HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
DanielK
Posty: 601
Rejestracja: 31 stycznia 2009, o 13:12

Re: HbbTV w NTC

Post autor: DanielK » 24 października 2019, o 08:56

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z HbbTV na odbiornikach na linux (E2, OpenATV)?
Zauważyłem, że pomimo najświeższego pluginu hbbtv:
EmiTV - działa
Niemieckie HbbTV np. ZDF HD - działa
TVP - nie działa
Polsat - nie działa
Zoom TV - działa.

Awatar użytkownika
Paweł Tutka
Posty: 38
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 13:01
Odbiornik: Kilkanaście TV umożliwiających odbiór HbbTV
Instalacja antenowa: DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - Raszyn

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Paweł Tutka » 5 listopada 2019, o 19:43

Szybki update dotyczący HbbTV w Polsce.

Dotychczas większość aplikacji HbbTV była / jest produkowana dla odbiorników TV z najniższą wersją HbbTV 1.0 (TS 102 796 v1.1.1).
W przypadku aplikacji HbbTV bazujących na publikacji treści wideo jest coraz większe oczekiwanie z rynku by treści wideo były dostępne w standardzie MPEG-DASH. Wsparcie dla standardu MPEG-DASH jest dostępne w telewizorach dysponujących HbbTV w wersji 1.5 (TS 102 796 v1.2.1) lub nowszej.

To że dany TV ma wsparcie dla HbbTV w wersji 1.5 lub nowszej wcale jeszcze nie daje gwarancji sukcesu w zakresie odtwarzania wideo w MPEG-DASH. Jest bardzo dużo rozbieżności w zakresie wsparcia dla MPEG-DASH w TV dostępnych na rynku. Staramy się by aplikacje bazujące na HbbTV 1.5 oraz MPEG-DASH działały poprawnie na jak największej ilości telewizorów. W praktyce nie jest to łatwe zadanie.

Produkując aplikacje HbbTV staramy się by działały poprawnie na jak największej ilości telewizorów. Większość aplikacji HbbTV optymalizowana jest pod HbbTV 1.0 jednakże mamy coraz większe zapotrzebowanie z rynku na aplikacje wykorzystując wideo w MPEG-DASH. W związku z tym część z tych aplikacji będzie powstawała z myślą o telewizorach z HbbTV w wersji 1.5. Zapewne w przyszłym roku pojawią się pierwsze podejścia do aplikacji HbbTV w wersji 2.0.2 - uzależnione to będzie od nasycenia rynku telewizorami z najnowszą wersją HbbTV. Robimy przymiarki w zakresie aplikacji HbbTV które w zależności od możliwości telewizora byłyby optymalizowane pod HbbTV w wersji 1.0 / 1.5 / 2.0.2.

Aplikacja HbbTV umożliwiająca oglądanie kanału Polsat News HD w streamingu była przygotowana z myślą o telewizorach posiadających HbbTV w wersji 1.5 lub nowszej.

Właściciele telewizorów z HbbTV w wersji 1.0 nie widzieli na kanałach Polsatu teasera promującego tą aplikację HbbTV. Jest to aplikacja testowa, której celem było/jest sprawdzenie jak wygląda wsparcie do odbioru przez TV transmisji na żywo w streamingu za pośrednictwem MPEG-DASH.

Awatar użytkownika
DVB-T(2) INQUIRING
Posty: 883
Rejestracja: 9 maja 2013, o 15:34

Re: HbbTV w NTC

Post autor: DVB-T(2) INQUIRING » 29 listopada 2019, o 15:57

O HbbTV w kontekście reklamy, pewne informacje myślę, że można przeczytać tutaj:
https://centruminformacji.tvp.pl/455601 ... a-2020-rok

ajt
Posty: 11
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ajt » 10 grudnia 2019, o 20:03

Właśnie testuję działanie HbbTV na nowym nabytku (Sharp z Androidem) i tak:

TVP: wszystko wydaje się być ok, działa VOD, jakieś wiadomości itd.

TVN: też wszystko działa, ale sama obecność HbbTV (bez wchodzenia kolorowym przyciskiem) blokuje OK na pilocie. Wciskanie OK nie pokazuje listy kanałów, strzałki też nie działają.

Polsat: z OK jest jeszcze gorzej, tzn. zamiast spodziewanej listy kanałów, po wciśnięciu OK pojawia się plansza HbbTV, czyli OK działa tak samo, jak czerwony przycisk. Druga sprawa: żeby wejść dalej, muszę zaakceptować warunki zielonym przyciskiem. Wciskam go, plansza znika i nic się nie pojawia. Ustawienia ciasteczek domyślne, ale bez powodzenia sprawdzałem różne dostępne warianty.

