TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

przejście z nadawania analogowego na cyfrowe, strategie, plany i testy
looser
Posty: 166
Rejestracja: 28 września 2011, o 17:08
Odbiornik: Canva CN-DVB-T710
Instalacja antenowa: antena kierunkowa/strych, bez wzmacniacza
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Konin/Żółwieniec

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: looser » 12 listopada 2011, o 18:18

ploomba pisze:a ja wymyśliłbym jeszcze inną opcję. Stacje powinny mieć możliwość nadawania część swoich programów w HD a część w SD. Jeśli materiał jest dobrej jakości to wtedy następowało by przełączenie przekazu na HD. Po co nadawać na stałe na sztywno w HD i upscalować materiały SD do HD.
Może do końca nie jest to technicznie możliwie, ale takie rozwiązanie byłoby najbardziej optymalne.
Swojego czasu podobny zabieg zrobił Polsat w DVB-T. Do wieczora sygnał był SD a przed meczem nastąpiło przełączenie do HD (po meczu znowu było SD). Czyli technicznie jest to możliwe. Problem byłby z przepustowościa multipleksu.

Tylko szkoda, że tunery podłączone pod złącze scart nie obsługują HD.

Maniek99
Posty: 563
Rejestracja: 15 października 2010, o 18:14
Odbiornik: WIWA HD95MC

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: Maniek99 » 12 listopada 2011, o 18:25

@looser
Tylko niektóre nie obsługują (mowa o downscaling-u do SD na SCART).
Czytaj tylko te na których kupujący chciał przyoszczędzić, ewentualnie dał się nabrać sprzedawcy.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 12 listopada 2011, o 19:16

ploomba pisze:a ja wymyśliłbym jeszcze inną opcję. Stacje powinny mieć możliwość nadawania część swoich programów w HD a część w SD. Jeśli materiał jest dobrej jakości to wtedy następowało by przełączenie przekazu na HD. Po co nadawać na stałe na sztywno w HD i upscalować materiały SD do HD.
Może do końca nie jest to technicznie możliwie, ale takie rozwiązanie byłoby najbardziej optymalne.
Swojego czasu podobny zabieg zrobił Polsat w DVB-T. Do wieczora sygnał był SD a przed meczem nastąpiło przełączenie do HD (po meczu znowu było SD). Czyli technicznie jest to możliwe. Problem byłby z przepustowościa multipleksu.
Dokładnie, pisałem już o tym wcześniej na forum, ale nikt oprócz Ciebie nie podjął tego tematu. To byłoby dobre rozwiązanie szczególnie dla właścicieli TV CRT 4:3 z zewnętrznymi tunerami ustawionymi na letterbox, którzy podczas nadawania upscalu 4:3 w HD, będą mieli czarną ramkę dookoła. Poza tym nadawanie materiału SD jako HD i tak z niego HD nie zrobi, a tylko nie potrzebnie zabiera się bitrate innym kanałom w multipleksie.
Dodam, że gdy Polsat dokonał tego zabiegu z zamianą rozdzielczości, to mój TV zareagował poprawnie i nic nie pogubił.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 12 listopada 2011, o 19:39

A jak teoretycznie wszystkie stacje w jednym muxie zapragną w jednym momencie nadawać w HD,to co wtedy?
Przypuszczam,że każda chciała by nadawać w primetime.
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2011, o 19:43 przez kupon, łącznie zmieniany 1 raz.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 12 listopada 2011, o 19:42

Masz na myśli pozostałych nadawców w MUX 1?

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 12 listopada 2011, o 19:42

Wtedy obraz nie powinien być znacznie gorszy od tego z SD.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 12 listopada 2011, o 19:43

To wtedy bez sensu HD

Awatar użytkownika
qwerty
Posty: 3092
Rejestracja: 9 września 2009, o 16:41
Odbiornik: Samsung LE32B530
Signal HD-507
NOT LV5T Deluxe
NOT LV5T Qube
Instalacja antenowa: dipol szerokopasmowy i biquady
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krynice

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: qwerty » 12 listopada 2011, o 19:45

Tylko, że są małe szanse na nadawanie na raz kanałów HD. Przez pewien czas oglądałem TVN HD i większość to był upscal.

