TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
Kpc21
Posty: 396
Rejestracja: 15 czerwca 2009, o 18:05
Odbiornik: Skymax ME2012; Wiwa HD-90; Panas. L37E5E; Ferg. Ariva 250
Instalacja antenowa: antena szerokopasmowa "siatkowa" ze wzmacniaczem
Nadajnik - obiekt nadawczy: pTON Łódź EC4

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Kpc21 » 31 października 2011, o 22:51

Bartosz Czach pisze:A co w takim razie z ustaleniami, że MUXy I do III nie mają zawierać stacji HD? Moim zdaniem jest to łamanie zasad.
Kto coś takiego ustalał?

Podobnie było "ustalone", że zasięg nadajników MUX3 będzie pokrywać się z granicami województw. I co mamy? Po dwie wersje TVP Info na multipleks.
kupon pisze:Po co mi w Krakowie TVP info Katowice?Jak i tak około 97% leci wspólne pasmo
Gdybyś mieszkał w zachodniej Małopolsce, która odbiera telewizję z nadajników zlokalizowanych w woj. śląskim, byłbyś innego zdania. Przecież specjalnie dla nich w Kosztowach uruchomiono dodatkowy nadajnik analogowy nadający program krakowski. Dlaczego podczas cyfryzacji mają to stracić?

romanodepalma
Posty: 423
Rejestracja: 25 marca 2009, o 17:32
Odbiornik: Samsung UE22SE5400 , UE32b6000
Instalacja antenowa: ATX91 , Tri Digit

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: romanodepalma » 1 listopada 2011, o 07:08

Nie pamiętam ustaleń ( pamiętam gdybanie ) o programach HD ,za to pamiętam ,że w MUX 1,2,3 miały być programy nie kodowane i będą.
W Olkuszu odbiór z Chorągwicy jest prawie niemożliwy. Gdyby nie TVP Info Kraków nadawane z Katowic , to nie oglądalibyśmy programu lokalnego z Krakowa.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 1 listopada 2011, o 07:38

Kpc21 pisze:
kupon pisze:Po co mi w Krakowie TVP info Katowice?Jak i tak około 97% leci wspólne pasmo
Gdybyś mieszkał w zachodniej Małopolsce, która odbiera telewizję z nadajników zlokalizowanych w woj. śląskim, byłbyś innego zdania. Przecież specjalnie dla nich w Kosztowach uruchomiono dodatkowy nadajnik analogowy nadający program krakowski. Dlaczego podczas cyfryzacji mają to stracić?
romanodepalma pisze: ...W Olkuszu odbiór z Chorągwicy jest prawie niemożliwy. Gdyby nie TVP Info Kraków nadawane z Katowic , to nie oglądalibyśmy programu lokalnego z Krakowa.

No tak nie pomyślałem :oops:
Ostatnio zmieniony 1 listopada 2011, o 14:44 przez kupon, łącznie zmieniany 3 razy.

Bartt
Posty: 1397
Rejestracja: 19 maja 2011, o 21:53
Odbiornik: TV: Samsung LE40C550, PC: Hauppage HVR-1300
Instalacja antenowa: ATX91+APL109 - Baranówka, Tarnobrzeg, Św. Krzyż. Siatka - Leżajsk (378m n.p.m.)

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Bartt » 1 listopada 2011, o 11:21

Teoretycznie można wyobrazić sobie taką sytuacje że w ramach wygospodarowania pasma dla kanału HD na drugim z kanałów tvp info jest tylko plansza (co oznacza małe bitrate), a przekaz pojawia się tylko w paśmie rozłącznym (pasmo lokalne). Chociaż nie wiem czy teraz nie przesadzam :D .

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2376
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: JaroslawMroczkowski » 1 listopada 2011, o 19:55

Japończycy już dawno eksperymentowali z czymś podobnym.
Program /telenowela/ był w HD. Gdy główni bohaterowie się rozdzielali zamiast jednego HD nadawane było kilka strumieni SD, by każdy mógł śledzić losy ulubionego bohatera. Gdy się spotykali znów było HD.