Jakieś niemieckie i francuskie satelitarne: wszystko wydaje się działać, przycisk OK i sąsiednie nie są blokowane.

Czy obecne zachowanie na TVN i Polsacie ma takie właśnie być, czy może wersja w moim TV jest nieodpowiednia (niestety nie wiem jaka jest, jeszcze nie znalazłem żadnego info na ten temat)?

Dopisek: na Zoom TV też działa, ale również blokuje przyciski nawigacji na pilocie. Nawet gorzej: na przyciski z cyframi telewizor też nie reaguje...

Ciąg dalszy: przy okazji wizyty w centrum handlowym pobawiłem się trochę telewizorami Philips i Sony, oba z Androidem. W Philipsie próba obejrzenia Polsat News skończyła się porażką, tzn. w efekcie obsługa HbbTV na wszystkich programach zniknęła. Na Sony Polsat News się pokazało. W obu telewizorach było to samo, to opisałem wyżej z przyciskami, tzn. sama obecność HbbTV na jakimś kanale (oprócz TVP) "zawłaszcza" przyciski nawigacji, a nawet cyfrowe w przypadku Zoom TV. Czy to celowe działanie, czy pisał to ktoś "z łapanki", kto nie potrafi nawet poprawnie zaimplementować poprawnej obsługi?

dvbtowiec
Posty: 881
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 11 grudnia 2019, o 16:46

Tak to działa jak opisujesz. Najwyraźniej tak jest oprogramowane.
W Sony pod OK po zmianie kanału niczego się nie wywołuje, więc nie przeszkadza.
Jeśli w telewizorze który kupiłeś pod OK masz listę kanałów, to ups, jest konflikt ;)

ajt
Posty: 11
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ajt » 11 grudnia 2019, o 17:46

Czyli wygląda na to, że tylko TVP potrafiło to zaimplementować poprawnie, a pozostali ciągle testują kosztem widzów :) Przycisk OK rzeczywiście, w różnych TV może pełnić różne funkcje, ale blokowanie przycisków cyfrowych na Zoom TV to chyba jednak przesada :)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1853
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 11 grudnia 2019, o 18:17

W sklepie na kanale Polsat zadziałał mi bez żadnego problemu kanał Polsat News na telewizorze LG z 2019 roku.
https://hbbtv.pl/2019/09/20/polsat-news-w-hbbtv/

Awatar użytkownika
Paweł Tutka
Posty: 38
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 13:01
Odbiornik: Kilkanaście TV umożliwiających odbiór HbbTV
Instalacja antenowa: DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - Raszyn

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Paweł Tutka » 11 grudnia 2019, o 18:44

Biorąc pod uwagę sytuację w której to coraz częściej z pilotów do telewizorów znikają kolorowe przyciski powinniśmy się powoli przyzwyczajać do tego, że przycisk "OK" docelowo zastąpi działanie czerwonego przycisku.

Co do przycisków numerycznych [0 - 9] jestem za tym by nie były one używane do uruchamiania funkcjonalności w aplikacjach HbbTV.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1853
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 11 grudnia 2019, o 19:26

Może Pan sprawdzić, co dziś wyskakuje na Polsacie z MUX-2, bo u jednej osoby na Samsungu nic się nie pojawia, a jakaś zmiana była w HbbTV Samsunga datowana na dzień 5 grudzień

https://eu.community.samsung.com/t5/Tel ... se/page/12

Niema Pan wiedzy co Samsung uczyni z dzisiejszymi telewizorami co są dostępne w sklepach i mają wersję HbbTV 1.0 na Polskę ustawioną a na inne kraje 2.0.1, podniosą Polsce też do 2.0.1 ?

ajt
Posty: 11
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ajt » 11 grudnia 2019, o 20:11

