HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
dvbtowiec
Posty: 1266
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

Dlatego ja z tego nie korzystam już, póki to w końcu nie zacznie działać.
Skutecznie mnie te problemy zniechęciły do tych usług.
HbbTV mam na prawie wszystkich kanałach wyłączone w menu, bo albo nie działa, albo wyświetlają się reklamy.
Za takie HbbTV podziękowałem. Dobrze że niektóre telewizory umożliwiają selektywne wyłączanie HbbTV na określonym kanale.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 835
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba »

na TCL-ach pojawił się dzwięk na kanale PolandIN. :)
Nie wiem jak na Domowym Przedszkolu, bo akurat w tym momencie ten kanał nie nadaje.

EmiTV bez zmian. Stacje radiowe nie działają.

Awatar użytkownika
ObywatelDVB-T
Posty: 2041
Rejestracja: 8 lutego 2012, o 17:50
Miejscowość: Niegowa
Odbiornik: LG 55UN81003LB / Samsung UE40D6500 / Ferguson DAB+150
Instalacja antenowa: UHF 44/21-69 Tri Digital + UHF 19/21-69 + VHF Dipol 11/5-12 + wzm. Terra MA-062
Nadajnik - obiekt nadawczy: Kosztowy, Kamieńsk, Św.Krzyż

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ObywatelDVB-T »

TVP Historia 2 zgodnie z zapowiedzią działa przez HbbTV.
Jest w zamian za Poland IN, na kanale wirtualnym, oraz na pozostałych kanałach TVP w HbbTV po wybraniu.
U mnie wszystko w porządku, wczytuje podobnie jak pozostałe, poprawnie i z dźwiękiem.
Ten logotyp trochę toporny, tak jak i w TVP Kultura 2, może wypalać piksele w telewizorach OLED.
Jeśli ten kanał jest na stałe to ID powinno być zmienione z Telewizją naziemna na TVP Historia 2, podobnie jak jest w TVP Kultura 2.

dvbtowiec
Posty: 1266
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

Na TCL TVP Historia2, TVP Kultura2 działają poprawnie.
Na Domowym przedszkolu brak dźwięku.

Na Sony TVP Historia2 się nie wczytuje. Pozostałe się wczytują z dużym opóźnieniem, do 40s, ale działają prawidłowo.

Faktycznie z takim logo, to jakaś dziwna decyzja.
W Oledach wypalenie pikseli murowane, gdyby chcieć oglądać dłużej.

Gumiś
Posty: 18
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 12:29

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Gumiś »

Na Philipsie stabilnie, czyli brak dźwięku na Domowym Przedszkolu i całkowity brak wirtualnego kanału TVP Historia 2 (Telewizja Naziemna: kanał chwilowo niedostępny). TVP Historia 2 gra z poziomu aplikacji HbbTV, ale bywa, że po parunastu sekund obraz się zamraża, a dźwięk idzie dalej bez przeszkód. Logo TVP Historia 2 koszmarne, zresztą jakość techniczna kanału w ogóle nie powala.

Ramirez
Posty: 100
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Ramirez »

Na LG 43uj635v wprowadzony na rynek w 2017 roku w Hbb na mux8 nie działa nic poza Plansza Emitela i LegiaTV, działa tez Polsat News. W aplikacji Hbb też nic nie działa ze stacji TV. W aplikacji TVP VOD na wszystkich stacjach jest obraz, nie ma dźwięku na Kultura2,Historia2 (istotnie logo tragedia) Domowe przedszkole, Inpoland. Jest dźwięk na TVP Polonia, Wilno i na stacjach TVP3. Czyli ogólnie nędza.

