HbbTV w NTC

naziemne telewizyjne emisje cyfrowe DVB-T i DVB-T2, strategie, plany i testy
Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1792
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 12 grudnia 2019, o 17:39

@Ramirez - Ale według Philipsa ten model telewizora posiada wersję HbbTV 2.0.2, a do obsługi Polsat News potrzebna jest minimum wersja 1.5. Napisałem do Philipsa i mają się temu przyglądnąć.

W sklepie bawiąc się kilkoma telewizorami z HbbTV zauważyłem że w jednych szybciej wszystko z HbbTV wskakuje w innych oporniej w Philipsie zdaje mi się że szybciej wskakiwało niż w LG, lecz wtedy w sobotę akurat Polsat News był wyłączony i nimogłem go na Philipsie przetestować. Wszystko to pewnie zależne od zastosowanego procesora w telewizorze, w mocniejszym będzie szybciej wskakiwało niż w słabszym.

W LG domyślnie HbbTV było włączone w Philipsie musiałem tego poszukać w menu i włączyć.

Według mnie i tak też zapisali w rozporządzeniu każdy telewizor domyślnie powinien mieć HbbTV włączone, bo ludzie nie wiedzą co to jest i do czego służy, a komu będzie to przeszkadzało to sobie wyłączy.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2019, o 17:50 przez Krosnoludek, łącznie zmieniany 1 raz.

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 12 grudnia 2019, o 17:49

Na philipsie nie działa nawet test hbbtv 2.0 w czeskiej tv dochodzi do 9 i się wyłącza

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 12 grudnia 2019, o 17:55

I po tym tescie na czeskiej tv oraz po włączeniu Polsatu news który nie działa trzeba wyłączyć tv z gniazda bo hbbtv ie działa potem na żadnym kanale

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1792
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 12 grudnia 2019, o 18:13

Zgłoś to do Philipsa, i napisz im o tym teście na Czeskiej telewizji,
rozumię ze Masz najnowsze oprogramowanie

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 12 grudnia 2019, o 19:12

Najnowsże z 4 grudnia

ajt
Posty: 11
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ajt » 12 grudnia 2019, o 20:06

Jak się nazywa ta czeska telewizja z testem HbbTV?

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 12 grudnia 2019, o 20:35

Ct1 ct2 czyli czeskie państwowe w dvbt i dvbt2

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 12 grudnia 2019, o 20:36

Ct1 ct2 w dvbt i dvbt2

ajt
Posty: 11
Rejestracja: 8 kwietnia 2015, o 18:45

Re: HbbTV w NTC

Post autor: ajt » 13 grudnia 2019, o 09:34

Dzięki, miałem nadzieję, że są na którymś satelicie jako FTA, ale niestety są kodowane. Znalazłem za to na Hot Bird 13E kanał o nazwie FTA-HbbTV Demo App. Coś im się chyba posypało na serwerze, bo zwraca jakiś błąd i przy okazji user agent string, czyli wyświetliło mi się coś takiego:

ua: Mozilla/5.0 (X11; Linux armv8l) AppleWebKit/537.36 (KHTML Like Gecko) Chrome/55.0.288.91 Safari/537.36 HbbTV/1.5.1 (+DRM; UMC-Sharp; FVP6886; 1.0.0.0; 1.0.0.0; UMC_GoogleTV_2019;) FVC/4.0(UMC-Sharp;UMC_GoogleTV_2019;)

HbbTV/1.5.1 jest najważniejsze, bo oznacza, że jest wersja 2.0.2, a jednak Polsat News się u mnie nie wyświetla :)

dvbtowiec
Posty: 718
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 13 grudnia 2019, o 13:39

Dzięki za info o kanale.
Dla ciekawostki podam że na dwóch Soniakach które miałem już okazję sprawdzić, na jednym wyświetlił wersji 1.1.1, a więc 1.0
A na drugim serwis się w ogóle nie uruchomił, ale na tym co sie nie uruchomił HbbTV PN działa bez problemów i przechodzi test kompatybilności z 2.0 w CT1, CT2.