Paweł Tutka pisze:
11 grudnia 2019, o 18:44
Co do przycisków numerycznych [0 - 9] jestem za tym by nie były one używane do uruchamiania funkcjonalności w aplikacjach HbbTV.
Też jestem za, ale niech będą używane dopiero wtedy, jak aplikacja zostanie aktywowana, a nie tak jak teraz na Zoom TV, że aplikacja ich używa (tzn. blokuje) nawet gdy nie jest aktywna i w efekcie nie mogę wcisnąć np. 1, by przejść na przypisany tam program, tylko muszę kombinować w inny sposób.
Przed chwilą odkryłem, że na TVN dla odmiany nie działa przycisk INFO, więc żeby się dowiedzieć, co oglądam, muszę wejść do EPG. Czyli na razie wolna amerykanka, każdy coś tam po swojemu kombinuje i średnio to wychodzi. Może by tak krajowi nadawcy uradzili jakiś wspólny standard?
A może wystarczyło by trzymać się konsekwentnie takiej zasady: HbbTV uaktywniamy jednym przyciskiem (dobra, niech będą dwa: czerwony i OK), ale dopóki tego nie zrobimy, żaden inny przycisk nie jest blokowany. Tylko tyle :)

Awatar użytkownika
Paweł Tutka
Posty: 38
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 13:01
Odbiornik: Kilkanaście TV umożliwiających odbiór HbbTV
Instalacja antenowa: DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - Raszyn

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Paweł Tutka » 11 grudnia 2019, o 21:40

Obecnie (2019-12-11 20:27) na kanale TV Polsat w DVB-T jest dostępna aplikacja HbbTV Polsat News. Teaser promujący tą aplikację HbbTV wyświetla się na telewizorach z HbbTV w wersji 1.5 lub wyższej.

5 grudnia 2019 roku na tym kanale była aplikacja HbbTV promująca Mikołajkowy Blok Reklamowy. Potem przez chwilę była aplikacja promująca KSW 52.

Awatar użytkownika
Paweł Tutka
Posty: 38
Rejestracja: 18 lutego 2012, o 13:01
Odbiornik: Kilkanaście TV umożliwiających odbiór HbbTV
Instalacja antenowa: DVB-T
Nadajnik - obiekt nadawczy: Warszawa - Raszyn

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Paweł Tutka » 11 grudnia 2019, o 21:48

Postaram się w najbliższym czasie przygotować odpowiednie rekomendację dla polskich nadawców TV w tym temacie.
Zatem proszę jeszcze o odrobinę cierpliwości. Są duże szanse na to, że wytyczne te zostaną wdrożone na początku roku przez jednego z nadawców TV.

ajt
Posty: 11
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ajt » 11 grudnia 2019, o 23:38

OK, ciekawe jak to się będzie rozwijać :) Wolałbym uniknąć scenariusza podobnego do tego, co mieliśmy kiedyś w erze wyskakujących i trudno zamykalnych okien w przeglądarkach internetowych. Teaser z facetem z oponami na TVP czy z reklamą walki na Polsacie to, moim zdaniem, już trochę za daleko w tym kierunku, gdyż z punktu widzenia wielu widzów może być to na tyle irytujące, że skłoni do wyłączenia Hbb w opcjach, a tego nadawcy raczej by nie chcieli :) Dlatego, jako przeciętny użytkownik telewizora chciałbym, by były ustalone jasne zasady: po włączeniu danego kanału pojawia się krótki, malutki teaser, pełniący wyłącznie rolę informacyjną o obecności telewizji hybrydowej (a nie przy okazji reklamową) i znika szybciej niż teraz. Do tego aktywacja Hbb powinna następować konkretnym i jednym przyciskiem, bez blokowania żadnych innych. Czyli jeśli ktoś "skacze po kanałach", używając do tego celu strzałek, cyfr, czy jeszcze czegoś innego, co ma na pilocie, to po wejściu na dany kanał powinien mieć możliwość przeskoczenia na każdy inny w ten sam sposób, w jaki tu trafił.
Jeśli będzie kanał bez strumienia wizyjnego, a tylko z Hbb od razu na cały ekran (jak np. EmiTV) to również, a gdy w aplikacji przewidziano używanie np. cyfr czy nawigacji do własnych celów, powinna być najpierw aktywacja aplikacji domyślnym przyciskiem i dopiero wtedy aplikacja "przejmuje" pilot. No i oczywiście również powrót z aplikacji na poziom "zwykłego" działania pilota.

Jeszcze co do aktywacji Hbb przyciskiem OK: może tylko wtedy, gdy jest widoczny teaser, potem OK wraca do pierwotnej funkcji, a jeśli ktoś nie zdąży wcisnąć w czasie wyświetlania teasera, to ponownie może włączyć kanał i wtedy to zrobić.