BiTCity
Posty: 442
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: BiTCity »

Mam pytanie "z innej beczki" mianowicie chodzi mi o flagę HBBTV na kanałach TVP3 w waszych regionach. Nie ma na razie zbytnio tropo jedyne co mam na codzień to Poznań i tu HBBTv mogę wybrać przynajmniej z nadajnika Gołańcz k31, a na wersji bydgoskiej nie ma możliwości. Za bardzo to nie przeszkadza bo wiadomo wystarczy włączyć inny kanał z MUX3 by mieć możliwość odbioru. Tylko zastanawia mnie jak to jest, że na jednym nadajniku ta opcja jest, a na innym nie ma. Chyba, że nie ma jej włączonej na miejskim nadajniku w Bydgoszczy, a z Trzeciewca jest, tu by musieli też inni użytkownicy na kujawach się wypowiedzieć.

dvbtowiec
Posty: 1266
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec »

MUX3 Z Chorągwicy wersja z TVP3 Kraków - flaga jest
MUX3 Z Chorągwicy wersja z TVP3 Kielce - flaga jest
MUX3 Z Kosztowy wersja z TVP3 Katowice - flaga jest

bartosz4
Posty: 201
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 »

Coś się zmieniło. PolandIN w końcu działa, nowa Historia 2 też chodzi, ale dla odmiany z programów np. Studio Wschód - po reklamie zamiast programu to HbbTV się zamyka. Musiałem przeprosić się z telewizorową apką TVP.

Awatar użytkownika
Giovanni
Posty: 32
Rejestracja: 10 kwietnia 2020, o 20:11
Miejscowość: Raszyn
Odbiornik: Philips
Instalacja antenowa: Antena na dachu
Nadajnik - obiekt nadawczy: Pałac Kultury

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Giovanni »

Ja nie mam TVP Historia 2

piter79
Posty: 11
Rejestracja: 10 września 2020, o 17:05
Miejscowość: Gdańsk
Odbiornik: TV:Technisat Digipal T2 HD
Radio:Technisat Digitradio 100
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gdańsk Chwaszczyno

Re: HbbTV w NTC

Post autor: piter79 »

Na TV Xiaomi Led 4s w Gdańsku nie mam nadal na liście TVP Historia 2 ,ale TVP Kultura 2 działa i do tego na kanale Telewizja Naziemna działa TVP INFO .Co jest nie tak z TVP Historia 2 ?

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 835
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba »

To ja już nic z tego nie rozumie.

U mnie jest tak (przynajmniej tak rano było) .:
- Domowe Przedszkole,
- TVP Kultura 2
-a na 3 wirtualnym kanale telewizja naziemna jest TVP Historia 2 (tym, na którym wcześniej był PolandIN) .

Poprzednik, piter79, pisze, że na kanale telewizja naziemna ma TVP Info.
Jeszcze wcześniej, bartosz4, pisze, że w końcu działa mu PolandIN.

To każdy z nas ma inny zestaw kanałów wirtualnych?

U mnie nawet w aplikacji hbbtv na kanałach TVP zniknął PolandIN.
----------
Aaa i w koncu u mnie na kanale Domowe Przedszkole pojawił się dźwięk - na TCL-ach.

Tak więc, nie działają tylko stacje radiowe w EmiTV.

Gumiś
Posty: 18
Rejestracja: 12 lipca 2011, o 12:29

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Gumiś »

Na Phlipsie na EmiTV działa wszystko. Na Telewizji Naziemnej brak czegokolwiek poza planszą reklamującą Domowe Przedszkole i informacją "Kanał tymczasowo niedostępny".
Domowe Przedszkole odzyskało wczoraj dźwięk, ale zdarza się zacięcie obrazu po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach (problem znany mi wcześniej z TVP Kultura 2).
Na każdym z działających mi wirtualnych kanałów (a więc TVP Kultura 2 i Domowe Przedszkole) można przełączyć się na inne, m.in. TVP Info, TVP Kultura 2, TVP Historia 2 (działa), Domowe Przedszkole, TVP Polonia, PolandIN czy wszystkie lokalne TVP3 - być może stąd głosy o tym, że działają różne kanały.

Awatar użytkownika
ploomba
Posty: 835
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00
Miejscowość: Las (Vegas)
Odbiornik: Stary Samsung, nowy TCL i Cryptobox 652 combo
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTON Skrzyczne, RTCN Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ploomba »

Możliwe.
Sprawdzę jeszcze wieczorem.