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 12 listopada 2011, o 20:13

arik92 pisze:Masz na myśli pozostałych nadawców w MUX 1?
Chodzi mi o nadawanie w ramach jedego muxu.

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 12 listopada 2011, o 20:33

W przypadku MUX 3 to TVP jest właścicielem całego multipleksu, więc to oni będą decydować ile miejsca na daną stację przydzielić. W przypadku MUX 1 jeśli mamy 7 miejsc i TVP ma 3/7 pojemnośći, to wydaję mi się, że w obrębie tej pojemności mogą decydować ile na co przeznaczyć miejsca, a reszty nie mogą ruszyć. Każdy z innych nadawców ma 1/7 pojemności.
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że to jest gdzieś zapisane, że pozostali nadawcy muszą nadawać w 576i.

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 950
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG 42LD550
Cabletech URZ0329
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: blockbuster » 12 listopada 2011, o 20:37

arik92 pisze:W przypadku MUX 1 jeśli mamy 7 miejsc i TVP ma 3/7 pojemnośći, to wydaję mi się, że w obrębie tej pojemności mogą decydować ile na co przeznaczyć miejsca, a reszty nie mogą ruszyć. Każdy z innych nadawców ma 1/7 pojemności.


TVP wywalczyła dla siebie 4/8 pojemności MUX1

arik92
Posty: 663
Rejestracja: 4 czerwca 2010, o 15:37

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: arik92 » 12 listopada 2011, o 20:52

Rzeczywiście, dzięki za sprostowanie. ;)

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 814
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Odbiornik: Samsung LE32C450 + NPR,
Wiwa HD-80,
Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: ploomba » 12 listopada 2011, o 21:29

kupon pisze:A jak teoretycznie wszystkie stacje w jednym muxie zapragną w jednym momencie nadawać w HD,to co wtedy?
Przypuszczam,że każda chciała by nadawać w primetime.
No właśnie.. to może być głównym problemem tego pomysłu - przepustowość multipleksu. Na pewno nie udało by się to gdy w multipleksie jest 8 kanałów.
Nie mniej jednak patrząc na mux-2, w danym momencie trudno znaleźć więcej niż dwie pozycje, które mogłyby być nadawane w HD. Najczęściej są to tylko filmy premierowe na Polsacie, TVN-ie, czasem na TVN7. Do tego dochodzą polskie produkcje serialowe i rozrywkowe od tych nadawców. Reszta pozycji nadaje się tylko do przekazu SD. A cały repertuar TV4, TV6 czy Pulsu to na 99% repertuar SD.

Patrząc jednak na polskie realia i problemy z wdrażaniem DVB-T takie innowacyjne pomysły raczej nie mają szansy na realizację.

Awatar użytkownika
mariusz 37
Posty: 132
Rejestracja: 26 grudnia 2010, o 23:21
Odbiornik: Sony Bravia KDL-37W5500
odbiór-mux2(pl) i síť1,síť2,síť3(cz)
Instalacja antenowa: ASP-8W + LNA-177 + DIPOL 19/21-69 + Zwr. AZ-2/6-69/26,52/T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Cz-wa/Wręczyca; Pradziad

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: mariusz 37 » 12 listopada 2011, o 22:11

Jak by nie było to i tak HD będzie naturalnym krokiem w postępie telewizji ( czy to się komuś podoba czy nie ) , ekrany telewizorów stają się coraz większe więc naturalnie rozdzielczość nadawanego sygnału musi być większa... ;-)

Awatar użytkownika
kupon
Posty: 670
Rejestracja: 18 lutego 2009, o 15:02
Odbiornik: Panasonic TX-50DXU701 / Panasonic TX 32AS650E
Instalacja antenowa: Dipol 44/21-69 Tri Digit+DIPOL-4/5-12 pol.V+Zwrotnica antenowa FM/6-12/21-69/75
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Chorągwica

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: kupon » 12 listopada 2011, o 22:38