U nas na razie wystarczy jak jest. Jeszcze kilka miesięcy temu planowane były tylko kanały SD. Teraz jest szansa na dwa HD. Kombinacje z pasmami rozłącznymi i zmianami parametrów strumieni w trakcie emisji 'położy' większość odbiorników prostych dostępnych na naszym rynku. Wtedy dopiero były by narzekania.

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 1 listopada 2011, o 20:30

W polsce nie ma tego rozwiązania, bo nie dałoby się go zrealizować. Jak pojawia się nowy kanał to w większości tunerów listę szlag trafia.

lpf1972
Posty: 215
Rejestracja: 3 listopada 2010, o 12:38
Odbiornik: LE40B650, Ariva T50
Instalacja antenowa: ASR860P25 (pod dachem ceramicznym)+ antena SAT, rozdzielnia HDTV Center plus
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chwaszczyno / Kisielice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: lpf1972 » 3 listopada 2011, o 11:02

JaroslawMroczkowski pisze:Japończycy już dawno eksperymentowali z czymś podobnym.
Program /telenowela/ był w HD. Gdy główni bohaterowie się rozdzielali zamiast jednego HD nadawane było kilka strumieni SD, by każdy mógł śledzić losy ulubionego bohatera. Gdy się spotykali znów było HD.
hmm... ciekawe podejście :)
Niedawno TVP nadawało spektakl "Boska" i w necie można było oglądać nie tylko wersję reżyserską, lecz również ujęcia z innych kamer.

Jestem za TVP1 i TVP2 w HD. Brawo! Podnoszone są uwagi co do użytkowników mających tunery nieodbierające HD. No cóż, kupno STB przed wejściem w życie wymagań na odbiorniki DVB-T i ustawy cyfryzacyjnej było loterią i każdy z nas kupował sprzęt kierując się własnym nosem. Teraz wiadomo co jest kompatybilne, a co nie. Nie przesadzajmy z kosztami wymiany STB na "właściwy" - to koszt zwykle nieprzekraczający 200zł, czyli bardzo często wartość kosza w supermarkecie.

krzyzak333
Posty: 4
Rejestracja: 7 grudnia 2010, o 21:04
Odbiornik: TV PHILIPS 32PFL5605H/12 ORAZ TUNER STB McLEAN
Instalacja antenowa: Stara siatka przymocowana do balkonu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kisielice 31 km/Płock 61

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: krzyzak333 » 6 listopada 2011, o 20:33

Oby zdążyli do Euro. :ugeek:

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 11 listopada 2011, o 15:30

Rozszerzając nieco wątek- moim zdaniem front walki (blokowania) DVB-T/platformy cyfrowe SAT przenosi się właśnie na obszar HD. W końcu DVB-T musiało ruszyć (chyba duża w tym zasługa magicznej daty 06.2012) więc HD jest kolejną linią oporu. Dlatego myslę że TVP w HD będzie mocno blokowana (pewnie nie zostanie po Euro/IO). Nie sądzę żeby pojawił się TVN HD i Polsat HD. Nie po to obie TV mają platformy żeby oddawać HD za darmo. Smutna rzeczywistość.

Przecież już teraz nie ma żadnej technicznej przeszkody do włączenia TVP1 i TVP2 w HD w MUX3, choćby przejściowo przy co lepszych programach. To tylko kwestia decyzji polityczno-biznesowej.

liki
Posty: 32
Rejestracja: 16 lutego 2011, o 17:28

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: liki » 11 listopada 2011, o 22:09

Przecież już teraz nie ma żadnej technicznej przeszkody do włączenia TVP1 i TVP2 w HD w MUX3
Chyba największą przeszkodą jest to, że nie ma wersji HD tych kanałów. Co prawda N posiada TVP1 HD, ale prawie wszystko to upscale'owany materiał SD. Są nawet tak idiotyczne sytuacje, że ten sam materiał leci na TVP HD i TVP1 HD, gdzie na tym pierwszym widać rzeczywiście HD, a na tym drugi jest to rozciągnięty obraz SD.

DVB-T potrzebuje porządnych kanałów HD, aby pokazać skok w jakości obrazu.