Co do TVP Historia 2. Z tym logo to polecieli grubo. Ktoś chyba w Paint'cie go zrobił :) wiem, że Emitelowi nic do tego, bo za stream pewnie odpowiada tylko i wyłącznie TVP.

BiTCity
Posty: 442
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: BiTCity »

dvbtowiec pisze: 2 marca 2021, o 15:07 MUX3 Z Chorągwicy wersja z TVP3 Kraków - flaga jest
MUX3 Z Chorągwicy wersja z TVP3 Kielce - flaga jest
MUX3 Z Kosztowy wersja z TVP3 Katowice - flaga jest
Wczoraj o tej porze było tropo i wpadła Warszawa k39 i Iława k29 obie wersje z flagą na HBBTv. Gdzie zgłosić problem braku flagi na bydgoskim muxie ?

Awatar użytkownika
JaroslawMroczkowski
Administrator
Posty: 2522
Rejestracja: 1 stycznia 1970, o 01:00

Re: HbbTV w NTC

Post autor: JaroslawMroczkowski »

Z reguły wystarczy napisać tu na forum ;) Ewentualnie można dodatkowo wysłać PW (prywatna wiadomość) do mnie żebym nie przeoczył wpisu na forum albo w ostateczności maila na dvb-t (małpa) emitel (kropka) pl.
Już powinno działać...

Awatar użytkownika
K63
Posty: 2954
Rejestracja: 30 lipca 2011, o 20:48
Odbiornik: 2xTV + 2xSTB Combo
Instalacja antenowa: LOG 2-69 + DIPOL 19/21-60 w polar. V, wzm.Telmor WWK-840, rozg. Telmor RDM-2F
Nadajnik - obiekt nadawczy: Gorlice (PL), Bardejov (SK)

Re: HbbTV w NTC

Post autor: K63 »

TVP planuje uruchomić drugi kanał dla dzieci.
Druga antena ma być skierowana do starszych dzieci niż widownia TVP ABC. Początkowo ma ona być - jak się dowiedzieliśmy - projektem internetowym (działają już TVP Historia 2 i TVP Kultura 2), ale w planach jest stworzenie kanału telewizyjnego.
https://www.press.pl/tresc/65152,tvp-sz ... dla-dzieci

BiTCity
Posty: 442
Rejestracja: 21 października 2010, o 19:46
Miejscowość: Bydgoszcz
Odbiornik: LG43UM7050PLF , LG32LM6300PLA
Instalacja antenowa: Dipol 16-21-60 (66+9m npm)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Bydgoszcz/Chojna/Iława/Sierpc/Gołogóra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: BiTCity »

JaroslawMroczkowski pisze: 5 marca 2021, o 12:51 Z reguły wystarczy napisać tu na forum ;) Ewentualnie można dodatkowo wysłać PW (prywatna wiadomość) do mnie żebym nie przeoczył wpisu na forum albo w ostateczności maila na dvb-t (małpa) emitel (kropka) pl.
Już powinno działać...
Dziękuję za interwencję. Działa. Jest flagą i po przełączeniu na TVP Bydgoszcz w prawym dolnym rogu jest info o serwisie HBBTv

bartosz4
Posty: 201
Rejestracja: 3 lutego 2011, o 16:50

Re: HbbTV w NTC

Post autor: bartosz4 »

Co do tego działania PolandIn itd. to ja miałem na myśli zwykle wejście z jakiekolwiek kanału TVP w HbbTV. I tam już ładnie działa TV Polonia, TVP Wilno (z oboma przecież były problemy), Kultura 2, Historia 2 i teraz w końcu PolandIn. Ale wyrzuca mnie gdy włączam program (audycję) z dostępnej listy (na przykładzie Studia Wschód, innych nie sprawdzałem).
Dlatego dziwię się czemu nie ma tam też TVP Dokument. A jak teraz "zabiorom" Rozrywkę, to ona choć w HbbTV powinna być.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 2160
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Miejscowość: KROSNO
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek »

Podajcie zawsze jaka marka i symbol telewizora, bo tak to jest wielka niewiadoma na czym nie działa HbbTV

Odpowiedz