TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
mariusz 37
Posty: 132
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 23:21
Odbiornik: Sony Bravia KDL-37W5500
odbiór-mux2(pl) i síť1,síť2,síť3(cz)
Instalacja antenowa: ASP-8W + LNA-177 + DIPOL 19/21-69 + Zwr. AZ-2/6-69/26,52/T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa/Wręczyca; Pradziad

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mariusz 37 » 27 października 2011, o 18:22

El Prezesso pisze: Poza tym fachowcy (np. p. Tomasz Berezowski)znajacy się na technice w większym stopniu niż przeciętny użytkownik forum są zgodni, że TVP1 HD przy jednoczesnej emisji 6 kanałów SD będzie HD tylko z nazwy.
Dlaczego, z całym szacunkiem, na pytanie, które zadałem post wyżej nie ma merytorycznej odpowiedzi żadnego fachowca... i nie chodzi mi tutaj o odpowiedzi zdeterminowanych przeciwników HD ( w tym dvb-t ) , ale o wypowiedź człowieka, który na tym się zna... czyli FACHOWCA. Z mojej strony jeszcze dorzucę, że nie chcę aby moje dzieci lub wnuki mówiły, że znowu jesteśmy 100 lat za murz... (AFRYKĄ)... ;)
... A WY CHCECIE ... ?!
... teraz domyślam się dlaczego Bluray wyemigrował za granicę... przecież niebieski laser to polski wynalazek, który wyprzedzał myślenie POLAKÓW...
Ostatnio zmieniony 27 października 2011, o 19:00 przez mariusz 37, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 522
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DanielK » 27 października 2011, o 21:04

El Prezesso pisze: Poza tym fachowcy (np. p. Tomasz Berezowski)znajacy się na technice w większym stopniu niż przeciętny użytkownik forum są zgodni, że TVP1 HD przy jednoczesnej emisji 6 kanałów SD będzie HD tylko z nazwy.
Jak już napisałem w tym poście z tym kanałem HD nie będzie tak źle.
Dla przypomnienia, tak TVP HD wyglądało w DVB-T w 2008 roku:
:arrow: http://medialubuskie.eu/dvbt/dvbt2.jpg
:arrow: http://medialubuskie.eu/dvbt/dvbt1.jpg
:arrow: http://medialubuskie.eu/dvbt/tvp_hd2.jpg

Wówczas w ramach jednego multipleksu były nadawane:
TVP1, TVP2, TVP Info (reg), TVP Kultura, TVP Historia, TVP Sport i TVP HD.

Bartosz Czach

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach » 27 października 2011, o 21:05

Daniel Kucharski pisze:Jak już napisałem w tym poście z tym kanałem HD nie będzie tak źle.
:lol: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f= ... 245#p68245 mówi wszystko.

Awatar użytkownika
Drekan
Posty: 1065
Rejestracja: 12 stycznia 2010, o 13:15
Odbiornik: Samsung 32C650
Instalacja antenowa: ATX 55, antena siatkowa z SWA-49 w polaryzacji wertykalnej
Nadajnik - obiekt nadawczy: Skrzyczne, Ostrawa, Čadca

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Drekan » 28 października 2011, o 00:11

Bartosz Czach pisze:
Drekan pisze:Idąc twoim tokiem rozumowania, należałoby nadawać równolegle w MPEG2, ponieważ są osoby, które posiadają sprzęt obsługujący tylko MPEG2.
Tutaj w dziewięćdziesięciu procentach przypadków wystarczy dokupić moduł z chipem NP4. Nie sądzę by ktoś zamachnął się na ścieżkę w MPEG.
Pod warunkiem, że producent przewidział gniazdo na moduły CAM.
Dodatkowo, niektóre modele mają spore problemy z poprawną współpracą, z modułem NP4. :(
Nasuwa się pytanie, czy nie taniej wyjdzie zakup prostego STB, który pozwoli nam dodatkowo korzystać z funkcji PRV, Timeshift czy odtwarzać pliki multimedialne? :?:
Bartosz Czach pisze:
Drekan pisze:Pytanie czy w takim układzie, nie należałoby pozostawić też i analogu? :?:
Gdyby nie durny pomysł paru człeków, HD-MAC byłby rozwijany oraz analog by został. Jakość doskonała przy jeszcze wyższej rozdzielczości. Ale EBU niestety wolało wybrać drogę naznaczoną przez lobbystów sprzętowych. Nie mam pretensji o cyfryzację, ponieważ niektórzy jeszcze potrafią ładnie nadawać.
Pamiętaj, że brakuje wolnych częstotliwości by uruchomić dodatkowe analogowe kanały. Tylko TVP1, TVP2 i Polsat mają ogólnokrajowe pokrycie, dla pozostałych nie ma wolnych kanałów, by mogli nadawać w całym kraju. Skoro dla kanałów SD brakuje miejsca w eterze, to gdzie zmieścisz kanał w HD-MAC. Chyba, że zastąpimy przekaz SD na HD-MAC, ale w takim układzie, co z osobami, które nie posiadają sprzętu pod HD-MAC? :?:

Zaletą DVB-T, jest między innymi możliwość nadawania na sąsiednich kanałach, co w analogu by nie przeszło. To pozwala na efektywniejsze wykorzystanie pasma TV. Zresztą standard DVB-T, jest w stanie zaoferować wyraźnie lepszą jakość przekazu, pod warunkiem, że sami nadawcy też będą stawiali na jakość. 8-)

Dodatkowo, nikt nie mówi o stałej obecności kanałów w wysokiej rozdzielczości, w nadawaniu naziemnym. Polsat nadaje testowo tylko w Warszawie, TVP zamierza zaoferować TVP1 HD i TVP2 HD, tylko na czas Euro 2012, a TVN nawet w testowym multipleksie z PKiN, nie nadaje w HD. :evil:

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pikaczu » 28 października 2011, o 14:48

napisalem do uke, i odpisali, ze tvp1 i tvp2 hd, to beda kanaly docelowe :) hurra :D

Awatar użytkownika
mariusz 37
Posty: 132
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 23:21
Odbiornik: Sony Bravia KDL-37W5500
odbiór-mux2(pl) i síť1,síť2,síť3(cz)
Instalacja antenowa: ASP-8W + LNA-177 + DIPOL 19/21-69 + Zwr. AZ-2/6-69/26,52/T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa/Wręczyca; Pradziad

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mariusz 37 » 28 października 2011, o 14:49

Przeglądając forum trafiłem na pewien wątek, który będzie pasował do tej dyskusji-
http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=1644
Z tą pojemnością multipleksu to nie tak do końca wiadomo, jak to jest...
Ciekawy też jest ostatni post, zgadnijcie kogo... pana Bartosza. A ja mam jeszcze jedno pytanie- ile pojemności ma transponder satelitarny i ile można na nim zmieścić w miarę dobrej jakości kanałów HD ? :D

Bartosz Czach

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach » 28 października 2011, o 19:22

Transponder ma średnio 36MHz i w MPEG-4 da się zmieścić 4 kanały HD w akceptowalnej przez Was jakości. I oczywiście nic więcej. Oczywiście zachowujemy MPEG-4 z modulacją 8PSK.
pikaczu pisze:napisalem do uke, i odpisali, ze tvp1 i tvp2 hd, to beda kanaly docelowe :) hurra :D
Jeśli w MUX1 i MUX3, to napiszę otwarty list protestacyjny. To jest łamanie ustaleń.

pikaczu
Posty: 1274
Rejestracja: 5 maja 2009, o 09:56
Odbiornik: sony bravia kdl-32w706b
Instalacja antenowa: antena kierunkowa 19-elementowa
Nadajnik - obiekt nadawczy: rtcn kosztowy, mux 1-3, 8, mux z tvs

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pikaczu » 28 października 2011, o 20:17

czemu?

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 28 października 2011, o 20:58

Bartosz Czach pisze:
loleklolek pisze:czemu by tego strumienia SD nie skompresować tak mocno, że dałoby się go przepchać przez zwykły modem telefoniczny (i żadne tam 3G). Wtedy da się jeszcze bardziej unaocznić zalety jakości HD w porównaniu do tego samego kanału w SD :lol:
Zrozum, egoisto, że ludzie chcą SD.

Dublować nie będą na pewno. Lobby na to by nie pozwoliło.
Ad.1 Nie decyduj za ludzi
Wychodzi z tego postu dokładnie kto jest egoistą i ignorantem oderwanym od rzeczywistości :lol:

Bartosz Czach

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach » 28 października 2011, o 21:22

pikaczu pisze:
Bartosz Czach pisze:Transponder ma średnio 36MHz i w MPEG-4 da się zmieścić 4 kanały HD w akceptowalnej przez Was jakości. I oczywiście nic więcej. Oczywiście zachowujemy MPEG-4 z modulacją 8PSK.
pikaczu pisze:napisalem do uke, i odpisali, ze tvp1 i tvp2 hd, to beda kanaly docelowe :) hurra :D
Jeśli w MUX1 i MUX3, to napiszę otwarty list protestacyjny. To jest łamanie ustaleń.
czemu?
Nie mam czasu teraz na grzebanie w ustaleniach. Ale zadecydowano, że HD będzie w dalszych MUXach. Nie w MUX 1, 2 i 3.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 29 października 2011, o 13:58

Ja chcę i nie mam nic przeciwko HD w pierwszych 3 muxach i nawet jestem za.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartt » 30 października 2011, o 12:16

Panowie przecież już w 2008 w czasie olimpiady z Pekinu był nadawany kanał w HD (TVP HD). Przykładowo było tak z Suchej Góry i Leżajska gdzie ten kanał był nadawany w MPEG4 obok nadawanych w MPEG2 pozostałych 3 kanałów TVP. Jaki był efekt?
Bardzo dobry :D . Jakość TVP HD była lepsza niż z satki. To może sie udać. Podejrzewam że przytną nieco bitrate na TVP2, bardziej na TVP Info a drugie TVP Info usuną ;).