Jeśli TVP1 i TVP2 zaczną nadawać w HD w ramach DVB-T, to już na stałe. TVP musi walczyć o widza i wykorzysta każdą możliwość jaką będzie posiadać, a należy mieć na uwadze, że TVP jako jedyna ma możliwość ogólnopolskiej transmisji HD w DVB-T.

Konkurencja musi czekać na kolejne MUXy.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 11 listopada 2011, o 22:46

liki pisze:...
Chyba największą przeszkodą jest to, że nie ma wersji HD tych kanałów.
...
Konkurencja musi czekać na kolejne MUXy.
Więc niech puszczają w HD to co mają. Przynajmniej czasem coś się pojawia.

A konkurencja nie jest zainteresowana HD w DVB-T. Przecież platformy SAT w tej chwili to już tylko upasione dojne krowy. Tylko doić kasę. Naziemne nadawanie HD podcina im gardło.

pivo
Posty: 180
Rejestracja: 16 października 2010, o 18:01
Odbiornik: TV: Globo HD-XS2+NotOnlyTV Hybrid USB LV5HD
DAB: Dual DAB4
Instalacja antenowa: ATX-91
Nadajnik - obiekt nadawczy: TV:R-cin+PKiN/R-yn, DAB+: Trz-ec+PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pivo » 12 listopada 2011, o 10:42

Jeśli miałby być kanał w HD to jestem za TVP HD będącym najlepszym wyborem porównując do TVP1 HD, choć to sfera marzeń.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 12 listopada 2011, o 12:21

To akurat jest niemożliwe. W MUX1-3 nie jest przewidziany TVPHD

kondziel
Posty: 42
Rejestracja: 26 sierpnia 2011, o 14:33
Odbiornik: Gigabyte U7300; Ferguson Ariva T65
Instalacja antenowa: Siatkowa CX-8 B z symetryzatorem, 7 m n.p.t., na barierce balkonu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kraków / Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kondziel » 12 listopada 2011, o 15:00

No to niestety nasza smutna polska rzeczywistość ;) . U nas się tak przyjęło, że za HD trzeba płacić, ale tak już jest gdy stacje telewizyjne mają własne platformy.
Szczerze mówiąc jakby zależało nadawcom na dobrej jakości emisji i mieliby trochę dobrej woli to na obecnych 3 multipleksach dało by się upchnąć TVP 1,2, Polsat i TVN w HD przy pozostawieniu wszystkich pozostałych kanałow (poza tymi co przejdą na HD) włącznie z PULS 2 i ATM Rozrywka i to w miarę dobrym bitrate (dla SD 3,11 Mb/s i HD powyżej 8 Mb/s) .
Mógłbym tutaj napisać taki rozkład kanałów, ale wszyscy by to uznali jako koncert życzeń :D , więc sobie odpuszczę.

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: BadBoy475 » 12 listopada 2011, o 15:32

Ja pisałem już na tym forum chyba ze 2 lata temu że marzyło mi się że zamiast tworzyć naprędce nowe kanały lub dokładać inne mało wartościowe do DVB-T to optymalnie było ruszyć od razu w HD, czyli:

MUX1: TVP1, TVP2 oraz TVP INFO wszystkie w rozdzielczości 1920x1080

MUX2: POLSAT, TVN, TV4 i TV PULS wszystkie w rozdzielczości 1280x720 spokojnie by się zmieściły w multipleksie w bdb jakości.

Wyłączenie analogu mogłoby nastąpić znacznie szybciej bo częstotliwości MUX1 oraz MUX2 pozwoliłyby na pokrycie całego kraju bez kombinowania jak teraz. Dla zwykłego zjadacza chleba motywacja inwestycji w odbiór DVB-T byłaby znacznie większa (zdecydowanie wyższa jakość obrazu jak i dźwięku). Poza tym rozwój TV znacznie poszedłby do przodu a tak to za jakiś czas będzie problem jak inni będą chcieli też nadawać w HD a nie będzie miejsca.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ploomba » 12 listopada 2011, o 16:53