Mam jeszcze takie pytanie: telewizor Sharp 40BL5EA, nie mam pojęcia, którą ma wersję HbbTV. Na Polsacie pojawia się ten teaser, wciskam czerwony albo OK, pojawia się plansza z warunkami, akceptuję i następuje powrót do programu. Polsat News się nie wyświetla. Czy to znaczy, że telewizor ma wersję >=1.5, ale jakiś problem z MPEG-DASH, czy coś innego?
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2019, o 09:39 przez ajt, łącznie zmieniany 1 raz.

Adis
Posty: 44
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 11 grudnia 2019, o 23:52

U mnie na tv philips7334 na Polsacie działały reklamy i ksw a polsatnews nie jest czarny ekran po zaakceptowaniu i potem włącza się polsat

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1853
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 12 grudnia 2019, o 00:38

@Adis - Na Philipsie 7334 nie działa Ci Polsat News w ramach MUX-2 na kanale Polsat ? :o

Według Philipsa ten model posiada wersję HbbTV 2.0.2 i prawdopodobne jako jedyny producent na 2019 rok miał być zgodny z nowym rozprządzenie, a tu takie kwiatki wychodzą, że nawet z wersją 1.5 niedaje sobie rady?

dvbtowiec
Posty: 881
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 12 grudnia 2019, o 08:32

To chyba najwyższy czas uruchomić jakąś aplikację sprawdzającą kompatybilność i informującą jaką wersją HbbTV dysponuje TV, bo zdaje się że to będzie nie lada problem.
Jako użytkownik chciałbym mieć pewność że kupuję sprzęt który w pełni będzie odpowiadał wymogom, bo nie wydaję 100zł za prosty STB, tylko kilka tys.

@Paweł Tutka czy uda się Panu w tym kierunku poczynić jakieś starania?



Rzeczywiście macie racje, niektóre aplikacje HbbTV na kanałach niektórych nadawców blokują także przyciski numeryczne.
Zatem gdyby ktoś chciał zmienić kanał używając cyfry 1, 2 lub 3 jako pierwszej, to jest w kropce przez kilka sekund.
Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca.

sawo
Posty: 26
Rejestracja: 2 stycznia 2017, o 11:01
Miejscowość: Chojnice
Odbiornik: Philips 32PFS5823/12;
Cryptobox 752HD,
WIWA H.265 MAXX
Instalacja antenowa: Antena UHF ATV 21/21-60, UHF 16/21-60; Antena VHF Hirschmann FESA 312 AN K8
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Trzeciewiec; TON Człuchów

Re: HbbTV w NTC

Post autor: sawo » 12 grudnia 2019, o 09:09

Posiadam telewizor Philips 32PFS5823 z 2018 r.
U mnie aplikacja HbbTV Polsat News działa bez najmniejszych problemów.

Adis
Posty: 44
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 12 grudnia 2019, o 09:37

Tak to już jest z hbbtv na starym sony z2015 działa Polsat news ale nie działają aplikacje i radia na emi test

Ramirez
Posty: 31
Rejestracja: 26 grudnia 2016, o 22:37
Odbiornik: opticum xs65 combo

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Ramirez » 12 grudnia 2019, o 10:29

Adis, pewnie kwestia wersji Hbb w jakiej jest nadawany Polsat News. Jak te stacje radiowe wchodziły to chyba coś mówiono że musi być wersja hbb min 1.5 czy jakoś tak????? Są też starsze wersje jak i nowsze 2. 2.1 ?? Tak piszę z głowy, nie chce mi się szukać.

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1853
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 12 grudnia 2019, o 17:39

@Ramirez - Ale według Philipsa ten model telewizora posiada wersję HbbTV 2.0.2, a do obsługi Polsat News potrzebna jest minimum wersja 1.5. Napisałem do Philipsa i mają się temu przyglądnąć.

W sklepie bawiąc się kilkoma telewizorami z HbbTV zauważyłem że w jednych szybciej wszystko z HbbTV wskakuje w innych oporniej w Philipsie zdaje mi się że szybciej wskakiwało niż w LG, lecz wtedy w sobotę akurat Polsat News był wyłączony i nimogłem go na Philipsie przetestować. Wszystko to pewnie zależne od zastosowanego procesora w telewizorze, w mocniejszym będzie szybciej wskakiwało niż w słabszym.

W LG domyślnie HbbTV było włączone w Philipsie musiałem tego poszukać w menu i włączyć.

Według mnie i tak też zapisali w rozporządzeniu każdy telewizor domyślnie powinien mieć HbbTV włączone, bo ludzie nie wiedzą co to jest i do czego służy, a komu będzie to przeszkadzało to sobie wyłączy.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2019, o 17:50 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Odpowiedz