanały tematyczne TVP
no i tak jak wczesniej wspomnialem
w mux-4: TVP1, TVP2, Polsat i TVN (wszystkie w HD np w 720p)
lub jeszcze bardziej "ekstrawagancko" mux-4 i mux-5 przeznaczyc dla TVP i "komercyjnych" na kanały HD

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Drekan » 26 października 2011, o 22:59

Bartosz Czach pisze:
Maniek99 pisze:A są jakieś przeciwwskazania do wyłączenia TVP1 SD
Są:
1. Część tunerów, kupionych wcześniej, to nie jest sprzęt HD
2. Nie powinno się ograniczać dostępu do dobrej jakości przekazu z Euro 2012 na sporym terytorium kraju
3. Szkoda przepustowości, tym bardziej, że w pierwszych trzech MUXach nie ma prawa być HD.
Przepraszam, ale Ja kupiłem tuner w połowie 2009 roku i okazuje się, że obsługuje on sygnał HD oraz DD+ (a był to jeden z pierwszych na rynku STB, który obsługiwał standard MPEG4). :shock:

Idąc twoim tokiem rozumowania, należałoby nadawać równolegle w MPEG2, ponieważ są osoby, które posiadają sprzęt obsługujący tylko MPEG2. Pytanie czy w takim układzie, nie należałoby pozostawić też i analogu? :?:

piotrek93
Posty: 304
Rejestracja: 4 marca 2011, o 15:51

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: piotrek93 » 26 października 2011, o 23:52

Ja również uważam że należy iść do przodu ludzie zrozumcie to po jaką cholerę kupujecie tani, badziewny chiński sprzęt na bazarze ja kupiłem mój monitor samsung 2 lata temu za 1200zł i pomimo tego, że odbiór ntc jest jego funkcją dodatkową to ma w sobie wielofunkcyjny dekoder bo przy zakupie chciałem żeby w przyszłości nie było problemu.
Co do TVP brawo nareszcie jakiś mądry człowiek zrobił coś dla abonentów.
Ja uważam że to będzie w ten sposób zrobione (tylko w taki ma to sens)
MUX1 TVP1HD(720p), TVP 2SD, TVP INFO
MUX3 TVP1SD, TVP 2 HD(720p), TVP INFO x2, TVP KULTURA, TVP HISTORIA
720p - z dwóch względów:
1)1080i się na 100% nie zmieśći chyba ze któryś z tych badziewnych kanałów z mux 1 zrezygnuje
2)Z tego co czytałem hd ma być głównie do sportu a jak powszechnie wiadomo 720p jest lepsze niz 1080i do sportu

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 27 października 2011, o 06:41

Wyłączą TVP1 i 2 SD i będzie dobry bitrate dla HD. Też jestem za 720p.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 27 października 2011, o 07:14

Można też wyłączyć "dodatkowy" TVP info,bo to troszkę naciągany pomysł moim zdaniem.

Matteo87
Posty: 544
Rejestracja: 7 czerwca 2009, o 00:06
Odbiornik: Sony KDL-32EX421, Samsung LE37B651, ADB 2850ST, WIWA HD50
Instalacja antenowa: ATX 55 + symetryzator
Nadajnik - obiekt nadawczy: Ślęża

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Matteo87 » 27 października 2011, o 09:46

Jak zasięg MUX1 będzie 92% to w MUX3 spokojnie można wyłączyć dodatkową wersję TVP Info. Dziś to działa na zasadzie takiej, że np, osoby ze Skierniewic odbierają Raszyn (bo swojego nadajnika póki co nie mają) i dzięki temu mają swoje info reg. Po uruchomieniu MUX1 na EC4 nie będą potrzebowali TVP Info Łódź z Raszyna.

Ponadto TVP1 SD będzie można wyłączyć z MUX3, kiedy będzie ono w MUX1 w HD.
Ostatnio zmieniony 27 października 2011, o 09:47 przez Matteo87, łącznie zmieniany 1 raz.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: El Prezesso » 27 października 2011, o 09:47

Zgodnie z decyzją rezerwacyjną na MUX 1 dla TVP z dn. 30.09.2011 emisje TVP1` w wersji HD mają tylko charakter "okazjonalny" i są związane z ważnymi wydarzeniami społecznymi. Czyli po EURO i Igrzyskach TVP1 HD znika.
Poza tym fachowcy (np. p. Tomasz Berezowski)znajacy się na technice w większym stopniu niż przeciętny użytkownik forum są zgodni, że TVP1 HD przy jednoczesnej emisji 6 kanałów SD będzie HD tylko z nazwy.

Awatar użytkownika
Poland
Posty: 1874
Rejestracja: 4 marca 2009, o 13:19
Odbiornik: Radio: GRUNDIG COSMOPOLIT 7A / DUAL DAB 3 / DUAL DAB P-100
Instalacja antenowa: Ant.: Teleskopowa (Radio DAB+ x3)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Kraków "Chorągwica"

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Poland » 27 października 2011, o 10:13

Moim zdaniem powinno być tak jak jest teraz to znaczy wszystko w SD. TVP 1 i 2 w HD można by zaś nadawać na po wyłączanych okazjonalnie analogowych nadajnikach Pulsu i TVNu.
@Matteo87 wolałbym nie bo byłaby też emisja SD dla zwykłych odbiorników DVB-T odbierających ten rodzaj emisji.

El Prezesso
Posty: 145
Rejestracja: 16 listopada 2009, o 17:52
Odbiornik: TV LG 42LM620S
Instalacja antenowa: Fuba DAT903 Combo LTE
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Koszalin/Gołogóra

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: El Prezesso » 27 października 2011, o 10:17

W pełni zgadzam się z przedmówcą.
Pierwsze 3 MUXy w SD a HD w kolejnych.