Coraz ciekawiej :)

Awatar użytkownika
blockbuster
Posty: 1007
Rejestracja: 1 stycznia 2011, o 20:58
Odbiornik: LG UK6300
Instalacja antenowa: ATX-91, wzmacniacz AWS-141ST
Lokalizacja: okolice Radomska (łódzkie)
Nadajnik - obiekt nadawczy: Wręczyca, Kamieńsk, Kosztowy, Lysá Hora

Re: HbbTV w NTC

Post autor: blockbuster » 13 grudnia 2019, o 14:46

Adis pisze:
12 grudnia 2019, o 20:35
Ct1 ct2 czyli czeskie państwowe w dvbt i dvbt2
Jeżeli ktoś jest poza zasięgiem czeskiego DVB-T to działanie aplikacji można również sprawdzić na kanale CT24HD z satelity. Kanał jest FTA na przykład na 23.5°E.

dvbtowiec
Posty: 718
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 22 grudnia 2019, o 10:25

Na kanale "test7" w MUX8 widoczne jest EPG TVP HD. Przypadek?

cacumeno
Posty: 19
Rejestracja: 16 stycznia 2016, o 16:30

Re: HbbTV w NTC

Post autor: cacumeno » 22 grudnia 2019, o 21:11

U mnie bez EPG na tym kanale :!: :?: :!:

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1792
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 22 grudnia 2019, o 23:14

dvbtowiec pisze:
22 grudnia 2019, o 10:25
Na kanale "test7" w MUX8 widoczne jest EPG TVP HD. Przypadek?
Teraz sprawdzałem i nie mam EPG, wyłączyli ?

dvbtowiec
Posty: 718
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 24 grudnia 2019, o 14:24

Nie ma już.
EPG zniknęło następnego dnia, albo wieczorem tego samego dnia ;)

dvbtowiec
Posty: 718
Rejestracja: 11 sierpnia 2016, o 18:14
Nadajnik - obiekt nadawczy: Chorągwica

Re: HbbTV w NTC

Post autor: dvbtowiec » 30 grudnia 2019, o 11:35

Ostatnio u Klientów odkryłem że w Sony z roku modelowego 2019 w ustawieniach HbbTV jest opcja wyboru obsługi z modułem CAM.
Sprawdziłem w internecie i moduł CAM pojawił się w specyfikacji HbbTV 2.0.1, czy się mylę?

Zatem jeśli tak, to by znaczyło że Sony ma zaimplementowaną tą właśnie wersję na ten moment.


Miałem też przyjemność zajmować się Samsungiem QE65Q64RAT.
Oczywiście posiadał wersję 1.0 ;)

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1792
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 31 grudnia 2019, o 15:01

Adis pisze:
12 grudnia 2019, o 19:12
Najnowsże z 4 grudnia
Gdzieś 20 grudnia pojawiło się jak piszą nowe oprogrwmowanie, poprawiło może HbbTV?

Pisałeś już zgłoszenie do Philipsa że niedziała Polsat News poprzez HbbTV w MUX-2, mnie odpisali że niezajmią się takim zgłoszeniem od osoby która jeszcze nieposiada ich odbiornika, i technicy ich tego niesprawdzą.

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 31 grudnia 2019, o 15:23

Pisalem ale żadnej odpowiedzi nie dostałem

Awatar użytkownika
Krosnoludek
Posty: 1792
Rejestracja: 19 grudnia 2010, o 15:33
Odbiornik: LG 26LK330
WIWA HD-90 NEW+MC-001
OPTICUM Dekoder STB(HD N2)
Instalacja antenowa: Odbiornik cd.:
OPTICUM BLUE XS65 COMBO
Nadajnik - obiekt nadawczy: RTCN Krosno/Sucha Góra

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Krosnoludek » 31 grudnia 2019, o 15:29

To zgłoś oficjalnie reklamację, że pomimo posiadania wersji HbbTV 2.0.2 nie działa na twoim telewizorze Polsat News oraz że telewizor nie przechodzi testu sprawdzającego zgodność na Czeskiej telewizji.
Telewizor Philips z 2018 jak ktoś już pisał działa poprawnie, więc w tym z 2019 musi być jakiś błąd w aplikacji HbbTV.

Adis
Posty: 32
Rejestracja: 6 grudnia 2016, o 11:50
Odbiornik: tv sony i dekoder ferguson t 65
Instalacja antenowa: telmor 850 i siatkowa 10m dach
Nadajnik - obiekt nadawczy: kosztowy skrzyczne opole sucha gora masl

Re: HbbTV w NTC

Post autor: Adis » 31 grudnia 2019, o 18:41

Po nowym roku im napiszę

Odpowiedz