I tak przez przypadek "publiczna"może zostawić konkurencje z tyłu,bo nie sądzę żeby to była od dawna planowana strategia :lol:

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 13 listopada 2011, o 08:11

Pytanie 1- czy TVP zależy na zdystansowaniu konkurencji. Czasem mam wątpliwości
pytanie 2 -nawet jeśli zależy to czy różnorakie lobby na to pozwolą.
wg mnie (jak już pisałem ) na dzisiaj warto próbować wymusić okazjonalnie HD w TVP1/2 a potem nie pozwolić wyłączyć po EURO

vari107
Posty: 160
Rejestracja: 5 stycznia 2011, o 14:44
Odbiornik: RWT DTV-401T
Instalacja antenowa: dipol pętlowy z symetryzatorem w mieszkaniu na 10 piętrze
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN PKiN Warszawa

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: vari107 » 13 listopada 2011, o 09:05

pawelll pisze:Pytanie 1- czy TVP zależy na zdystansowaniu konkurencji. Czasem mam wątpliwości
pytanie 2 -nawet jeśli zależy to czy różnorakie lobby na to pozwolą.
wg mnie (jak już pisałem ) na dzisiaj warto próbować wymusić okazjonalnie HD w TVP1/2 a potem nie pozwolić wyłączyć po EURO
Nie pozwolić ? Przecież już miała być satelitarna TVP z kierunkową wiązką i szybko wyłączyli.
A za transpondery długa umowa i zdaje się, że płacimy.
Oczywiste, że wyłączą i oczywiste, że ta HD na Euro wcale nie będzie dla Polaków tylko na pokaz.
vari

Awatar użytkownika
MJJ
Posty: 268
Rejestracja: 8 marca 2011, o 20:12
Odbiornik: Philips PFL7665H
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa PKiN

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: MJJ » 13 listopada 2011, o 11:10

ploomba pisze:
Swojego czasu podobny zabieg zrobił Polsat w DVB-T. Do wieczora sygnał był SD a przed meczem nastąpiło przełączenie do HD (po meczu znowu było SD). Czyli technicznie jest to możliwe. Problem byłby z przepustowościa multipleksu.
Jak Polsat SD nadawany w ramach MUX2 na czas meczu Ligi Mistrzów zamienili na Polsat HD to jednocześnie wyłączyli (wtedy jeszzce testowe plansze) kanały Polsat Sport News, PULS 2 i TV6.
Więc teraz to już raczej nie można w ramach obecnego składu kanałów MUX2 tak po prosu zamienić wersji SD jakiegokolwiek kanału na jego odpowiednik w HD.

pawelll
Posty: 728
Rejestracja: 18 lipca 2011, o 23:04

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: pawelll » 13 listopada 2011, o 11:12

Dyskusja o HD w MUX2 jest technicznie bezprzedmiotowa.
Ale teraz na MUX3 (a potem na 1) nie ma problemu żeby TVP1 leciało w HD.

odziom91
Posty: 392
Rejestracja: 28 maja 2011, o 15:05
Odbiornik: Samsung UE32H5500
Netia Player
NOT LV6TMPVR4
NOT LV5HD
Instalacja antenowa: ATZ-19
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN *Trzeciewiec*

Re: TVP1 HD i TVP2 HD od 1 czerwca 2012

Post autor: odziom91 » 13 listopada 2011, o 12:06

Nie wiem w sumie po co ta dyskusja.
TVP nie posiada materiałów [czytać: pieniędzy, by cokolwiek kupić - przerobić], aby uruchomić HD na stałe. -.-

Zamiast TVP 1 i TVP 2 w HD wolałbym tak jak jest - SD i dorzucić TVP HD - przynajmniej to jest bardziej realne.

Poza tym na multipleksie 1 miejsca dla TVP nie przewidziano, więc to całe "HD" będzie okazjonalnie. Na MUX#3 raczej miejsca nie będzie dla dwóch programów HD [no chyba, że pseudoHD] - gdyby jednak tak było, to TVP Kultura i TVP Historia zniknęły by bez cienia wątpliwości.

Zablokowany