Artek Ł.
Posty: 665
Rejestracja: 9 sierpnia 2011, o 07:31
Odbiornik: LG 55LM860V,LG 42LS9000,tablet z dvb-t do basenu
Instalacja antenowa: antena ATX107 i jest na balkonie z Multiswitch MP-0516
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica - MX 1,2,3

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Artek Ł. » 27 października 2011, o 10:44

El Prezesso pisze:Zgodnie z decyzją rezerwacyjną na MUX 1 dla TVP z dn. 30.09.2011 emisje TVP1` w wersji HD mają tylko charakter "okazjonalny" i są związane z ważnymi wydarzeniami społecznymi. Czyli po EURO i Igrzyskach TVP1 HD znika.
Poza tym fachowcy (np. p. Tomasz Berezowski)znajacy się na technice w większym stopniu niż przeciętny użytkownik forum są zgodni, że TVP1 HD przy jednoczesnej emisji 6 kanałów SD będzie HD tylko z nazwy.
tylko, że już istnieje TVP 1 HD . ciekawy jestem czy to będzie takie samo tvp 1 hd.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 27 października 2011, o 10:52

El Prezesso pisze:W pełni zgadzam się z przedmówcą.
Pierwsze 3 MUXy w SD a HD w kolejnych.
A Polsat hd w W-awie?Można?Ano można.
Zgodze się z kol.@ploomba,ze to może być b.dobre posunięcie żeby TVP przyciągnęło widza.

Awatar użytkownika
mariusz 37
Posty: 132
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 23:21
Odbiornik: Sony Bravia KDL-37W5500
odbiór-mux2(pl) i síť1,síť2,síť3(cz)
Instalacja antenowa: ASP-8W + LNA-177 + DIPOL 19/21-69 + Zwr. AZ-2/6-69/26,52/T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa/Wręczyca; Pradziad

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mariusz 37 » 27 października 2011, o 14:49

Widzę, że dyskusja zaczyna kręcić się w kółko, więc z całym szacunkiem proszę o wytłumaczenie mi "jak krowie na rowie" jakiegoś fachowca, po co równoległa transmisja tego samego kanału w wersji SD i HD... skoro obydwa muszą być nadawane w systemie mpeg 4 ? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
ps. ja jestem zwolennikiem HD i uważam to za naturalne. :D

rotalplus
Posty: 1145
Rejestracja: 4 sierpnia 2010, o 17:22
Odbiornik: WIWA HD-90
Instalacja antenowa: antena siatkowa 6-7 m nad ziemią
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN SIEDLCE/ŁOSICE

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: rotalplus » 27 października 2011, o 16:29

mariusz 37 pisze:Widzę, że dyskusja zaczyna kręcić się w kółko, więc z całym szacunkiem proszę o wytłumaczenie mi "jak krowie na rowie" jakiegoś fachowca, po co równoległa transmisja tego samego kanału w wersji SD i HD... skoro obydwa muszą być nadawane w systemie mpeg 4 ? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
ps. ja jestem zwolennikiem HD i uważam to za naturalne. :D
A po to że w naszym kraju jest jeszcze mnóstwo ludzi,który nie mają tv przystosowanego do odbioru HD (na kineskopowym?). To nie chodzi o sam tuner.
Zresztą zapisy dla MUX 1-3 nie przewidują kanałów HD. To taka fanaberia TVP . Oni MUX3 nie potrafia wypełnić a za HD się porywają

vigoo
Posty: 504
Rejestracja: 9 lipca 2010, o 11:22
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Szczecin/Kołowo

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: vigoo » 27 października 2011, o 16:56

Co ma do tego telewizor. Nawet na najstarszym telewizorze kineskopowym da się oglądać kanał HD jeśli będzie do niego podłączony tuner STB HD. Inna sprawa, że jakości HD nie będzie na nim widać. Więc dla takich ludzi to obojętne, czy to będzie kanał SD, czy HD i dlatego jak najbardziej można wyłączyć kopię SD.

Awatar użytkownika
geolog
Posty: 100
Rejestracja: 3 października 2010, o 13:16
Odbiornik: SONY KDL-32W5500
Instalacja antenowa: Pordzewiała antena siatkowa bez wzmacniacza na bloku
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa / Raszyn

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: geolog » 27 października 2011, o 17:03

a może to właśnie o to chodzi? rzucą dwa kanały w pseudo HD, które zapełnią całą pojemność mux 1 i 3, a wtedy ludziska odpuszczą im inne kanały takie jak: Sport czy Seriale, które będą spokojnie nadawali komercyjnie.

Wg mnie nie ma znaczenia czy to będzie SD czy HD. Faktycznie Polsat W HD fajnie hula, ale i SD mnie w pełni zadowala.

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 27 października 2011, o 17:15

[quote="rotalplus"]

A po to że w naszym kraju jest jeszcze mnóstwo ludzi,który nie mają tv przystosowanego do odbioru HD (na kineskopowym?).





Jasne ale SD to już owe "kineskopy" odbiorą bez problemu...
DO TV CRT (kineskop) i tak przeciętny Kowalski będzie musiał dokupić STB a co za tym idzie odbiór NTC będzie się odbywał za pomocą STB a TV to już tylko monitor w takim przypadku.
Istneje coś takiego jak downscaling (jak i upscaling) zarówno dźwięku jak i obrazu - tak czy siak Kowalski obejrzy kanał HD na swoim "kineskopie" w SD a Nowak mający nowoczesny TV obejrzy w HD i w czym problem pytam ???
Z takim podejściem to ja proponuję wogóle zostać przy tv analogowej a najlepiej czarno-białej.

Zablokowany