Tylko po co TV Puls czy TV4 w wersji HD? Przecież na TV Puls nie ma chyba ani jednej pozycji kręconej w HD. Większość to "niszowe" lub niskobudżetowe filmy i bajki dla dzieci, których nie ma pewnie w wersji HD.
To samo tyczy się TVPinfo. O ile studio telewizyjne TVPinfo można by nadawać w HD o tyle większość materiałów reporterskich i materiałów z innych stacji tv woła o pomstę do nieba.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 12 listopada 2011, o 17:21

Mówienie o HD w DVB-T poza zestawem TVP/Polsat/TVN jest fantasmagorią (choć podobno TVS ma zamiar nadawać HD w SAT :) ).
Na razie trzeba próbować lobbować za TVP1 i TVP2 w HD - żeby uruchomili je wcześniej niż w czerwcu i żeby pozostały po EURO/IO.

Osobną sprawą (i skandalem) dotyczącą SAT jest brak TVP HD w bezpłatnych (lub najtańszych) pakietach, ale to już trochę inny watek.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 12 listopada 2011, o 17:45

pawelll pisze: ....(choć podobno TVS ma zamiar nadawać HD w SAT :) )....
Tv Silesia HD już było na satce w 2008 roku.Różniła się tylko dodanym znaczkiem :lol: Sorry za offtop
Obrazek

Awatar użytkownika
BadBoy475
Posty: 283
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: TV Samsung LE40C650,
UE32D5500,
Tuner PCI X3M HPC2000
Instalacja antenowa: ATX-91 Kamieńsk ~55km, ATX-55 Przysucha ~30km, FM. Wzm.ALCAD AM-417+Filtr FR-413
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wszystko wokół

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: BadBoy475 » 12 listopada 2011, o 17:52

ploomba pisze:Tylko po co TV Puls czy TV4 w wersji HD? Przecież na TV Puls nie ma chyba ani jednej pozycji kręconej w HD. Większość to "niszowe" lub niskobudżetowe filmy i bajki dla dzieci, których nie ma pewnie w wersji HD.
To samo tyczy się TVPinfo. O ile studio telewizyjne TVPinfo można by nadawać w HD o tyle większość materiałów reporterskich i materiałów z innych stacji tv woła o pomstę do nieba.
Ok wszystko się zgadza. Pisząc poprzedniego posta miałem na myśli żeby dać wszystkim po równo żeby nie było później znowu niepotrzebnego szumu i przepychanek między nadawcami. Myślę że takie podejście zmobilizowałoby również TV Puls jak i TV4 do szybszego rozwoju, podobnie zresztą jak ma się teraz sytuacja z przechodzeniem z formatu 4:3 na 16:9. Nadawanie w HD stanie się za jakiś czas ogólnym standardem czy się to podoba komuś czy nie. Mój tok myślenia to uwzględniał i zaoszczędziłby wszystkim kolejnych okresów przejściowych z SD na HD. No cóż z tego co widać żaden z nadawców nie odważył się na spojrzenie dalej w przyszłość.

Paradoksalnie na takim obrocie sprawy skorzysta najbardziej TVP ponieważ ma do dyspozycji 1,5 multipleksu czyli około 36MBit/s przepływności więc spokojnie może nadawać kilka kanałów w HD. Nadawcy prywatni są na dzień dzisiejszy uziemieni i pozostaje im ewentualnie walczyć o miejsce w kolejnych multipleksach uruchamianych już po wyłączeniu analogu.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ploomba » 12 listopada 2011, o 18:09

a ja wymyśliłbym jeszcze inną opcję. Stacje powinny mieć możliwość nadawania część swoich programów w HD a część w SD. Jeśli materiał jest dobrej jakości to wtedy następowało by przełączenie przekazu na HD. Po co nadawać na stałe na sztywno w HD i upscalować materiały SD do HD.
Może do końca nie jest to technicznie możliwie, ale takie rozwiązanie byłoby najbardziej optymalne.
Swojego czasu podobny zabieg zrobił Polsat w DVB-T. Do wieczora sygnał był SD a przed meczem nastąpiło przełączenie do HD (po meczu znowu było SD). Czyli technicznie jest to możliwe. Problem byłby z przepustowościa multipleksu.

Zablokowany