cyber
Posty: 713
Rejestracja: 7 lutego 2010, o 19:29
Odbiornik: LG 47LA690S...
Instalacja antenowa: Maximum UHF14 pasywna/ 12m.-n.p.t. / 50 km od RTCN.(Muxy:1,2,3,8,Mob. 0 błędów)
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Poznań -Śrem,Piątkowo,Oborniki(8)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: cyber » 30 października 2011, o 13:59

Dodam tylko ,że w połowie 2010r.(okolice Mundialu w RPA) z RTCN Śrem było testowane nadawanie TVP HD + 5-6 kanałów SD z Mux 3 (o ile dobrze pamiętam).
Testy były zdaje się w VBR (zmienna przepływność danych)
TVP HD wypadło bardzo dobrze zwłaszcza w 720p , nieco gorzej w 1080i -pozostałe kanały SD były na poziomie przyzwoitym tzn. nie odbiegającym od obecnie nadawanych kanałów SD w NTC.
Oglądałem głównie przekazy MŚ w RPA na TV 40 cali Full HD .
Do tego wykorzystanie od 1 czerwca 2012r np. dźwięku DD+ na wyłączność choćby w kanałach HD dałoby dodatkową oszczędność pasma !
Ogólnie uważam ,że TVP1HD oraz TVP2HD od 1 czerwca będą wyglądać przyzwoicie -zwłaszcza w 720p.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 30 października 2011, o 15:14

Bartt pisze:Panowie przecież już w 2008 w czasie olimpiady z Pekinu był nadawany kanał w HD (TVP HD). Przykładowo było tak z Suchej Góry i Leżajska gdzie ten kanał był nadawany w MPEG4 obok nadawanych w MPEG2 pozostałych 3 kanałów TVP. Jaki był efekt?
Bardzo dobry :D . Jakość TVP HD była lepsza niż z satki. To może sie udać. Podejrzewam że przytną nieco bitrate na TVP2, bardziej na TVP Info a drugie TVP Info usuną ;).
Chodzi Ci, że w multipleksie 1 zostanie tvp1 hd, a tvp2 i tvp info nie będzie? Bzdury.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 30 października 2011, o 15:43

qwerty pisze:
Bartt pisze:Panowie przecież już w 2008 w czasie olimpiady z Pekinu był nadawany kanał w HD (TVP HD). Przykładowo było tak z Suchej Góry i Leżajska gdzie ten kanał był nadawany w MPEG4 obok nadawanych w MPEG2 pozostałych 3 kanałów TVP. Jaki był efekt?
Bardzo dobry :D . Jakość TVP HD była lepsza niż z satki. To może sie udać. Podejrzewam że przytną nieco bitrate na TVP2, bardziej na TVP Info a drugie TVP Info usuną ;).
Chodzi Ci, że w multipleksie 1 zostanie tvp1 hd, a tvp2 i tvp info nie będzie? Bzdury.
Pewnie chodzi o drugą wersie TVP info.Po co mi w Krakowie TVP info Katowice?Jak i tak około 97% leci wspólne pasmo

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 30 października 2011, o 19:04

@qwerty Chodziło o przycięcie bitrate TVP2 i INFO w MUX-1 dla TVP1 HD i o usunięcie drugiego TVP INFO z MUX-3, żeby zwiększyć bitrate dla TVP2 HD. Ja też jestem za takim rozwiązaniem. Jeszcze tylko pytanie co będzie z pozostałymi kanałami w MUX-1. Jeśli nie wystartują w ogóle do Euro to będzie jeszcze więcej miejsca. Z tego co wiem to tylko U-TV i Polo TV są obecnie gotowi do startu w MUX-1.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 30 października 2011, o 19:09

Najbardziej optymalnym jest nadawanie 3 kanałów tvp w multipleksie 1, a w 3 multipleksie pozostałe kanały SD i 2 HD. SD i HD będzie miało dobrą jakość.

DVBManiak

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: DVBManiak » 30 października 2011, o 19:13

No tak, ale MUX-3 dociera tylko do wybranych a MUX-1 będzie ogólnopolski i każdy będzie miał chociaż 1 kanał HD. A tak byłoby HD dla wybranych i znowu żale i pretensje.

Bartosz Czach

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartosz Czach » 30 października 2011, o 19:22

DVBManiak pisze:A tak byłoby HD dla wybranych i znowu żale i pretensje.
Zapewniam Cię, że nic by nie stracili. To byłaby tylko powielona oferta w gorszej jakości.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartt » 30 października 2011, o 19:26

DVBManiak pisze:No tak, ale MUX-3 dociera tylko do wybranych a MUX-1 będzie ogólnopolski i każdy będzie miał chociaż 1 kanał HD. A tak byłoby HD dla wybranych i znowu żale i pretensje.
Racja, w czerwcu 2012 MUX-1 będzie miał dużo większy zasięg, więc rozdzielenie kanałów HD na 2 muxy to obecnie najlepsze rozwiązanie. Natomiast po wyłączeniu analogu HD mogą sobie umieścić w MUX-3. Chociaż z drugiej strony nie wiem czy TVP może sobie tam umieszczać co chce. Ale ja jestem za. Po co mi kanały "zapchajdziury" typu TV6 czy pasy na PULS2, wole mniej ale w HD :D .

Zablokowany